Bufeuri de caldura – ce boli pot semnala

bufeuri de caldura

Bufeuri – cel mai adesea asociate cu menopauza, insa pot fi date si de alte probleme de sanatate. Iata care sunt acestea, ce solutii exista pentru bufeuri si de ce apar bufeurile la pacientii cu cancer.

CUPRINS:

1. Ce sunt bufeurile de caldura?
2. Simptome
3. De ce apar bufeurile?
4. Bufeurile si menopauza
5. Cancerul si bufeurile
6. Bufeurile ca efect advers al tratamentelor pentru cancer
7. Ingrijire paliativa pentru bufeuri in cancer

Ce sunt bufeurile de caldura?

Bufeurile de caldura sunt o senzatie brusca de incalzire in partea superioara a corpului, care este de obicei mai intensa pe fata, gat si piept. Pielea se poate inrosi si pot aparea transpiratii. Desi bufeurile pot fi date de mai multe afectiuni medicale, sunt cel mai frecvent cauzate de menopauza – momentul in care perioadele menstruale devin neregulate si se opresc in cele din urma. De fapt, bufeurile sunt cel mai frecvent simptom al tranzitiei la menopauza. Cand au loc noaptea, vorbim de transpiratii nocturne.

Simptome

In timpul bufeurilor, apar semne si simptome ca:

  • senzatie brusca de caldura care se raspandeste pe piept, gat si fata;
  • piele cu aspect inrosit;
  • batai rapide ale inimii;
  • senzatie de racire.

Frecventa si intensitatea bufeurilor variaza. Bufeurile pot fi usoare sau atat de intense incat sa afecteze desfasurarea activitatilor zilnice. Pot sa apara in orice moment al zilei sau al noptii. Bufeurile nocturne (transpiratiile nocturne) pot trezi persoana din somn si pot provoca tulburari de somn pe termen lung. Cele mai multe bufeuri dureaza intre 30 de secunde si cateva minute, dar pot fi si mai lungi. Unele persoane au bufeuri de mai multe ori pe ora, de cateva ori pe zi sau mai putin de o data pe saptamana.

In timpul unui bufeu, vasele de sange din partea superioara a corpului se extind, permitand mai mult flux de sange in acea zona. Aceasta crestere a fluxului sangvin poate provoca inrosirea pielii si senzatia de caldura.

De ce apar bufeurile?

Bufeurile sunt cel mai frecvent cauzate de modificarea nivelului hormonal inainte, in timpul si dupa menopauza. Nu este clar cum exact modificarile hormonale provoaca bufeuri. Insa, cele mai multe cercetari in acest sens sugereaza ca bufeurile apar atunci cand nivelurile scazute de estrogen fac ca hipotalamusul („termostatul corpului”) sa devina mai sensibil la modificari usoare ale temperaturii corpului. Cand hipotalamusul considera ca temperatura corpului e prea mare, declanseaza bufeul pentru a-l racori.

De cele mai multe ori, bufeurile sunt asociate cu menopauza. Insa, in alte situatii, bufeurile si transpiratiile nocturne au alte cauze. Astfel, alte cauze potentiale includ efectele secundare ale unor medicamente, probleme cu tiroida, anumite probleme cu inima, diabet, atacuri de panica, bufeuri in sarcina, si mai rar – anumite tipuri de cancer si efecte secundare ale tratamentului impotriva cancerului.

Factori de risc

Nu toate femeile aflate la menopauza au bufeuri si nu este clar de ce unele femei au si altele nu. Factorii care pot creste riscul de bufeuri includ:

  • fumatul – femeile care fumeaza au mai multe riscuri sa se confrunte cu bufeuri;
  • obezitatea – un indice de masa corporala ridicat este asociat cu o frecventa mai mare a bufeurilor.

Bufeurile si menopauza

Bufeurile sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei si perimenopauzei. Bufeurile apar atunci cand vasele de sange de langa suprafata pielii se dilata pentru a se raci. Asta duce la aspectul rosu al pielii. Severitatea si durata bufeurilor variaza de la o femeie la alta. Unele femei au bufeuri pentru un timp foarte scurt in timpul menopauzei. Alte femei pot avea bufeuri uneori pe tot parcurusl vietii dupa menopaza – insa, de obicei, devin mai putin severe odata cu trecerea timpului.

Factori declansatori pentru bufeuri

Desi poate fi imposibil sa evitati complet bufeurile in timpul menopauzei, exista anumite elemente declansatoare care pot creste incidenta bufeurilor sau le pot face mai severe. Posibilii factori declansatori pentru bufeuri sunt:

  • stresul;
  • cofeina;
  • alcoolul;
  • alimentele picante;
  • imbracamintea prea stransa pe corp;
  • caldura etc.

Solutii pentru bufeuri la menopauza

Exercitiile fizice pot fi utile in reducerea bufeurilor. De asemenea, se recomanda mentinerea unei temperaturi optime in locuinta. Pot fi utile si tehnicile de respiratie abdominala profunda si lenta timp de 15 minute dimineata, 15 minute seara si la aparitia bufeurilor. De asemenea, se poate apela la terapia cognitiv-comportamentala – un tip de consiliere individuala sau de grup ce nu reduce direct frecventa bufeurilor, ci poate reduce modul in care persoana reactioneaza la ele. De asemenea, se poate apela la hipnoza, meditatie Mindfulness, acupunctura etc. Nu exista date privind eficienta unor suplimente naturiste in reducerea bufeurilor, dar uneori pot fi prescrise suplimente ca ginseng.

Tratament medical

Discutati cu medicul despre tratamentul hormonal sistemic (HT), ce ramane principala indicatie pentru tratarea bufeurilor moderate pana la severe. In plus, acest tratament poate ajuta si in caz de alte simptome ale menopauzei, inclusiv uscaciune vaginala si densitate osoasa scazuta. Cu toate acestea, tratamentul hormonal sistemic prezinta unele riscuri, inclusiv risc de cheaguri de sange si risc de inflamatie a vezicii biliare.

Daca tratamentul hormonal sistemic nu este potrivit pentru o pacienta, exista si alte tratamente care pot fi utile. De exemplu, medicul poate recomanda tratamente fara prescriptie medicala, cum ar fi complex de vitamina B si vitamina E, sau tratamente cu prescriptie medicala ca antidepresive (sertralina, paroxetina, venlafaxina, desvenlafaxina), medicamente pentru tensiunea arteriala (clonidina si metildopa), alti hormoni non-estrogeni, cum ar fi medroxiprogesteron si megestrol etc. Medicamentele antidepresive pot reduce numarul bufeurilor si severitatea lor. Imbunatatesc utilizarea serotoninei de catre creier, care ajuta la controlul temperaturii corpului.

Related Post

Nu se recomanda hormoni pentru simptomele menopauzei in caz de:

  • antecedente ale unor forme de cancer, cum ar fi cancerul de san sau cancerul uterin;
  • istoric de accident vascular cerebral sau un atac de cord, sau daca aveti istoric familial puternic de accident vascular cerebral sau boli de inima;
  • cheaguri de sange;
  • antecedente de probleme cu sangerarea vaginala sau prezenta unei tulburari de sangerare;
  • boli de ficat;
  • persoana poate fi gravida sau poate ramane gravida;
  • reactii alergice la medicamentele hormonale etc.

Cancerul si bufeurile

Diferite tipuri de cancer afecteaza organismul in moduri diferite. Cancerul de san si cancerul de prostata, de exemplu, afecteaza productia de hormoni sexuali. Acest lucru poate creste riscul de bufeuri. Unele tipuri de cancer, precum si tratamentul cancerului, pot duce la transpiratie intensa, mai ales transpiratie la cap. Transpiratia este modul in care organismul incearca sa scada temperatura corpului. Cand corpul transpira, elibereaza apa si sare din glandele sudoripare de pe piele. Cantitatea de transpiratie pe care o produce o persoana depinde in mod normal de nivelul de activitate, starea emotionala, temperatura corpului si a mediului. Transpiratia excesiva poate rezulta si dintr-o modificare hormonala sau un dezechilibru, de exemplu, in timpul menopauzei.

Transpiratia excesiva poate fi un semn precoce al unei tumori sau alte forme de cancer, cum ar fi o tumora suprarenala, o tumora carcinoida, limfom Hodgkin si limfom non-Hodgkin, leucemie, mezoteliom, cancer osos, cancer de ficat. Retineti, insa, ca transpiratiile si bufeurile sunt date de cele mai multe ori de cu totul alte probleme, care NU sunt cancer.

Bufeurile ca efect advers al tratamentelor pentru cancer

Bufeurile pot fi provocate si de anumite tipuri de cancer sau tratamente pentru cancer, in special cele care afecteaza echilibrul hormonal al corpului sau capacitatea de a regla temperatura. Unele tratamentele care declanseaza menopauza timpurie – cum ar fi chimioterapia pentru cancerul mamar sau interventia chirurgicala pentru indepartarea ovarelor pot provoca, de asemenea, bufeuri. Barbatii tratati pentru cancer de prostata care au interventii chirurgicale si terapie de supresie a androgenilor pot avea bufeuri pentru o perioada de timp.

Aceasta reactie este data de obicei de scaderea nivelului hormonal. Este afectat hipotalamusul, partea creierului ce controleaza temperatura corpului si alte functii, ducand la interpretarea gresita a semnalului ca semn ca organismului ii e prea cald. Practic, bufeurile sunt incercarea organismului de a reduca rapid caldura.

De asemenea, pe masura ce organismul incearca sa lupte impotriva cancerului, raspunsul imun poate provoca simptome ale unei infectii, inclusiv febra. Unele tratamente impotriva cancerului reduc, de asemenea, raspunsul imun al organismului. Acest lucru poate creste riscul unei infectii.

Tratamentele pentru cancer si menopauza timpurie

Transpiratiile nocturne si bufeurile apar ca urmare a modificarilor hormonale din jurul menopauzei. Unele tratamente pentru cancer pot declansa menopauza. Acestea sunt:

  • unele interventii chirurgicale;
  • chimioterapie;
  • terapie hormonala;
  • radioterapie.

Daca o femeie urmeaza aceste tratamente inainte de a ajunge la menopauza, aceasta ar putea sa apara mai devreme si, odata cu ea, simptomele ca bufeurile.

Testosteronul scazut la barbati si bufeurile

Unii barbati care urmeaza tratament pentru cancer pot avea niveluri scazute de testosteron. Acest lucru poate rezulta in caz de operatie la testicule, tratamente de terapie hormonala sau cancer de prostata. Tratamentul pentru cancerul de prostata cauzeaza frecvent efecte asemanatoare menopauzei, care pot include bufeuri severe.

Medicamente ce cauzeaza bufeuri

Unele medicamente folosite in cancer pot provoca transpiratii si bufeuri. Acestea includ:

  • chimioterapie – transpiratia poate fi un efect secundar al unor medicamente pentru chimioterapie;
  • opioide – un grup de analgezice foarte puternice care pot ajuta o persoana cu cancer;
  • tamoxifen – se foloseste pentru cancerul de san la barbati si femei si poate ajuta la prevenirea cancerului la unele femei;
  • antidepresive triciclice – trateaza simptomele depresiei, care apar adesea in cazul cancerului;
  • steroizi – pot ajuta la reducerea umflaturilor si inflamatiilor.

Transpiratia NU este intotdeauna rezultatul cancerului sau al unei probleme hormonale. Alte elemente declansatoare care trebuie verificate mai intai includ o temperatura prea mare in interior, prea multe straturi de imbracaminte sau haine prea groase, consumul de alcool etc.

Ingrijire paliativa pentru bufeuri in cancer

Ingrijirea paliativa poate fi utila in acest sens si poate include tehnici de sanatate comportamentala care ajuta in ceea ce priveste emotiile negative, cum ar fi stresul si anxietatea. Aceste tehnici pot ajuta pacientul sa reactioneze mai usor la astfel de situatii si invata tehnici de gestionare a stresului. Exercitiile de respiratie si relaxare pot reduce ritmul cardiac si pot induce o stare de calm, ajutand la diminuarea simptomelor care apar impreuna cu bufeurile.

De asemenea, daca persoana are o infectie subiacenta, se pot prescrie antibiotice sau medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul. Unele tipuri de terapie hormonala pot ajuta in caz de bufeuri, dar medicii nu le recomanda unor femei, inclusiv celor care au sau au avut anterior cancer, deoarece pot creste riscul de aparitie sau recidiva a cancerului de san. Alte tratamente pot include antidepresive, anticonvulsive, clonidina (utilizata pentru migrene si tensiune arteriala crescuta – poate ajuta la reducerea transpiratiei la femeile cu cancer de san), cimetidina (utilizata pentru reducerea acidului gastric, poate ajuta la controlul transpiratiei care rezulta din utilizarea morfinei).

  • E important sa mentineti in locuinta o temperatura confortabila pentru a preveni supraincalzirea.
  • Consumati multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Schimbati lenjeria de pat si hainele umede cat mai curand posibil pentru a preveni racirea excesiva si faceti dusuri mai dese pentru a calma pielea si a mentine o igiena buna.
  • Purtati haine din tesaturi naturale si folositi sistemele de aer conditionat sau un ventilator (sau tineti ferestrele deschise) pentru a mentine o temperatura usor rece in casa.
  • Evitati alimentele picante si mesele mari chiar inainte de somn, evitati alcoolul si cofeina ce pot intensifica transpiratia.

Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640615/
2. https://www.oncolink.org/healthcare-professionals/nci/pqid-CDR00000627422
3. https://www.medicinenet.com/hot_flashes/article.htm
4. https://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-hot-flashes#1
5. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tv7285
6. https://www.healthline.com/health/menopause/hot-flash-causes#natural-remedies

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 28/01/2021 14:53

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (14)

  • Am tratament pentru glanda tiroida. Poate fi reactie secundaa ? Multumesc.

  • Bună ziua. Am niște valuri de căldură și palpitații uneori noaptea care îmi provoacă insomnii și câteodată parca mi se manifesta ceva în cap ca și cum ar cădea ceva de-a rostogolul. Toate analizele sunt ok. Nu-mi pot explica starea aceea din cap parca am impresia ca se termina totul în acel moment.

    • asta e nr meu de tfl 0743 920386 te rog daca vrei sa ma suni ptr ca si eu ma confrunt cu aceiasi situatie si poate stii mai multe decat mine s-au ce analize pot face

  • Sânt. burlan larisa și mă confrunt cu..niște transpirati și niște călduri mari .vă rog frumos sa-mi spuneți și mi-e. Mulțumesc?

  • Buna ziua, Stefania sunt si de 8 luni iau Tamoxifen , în urmă unei operatii la san(cancer mamar) am bufeuri foarte intense si as vrea sa stiu daca doar Tamoxifenul e de vina

  • Bună ziua mă scuzați pentru deranj dar am nevoie de un răspuns ambufeur de călduri transpirați noaptea și dimineața cite un minut după ce mă iea o oboseală mare în special dimineața de nu pot să mă dau jos din pat ce poate fii metonez am vârstă de 58 de ani vă mulțumesc

  • Buna ziua! Va rog să mă ajuți cu un sfat.
    Am 31 ani, de 7 ani i-au tratament pentru hipotiroidie autoimună (eutirox 25 mg), am o perioadă de timp de când am bufeuri, niste călduri puternice în spate mă zăpăcesc.
    Care credeți că ar fi cauza, ce mă sfătuiți să fac?

  • Bună ziua. Am 74 de ani și, de câtva timp, am o senzație de presiune în cap și, din când în când, o senzație de căldură. Menționez că, în urma unor investigații (RMN, CT, DEXA, scintigrafie osoasă), am fost diagnosticat cu spondiloză cervicală, lumbago, fractură vertebrală, osteoporoză. De unde provine senzația aceasta de căldură, care durează câteva secunde (cel mult un minut), dar care se repetă de câteva ori pe zi. Am făcut și un RMN cerebral, care a evidențiat leziuni ischemice cronice milimetrice și atrofie cerebrală și cerebeloasă.

  • Buna! Sunt d-ul Nelu din Satu Mare, am și eu aceleași probleme pe care le are d-ul Pimero de mai sus, mentionez ca am cancer la Prostată și ma duc în mod regulat la SM la control, si investigații :))) Ce îmi recomandați în cazul meu? Va multumesc anticipat! 👍

Articole asemanatoare