Biopsia mamara este o procedura de diagnostic ce implica prelevarea unei probe de tesut din san si analiza la microscop. Iata cand se recomanda o biopsie de san si ce implica procedura.
CUPRINS:
1. Ce este biopsia mamara?
2. Cand se recomanda o biopsie de san?
3. Tipuri de biopsii mamare
4. Procedura
5. Beneficii si riscuri
6. Rezultate
Ce este biopsia mamara?
Umflaturile sau anomaliile la nivelul sanilor sunt adesea detectate prin examinare fizica, mamografii sau alte proceduri imagistice. Cu toate acestea, nu este intotdeauna posibil ca aceste teste imagistice sa arate daca o masa este benigna sau canceroasa.
O biopsie mamara este o procedura de diagnostic ce implica prelevarea unei probe mici de tesut mamar pentru teste de laborator. Reprezinta o modalitate de a evalua o zona suspecta din san, pentru a vedea daca este vorba de cancer de san. Cand se recomanda o biopsie a sanului, asta NU inseamna neaparat ca aveti cancer. In general, rezultatele biopsiei arata ca nu e vorba de cancer, dar este singura modalitate de a vedea sigur acest lucru.
➤ Citeste mai multe despre biopsii.
Cand se recomanda o biopsie de san?
Medicul poate recomanda o biopsie mamara daca:
- pacienta sau medicul a depistat o masa sau o ingrosare la nivelul sanului, iar medicul suspecteaza ca poate fi cancer mamar;
- mamografia prezinta o zona suspecta in san;
- o ecografie de san indica o zona suspecta;
- RMN-ul mamar indica o zona suspecta;
- aveti modificari neobisnuite ale mamelonului sau ale areolelor, inclusiv cruste, descuamari, modificari ale pielii sau o scurgere cu sange.
🏥 Citeste mai multe despre mamografiesi ecografia mamara.
Tipuri de biopsii mamare
Exista mai multe moduri de a face o biopsie a sanilor. Proba de tesut mamar va fi examinata la microscop pentru a vedea daca are celule canceroase. Unele biopsii mamare se fac folosind un ac gol, iar altele implica o incizie. Tipul biopsiei alese depinde de:
- cat de suspect arata schimbarea sanilor;
- cat de mare este zona anormala;
- localizarea in san;
- daca sunt mai multe zone anormale;
- orice alte probleme medicale pe care le-ati putea avea.
Iata care sunt tipurile de biopsii mamare cel mai des efectuate:
Biopsie aspirativa cu ac fin
Medicul introduce un ac subtire intr-o masa si va preleva o proba de celule sau lichid. Un ac gol foarte subtire atasat la o seringa este utilizat pentru a extrage (aspira) o cantitate mica de tesut dintr-o zona suspecta. Acul utilizat pentru biopsia de acest tip este mai subtire decat cel utilizat pentru testele de sange.
Biopsia cu ac gros
Medicul introduce un ac cu un varf special si va preleva o proba de tesut mamar de aproximativ dimensiunea unui bob de orez. O biopsie de baza foloseste un ac mai mare pentru a preleva tesut mamar. Acesta este adesea tipul ales de biopsie daca se suspecteaza cancer de san.
Biopsie asistata prin vacuum
Se foloseste o sonda cu vacuum pentru a preleva o mica proba de tesut mamar. Nu necesita cusaturi si lasa o cicatrice foarte mica.
Biopsie incizionala – chirurgicala
In cazuri rare, este necesara o interventie chirurgicala pentru prelevarea totala sau partiala a nodului mamar pentru testare. Aceasta se numeste biopsie chirurgicala sau deschisa. Cel mai adesea, chirurgul elimina intreaga masa sau zona anormala, precum si o margine din jur de tesut mamar normal. Medicul va face o mica incizie in piele si in tesutul mamar pentru a preleva tesutul.
Biopsie ganglionara
Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa faca si o biopsie a ganglionilor limfatici de sub brat pentru a verifica raspandirea cancerului. Acest lucru se poate face in acelasi timp cu biopsia tumorii mamare sau cand tumora mamara este indepartata in timpul interventiei chirurgicale. Se poate face prin biopsie cu ac sau biopsie a ganglionilor santinela si o disectie a ganglionilor limfatici axilari.
Daca este necesar, medicul poate utiliza ecografia sau RMN pentru a ghida acul de biopsie – biopsie mamara sub ghidaj imagistic. De asemenea, poate utiliza un computer pentru a localiza locul exact de unde se va prelua proba de biopsie de pe mamografii care au fost facute din doua unghiuri (biopsie stereotactica).
Procedura
Cum ma pregatesc pentru biopsia mamara? Purtati haine confortabile, largi. Poate fi necesar sa indepartati toate hainele si bijuteriile din zona care urmeaza sa fie examinata. Informati medicul cu privire la toate medicamentele pe care le luati, inclusiv suplimentele pe baza de plante si daca aveti alergii, in special la anestezie. Medicul va poate sfatui sa incetati sa luati aspirina, diluanti sangvini sau anumite suplimente pe baza de plante cu 3-5 zile inainte de procedura, pentru a reduce riscul de sangerare. De asemenea, informati medicul despre bolile recente sau alte afectiuni medicale.
Inainte de biopsia mamara, medicul va va examina sanul. Se poate dace un examen fizic – dar se pot face si ecografii, mamografie sau scanare RMN.
Etape biopsie mamara
Biopsiile mamare se fac de obicei in ambulatoriu. Pacienta va sta intinsa pe masa de examinare cu fata in sus sau rotita usor in lateral. Un anestezic local va fi injectat in piele si mai profund in san pentru a-l amorti. Se foloseste un ac conectat la o seringa sau un dispozitiv special conceput pentru a preleva proba de tesut. Odata ce proba este prelevata, va fi aplicata presiune pentru a opri orice sangerare si zona este acoperita cu un pansament.
Ce simti in timpul biopsiei si dupa?
Vei simti doar o intepatura rapida de la ac daca se foloseste un anestezic local pentru a amorti zona. Este posibil sa simti o anumita presiune atunci cand acul de biopsie este introdus. Dupa o biopsie de aspiratie cu ac fin, biopsie cu ac gros sau biopsie stereotactica, zona poate fi sensibila 2-3 zile. Este posibil sa aveti si vanatai, umflaturi sau sangerari usoare.
Daca se face anestezie generala pentru o biopsie chirurgicala, nu vei fi treaza in timpul biopsiei. Ulterior, zona poate fi amortita. Dupa o biopsie incizionala, sanul se poate simti sensibil, umflat si invinetit. Sensibilitatea ar trebui sa dispara in aproximativ o saptamana, iar vanataile se estompeaza in 2 saptamani. Umflarea poate dura 6 – 8 saptamani.
Recuperarea dupa biopsie mamara
Este posibil sa fie nevoie sa purtati un sutien de sustinere si pansament peste locul biopsiei mamare cateva zile dupa procedura. Medicul va poate recomanda analgezice. Pentru a reduce riscul de sangerare, nu luati aspirina sau produse care contin aspirina in primele 3 zile dupa procedura, cu exceptia cazului in care va recomanda medicul. Nu ridicati greutati cateva zile dupa procedura si evitati efortul intens.
Beneficii si riscuri
Beneficii
Biopsia este in general o procedura sigura si eficienta. Permite analiza tesutului mamar pentru a vedea daca e vorba de o masa este benigna sau maligna. Timpul de recuperare este scurt si pacientii isi pot relua in curand activitatile obisnuite.
Riscuri
Riscurile asociate cu biopsia mamara includ vanatai si umflaturi ale sanului, infectie sau sangerare la locul biopsiei, aspect modificat al sanului, in functie de cat de mult tesut este prelevat si de cum vindeca sanul. Biopsiile mamare stereotactice si cu ac pot lasa o mica cicatrice rotunda. Biopsiile deschise lasa o mica cicatrice dreapta. Cicatricea se estompeaza in timp. O biopsie cu ac fin nu lasa de obicei nicio cicatrice.
Adresati-va imediat medicului daca durerea dureaza mai mult de o saptamana, aveti roseata, umflatura severa, sangerare sau puroi la locul biopsiei, febra.
Rezultate
Pot trece cateva zile inainte ca rezultatele unei biopsii sa fie disponibile. Dupa procedura de biopsie, tesutul mamar este trimis la laborator, unde medicul patolog examineaza proba folosind un microscop si proceduri speciale. Raportul de patologie include detalii despre dimensiunea si consistenta probelor de tesut, locul biopsiei si daca s-au depistat celule canceroase, modificari necanceroase (benigne) sau celule precanceroase.
In cazul in care biopsia mamara ofera rezultate normale sau modificari benigne ale sanilor, medicul va analiza in comparatie cu rezultatele procedurilor imagistice. De exemplu, radiologul poate constata ca rezultatele mamografiei sugereaza o leziune suspecta, cum ar fi cancer de san sau leziunea precanceroasa, dar raportul patologic indica tesut mamar normal. In acest caz, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a preleva mai mult tesut pentru a evalua in continuare zona.
Daca raportul arata ca este prezent un cancer de san, va include informatii despre cancerul in sine, cum ar fi ce tip de cancer de san aveti si informatii suplimentare, cum ar fi daca acel cancer este hormon receptor pozitiv sau negativ. Medicul va elabora apoi un plan de tratament care se potriveste cel mai bine nevoilor voastre.
▻ Citeste mai multe despre cancerul mamar.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-biopsy/about/pac-20384812
(2) https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-biopsy.html
(3) https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=breastbius
(4) https://www.webmd.com/breast-cancer/breast-biopsy
(5) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-biopsy
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 21/02/2022 08:44