Afla din articolul de mai jos cand se recomanda biopsia de prostata, ce indicatii are, de cate feluri poate fi, ce implica fiecare tip de procedura si ce inseamna rezultatele.
CUPRINS:
1. Ce este o biopsie de prostata?
2. Biopsia de prostata – indicatii
3. Ce implica biopsia de prostata?
4. Ce inseamna rezultatele?
5. Intrebari frecvente
Ce este o biopsie de prostata?
O biopsie de prostata implica prelevarea si testarea unei probe de tesut de la nivelul prostatei. Poate arata daca este vorba despre un cancer de prostata. Biopsia de prostata este singura modalitate de a diagnostica in mod sigur un cancer de prostata. De obicei, procedura se recomanda daca exista suspiciuni in urma unui test PSA sau examen digital rectal. Testul PSA si examenul digital rectal pot sugera prezenta cancerului de prostata si pot indica, de asemenea, tumori necanceroase, infectii sau doar semnele normale de imbatranire, care pot duce la marirea prostatei sau hiperplazia benigna de prostata. In astfel de cazuri, poate fi necesara o biopsie pentru a depista problema exacta.
Exista mai multe modalitati de a efectua o biopsie de prostata. Intr-o biopsie transperineala, de exemplu, acul este introdus prin piele in zona dintre anus si scrot. In timpul fiecarei proceduri, medicul poate preleva un anumit numar de probe din diferite zone ale prostatei si, de asemenea, poate preleva o proba din orice zona suspecta observata pe RMN.
Biopsia de prostata – indicatii
Biopsia de prostata este adesea recomandata daca exista rezultate anormale la un screening de rutina pentru cancerul de prostata. Citeste aici mai multe despre screening-ul pentru cancer de prostata. Mai exact, procedura se recomanda daca testul PSA si/sau examenul digital rectal ofera rezultate anormale sau se suspecteaza un cancer. O biopsie poate fi, de asemenea, recomandata daca o biopsie anterioara a aratat ca erau prezente celule anormale, dar acestea nu erau canceroase la momentul respectiv. Uneori se recomanda biopsia si daca ecografia de prostata a indicat prezenta anumitor probleme.
Astfel, indicatiile pentru biopsia de prostata pot include:
- nivel PSA crescut;
- anomalie identificata la un examen digital rectal, cum ar fi un nodul;
- anomalie identificata la o ecografie de prostata;
- daca o biopsie anterioara de prostata a fost negativa, dar nivelul PSA ramane ridicat;
- daca o biopsie anterioara a evidentiat celule anormale ale tesutului prostatic, insa nu canceroase;
- pentru monitorizarea dezvoltarii cancerului de prostata la barbati aflati sub supraveghere activa.
Ce implica biopsia de prostata?
Inainte de biopsie pot fi recomandate o serie de analize, inclusiv analize de urina pentru a cauta semne ale unei infectii a tractului urinar. Daca este prezenta o infectie urinara, biopsia va fi probabil reprogramata.
Exista trei modalitati principale de a efectua o biopsie de prostata:
- biopsia transrectala;
- biopsia transuretrala;
- biopsia transperineala.
Biopsia transrectala
Biopsie transrectala de prostata este cea mai comuna metoda. Pacientul va sta nemiscat, pe partea stanga, avand genunchii indoiti. Procedura poate fi facuta uneori si cu anestezie generala. Medicul va introduce o sonda ecografica subtire la nivelul rectului. Este posibil sa simtiti un pic de disconfort sau presiune. Sonda ecografica are un canal special prin care se va introduce acul de biopsie ulterior. Acul este introdus de mai multe ori pentru a preleva mai multe mostre de tesut din diferite parti ale prostatei. Intreaga procedura va dura aproximativ 20 minute. In mod obisnuit se vor preleva aproximativ 12 probe de tesut din mai multe zone ale prostatei pentru a examina cat mai eficient. Acest lucru ofera o imagine mai ampla a prostatei si a posibilelor probleme.
Biopsia transuretrala
Biopsia transuretrala se efectueaza pe la nivelul uretrei. Un tub flexibil cu o camera video la capat (cistoscop) este introdus prin deschiderea uretrei. Probele de tesut sunt prelevate de la nivelul prostatei prin dispozitiv. Procedura se poate face sub anestezie locala sau generala. Se va introduce un cistoscop (un tub flexibil si un dispozitiv de vizualizare) in deschiderea de la capatul penisului, prin uretra si pana la prostata. Se vor introduce apoi instrumente minuscule prin cistoscop pentru a preleva mostre din prostata.
Biopsia transperineala
Biopsia transperineala se efectueaza pe la nivelul perineului – zona dintre anus si scrot. Se face o incizie mica in perineu si se introduce un ac pentru a colecta proba. Veti simti o intepatura de ac atunci cand anestezicul local este injectat. Acest lucru poate provoca o scurta senzatie de usturime. Cand zona este amortita, medicul va face o incizie mica in piele. Acul de biopsie va fi introdus prin incizie si in prostata de mai multe ori pentru a obtine probe din diferite parti ale glandei. Ulterior, acul de biopsie va fi indepartat si se va aplica o presiune ferma pe locul biopsiei pana cand sangerarea se va opri. De obicei nu sunt necesare fire de sutura.
Biopsiile ghidate cu ultrasunete dureaza de obicei pana la 45 de minute. O biopsie ghidata RMN poate oferi imagini mai detaliate. Aceste biopsii pot dura 30-90 de minute si implica utilizarea unei substante de contrast.
Ce simti in timpul biopsiei?
Biopsia de prostata doare? Desi poate fi incomoda, procedura nu este de obicei dureroasa. Majoritatea biopsiilor de prostata se fac cu anestezie locala, insa uneori se poate recomanda anestezia generala. Daca se face anestezie generala, nu veti simti nimic in timpul acestei proceduri. In timpul procedurii, in caz de anestezie locala, puteti simti o intepatura usoara cand se face anestezia locala, un disconfort usor in timp ce sonda este introdusa sau o intepatura usoara cand este prelevata proba.
Recuperarea dupa biopsia de prostata
Dupa procedura, este posibil sa va confruntati cu simptome precum:
- dureri la nivelul rectului;
- cantitati mici de sange in scaun, urina sau materialul seminal, care pot dura de la cateva zile la saptamani;
- sangerare rectala usoara.
Pentru a preveni infectia dupa biopsie, medicul va poate prescrie antibiotice pentru cateva zile dupa procedura. Asigurati-va ca luati doza completa conform instructiunilor.
Informati medicul urgent daca va confruntati cu sangerare prelungita sau abundenta, febra, dificultati la urinare, agravarea durerii. In cazuri rare, poate aparea sepsis. Sepsisul este o infectie care poate pune viata in pericol, care necesita ingrijiri medicale urgente.
Ce inseamna rezultatele?
Un rezultat negativ biopsie inseamna ca nu exista dovezi de modificari, celule cu aspect suspect sau celule canceroase in zona biopsiata. Insa, un rezultat pozitiv biopsie inseamna ca au fost gasite anumite modificari. Raportul va include informatii privind numarul de probe de biopsie prelevate, rezultatele analizei, daca este prezent cancerul etc. Scorul Gleason indica agresivitatea cancerului, daca acesta este prezent.
Rezultate benigne
Exista o serie de constatari benigne (adica NU sunt cancer) care pot fi observate la o biopsie. Unele dintre acestea includ:
- Atrofie – Atrofia (inclusiv atrofia focala sau atrofie difuza) se refera pur si simplu la micsorarea tesutului prostatei si este frecventa la barbatii care au urmat terapie hormonala.
- Inflamatie – Se pot observa prostatita cronica sau acuta.
- Adenoza – Hiperplazia adenomatoasa atipica sau adenoza este o alta constatare benigna.
Rezultate suspecte
Uneori pot fi observate suspiciuni – zona dintre normal si cancer. Aceste celule nu arata in intregime normale, dar nici nu au toate caracteristicile celulelor canceroase. Unele conditii care pot duce la un rezultat de acest fel includ:
- Neoplazia intraepiteliala de prostata – Poate fi considerata de grad inalt sau de grad scazut. Un rezultat de grad scazut este similar cu o biopsie negativa in multe feluri, celulele aratand in cea mai mare parte normale. In caz de grad inalt exista risc de 20% ca un cancer sa fie prezent undeva in prostata.
- Atipie glandulara – Proliferarea glandulara atipica sau proliferarea atipica a celulelor acinare inseamna ca sunt prezente celule cu aspect anormal, dar doar cateva dintre ele.
- Atrofia inflamatorie proliferativa – Se refera la identificarea semnelor de inflamatie si celule mici pe una dintre probe si este legata de un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata in viitor.
Prezenta unui cancer
Daca exista dovezi de cancer pe o proba de biopsie, raportul va include informatii privind procentul de cancer prezent in fiecare dintre probe. Pentru a determina agresivitatea unui cancer de prostata si, prin urmare, cele mai potrivite optiuni de tratament, biopsiilor li se acorda, de asemenea, un grad Gleason si un punctaj dupa o evaluare ulterioara. Rezultatele vor arata cat de agresiv este cancerul – cu alte cuvinte, cat de probabil este sa se raspandeasca in afara prostatei.
Gradul si scorul Gleason
Cand celulele sunt examinate la microscop, au caracteristici diferite, in functie de cat de repede este probabil sa creasca. Acest model primeste o nota de la 1 la 5 – se numeste gradul Gleason. Gradul Gleason este determinat prin examinarea celulelor cancerului de prostata din doua zone diferite ale tumorii si atribuirea unui grad de la 1 la 5 in functie de cum arata la microscop. Un grad 5 indica faptul ca celulele au un aspect foarte anormal (slab diferentiate), in timp ce un scor de 1 inseamna ca celulele arata destul de asemanator cu celulele normale (bine diferentiate). Acest scor reflecta cat de agresiv este probabil sa fie cancerul sau riscul ca acesta sa se raspandeasca rapid.
Doua probe sunt utilizate deoarece in cancerele de prostata diferite parti ale unei tumori pot fi mai agresive decat altele. Aceste doua scoruri se aduna pentru a obtine scorul final Gleason:
- Gleason 6 – Defineste cancerul de grad scazut in care celulele apar la fel ca celulele normale de prostata; este putin probabil ca tumorile sa creasca sau sa se raspandeasca.
- Gleason 7 – Defineste cancerele de grad mediu, celulele au un aspect moderat anormal.
- Gleason 8 – 10 – Sunt considerate cancere de grad inalt, care au mai multe riscuri sa se dezvolte si sa se raspandeasca, celulele apar foarte diferite de celulele normale de prostata.
Folosind scorurile Gleason, cancerele de prostata sunt, de asemenea, impartite in grupa de grad Gleason:
- Grupa de grad 1: tumori Gleason 6;
- Grupa de grad 2: tumori Gleason 7 care sunt alcatuite in principal din glande bine formate;
- Grupa de grad 3: Un alt tip de tumori Gleason 7 care sunt alcatuite in principal din glande slab formate;
- Grupa de grad 4: tumori Gleason 8;
- Grupa de grad 5: tumori Gleason 9 si Gleason 10.
INTREBARI FRECVENTE
Ce se intampla daca este identificat un cancer?
Daca este identificat un cancer, se vor recomanda analize si proceduri suplimentare pentru a stadializa boala si pentru a stabili cel mai bun plan de tratament.
Ce inseamna gradul Gleason sau grupa de grad?
Cu cat gradul Gleason sau grupa de grad este mai mare, cu atat cancerul este mai agresiv si cu atat este mai probabil sa se dezvolte si sa se raspandeasca.
Ce altceva ar putea indica rezultatele biopsiei?
Uneori, o biopsie poate gasi alte modificari ale celulelor prostatei, numite neoplazie intraepiteliala de prostata sau proliferare acinara atipica. De asemenea, la fel ca multe proceduri medicale, o biopsie de prostata poate oferi un rezultat fals pozitiv sau unul fals negativ. In ceea ce priveste rezultatele fals negative, se estimeaza ca biopsiile de prostata omit aproximativ 20% dintre cancerele de prostata. Din fericire, majoritatea cancerelor de prostata au o crestere lenta, iar daca nivelul PSA ramane crescut, se recomanda adesea repetarea biopsiei.
Ce riscuri poate avea o biopsie de prostata?
Biopsia de prostata este in general o procedura sigura si eficienta. Riscurile asociate cu o biopsie de prostata includ sangerare la locul biopsiei – sangerarea rectala este frecventa dupa o biopsie de prostata, sange in sperma, sange in urina – aceasta sangerare este de obicei minora, dificultati la urinare, blocaj urinar, risc de infectie. Uneori pot aparea rezultate fals negative sau fals pozitive.
Referinte:
(1) https://www.cancercouncil.com.au/prostate-cancer/diagnosis/tests/biopsy/
(2) https://www.urology.uci.edu/urological_cancers_prostate_biopsy.shtml
(3) https://prostatecanceruk.org/prostate-information/prostate-tests/prostate-biopsy