Amigdalina este un compus natural găsit mai ales în miezul sâmburilor de caise. Citește mai multe despre amigdalină sau vitamina B17, despre laetrile și eficiența sa împotriva cancerului.
CUPRINS:
1. Ce este amigdalina?
2. Amigdalina vs Laetrile
3. Indicații medicale
4. Amigdalina – eficiență în tratarea cancerul
5. Efecte adverse
Ce este amigdalina?
Termenul „amigdalină” derivă din cuvântul grecesc „migdală”. Din punct de vedere chimic, este o glicozidă cianogenică naturală ce este prezentă în peste 1.200 de alimente diferite. Se regăsește în special în miezul sâmburilor de fructe cum ar fi caisele, piersicile și prunele. În anii 1950, Dr. Ernest Krebs, un biochimist, a studiat legătura dinre celulele canceroase şi sâmburii de caise. Acesta a observat că o substanţă din aceşti sâmburi – glicozida amigdalină – poate afecta tumorile.
Amigdalina este o nitrilozidă, iar structura seamănă cu a vitaminelor din complexul B, astfel că biochimistul Krebs a numit-o vitamina B17. Substanța laetrile a fost dezvoltată de Dr. Krebs ca un concentrat de amigdalină prin extracția din sâmburi de caise.
Amigdalina este considerată o componentă benefică în medicina tradițională chinezească (MTC), găsită și în migdalele amare, fiind studiată de peste 200 ani. Încă din 1803, Schrader a identificat această substanță în studiul ingredientelor migdalelor amare. Până în 1830, Robiquet a separat amigdalina din migdalelele amare, care au fost întotdeauna folosite ca medicament auxiliar pentru tuse, ca agent expectorant și în terapia cancerului.
Amigdalina vs Laetrile
Din cauza toxicității amigdalinei, un preparat semi-sintetic, denumit laetril, a fost brevetat și comercializat ca un tratament mai sigur pentru cancer.
Laetrile este un compus utilizat uneori ca tratament complementar pentru persoanele cu cancer. Este folosit ca o altă denumire pentru amigdalină. Amigdalina este o substanță amară găsită în sâmburii unor fructe cum ar fi caisele. Produce cianură de hidrogen sau acid cianhidric care se transformă în cianură odată ajunsă în organism. Cianura de hidrogen se consideră că poate distruge celulele canceroase. Laetril este numit și vitamina B17, deși nu a fost aprobat ca vitamină.
Deși laetrilul este adesea utilizat sinonim cu amigdalina, acesta este un compus semisintetic sintetizat din amigdalină prin hidroliză. Amigdalina are formula chimică D-mandelonitril-b-glucozid și este hidrolizată în acid glucuronic și mandelonitril. Ultimul element este descompus pentru a se obține benzaldehidă și acid cianhidric. Se consideră că cianura țintește celulele canceroase.
Compusul natural găsit în sâmburii de caisă este amigdalina. Laetrile este un medicament concentrat, sintetic, produs în laboratoare.
Suplimente amigdalina
Unii producători zdrobesc miezul sâmburelui de caise până se obține o pulbere și vând pulberea sub formă de tablete și amigdalina capsule. Alți producători extrag amigdalina din sâmburi de caise și o prepară sub formă de tablete, capsule și soluții pentru injectare intramusculară sau intravenoasă – amigdalina injectabila. Sunt disponibile, de asemenea, loțiuni pentru piele și lichide pentru inserția rectală cu amigdalină. Pentru amigdalina pret variaza intre 60-150 lei pentru o cutie cu 60 capsule. Pentru amigdalina fiole pretul este de aproximativ 600 lei pentru 10 fiole.
Miezul sâmburilor de caise poate conține până la 3% amigdalină care este forma naturală a vitaminei B-17. Nici B-17, nici amigdalina nu sunt vitamine. Deși au fost descrise ca vitamine, există puține dovezi.
Indicații medicale
Unele date sugerează că amigdalina are efecte anticancerigene și poate ameliora simptomele în stadiile avansate de cancer, prelungind supraviețuirea în cancer. Acest efect se presupune că se datorează acțiunii selective a cianurii asupra celulelor canceroase. O altă teorie sugerează că amidgalina este vitamina B17, a cărei absență este cauza cancerului. Se presupune și că amigdalina are activitate analgezică și antiinflamatorie, stimulează imunitatea, echilibrează tensiunea arterială, menține sănătatea generală și tratează afecțiunile metabolice. Amigdalina din sâmburi de caise și din laetril conține belzahdehifă și cianură, doi compuși despre care se consideră că pot lupta împotriva cancerului.
Cianura este o substanță care se pare că poate afecta celulele canceroase, dar pe de altă parte poate cauza efecte adverse. Efectele adverse asociate cu toxicitatea dată de laetril redau simptomele de intoxicație cu cianură, inclusiv afectare hepatică, probleme de mers, febră, comă și chiar deces. Celulele canceroase conțin o substanță numită beta-glucozidă (pe care celulele sănătoase nu o conțin). Beta-glucozida este o enzimă ce dezactivează cianura și benzaldehida în molecule. În acel moment apare o reacție toxică ce țintește se pare doar celulele canceroase și nu atacă celulele sănătoase.
Se sugerează că poate induce apoptoza și poate inhiba proliferarea celulelor canceroase, cum ar fi celulele cancerului de prostată, cancerul renal și cancerul de colon.
Laetril se poate adminisra oral (pilule), injectabil (intravenos sau intramuscular) etc.
Amigdalina – eficiență în tratarea cancerul
O serie de studii in vitro arată o activitate anticancerigenă promițătoare, dar studiile preclinice efectuate pe animale nu au evidențiat efecte semnificative statistic. În cercetările pe subiecți umani, datele sugerează că amigdalina nu este eficientă în tratamentul cancerului. Studiile includ doze de foarte multe tipiri, formule diferite, metode diferite de administrate, perioade diferite de tratament și alte terapii anticancerigene administrate simultan, astfel că e dificil să se evalueze eficiența amigdalinei. Studiile care preintă eficiența dată de laetril sunt studii de caz, nu pe eșantioane mari de pacienți.
Teoriile din spatele amigdalinei ca tratament anticancerigen
Ideea că amigdalina poate avea efecte anticancerigene provine din faptul că această subatabță este descompusă de organism în cianură de hidrogen. Din cauza nivelului anumitor enzime în celulele canceroase, cianura de hidrogen poate fi nocivă pentru anumite celule.
Cancerul și deficitul de B17
O altă teorie sugerează că boala canceroasă rezultă din deficiența unor vitamine, iar amigdalină cunoscută drept vitamina B17 poate restabili sănătatea organismului. O boală cronică este o afecțiune pe termen lung care nu trece de la sine. O boală metabolică apare în organism și nu se transmite. Cancerul pare a fi un bun exemplu de boală metabolică. Astfel, unii cercetători sugerează că bolile metabolice cel mai adesea sunt reduse prin nutriția adecvată. De asemenea se sugerează că ar fi o corelație între alimentația bogată în nitrilozide și incidența mai redusă a cancerului.
Beta-glucozida și cancerul
O altă teorie sugerează că în cazul celulelor afectate de cancer, amigdalina întărește sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Sângele conține milioane de celule sangvine albe cunoscute ca celule natural killer, parte din sistemul imunitar. Acestea au rolul de a ataca și distruge agenții străini ce ajung în organism, care pot fi dăunători, inclusiv celulele canceroase. Celulele canceroase reușesc însă să treacă de aceste celule deoarece au un set de proteine specifice pe suprafața lor. Astfel, celulele canceroase nu sunt recunoscute ca fiind nocive.
Laetril sau laevo-mandelonitril B-glucozida conține în fiecare moleculă câte 2 unități de zaharuri, o unitate de benzaldehidă și una de cianură, legate între ele. Acestea pot fi citotoxice pentru celulele canceroase, dar trebuie să fie activate de beta-glucoidă, care se găsește în celulele canceroase. Când laetril pătunde în celulele canceroase, la nivel enzimativ este deblocat de către beta-glucozidă și eliberează cianura și benzaldehida – ce distrug celula canceroasă.
Ce spun studiile?
În general, studiile au fost făcute în laborator pe probe de celule. Nu s-a constatat o creștere semnificativă statistic a supraviețuirii în studiile pe animale. De asemenea, cercetările pe subiecți umani nu sunt concludente și sunt foarte mici la număr. Studiile de laborator au oferit rezultate contradictorii. Majoritatea studiilor au prezentat o anumită încetinire a dezvoltării celulelor canceroase după administrarea unor doze foarte crescute de amigdalină.
Ideea că laetril sau amigdalina pot fi benefică pentru pacienții cu cancer nu este susținută de date clinice, conform unui report publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews în 2011. Acest raport a analizat 69 studii anterioare ce au evaluat posibilele efecte anticancerigene și posibilele efecte adverse ale amigdalinei. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că amigdalina are o serie de riscuri și efecte serioase adverse rezultând din intoxicația cu cianură.
O altă analiză sugerează că amigdalina nu are proprietăți anticancerigene și are efecte adverse ca reacții gastrointestinale severe după doze mario. Se recomandă ca aceste remedii să fie administrate doar la indicațiile medicului și să nu înlocuiască tratamentul anticancerigen.
Studii de caz pentru laetril
Studiile au fost de obicei studii de caz. Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Immunopharmacology and Immunotoxicology (2013) sugerează că amigdalina poate conferi protecție împotriva cancerului cervical. Studiile pe celule umane sugerează că amigdalina poate combate celulele canceroase cervicale prin inducarea apoptozei. Alte două studii preliminare publicate în Plos One (2014) sugerează că amigdalina poate fi eficientă împotriva cancerului de vezică, prin blocarea dezvoltării tumorale. Mai sunt necesare cercetări suplimentare care să arate că amigdalina este indicată pentru tratamentul cancerului.
În cazul laetril, nu s-au efectuat studii clinice controlate (ce compară grupuri de pacienți care au primit un nou tratament cu grupuri care nu au primit tratamentul). Studiile de caz și rapoartele nu au arătat dovezi concludente că letril este un tratament eficient pentru cancer.
În cadrul studiilor de laborator se folosesc celule tumorale pentru a vedea dacă o substanță are efecte anticancerigene. În studiile pe animale, sunt efectuate teste pentru a vedea dacă un medicament, o procedură sau un tratament sunt sigure și eficiente pe animale. Testele de laborator și testele pe animale sunt efectuate înainte ca o substanță să fie testată pe oameni.
Efecte adverse
Au fost raportate mai multe cazuri de toxicitate cu cianură cu amigdalină doar din ingerarea de miez de caise, administrarea orală fiind asociată cu o toxicitate mult mai mare decât administrarea parenterală. Studiile arată că toxicitate acută poate apărea la adulți care consumă 20 sau mai mulți sâmburi de caise. Alimentele care conțin cele mai înalte concentrații de B-17 sunt migdalele amare și sâmburii de caise. În unele țări, ambele sunt interzise pentru comercializare, din cauza toxicității.
De asemenea, poate apărea o interacțiune potențial periculoasă dacă amigdalina este administrată concomitent cu doze mari de vitamina C. Vitamina C potențează conversia amigdalinei în cianură și reduce cisteina, care detoxifică cianura, potențând riscul de toxicitate, iar utilizarea concomitentă trebuie evitată. Persoanele care iau amigdalină sau laetrile trebuie să evite, de asemenea, consumul altor alimente bogate în amigdalină.
Efectele adverse posibile ale tratamentului cu laetril includ:
- greață și vomă;
- dureri de cap;
- amețeli;
- cianoză – culoarea albăstruie a pielii cauzată de lipsa de oxigen în sânge;
- afectare hepatică;
- hipotensiune – tensiune arterială scăzută;
- cearcăne;
- probleme de mers din cauza afectării nervilor;
- febră;
- stări de confuzie;
- comă și deces – în cazuri severe.
Efectele adverse depind de modul de administrare. Efectele adverse sunt mai grave când laetril este administrat oral. Se agravează când pe lângă administrarea de laetril sunt consumale migdale crude sau sâmburi de fructe, când se consumă anumite alimente ca țelină, piersici, germeni de fasole sau morcovi, sau când sunt administrate doze mari de vitamina C.
Referinte:
(1) Amygdalin, link: https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/amygdalin
(2) Review on pharmacological activity of amygdalin, link: http://www.acanceresearch.com/cancer-research/review-on-pharmacological-activity-of-amygdalin.pdf
(3) Laetrile treatment for cancer, link: https://www.cochrane.org/CD005476/GYNAECA_laetrile-treatment-cancer
(4) Can apricots seeds help fight cancer, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314337.php
(5) Laetrile (amygdalin or vitamin B17), link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/laetrile
(6) Apricot Kernels for Cancer: The Real Story of Laetrile, link: https://thetruthaboutcancer.com/apricot-kernels-for-cancer/
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 29/07/2021 13:35