Adenopatia este numită și limfadenopatie, fiind de fapt umflarea ganglionilor limfatici. Iată care pot fi cauzele, cum se manifestă și când este asociată cu o boală malignă.
CUPRINS:
1. Ce este adenopatia?
2. Tipuri de adenopatie
3. Simptome
4. Cauze
5. Adenopatia în cancer
Ce este adenopatia?
Adenopatia (cunoscută și sub numele de limfadenopatie) se referă la ganglionii limfatici măriți sau umflați din cauza unei infecții, cea mai frecventă cauză, sau ca urmare a altor probleme de sănătate, cum ar fi tulburările autoimune sau cancerul.
În cancer, adenopatia poate fi cauzată de o malignitate care începe în ganglionii limfatici chiar. Poate să apară și atunci când un cancer se răspândește (metastazează) din alte părți ale corpului la ganglionii limfatici.
Sistemul limfatic
Corpul are un sistem limfatic alcătuit din vase limfatice, lichid limfatic și ganglioni limfatici. Rețeaua de vase limfatice transportă lichid limfatic în tot corpul. Acest fluid, printre alte funcții, colectează deșeuri și microorganisme care provoacă boli (cum ar fi virusuri și bacterii) în circuitul său prin țesuturi.
Ganglionii limfatici sunt mici organe în formă de fasole care produc și stochează celulele sangvine (numite limfocite) ce ajută la combaterea infecțiilor și a bolilor. Există aproximativ 600 de ganglioni limfatici în întregul corp. Rolul lor principal este de a filtra deșeurile din lichidul limfatic. Pe măsură ce o fac, limfocitele neutralizează orice agent străin pe care îl întâlnesc.
Când vine vorba de ganglioni limfatici localizare, în timp ce unii ganglioni limfatici sunt localizați superficial – de exemplu, în zona abdomenului, axilei (ganglioni limfatici axilari), și gâtului, sau ganglioni la ceafă – alții sunt situați mai profund în corp, cum ar fi în piept sau abdomen.
Tipuri de adenopatie
În timpul unei infecții sau boli active, ganglionii limfatici devin umflați. Când se întâmplă acest lucru, adenopatia poate lua mai multe forme:
- poate fi localizată (care apare într-o zonă a corpului), bilaterală (pe ambele părți ale corpului) sau generalizată (care apare în întregul corp);
- poate fi acută (apare și se reduce rapid) sau cronică (persistentă);
- poate fi caracterizată în funcție de localizarea ganglionilor, cum ar fi în zona gâtului (cervical), înghinal (adenopatie inghinală), în piept (mediastinal), adenopatie plămâni, la axilă (adenopatie axilară), în abdomen (mezenteric – adenopatii mezenterice), adenopatie hepatică.
Limfadenopatia poate avea descriptori suplimentari, în funcție de locul în care ganglionilor limfatici se umflă.
Adenopatia cervicală
Umflarea ganglionilor limfatici cervicali se referă la ganglionii limfatici măriți în regiunea gâtului (adenopatie laterocervicală). Aceasta este o caracteristică foarte comună a infecțiilor virale. Mai puțin frecvent, ganglionii limfatici umflați în zona gâtului pot fi un semn de cancer. Copiii cu boală Hodgkin prezintă adenopatie cervicală (adenopatie la copii) în 80-90% dintre cazuri, față de 40% dintre cei cu limfom non-Hodgkin.
Adenopatia mediastinală
Limfadenopatia mediastinală apare în mediastin. Mediastinul este un termen anatomic ce poate fi considerat ca o cutie imaginară, precum și întregul conținut al cutiei. Ganglionii limfatici mediastinali se pot mări de la sine sau din cauza unor boli ale plămânilor. Limfomul non-Hodgkin poate apărea și în ganglionii limfatici mediastinali.
Ce este adenopatia generalizată?
Atunci când există mai mult de doi ganglioni implicați, din zone diferite, acest lucru se numește limfadenopatie generalizată. Adenopatia generalizată se găsește la două treimi dintre copiii diagnosticați cu leucemie limfoblastică acută (ALL) și la o treime dintre copiii cu leucemie mieloblastică acută (AML).
Simptome
Ganglionii limfatici de la gât se pot umfla dacă este prezentă o infecție. Deși există sute de ganglioni limfatici în corpul unei persoane, doar câțiva pot fi simțiti. Mulți oameni observă că ganglionii limfatici de la gât sau de la axile se umflă atunci când au o infecție, de exemplu, răceală sau gripă. Acest lucru este dat de faptul că ganglionii limfatici acumulează celule imune și deșeuri.
Alte grupuri de ganglioni limfatici care pot fi simțiți atunci când se umflă se află aproape de partea din spate a capului, abdomenului sau inghinal. Acești noduli măriți pot prezenta, de asemenea, simptome suplimentare, cum ar fi:
- sensibilitate sau durere la atingere;
- roșeață și căldură pe pielea din jurul lor;
- mase vizibile sub piele.
Umflarea ganglionilor limfatici poate fi de asemenea simțită alături de alte simptome ale unei infecții. În funcție de cauza infecției, acestea pot include:
- febră;
- frisoane;
- oboseală;
- rinoree;
- durere de gât;
- durere de urechi;
- dureri de cap.
Simptome severe
Alte simptome ale ganglionilor limfatici umflați pot fi un semn al unei probleme mai grave. Aceste simptome necesită control medical:
- umflarea rapidă a ganglionilor;
- ganglioni ce rămân umflați mai mult de 2 săptămâni;
- pierdere în greutate inexplicabilă;
- dureri de lungă durată sau transpirații nocturne;
- sângerări ușoare sau vânătăi.
Oricine se confruntă cu probleme de înghițire sau respirație din cauza adenopatiei trebuie să contacteze imediat un medic.
Cauze
Cauzele adenopatiei includ următoarele:
- boli infecțioase;
- neoplasm;
- boală inflamatorie;
- boală autoimună;
- expunerea la toxine sau medicamente.
Cauze infecțioase
Umflarea ganglionilor limfatici poate fi cauzată de infecții precum gripa. Infecțiile sunt cea mai frecventă cauză a ganglionilor limfatici umflați. Corpul răspunde rapid la aceste infecții, și umple nodulii cu celule albe pentru a elimina infecția. Numeroși germeni infecțioși ar putea fi în spatele umflăturii, iar unii sunt mult mai frecvenți decât alții. Infecțiile care pot provoca adenopatie includ:
- raceala obișnuită;
- gripă;
- amigdalită;
- meningită;
- pojar;
- streptococ în gât;
- infecții dentare;
- infecții ale urechii;
- mononucleoza;
- diverse infecții ale pielii, cum ar fi celulita, zona zoster sau infecțiile stafilococice;
- infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau sifilis;
- virusul imunodeficienței umane sau HIV.
Boala infecțioasă poate fi de etiologie virală, bacteriază, micobacterienă, fungică sau parazitară.
- Etiologiile virale ale limfadenopatiei includ HIV, mononucleoza cauzată de virusul Epstein Barr sau citomegalovirus, roseola, herpes simplex, varicelă și adenovirus.
- Etiologii bacteriene ale limfadenopatiei includ Staphylococcus, Streptococcus, Salmonella.
- Etiologia micobacteriană a limfadenopatiei include tuberculoza și Mycobacterium avium intracellulare (MAI).
- Etiologia fungică a limfadenopatiei include Candida.
- Etiologia parazitară a limfadenopatiei include toxoplasmoza, histoplasmoza și mulți ectoparaziții.
Cauze neoplazice
Cauzele neoplazice ale limfadenopatiei includ malignități primare și malignități metastatice: leucemia limfoblastică acută (ALL), limfomul Hodgkin, limfomul non-Hodgkin, neuroblastomul, leucemia mielocitară acută pediatrică, rabdomiosarcomul, carcinomul metastatic al plămânului, cancer mamar metastatic, cancer tiroidian metastatic și cancer renal metastatic.
ATENȚIE! Nu toate adenopatiile sunt la fel. Ganglionii canceroși tind să fie duri, nedureroși și fixați ferm pe țesutul înconjurător. Ganglionii limfatici benigni sau non-cancerigeni, prin contrast, sunt, de obicei, dureroși la atingere si se reduce dimensiunea si densitatea lor dupa ce infectia se reduce.
Cu toate acestea, nu puteți diagnostica exact cauza de adenopatie numai prin caracteristici fizice. În unele cazuri, un ganglion canceros poate să apese pe un nerv din apropiere și să provoace durere. În altele, un ganglion benign poate fi greu și relativ nedureros (cum ar fi uneori în caz de limfadenopatie generalizată persistentă dată de HIV).
Boli autoimune
Bolile autoimune ce pot fi cauze de limfadenopatie includ sarcoidoza, artrita reumatoidă juvenilă (JRA), lupusul eritematos sistemic (SLE).
Expunerea la toxine și medicamente
Expunerea la toxine și medicamente pot fi cauze comune ale limfadenopatiei. Aici intră medicamentele caallopurinol, atenolol, captopril, carbamazepină, multe dintre cefalosporine, hidralazină, penicilină, fenitoină, primidonă, para-metilamină, chinidină, sulfonamide și sulindac. Expunerea la alcool, radiațiile ultraviolete (UV) și fumatul pot provoca unele cancere cu limfadenopatie secundară.
Adenopatia în cancer
Adenopatia în cancer este termenul folosit pentru a descrie umflarea ganglionilor limfatici din cauza cancerului. Cancerul care începe în ganglionii limfatici se numește limfom. Două dintre cele mai frecvente tipuri sunt limfomul Hodgkin sau limfomul non-Hodgkin. Fiecare se comportă și se dezvoltă diferit, dar ambele își au originea în limfocite. Adenopatia este doar una dintre trăsăturile acestor boli.
Cancerul cu adenopatie apare atunci când ganglionii limfatici se umflă din cauza cancerului în organism. Acest cancer poate începe în ganglionii limfatici înșiși, unde se numește limfom.
Adenopatia și metastazele
Cancerele se pot răspândi și în ganglionii limfatici atunci când o tumoră metastazează. Acest lucru înseamnă că celulele canceroase se desprind de tumoră și se răspândesc în alte părți ale corpului prin sânge sau limfă. Atunci când celulele canceroase sunt purtate în limfă, ele pot deveni cu ușurință blocate într-un ganglion limfatic și pot cauza adenopatie. Pot forma o altă tumoare în ganglion. Mai frecvent, adenopatia legată de cancer apare atunci când o malignitate dintr-o parte a corpului (cunoscută ca tumora primară) se extinde în alte părți ale corpului pentru a forma noi tumori – tumori secundare.
Celulele canceroase din limfă nu se pot răspândi la fel de rapid ca celulele canceroase distribuite prin sânge. Dacă celulele canceroase intră în limfa, ganglionii limfatici din apropiere devin adesea afectați în primul rând, iar tumorile secundare și adenopatia pot să apară.
Cum se raspandeste cancerul prin sistemul limfatic?
Atunci cand o tumora metastazează, celulele canceroase se desprind de tumora primara și se raspandesc în alte parti ale corpului, fie prin sistemul circulator (sangvin), fie prin sistemul limfatic. Când celulele ajung în sânge, ele circulă în fluxul sangvin până când se blochează undeva, de obicei, într-un capilar. Din acest punct, celula poate aluneca prin peretele capilar și poate forma o nouă tumoră.
Un lucru similar se întâmplă și cu sistemul limfatic. În acest caz, celulele canceroase se rup și ajung la ganglionii limfatici unde se blochează. În timp ce ganglionii vor răspunde cu un atac imun agresiv, unele dintre celulele canceroase vor supraviețui pentru a forma o nouă tumoră. În schimb, spre deosebire de sistemul circulator, care poate transporta celulele canceroase în aproape orice parte a corpului, distribuția cancerului prin sistemul limfatic este mai constrânsă. Ganglionii cei mai apropiați de tumoră vor fi de obicei primii afectați. De acolo, celulele suplimentare se pot rupe și se pot muta în ganglioni din alte părți ale corpului.
Cum afectează adenopatia tratamentul cancerului?
Adenopatia în sine nu modifică evoluția tratamentului pentru cancer. Cu toate acestea, prezența celulelor canceroase în ganglionii limfatici poate afecta tratamentul în funcție de stadiul bolii.
Unul dintre sistemele cele mai comune pentru stadializarea cancerului este sistemul TNM, care se bazează pe amploarea tumorii (T), pe gradul de răspândire la ganglionii limfatici (N) și pe prezența metastazelor (M). Dacă în ganglionii limfatici în apropierea tumorii nu se găsește niciun cancer, lui N i se va atribui valoarea 0. Dacă ganglionii din apropiere sau din depărtare prezintă cancer, N va primi o valoare de 1, 2 sau 3 în funcție de:
- câți ganglioni sunt implicați;
- localizarea ganglionilor;
- cât de mari sunt ganglionii;
- severitatea cancerului.
Cursul recomandat de tratament se va baza în mare măsură pe stadializare.
Referinte:
(1) What is adenopathy?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320660.php
(2) What Causes Adenopathy and How Is It Treated?, link: https://www.healthline.com/health/adenopathy
(3) Adenopathy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513250/
(4) Adenopathy, link: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=22429
(5) Swollen Lymph Nodes (Adenopathy) in Cancer, link: https://www.verywellhealth.com/what-is-adenopathy-513669
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:21
Vezi comentariile (10)
Bună ziua!Fac fac fizioterapie .La masaj sa simțit un ganglion dupa ceafă!Iar eu am mai depistat încă unul în zona lombara!Ce poate fi?Precizez am dureri de spate ce se lasă în picioare
Buna. Aceeasi problema si la mine. Ce a fost pana la urma? Multumesc
Va multumesc pentru acest articol care a venit (sper) la timp
11.03. 2020 V. Torica
Pentru fiul meu Emil, aflat in prezent in spital, ce tratament recomandati? Are ganglioni deoparte si de alta a gatului si in burta. Burta are aspectul unui balon. Sa vedem maine si in zilele urmatoare ce proceduri urmeaza. I s-au recoltat mai multe tesuturi, pentru biopsie, in unele a iesit - cancer. Are 42 de ani si un baietel de 4 ani care ne tine pe tatal sau si pe noi in viata.
Va multumim !
Am vazut tarziu mesajul dvs. Daca totusi fiul dvs mai traieste,dar are cancer, va rog sa nu parasiti nadejdea in Dumnezeu. Cititi Acatistul Maicii Domnului- Pantanassa (Izbavitoarea de cancer) si Acatistul Sf.Nectarie 40 de zile la rand. O dieta cu sucuri de legume, in special de morcovi si multa vitamina C si B17. Spovedit si impartasit des, Masluri acasa daca puteti. Tot ce la oameni nu e cu putinta,ela Dumnezeu! Aveti incredere! Doamne ajuta!
Nu este cumva boala Hotking?
Mi au aparut in urma cu 5 luni un nodul sub clavicula dreapta si si doi pe piept deasupra sanului precizez ca nu sunt durerosi ce poate fii o infectie sau cancer?
Adenopatie
In urma cu 5 luni mi aparut un nodul subclavicular sub clavicula dreapta si 2 pe piept deasupra sanului ce poate fii infectie sau cancer mentionez ca nu sunt durerosi!
Am gangolinii mariti in zona gatului si ii simt si umpic mai jos de abdomen...Nu sunt durerosi si persista..Ar trebui sa imi fca griji?