Tratamentul oncologic. Ce ar trebui sa stie cei care il incep sau il urmeaza in prezent? | Intrebari frecvente

Tratamentul oncologic. Ce ar trebui sa stie cei care il incep

Tratamentul oncologic. Ce ar trebui să știe cei care îl încep sau îl urmează în prezent? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Tratamentul oncologic. Ce ar trebui să știe cei care îl încep sau îl urmează în prezent?

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Victoria Asanache:

Tratamentul oncologic, în general, este compus din chimioterapie, o parte de intervenție chirurgicală, zonă de radioterapie. E un lucru simplu pe care eu îl spun oamenilor:

Chimioterapia e o otravă pe care i-o faci omului ca să-i distrugi celulele de cancer.

Nu ascundem faptul că atunci când mor celulele de cancer, mor și din celulele bune, și că sistemul imunitar al pacientului o să fie într-o suferință. În general, ei primesc niște informații de la oncologii lor privind ce au voie și ce n-au voie. Sunt lucruri simple pe care nu ai voie să le faci, de genul să bei ceai de sunătoare, sau să mănânci grapefruit sau pomelo.

Nu ai voie să faci acest lucru, dar în rest nu le interzice nimeni ceva anume. Sunt medici care depășesc puțin această zonă și recomandă pacientului să nu mai mănânce carne, să nu mai mănânce diverse.

Related Post

Mi se pare o exagerare, asta este părerea mea, nu o să mi-o schimbe nimeni. Am văzut pacienți care sunt vegetarieni de o viață și care au dezvoltat cancer de colon. Ai zice că niciodată, poate altceva, dar asta nu.

Complicat – nu neapărat din ce au mâncat. Că sunt zone în care a dezvoltat pacientul un cancer de pancreas, are o sensibilitate pe căi biliare, că sunt tipuri de cancer mai ușoare și unele mai grele, este adevărat, dar până la urmă absolut toate se rezumă la zona de stadializare – în ce moment ai descoperit acest cancer.

Trebuie să rămâna la atitudinea tuturor ce vor hotărî să facă, ce citesc și unde se regăsesc. Sunt pacienți care dacă vor să nu mai mănânce carne – foarte bine, e problema lor, nu vor să mai consume lactate – la fel. Sunt pacienți care mănâncă normal.

Să vă dau un exemplu la cancerul de sân dezvoltat hormonal. Câteodată femeile se supără când le spune cineva ”n-aveți voie să vă îngrășați”. A, cum? Și eu le explic: ”N-ați înțeles. Nu aveți voie să vă îngrășați pentru că acea grăsime pe care o puneți pe abdomen conține mult estrogen.

Dumneavoastră primiți o medicație în care noi trebuie să ținem pe loc ceva. Estrogenul ăsta o să vină suplimentar peste ce vă dă doctorul, și atunci nu e ok. Nu pentru estetică, ci pur și simplu nu vă face bine pentru boala dumneavoastră.” Cred că până la urmă dacă ar exista o comunicare mai bună, lucrurile ar fi mai în regulă.

Dar trebuie să recunoaștem că în zona de oncologie, nu știu în altă parte dar în Institutul Oncologic, pur și simplu medicii sunt depășiți de situație. Sunt așa de multe cazuri încât ai foarte puțin timp la dispoziție, iar pacientul când intră acolo are o listă întreagă.

Am avut o pacientă cu un cancer pulmonar, cu care m-am întâlnit în spitalizarea de zi, făcea chimioterapie, și a scos din geantă o listă, eu n-am văzut bine, era un A4 scris de sus până jos, și a zis ”Când intru la doamna doctor am o listă de întrebări.”

Și eu am început să râd, și am zis ”Mai bine să începem noi două acum, să vă răspund eu, și dacă e ceva ce nu știu să vă răspund o să o întreb eu pe doamna doctor și o să vă dau răspunsul”. Era evident, femeia voia să știe multe lucruri despre boala ei, iar doctorul n-ar fi putut să stea niciodată o oră, cât am stat eu, ca să-i răspundă.

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 31/03/2019 12:18

Asanache Victoria: Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Afla modul cum această nouă meserie în România îi poate ajuta pe pacienții cu boli maligne.

Vezi comentariile (4)

  • Am fost deja operata,de carcinom endometrial, m nevoie de oncolog va rog...

  • Amdubla mastectomie. In 2003 am facut citostatice si 5 ani tamoxifen. In 2018 dupa extirpare celuilalt sin fac hormonoterapie cu anastrozol, o patila pe zi . M-am ingrasat foarte mult, cu taoate ca am redus portiile de mincare, am eliminat grasimi, glucide , fainoase .Ma dor picioarele foarte tare . Are vreo legatura cu tratamentul ?

  • Sunt operată de cancer pancreas de 1 an jumatate nu am facut tratament!De 6 luni am dureri groaznice in partea stângă abdomen cu spatele!Si simt ca ma unflu.La RMN si CT in ian au ieșit bine!Ce as mai putea face!

  • Sunt operata de sarcom sinovial malign anul trecut in septembrie. Am făcut chimioterapie și radioterapie. Dr oncolog mi a spus ca nu am nici un regim alimentar, dar în schimb Dr de la radioterapie mi a zis sa nu mănânc vitamina c,mai ales lămâie.In schimb la chimioterapie mi a făcut hidratare cu vitamine și m am îngrășat în 2 luni(atat a durat chimioterapia)25 kg.Ce as putea sa fac în cazul asta?Mulțumesc

Articole asemanatoare