Tomografia computerizată – totul despre CT (Computer Tomograf)

CT tomografia computerizata

Tomografia computerizată sau CT este o tehnică imagistică de diagnostic – nedureroasă și neinvazivă. Iată ce indicații are, ce presupune procedura și care sunt beneficiile, respectiv riscurile.

CUPRINS:

1. Ce este tomografia computerizată?
2. Ce zone poate investiga tomografia computerizată?
3. Ce afecţiuni poate depista o analiză CT?
4. Pregătirea pentru examenul CT
5. Cum se derulează o tomografie?
6. Beneficii ale tomografiei
7. Riscuri ale tomografiei
8. Cât durează o tomografie computerizată?
9. Cât costă un examen CT?
10. Cum se interpreteazî rezultatele unei analize CT?

Ce este tomografia computerizată?

Tomografia computerizată folosește raze X pentru a produce imagini detaliate ale mai multor structuri din interiorul corpului, inclusiv organele interne, vasele de sânge și oasele. Scanarea CT este cea mai frecvent utilizată tehnică imagistică pentru diagnostic și pentru a ghida deciziile de tratament.

Razele penetrează corpul diferit, în funcție de densitatea țesuturilor. Rezultatul este o imagine alb-negru, formată din mai multe nuanțe de gri, dintr-o porțiune interioară a corpului. CT combină utilizarea unui computer digital cu un dispozitiv cu raze X rotativ pentru a crea imagini secționale transversale detaliate (cunoscute și sub formă de secțiuni) ale diferitelor organe și părți ale corpului, cum ar fi plămânii, ficatul, rinichii, pancreasul, pelvisul, extremitățile, creierul, coloana vertebrală și vasele de sânge.

Cum funcționeză tomografia computerizată?

O scanare CT realizează imagini din interiorul corpului folosind raze X care penetrează țesuturile diferit în funcție de densitatea lor. Un computer combină apoi aceste date într-o imagine detaliată, în trei dimensiuni, care arată orice anomalii sau tumori. Uneori, un colorant special numit substanță de contrast este administrat înainte de scanare pentru a oferi mai bune detalii asupra imaginii. Acest colorant poate fi injectat intravenos, administrat sub formă de pastile sau lichid ce se înghite, și uneori clisme.

Ce zona poate investiga tomografia computerizată?

O scanare CT poate fi utilizată pentru a examina orice parte a corpului. Cu toate acestea, cel mai adesea, medicii recomandă scanări CT pentru a verifica următoarele domenii:

  • creier, pentru semne de accident vascular cerebral, tumoră sau sângerare;
  • plămânii, pentru infecții, tumori și alte boli (de exemplu, boala pulmonară interstițială);
  • intestinele, pentru blocaje și inflamații (precum infecția);
  • ficat, pentru tumori și semne de ciroză (boală hepatică avansată);
  • pancreas, pentru tumori și afecțiuni precum pancreatita (inflamație);
  • rinichii, pentru pietre, chisturi, blocaje și tumori;
  • pelvis, pentru infecții, obstrucții sau alte anomalii ale organelor urinare și de reproducere (cum ar fi vezica, ovarele, uterul și prostata).

Ce afecțiuni poate depista o analiză CT?

Tomografia computerizată este o procedură nedureroasă, non-invazivă, care poate fi utilizată pentru a vizualiza aproape fiecare parte a corpului. Este un instrument util de diagnostic medical cu aplicații în prevenirea, depistarea și managementul bolilor. Este de obicei utilizată atunci când o radiografie nu poate oferi suficiente detalii despre o leziune sau o tulburare, în special în situațiile de urgență în care timpul este esențial.

Tipul de afecțiuni depistate depinde de regiunea examinată:

  • scanarea CT a abdomenului  – CT abdominal sau pelvin(CT abdomen superior sau CT abdomen inferior/pelvis) poate fi utilizată pentru a identifica mase în ficat, rinichi sau pancreas sau pentru a căuta cauzele sângerării în tractul urinar (hematurie);
  • scanarea CT a sistemului cardiovascular poate fi utilizată pentru a examina fluxul de sânge (angioCT) și pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor renale, anevrism aortic, ateroscleroză sau edem pulmonar;
  • scanarea CT a inimii poate ajuta la diagnosticarea și monitorizarea bolii coronariene sau ajută în chirurgia de înlocuire a valvei;
  • scanarea CT a capului și creierului  – CT cerebral – poate fi utilizată în depistarea tumorilor, hemoragiei, traumatismelor osoase, obstrucției fluxului sangvin și calcificărilor (frecvent întâlnită la persoanele cu boală Parkinson și demență);
  • scanarea CT a plămânilor  – CT pulmonar – poate ajuta la detectarea modificărilor arhitecturii pulmonare ca urmare a fibrozei, emfizemului, tumorilor, atelectaziei și revărsat pleural;
  • scanarea CT a scheletului poate ajuta la diagnosticul unei leziuni a măduvei spinării, fracturi patologice, tumori osoase sau leziuni și poate ajuta la evaluarea unei fracturi complexe, osteoporoză sau leziuni articulare cauzate de artrită.

Principalele utilizări CT

Unele dintre cele mai frecvente utilizări ale unei computer tomografii (CT) includ:

  • detectarea diferitelor tipuri de cancer (de exemplu cancer pulmonar, cancer intestinal, cancer hepatic, cancer renal);
  • identificarea exactă a locului unei tumori, pentru radioterapie;
  • examinarea pacienților cu leziuni severe;
  • depistarea cauzelor simptomelor cu debut brusc (ca probleme respiratorii sau durere abdominală severă);
  • depistarea unor boli vasculare;
  • diagnosticarea și analiza afecțiunilor și leziunilor coloanei vertebrale sau oaselor;
  • depistarea unor hemoragii cerebrale, anevrisme, tumori cerebrale, leziuni cerebrale;
  • imagini detaliate ale organelor interne;
  • ghidaj în timpul unei biopsii sau pentru tratarea unui abces;
  • monitorizarea unor bolii – inclusiv monitorizare în cancer.

Scanarea CT nu se folosește ca test de rutină pentru a verifica anumite probleme dacă nu aveți niciun simptom – NU este test de screening! Asta pentru că beneficiile screeningului pot să nu depășească riscurile, mai ales dacă duce la teste inutile și anxietate.

Tomografia computerizată în cancer

Medicii pot apela la tomografia computerizată (CT) pentru a depista cancerul atunci când anumite simptome indică asta. De asemenea, îl folosesc pentru a afla mai multe despre cancer după ce diagnosticul a fost făcut. Mai exact, în cancer, CT este folosit pentru:

  • diagnostic și stadializarea cancer;
  • identificarea regiunii potrivite pentru biopsie – ghiopsie ghidată de CT;
  • planificare radioterapie;
  • evaluarea eficienței tratamentului pentru cancer pe perioada de monitorizare;
  • evaluarea eficienței tratamentului pentru cancer după finalizarea sa sau în timpul perioadei de urmărire;
  • pentru a ghida anumite tratamente locale, cum ar fi crioterapia, ablația cu radiofrecvență;
  • pentru a detecta reapariția unei tumori.

Unul dintre aceste riscuri este expunerea la radiații, în special pentru copii. Însă, beneficiile potențiale ale unei scanări CT depășesc de obicei riscurile. De asemenea, scanările cu doze scăzute de radiații sunt utilizate în multe cazuri pentru copii.

Scanarea CT cu substanță de contrast

În tomografia computerizată, țesuturile dense precum oasele sunt ușor de observat, față de țesuturile moi. Pentru a spori claritatea lor, se folosește un colorant special numit substanță de contrast. Ajută la evidențierea vaselor de sânge, a organelor și a altor structuri.

Substanțele de contrast sunt de obicei din iod sau sulfat de bariu. Se pot administra prin injectare (pentru a examina vase de sânge, tractul urinar, ficatul, vezica biliară), oral (se bea un lichid cu materialul de contrast ce poate îmbunătăți scanarea tractului digestiv) sau clismă (pentru a examina intestinele).

Alergia la substanța de contrast

După tomografia computerizată va trebui să beți multe lichide pentru a ajuta rinichii să elimine materialul de contrast din corp. În cazuri foarte rare, agenții de contrast utilizați în CT pot provoca reacții alergice. Unele persoane experimentează mâncărimi ușoare sau urticarie (mici umflături pe piele). Printre simptomele unei reacții alergice mai grave se numără scurtarea respirației și umflarea gâtului sau a altor părți ale corpului. Oamenii ar trebui să spună imediat personalului medical dacă au vreunul dintre aceste simptome, pentru a putea fi tratați prompt. Foarte rar, agenții de contrast utilizați în CT pot provoca, de asemenea, probleme renale la anumiți pacienți.

Pregătirea pentru examenul CT

În funcție de ce parte a corpului este scanată, vi se pot solicita următoarele:

  • îndepărtați anumite obiecte vestimentare;
  • îndepărtarea obiectelor din metal – curele, bijuterii, proteze, ochelari, fermoare – ce ar putea să interfereze cu rezultatele scanării;
  • abținerea de la consum de alimente sau lichide cu câteva ore înainte de scanare;
  • purtați haine lejere, confortabile.

De asemenea, se poate administra un material de contrast: administrare intravenoasă, oral sau clismă. Informați medicul dacă sunteți gravidă sau ați putea fi. Scanările CT nu sunt recomandate de obicei femeilor însărcinate decât dacă este o situație de urgență, deoarece există unele riscuri ca razele X să afecteze copilul. De asemenea, informați personalul medical dacă vă confruntați cu anxietate privind procedura sau claustrofobie.

Related Post

Pregătirea copilului pentru o scanare CT

Pentru copii, medicul poate recomanda un sedativ pentru a menține copilul calm și nemișcat. Mișcarea afectează calitatea imaginilor și poate duce la rezultate inexacte.

Cum se derulează o tomografie?

Tomografia computerizată este un tip de scanare medicală în care razele X sunt transmise prin corp sub mai multe unghiuri diferite. Diferite părți ale corpului blochează razele X în cantități diferite. Radiațiile care au trecut prin corp sunt măsurate cu un computer pentru a construi o imagine tridimensională a organelor și țesuturilor.

Pacientul va sta întins pe masa de examinare a dispozitivului CT – masa fiind mobilă și se va mișca în interiorul unui dispozitiv cilindric. În acest timp în jurul pacientului se vor mișca sursa de radiații și detectorul – sursa produce un fascicul de raze X iar detectorul va înregistra radiațiile care trec prin țesuturi și organe. Computerul va prelua datele și se formează imagini – secțiuni.

În timpul procedurii, pacientul trebuie să stea nemișcat și să urmeze instrucțiunile oferite de tehnician sau medic. Se pot auzi unele sunete în timpul rotațiilor.

Beneficii ale tomografiei

Tomografia computerizată oferă numeroase avantaje, în special în situații de urgență – informațiile obținute pot arăta dacă este necesară sau nu intervenția chirurgicală.

Principalele beneficii ale CT sunt:

  • este o procedură rapidă și precisă – mai ales pentru leziuni traumatice și urgențe medicale de alt tip;
  • favorizează detectarea cancerelor și stadializarea;
  • poate ajuta la diagnosticarea a numeroase afecțiuni – probleme ale oaselor, organelor interne, vase sânge etc.;
  • este utilă în depistarea problemelor la nivel cerebral – traumatisme, hemoragii, tumori etc.;
  • este o procedură de examinare neinvazivă;
  • după scanare nu vor rămâne în organism urme de radiații;
  • se poate utiliza pentru a ghida proceduri ca biopsia sau aspirația cu ac;
  • poate preveni necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru diagnostic sau chiar a unei biopsii;
  • favorizează examinarea unei porțiuni mai ample a corpului;
  • oferă mai multe informații despre problema medicală decât alte proceduri – ca radiografia sau ecografia etc.

Riscuri ale tomografiei

Tomografia computerizată este considerată o procedură sigură, nedureroasă, neinvazivă. Principalele posibile riscuri includ:

  • reacții alergice la substața de contrast – reacțiile minore includ: bufeuri, greață, vărsături (în cazuri rare pot apărea reacții mai severe cu probleme de respirație, hipotensiune, umflarea gurii sau a gâtului etc.);
  • CT nu provoacă nicio durere, dar poate fi incomodă, mai ales pentru pacienții anxioși sau care au anumite dureri fizice;
  • claustrofobie – unii pacienți sunt îngrijorați de experimentarea claustrofobiei în timpul unei proceduri de CT;
  • femeile trebuie să informeze medicul dacă există posibilitatea ca acestea să fie însărcinate, deoarece radiațiile de la CT pot afecta un făt în creștere;
  • nivelul de radiații – cantitatea de radiații la care sunteți expus în timpul unei scanări CT variază, în funcție de regiunea scanată – scanerele CT sunt concepute pentru a vă asigura că nu sunteți expus la niveluri inutile de radiații.

Avantajele și riscurile unui CT vor fi întotdeauna cântărite bine înainte de a fi recomandat.

CT și riscul de cancer

Principala preocupare pe care o au multe persoane cu privire la tomografia computerizată este expunerea la niveluri „ridicate” de radiații și riscul potențial de cancer. Deși este adevărat că scanările CT vă expun oriunde de la 100 la 1.000 de ori mai multă radiație decât o radiografie convențională, asta nu se traduce neapărat printr-o creștere proporțională a riscului de cancer.

Riscul de cancer cauzat de un singur tomograf este foarte mic. Deși acest lucru nu ar trebui să sugereze că nu există niciun risc, atunci când este utilizat în mod corespunzător, beneficiile unei scanări CT aproape de fiecare dată vor depăși posibilele riscuri.

Contraindicații

Scanările CT sunt evitate aproape întotdeauna în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care beneficiile testului depășesc clar riscurile potențiale. Scanarea CT ar fi, de asemenea, contraindicată la cei cu o alergie cunoscută la agentul de radiocontrast.

Alte contraindicații pot include:

  • alergie cunoscută la iod;
  • hipotiroidism sau o tiroidă mărită;
  • tratamentul cu radioiodină planificată a cancerului tiroidian;
  • perforație gastrointestinală (pentru soluții orale sau rectale).

Cât durează o tomografie computerizată?

O scanare CT (sau tomografia computerizată) durează de obicei 15-30 de minute sau mai puțin, în funcție de regiunea examinată.

Cât costă un examen CT?

Prețul pentru un examen CT sau tomografia computerizată variază în funcție de regiunile examinate. Prețurile estimative sunt următoarele:

  • CT cerebral – 200-400 lei;
  • CT abdomen inferior (pelvis), abdomen superior sau pelvis – 200-500 lei (fiecare);
  • CT toracic – 200-500 lei;
  • angio CT – 500-700 lei;
  • CT bazin – 500-1000 lei etc.

Prețul este în general dublu dacă vorbim și de substanță de contrast.

Cum se interpretează rezultatele unei analize CT?

Veți primi în general rezultatele după o zi sau două, în funcție de centrul medicul. În plus față de imagini, radiologul va pregăti un raport detaliat care va descrie rezultatele normale și anormale. Rezultatele se stabilesc pe baza imaginilor – în funcție de regiunile albe, gri sau negre. Problemele – tumori, hemoragii etc. apar diferit pe imagini, în funcție de contrast și luminozitate.

Tomografia computerizată poate oferi uneori dovezi definitive ale unei tulburări, în special a fracturilor, pietre la rinichi, cheaguri etc. Alteori, poate doar sugera anumite probleme medicale, fiind necesare investigații suplimentare. În unele cazuri, nu poate fi găsită nicio problemă.

Rezultatele scanării CT sunt considerate normale dacă radiologul nu a văzut tumori, cheaguri de sânge, fracturi sau alte anomalii în imagini. Dacă se detectează anomalii în timpul scanării CT, este posibil să aveți nevoie de teste sau tratamente suplimentare, în funcție de tipul de anomalie găsită.

Referinte:
(1) What are the benefits of CT scans?, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=safety-hiw_04
(2) Computerised Tomography (CT) Scans, link: https://patient.info/doctor/computerised-tomography-ct-scans
(3) Computed Tomography (CT) Scans and Cancer, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/ct-scans-fact-sheet
(4) What Is a CT Scan?, link: https://www.webmd.com/cancer/what-is-a-ct-scan#1
(5) CT scan, link: https://www.nhs.uk/conditions/ct-scan/
(6) CT (Computed Tomography) Scan, link: https://www.healthline.com/health/ct-scan
(7) What Are CT Scans and How Do They Work?, link: https://www.livescience.com/64093-ct-scan.html

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:18

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (0)

Articole asemanatoare