Iata care pot fi posibilele cauze pentru sange in urina, cand indica o problema de sanatate si ce simptome pot fi asociate, metodele de diagnostic si tratament folosite.
CUPRINS:
1. Ce este hematuria?
2. Simptome asociate
3. Cauze posibile
4. Metode de diagnostic si tratament
Ce este hematuria?
Prezenta sangelui in urina mai poarta denumirea de hematurie. In general, sangele in urina in cantitati mici nu indica o problema grava de sanatate. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a depista cauza. Sangele in urina care poate fi vazut cu ochiul liber se numeste hematurie macroscopica. In acest caz urina poate fi roz, rosiatica, maronie, de culoarea ceaiului sau tulbure. Sangele urinar care este vizibil doar la microscop (hematurie microscopica) este depistat atunci cand medicul analizeaza proba de urina. In orice caz, este important sa se determine motivul sangerarii.
Sangele din urina este din cauza faptului ca celule rosii sangvine ajung in urina din diferite parti ale tractului urinar. Acestea includ rinichii, ureterele, vezica urinara si uretra. Retineti ca sangele in urina nu inseamna intotdeauna ca vorbim despre o problema medicala. Cu toate acestea, trebuie sa va adresati medicului, mai ales daca aveti simptome ca greata, varsaturi, durere sau dificultati la urinare.
Simptome asociate
Hematuria macroscopica duce la urina roz, rosiatica sau de culoarea ceaiului concentrat – din cauza prezentei celulelor sangvine rosii. Este suficienta doar o cantitate mica de sange pentru a produce urina rosiatica, iar sangerarea de obicei nu este dureroasa. Cu toate acestea, uneori pot fi prezente si cheaguri de sange in urina – iar eliberarea cheagurilor de sange in urina poate fi dureroasa.
De obicei pot exista doar cantitati microscopice de sange, asa ca este nevoie de analiza urinei pentru a confirma daca exista sange. Daca sangele apare atunci cand incepeti sa urinati si urina ramane apoi fara urme de sange in timpul fluxului, sursa sangerarii poate fi mai jos, in penis sau uretra. Daca observati urme de sange la finalul fluxului urinar, sangerarea poate fi din vezica urinara sau (la barbati) din zona prostatei. In cazul in care sangele este prezent in tot fluxul de urina, sangerarea poate proveni din vezica, rinichi sau uretere.
Sangele in urina poate fi insotit si de alte simptome, ca dureri la urinare, senzatie de arsura la urinare, nevoia urgenta de a urina etc.
Citeste mai multe despre: Culoarea urinei – ce e normal si cand indica o problema
Cauze posibile
In caz de hematurie, rinichii – sau alte parti ale tractului urinar – pot permite ca celulele sangvine sa se scurga in urina. Diferite probleme pot cauza aceasta scurgere, inclusiv:
Infectii urinare
Infectia este una dintre cele mai frecvente cauze ale hematuriei. Infectia ar putea fi in diferite zone din tractul urinar, in vezica urinara sau in rinichi. Infectia apare atunci cand bacteriile se deplaseaza in sus prin uretra, tubul care transporta urina din corp. Infectia se poate sa ajunga in vezica si chiar in rinichi. Adesea provoaca durere si nevoia de a urina frecvent. Poate exista hematurie macroscopica sau microscopica.
Pietre la vezica sau la rinichi
Un alt motiv comun pentru sange in urina este prezenta pietrelor in vezica sau rinichi. Acestea sunt cristale care se formeaza din mineralele din urina. Ele se pot dezvolta in interiorul rinichilor sau vezicii urinare. Pietrele mari pot provoca un blocaj care duce adesea la hematurie si dureri semnificative. Sangerarea poate aparea atunci cand o piatra la rinichi este eliminata. Acest lucru poate fi adesea insotit de o criza de durere severa in abdomen si in zona inghinala. Pietrele mari din interiorul rinichilor pot provoca, de asemenea, sangerare foarte usoara.
Prostata marita
Prostata se poate mari si poate comprima uretra, blocand partial fluxul de urina. Semnele si simptomele unei prostate marite (hiperplazie benigna de prostata) includ dificultati la urinare, o nevoie urgenta sau persistenta de a urina si sange vizibil sau microscopic in urina. Infectia prostatei (prostatita) poate provoca aceleasi semne si simptome.
Boli renale
Sangerarea urinara microscopica este un simptom comun al glomerulonefritei, o inflamatie a sistemului de filtrare al rinichilor. Glomerulonefrita poate face parte dintr-o boala sistemica, cum ar fi diabetul, sau poate aparea de la sine. Infectiile virale sau cu streptococi, bolile vaselor de sange (vasculita) si problemele imunitare, cum ar fi nefropatia IgA, pot declansa glomerulonefrita.
Tulburari ereditare
Anemia falciforma poate duce la sange in urina, atat hematurie vizibila, cat si microscopica. La fel poate si sindromul Alport, care afecteaza membranele filtrante din glomerulii renali.
Leziuni renale
O leziune la nivelul rinichilor din cauza unui accident sau a unui sport de contact poate provoca sange vizibil in urina.
Tulburari ale sangelui
Anomaliile de coagulare a sangelui pot provoca hematurie, dar hematuria nu ar trebui atribuita acestei probleme fara a verifica alte cauze. Unele boli ale sangelui pot determina scurgerea hemoglobinei in urina – hemoglobinurie.
Sange in urina – semn de cancer?
Retineti ca de obicei sangele in urina este dat de probleme care nu sunt grave si care NU sunt cancer. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a depista cauza. Sangerarea urinara vizibila poate fi in anumite cazuri un semn de cancer renal, cancer de vezica urinara sau cancer de prostata. Din pacate, este posibil sa nu aveti semne sau simptome in stadiile incipiente.
Unele medicamente
Medicamente precum ciclofosfamida si penicilina pot provoca sangerari urinare. Sangele urinar vizibil apare uneori daca luati un anticoagulant, cum ar fi aspirina si heparina care dilueaza sangele, si aveti, de asemenea, o afectiune care provoaca sangerarea vezicii urinare.
Adesea, cauza hematuriei nu poate fi identificata.
De asemenea, urina isi poate schimba culoarea din cauza unor factori precum:
- menstruatia – deoarece sangele menstrual este eliminat in acelasi timp cu urina;
- coloranti alimentari – unele alimente (cum ar fi sfecla rosie) si unii coloranti alimentari pot duce la urina rosie.
Metode de diagnostic si tratament
Deoarece hematuria este un simptom si nu o problema medicala in sine, este important sa se determine cauza exacta a problemei pentru a primi tratamentul adecvat. Diagnosticul incepe cu o examinare fizica, analiza simptomelor, precum si analiza urinei. Este posibil sa aveti nevoie si de alte teste, inclusiv:
- scanare CT – poate ajuta la depistarea pietrelor la rinichi si a altor probleme in vezica urinara, rinichi si uretere;
- ecografie renala pentru analiza rinichilor;
- cistoscopie;
- citologie urinara;
- urografia CT;
- biopsie renala.
Ce implica tratamentul?
De multe ori, o persoana nu are nevoie de tratament pentru sangele in urina. Daca sunt excluse afectiuni grave, cel mai probabil medicul va verifica din nou urina mai tarziu pentru a confirma ca nu mai este prezent sange in urina. Medicul poate sugera o examinare ulterioara in 3-6 luni pentru a verifica daca hematuria a reaparut.
Cand este necesar tratament pentru sange in urina, acesta poate implica antibiotice sau interventii chirurgicale. Unele cauze ale sangelui in urina nu necesita tratament. Hematuria este gestionata prin tratarea cauzei sale de baza. De exemplu, daca afectiunea este cauzata de o infectie a tractului urinar, aceasta este tratata cu antibiotice. Tratamentul pentru pietrele la rinichi poate include monitorizare, medicamente sau interventii chirurgicale.
Hematuria cauzata de pietre la rinichi mari poate fi dureroasa daca este lasata netratata. Medicamentele si tratamentele prescrise va pot ajuta sa eliberati pietrele. Daca prostata marita cauzeaza hematurie, medicul va poate prescrie medicamente, cum ar fi blocante alfa sau inhibitori de 5-alfa reductaza. In unele cazuri, interventia chirurgicala poate fi o optiune.
→ Citeste si despre: Probleme urinare in cancer – tratamente si remedii
Referinte:
(1) https://advancedurology.com/advanced-blogging/hematuria-blood-in-the-urine/
(2) https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/blood-in-urine.html
(3) https://www.kidney.org/atoz/content/hematuria-blood-urine
(4) https://www.webmd.com/digestive-disorders/blood-in-urine-causes