Radioterapie pelvina – efecte secundare

Citeste pe larg despre radioterapia pelvina – cand se recomanda aceasta forma de radioterapie, pentru ce cancere, dar si care sunt cele mai comune efecte adverse asociate.

CUPRINS:

1. Ce este radioterapia pelvina?
2. Ce efecte secundare poate cauza radioterapia pelvina?

Ce este radioterapia pelvina?

Radioterapia trateaza cancerul prin utilizarea razelor de mare energie pentru a distruge celulele canceroase. Utilizarea radioterapiei pentru a trata cancerele la nivelul pelvisului se numeste radioterapie pelvina.

Este posibil sa fie recomandata radioterapia pelvina pentru a trata cancere precum:

  • cancer cervical;
  • cancer uterin;
  • cancer vaginal;
  • cancer vulvar;
  • cancer de prostata;
  • cancerul vezicii urinare;
  • cancer rectal;
  • cancer anal;
  • cancer penian;
  • limfom in zona pelvina.

Uneori, radioterapia este utilizata pentru a trata cancerul care s-a raspandit in zona pelvina din alta parte a corpului. De exemplu, poate include cancerul de san sau pulmonar care s-a raspandit la oasele din zona pelvina.

Ce efecte secundare poate cauza radioterapia pelvina?

Unii oameni dezvolta efecte secundare in urma radioterapiei. Tipul efectelor secundare si severitatea lor depind de mai multi factori. Acestia includ doza de radiatii, numarul de tratamente si starea generala de sanatate. Efectele secundare pot fi mai grave daca urmati si tratament cu chimioterapie.

De ce apar efecte adverse? Radioterapia pelvina distruge celulele canceroase din zona in care este administrata. De asemenea, poate deteriora unele celule normale. Acest lucru poate provoca reactii adverse. Efectele secundare nu apar de obicei imediat. Acestea se pot dezvolta in timpul cursului de tratament sau in zilele sau saptamanile dupa terminarea tratamentului. Dupa ce terminati radioterapia, efectele se pot agrava pentru un timp inainte de a se imbunatati. Este posibil sa aveti un risc mic de reactii adverse pe termen lung. Efectele secundare pot incepe uneori la luni sau ani dupa radioterapie – se numesc efecte tardive.

Efectele secundare pe care le aveti pot depinde de zona pelvisului supusa radiatiilor, daca se face radioterapie externa sau interna, doza de radiatii, ce alte tratamente pentru cancer urmati, cum ar fi interventii chirurgicale, chimioterapie sau hormonoterapie.

Iata care sunt cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei pelvine:

Diaree si disconfort rectal

Multi pacienti dezvolta diaree in primele cateva saptamani dupa inceperea tratamentului de radioterapie. De asemenea, este obisnuit sa va confruntati cu crampe, presiune si disconfort in zona rectala. Poate fi util sa urmati o dieta saraca in fibre, grasimi si lactoza. De asemenea, este recomandat sa consumati mai multe lichide pentru a inlocui o parte din apa si sarurile pierdute din cauza diareei. Evitati orice aliment sau lichid care va agraveaza simptomele. Poate fi utila o baie de sezut pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului la nivel rectal.

Modificari urinare

Mucoasa vezicii urinare poate deveni iritata in timpul tratamentului. La aproximativ 2 saptamani dupa inceperea tratamentului, pot sa apara urinari frecvente si o senzatie de arsura atunci cand urinati. Consumati suficiente lichide, evitati cofeina, alcoolul si alimentele picante. Acestea pot irita vezica urinara.

Inflamatia vezicii urinare (cistita indusa de radiatii) este atunci cand vezica urinara este iritata si devine umflata din cauza radioterapiei. Inflamatia vezicii urinare poate provoca simptome ca senzatie de arsura sau durere la urinare, nevoia de a urina urgent, senzatia ca vezica nu a fost golita complet. De asemenea, creste riscul de a avea o infectie a vezicii urinare si uneori pacientii se pot confunta cu sange in urina – de obicei doar o cantitate mica de sange. Este important sa informati medicul daca se intampla acest lucru. O alta problema este incontinenta – ce poate fi un efect secundar al radioterapiei pelvine.

Related Post

Reactii ale pielii

In timpul radioterapiei, pielea din zona tratata se poate modifica. Dupa 2 – 3 saptamani, pielea poate deveni roz sau cu aspect bronzat, iar uneori chiar rosie. Pielea se poate simti uscata si cu mancarime, poate arata descuamata. Uneori, pe pielea din zonele sensibile, cum ar fi vaginul, zona inghinala, testiculele, penisul sau scrotul, se pot forma vezicule. Daca se intampla acest lucru, informati medicul.

Caderea parului

Este posibil sa pierdeti o parte sau tot parul din zona pubiana. De obicei, parul va creste inapoi la 2 – 4 luni dupa terminarea tratamentului.

Oboseala

Oboseala este freventa dupa radioterapie. Puteti dezvolta oboseala dupa 2 – 3 saptamani de tratament si poate varia de la usoara la severa. Se va reduce treptat dupa terminarea tratamentului, dar poate dura cateva luni. Oboseala poate fi data sau intensificata de efecte radiatiilor asupra corpului, de lipsa somnului odihnitor, lipsa alimentatiei corecte, dureri sau alte simptome, stari de anxietate sau depresie.

Pierderea poftei de mancare

Unii pacienti constata ca apetitul lor scade in timpul tratamentului. Corpul are nevoie de proteine ​​si calorii pentru a repara celulele normale afectate in urma radioterapiei. Despre alimentatia in cancer poti citi mai multe aici.

Probleme de natura sexuala si probleme cu fertilitatea

Radioterapia in zona pelvisului poate afecta fertilitatea si viata sexuala. Aceste probleme pot afecta atat femeile, cat si barbatii. In timpul tratamentului, unii barbati se confrunta cu o senzatie de arsura in timpul ejacularii. La majoritatea barbatilor, problema dispare la 1 – 2 luni dupa terminarea tratamentului. Unii barbati dezvolta modificari sexuale dupa terminarea tratamentului, inclusiv scadere a erectiei, incapacitatea de a obtine o erectie, schimbare a senzatiei de orgasm, modificare a cantitatii sau consistentei ejacularii, scaderea dorintei sexuale.

In cazul femeilor pot sa apara iritatii la nivel vaginal cel mai des. Radioterapia pelvina poate face tesuturile din vagin mai putin elastice. Aceasta se numeste fibroza. Fibroza poate ingusta vaginul, ceea ce poate afecta viata sexuala dar si examinarile vaginale pe viitor. Daca sunteti activa sexual si puteti ramane insarcinata, trebuie sa utilizati masuri sigure de contraceptie (inclusiv prezervativ) pentru a preveni sarcina in timpul tratamentului.

Radioterapia in zona inferioara a abdomenului sau pelvis poate afecta fertilitatea. Acest lucru poate fi temporar sau permanent si inseamna ca este posibil sa nu mai puteti avea un copil in viitor. Riscul de infertilitate depinde de doza de radiatii, de varsta (riscul este mai mare cu cat sunteti mai in varsta) si daca se administreaza si chimioterapie pe langa radioterapie.

Probleme hormonale

Daca ovarele se afla in zona tratata, functia ovariana poate fi afectata. Daca nu ati ajuns inca la menopauza, menstruatia se poate opri si se poate sa va confruntati cu menopauza indusa. Puteti dezvolta simptome precum bufeuri, insomnie si schimbari de dispozitie.

Dureri

Este posibil sa va confruntati cu dureri pelvine dupa radioterapie. Acest lucru se poate intampla dupa ce radioterapia s-a terminat. Motivele posibile pentru durere pot include infectii, modificari intestinale, constipatie etc.

Modificari ale oaselor pelvine

Radioterapia pentru cancerul din zona pelvina poate duce uneori la probleme ale soldului si oaselor pelvine mai tarziu in viata. Oasele pelvine pot deveni mai slabe – radioterapia poate deteriora celulele osoase din zona pelvina si, de asemenea, poate reduce aportul de sange la oase, astfel ca oasele devin mai slabe – necroza avasculara. De asememena, pot aparea uneori mici crapaturi in oase – fracturi de insuficienta pelvina. Acest lucru este mai probabil sa se intample la persoanele care se confrunta cu scaderea generala a densitatii osoase legata de varsta (osteoporoza).

Referinte:

(1) https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/radiation-therapy-pelvis
(2) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects
(3) https://www.nhs.uk/ipgmedia/National/Cancer%20Research%20UK/assets/Stomachorpelvicradiotherapysideeffects-pain(CRUK2Pages).pdf
(4) https://www.oncologynurseadvisor.com/home/departments/radiation-and-your-patient/radiotherapy-side-effects-understanding-pelvic-radiation-disease/
(5) https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2020/patient-reported-side-effects-radiation-cervical-uterine-cancer
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663381/

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare