Prolactina marita sau scazuta – ce inseamna si ce boli poate semnala

prolactina

Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara, legat de cresterea sanilor si productia de lapte matern. Iata care sunt cauzele pentru modificarile nivelului de prolactina si cand se recomanda acest test.

CUPRINS:

1. Ce este prolactina?
2. Recoltarea analizei – cum se desfasoara
3. Valori normale ale prolactinei
4. Ce inseamna prolactina marita? | Hiperprolactinemie
5. Ce inseamna prolactina scazuta? | Hipoprolactinemie
6. Boli ce pot fi semnalate de rezultate anormale ale nivelurilor de prolactina

Ce este prolactina?

Prolactina este un hormon care afecteaza multi alti hormoni diferiti din organism. Prezent atat la barbati, cat si la femei, rareori provoaca probleme, dar trebuie retinut ca influenteaza sanatatea si starea de bine a organismului. Productia prolactinei este controlata de doi hormoni principali: dopamina si estrogenul. Acesti hormoni trimit un mesaj glandei hipofize indicand in primul rand daca sa inceapa sau sa inceteze productia prolactinei. Dopamina reduce productia sa, in timp ce estrogenul o creste.

Ce functii are in organism?

Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara sau hipofiza, glanda situata langa baza creierului care controleaza metabolismul, cresterea si dezvoltarea sexuala. Desi este produsa in cantitati mici atat la barbati, cat si la femei care nu sunt insarcinate, rolul sau principal este de a stimula lactatia (productia de lapte) la femei in timpul sarcinii si de a mentine alimentarea cu lapte in timpul alaptarii. Un test al prolactinei masoara cantitatea acestui hormon in fluxul sangvin.

Este eliberata cand un nou-nascut suge la sanul mamei sale, determinand productia de lapte. Cu toate acestea, acesta este doar scopul principal si cel mai cunoscut al prolactinei. Functia prolactinei este inca studiata, dar cercetarile par sa arate o varietate de scopuri pentru acest hormon. De exemplu, regleaza, de asemenea, comportamentul, sistemul imunitar, metabolismul, sistemele de reproducere si multe fluide corporale diferite. Acest lucru il face un hormon crucial pentru sanatatea generala, atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Uneori, insa, nivelurile prolactinei sunt crescute chiar daca o femeie nu este insarcinata sau alapteaza sau la un barbat. Cea mai frecventa cauza este prolactinomul, o tumora de obicei benigna (nu este canceroasa) a glandei hipofize.

Cand se recomanda testarea prolactinei?

Medicii pot recomanda testarea prolactinei pentru a ajuta la diagnosticul sau monitorizarea tratamentului prolactinomului. Simptomele unui prolactinom includ durerile de cap, probleme de vedere (cand cresterea tumorii provoaca presiune asupra unui nerv optic) si galactoree (productia de lapte in afara sarcinii sau alaptarii, sau la un barbat).

Testarea prolactinei poate fi utilizata, de asemenea, ca parte a unor investigatii pentru perioade menstruale neregulate, probleme de fertilitate, unele tipuri de disfunctii ale glandei tiroidiene sau suprarenale, anorexie si sindrom de ovare polichistice. Toate aceste afectiuni pot fi asociate cu nivelurile modificate de prolactina. O serie de medicamente pot stimula, de asemenea, glanda pituitara pentru a elibera mai multe prolactina in sange.

Recoltarea analizei – cum se desfasoara

Nu este necesara pregatire speciala pentru acest test. Cu toate acestea, avand in vedere ca nivelurile prolactinei variaza pe parcursul zilei si noaptea – sunt mai ridicate in timpul somnului, imediat dupa trezire, in urma unui exercitiu intens si in perioade de stres emotional – medicul poate solicita efectuarea testului la un anumit moment al zilei (de multe ori la cateva ore dupa trezire). De asemenea, trebuie sa informati medicul despre orice medicamente sau suplimente pe care le luati, deoarece unele pot creste nivelul prolactinei in sange.

Se va preleva o proba de sange din vena dupa curatarea suprafetei pielii cu antiseptic si dupa plasarea unei benzi elastice in jurul bratului superior pentru a aplica presiune si a face ca venele sa se umfle. Odata ce sangele a fost colectat, acul este indepartat si zona este acoperita cu vata sau un bandaj pentru a opri sangerarea. Rezultatele sunt disponibile in 1-2 zile.

Rezultatele pot fi influentate de:

  • anumite medicamente psihiatrice, medicamente cu estrogen oral, medicamente pentru hipertensiune arteriala si medicamente hipotiroidiene pot face ca nivelul prolactinei sa fie mai ridicat decat normal;
  • boli renale sau hepatice;
  • nivel mare de stres;
  • probleme cu somnul;
  • sport intens inainte de testare;
  • alcool.

Valori normale ale prolactinei

Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sex, istoricul medical, metoda folosita pentru test. Daca rezultatul testului arata un nivel anormal de ridicat al prolactinei, este posibil sa aveti nevoie de teste imagistice pentru a afla daca aveti o tumora tip prolactinom.

Valorile normale ale prolactinei sunt:

  • Barbati: sub 20 ng / ml
  • Femeile care nu sunt insarcinate: sub 25 ng / ml
  • Femeile insarcinate: 80 – 400 ng / ml

Ce inseamna prolactina marita? | Hiperprolactinemie

Ce este hiperprolactinemia? Hiperprolactinemia este prezenta unor niveluri anormal de ridicate de prolactina in sange. Prolactina poate fi crescuta si atunci cand o femeie nu este insarcinata sau nu alapteaza, determinand o varietate de afectiuni care pot afecta functia menstruala normala si fertilitatea.

Cresteri anormale ale prolactinei pot aparea atunci cand celulele producatoare de prolactina din interiorul hipofizei, numite lactotrofe, produc mai mult hormon decat este necesar sau cand acestea cresc anormal pentru a forma tumori. Nivelurile ridicate de prolactina pot aparea, de asemenea, ca efect secundar al anumitor medicamente psihiatrice.

Cauzele hiperprolactinemiei includ, astfel:

Related Post
  • prolactinom;
  • medicamente (fenotiazine, metoclopramida, risperidona, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, estrogeni, verapamil);
  • stres;
  • sarcina;
  • hipotiroidism;
  • boala renala;
  • traumatisme toracice.

Prolactina – intre normal si anormal

Majoritatea pacientilor cu hiperprolactinemie indusa de medicamente vor avea valori de prolactina intre 25 si 100 ng / ml (mai rar pana la 250 ng / ml). Daca un nivel ridicat de prolactina este din cauza unor medicamente, nivelul va reveni de obicei la normal la 3-4 zile dupa oprirea medicamentului. Prolactina ridicata poate interfera cu functia ovarelor la femei si testiculelor la barbati. Asta se numeste hipogonadism si poate provoca infertilitate, lipsa de energie, bufeuri, disfunctii sexuale si modificari ale dispozitiei, precum si pierderi osoase si risc de fracturi.

Hiperprolactinemia are efecte asupra tesutului mamar, provocand scurgeri mare de lapte (galactoree) la femei si cresterea sanilor (ginecomastie) la barbati.

Produsele cu marijuana pot creste, de asemenea, nivelul de prolactina. Daca nivelul de prolactina este ridicat, testul se poate repeta dimineata devreme, dupa un post de 8 ore. Poate fi marit si din cauza stresului, din cauza unor mese bogate in proteine, examen recent la sani, stimulare intensa a sanului etc.

Ce inseamna prolactina scazuta? | Hipoprolactinemie

Hipoprolactinemia este o afectiune in care nivelurile hormonului prolactina din sange scad prea mult. Deficitul de prolactina apare daca aceasta glanda este subactiva si nu functioneaza normal. Hipoprolactinemia poate duce la disfunctie ovariana la femei, disfunctie erectila si numar scazut de spermatozoizi la barbati si functie sexuala scazuta la ambele sexe, ceea ce poate duce la infertilitate.

Scaderea prolactinei poate fi asociata cu:

  • sindromul Sheehan (necroza hipofizara postpartum);
  • tulburari menstruale;
  • tulburari tiroidiene;
  • tumori hipofizare si extrapituitare;
  • tratamentul unei tumori hipofizare sau extrapituitare;
  • infectii;
  • boli ca hemocromatoza si sarcoidoza.

Cea mai frecventa cauza a deficitului de prolactina la femei este pierderea brusca a fluxului de sange catre glanda pituitara dupa nastere – o afectiune cunoscuta sub numele de sindromul Sheehan. In timpul sarcinii, glanda hipofiza creste ca raspuns la efectele hormonilor de sarcina. In caz de sangerare severa in timpul sau dupa nastere, glanda hipofiza deja vulnerabila nu reuseste sa primeasca sange adecvat si se micsoreaza. Sindromul Sheehan afecteaza foarte mult eliberarea tuturor hormonilor hipofizari, inclusiv prolactina.

Boli ce pot fi semnalate de rezultate anormale ale nivelurilor de prolactina

Testul este utilizat in cazurile in care o femela se confrunta cu probleme de fertilitate sau menstruatii neregulate si, de asemenea, ajuta la excluderea problemelor asociate cu hipofiza sau hipotalamusul. Un test de prolactina masoara cantitatea de hormon prolactina din sange. Nivelurile ridicate de prolactina inhiba secretia de FSH, care este hormonul ce declanseaza ovulatia. Deci, daca nivelul de prolactina este ridicat, ovulatia poate fi suprimata. Acesta este motivul pentru care femeile care alapteaza (si deci au un nivel ridicat de prolactina) nu raman insarcinate.

Niveluri ridicate de prolactina sunt adesea cauzate de prolactinom, care determina cresterea unei tumori in glanda pituitara. Aceasta tumora excreta excesul de prolactina in corp. Simptomele care sunt asociate cu prolactinom sunt durerile de cap inexplicabile, productia de lapte matern care nu este asociata cu nasterea copilului sau alaptarea (galactoree) si deficienta vizuala.

Rar, nivelurile ridicate de prolactina pot provoca boli ale ficatului, boli de rinichi, sindrom de ovar polichistic, zona zoster sau hipotiroidism. Mai multi factori comuni pot afecta, de asemenea, nivelurile de prolactina. Sportul intens, lipsa de somn si unele alimente si medicamente (in special unele anti-depresive si calmante) pot creste nivelul prolactinei.

Prolactina si fertilitatea

Nivelurile ridicate de prolactina pot provoca infertilitate. Un alt termen pentru nivelurile ridicate de prolactina este hiperprolactinemia. Femeile care nu sunt insarcinate si nu alapteaza ar trebui sa aiba un nivel scazut de prolactina. Daca o femeie care nu este insarcinata are un nivel anormal de ridicat de prolactina, poate avea dificultati in a ramane gravida.

Prolactina poate provoca infertilitate in mai multe moduri diferite. In primul rand, prolactina poate opri ovulatia. Daca se intampla acest lucru, ciclurile menstruale ale unei femei se vor opri. In cazuri mai putin severe, nivelurile ridicate de prolactina pot perturba ovulatia doar o data. Asta ar avea ca rezultat ovulatia intermitenta sau ovulatia care apare mai greu.

Femeile din aceasta categorie pot avea menstruatii rare sau neregulate. Femeile cu cele mai usoare cazuri care implica un nivel ridicat de prolactina pot ovula in mod regulat, dar nu produc suficient hormon progesteron dupa ovulatie.

Prolactina si cancerul

In rare cazuri, un grup mic de celule poate forma un chist in glanda hipofiza care produce niveluri ridicate de prolactina. Aceste chisturi se numesc prolactinoame sau adenoame hipofizare. Nu este clar exact cum incep aceste chisturi. Adenoamele pot fi clasificate in functie de marimea lor. Adenoamele mici sunt cunoscute sub numele de microadenoame. Ele masoara mai putin de un centimetru in diametru. Pot fi chiar prezente la persoanele sanatoase care nu au un nivel ridicat de prolactina.

Adenoamele mai mari de 1 cm se numesc macroadenoame. Daca nu sunt tratate, macroadenomele pot creste si vor incepe sa puna presiune asupra structurilor din apropiere. Cele mai apropiate structuri sunt nervii optici. Daca un macroadenom duce la compresia nervilor optici, poate duce la orbire partiala.

Referinte:
(1) Why is a prolactin level test done?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322279.php
(2) What is a Prolactin Test?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prolactin-test
(3) Prolactin Level Test, link: https://www.healthline.com/health/prolactin
(4) Prolactin, link: https://labtestsonline.org/tests/prolactin
(5) Prolactin Levels, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/prolactin-levels/

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:13

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (7)

  • Buna , eu am prolactina ridicata , am luat medicamente din cauza bolii psihice, spunetimi va rog cum pot sa ma lecuiesc? Ce trebuie sa fac?

  • Buna ziua ,am prolactina mare am depistat asta acum un an de zile Doctorul Ginecolog mia dat Dusthopan si a scazut prea mult ,dupa care a depistat la salpinografie ca a-si avea trompele infundate ,a reusit sa le desfunde in timpul salpinografiei doar ca acum deja a trecut 1 an de zile si nu am reusit sa raman insarcinata ,am mers la alt doctor si mi sa gasit din nou prolactina foarte mare ,acum ma programat la endocrinolog .Imi puteti spune ce as mai putea face ptr ca prolactina sa scada si sa ajunga la limitele normale? Si daca e posibil sa mi se infundat din nou trompele fiindca am intrebat pe doctorul meu Ginecolog si a zis ca nu stie ce sa imi zica asta inainte sa imi iasa prolactina marita ,va multumesc

    • Buna, si eu am avut prolacti foarte ridicata, cel mai bun medicament este Dostinex 0,5 mg.
      Am avut un microadenom lahipofizaR de 9 mm care ridica prolactina in singe, dupa ce am ramas insarcinata si am nascut o fetita perfect sanatoasa dupa un an am verificat adenomul care a disparut complet.

  • Bună, eu amfacut in vara test la prolactina și o am Scăzut iar de un an jumate nu am menstruație deloc, am 2 sarcini normale, naștere normala, dar de când ma știu nu am avut niciodată o menstra normala, era tot timpul în întârziere și cu 3-4 luni, iar un medic odată mi-a zis ca asa funcționează corpul meu sa nu îmi fac griji, iar acum am 30 de ani și am aceste probleme menționate mai sus!
    Mulțumesc!

  • buna ziua,
    Am prolactina marita (33.04) si progesteron (7.4) asta ce inseamna ca am intrat la menopauza?mentionez ca am 51 de ani
    multumesc

  • Bună ziua !
    Sunt Iuliana și am 19 ani , am făcut pentru prolactina și o am foarte mare 1184 , menționez nu sunt însărcinată !
    Care ar putea fi cauza?

  • Bună sunt Ramona!
    Am 39 de ani, iar de 3 ani am descoperit caci am prolactina mărită, 2000...mi a venit lactația la sâni nefiind însărcinată...
    Am luat Dostinex 0,5mg la recomandarea medicului endocrinolog...dar tot nu scade.
    Care sunt cauzele și la ce riscuri pot fi expusa...menționez căci am și glanda tiroida autoimuna, sunt sub tratament...Mulțumesc!

Articole asemanatoare