Probleme ginecologice in cancer

Probleme ginecologice in cancer – iata cum poate afecta cancerul sanatatea sistemului reproducator, fertilitatea si sexualitatea si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Cancerul si problemele de fertilitate la femei
2. Viata sexuala in cancer

Cancerul – cum poate afecta sistemul reproducator la femei? Atat la barbati, cat si la femei, sexualitatea si fertilitatea pot fi afectate de tratamentul impotriva cancerului. Efectele pot varia de la lipsa libidoului si dureri in timpul actului sexual pana la probleme de fertilitate. Simptomele difera ca severitate si pot fi date nu doar de tratamentele pentru cancer, ci si de unele tipuri de cancer in sine.

Cancerul si problemele de fertilitate la femei

Problemele de fertilitate la femeile diagnosticate cu cancer apar din doua cauze posibile:

  • deteriorarea organelor implicate in reproducere, cum ar fi ovarele, trompele uterine, uterul si colul uterin;
  • deteriorarea organelor implicate in productia de hormoni, cum ar fi ovarele.

Unele tratamente pentru cancer pot afecta ovarele. Asta poate duce la infertilitate temporara sau permanenta. Chimioterapia, radioterapia si interventiile chirurgicale pot avea efecte de lunga durata asupra capacitatii de a avea copii.

Chimioterapia si fertilitatea

Unele medicamente de chimioterapie au un risc mai mare de a afecta organele de reproducere decat altele. Acestea includ busulfan, carmustina, chlorambucil, ciclofosfamida, doxorubicina, lomustine, mechlorethamine, melphalan, procarbazina. Unele dintre aceste medicamente pot intrerupe menstruatia sau pot provoca menopauza timpurie.

Chimioterapia este mai probabil sa afecteze ovarele femeilor care sunt aproape de menopauza naturala. Deteriorarea organelor de reproducere este adesea legata de tipul si doza de medicamente chimioterapice administrate si de durata tratamentului. Cu cat este mai mare doza totala de chimioterapie, cu atat este mai mare riscul ca ovarele sa fie deteriorate. Chimioterapia utilizata in combinatie cu radioterapia creste, de asemenea, riscul de deteriorare a ovarelor. Dozele mari de chimioterapie utilizate in pregatirea pentru un transplant de celule stem pot provoca lipsa de estrogen si infertilitate.

Radioterapia si fertilitatea

Tratamentele cu radiatii pot deteriora ovarele. Radiatiile tintite asupra (sau aproape) zonei pelvine, a abdomenului, coloanei vertebrale sau a intregului corp pot deteriora ovulele. De asemenea, radioterapia catre abdomen, zona pelvina sau intregul corp poate afecta modul in care functioneaza uterul si poate ingreuna mentinerea unei sarcini pana la termen.

Insuficienta ovariana primara (directa) se poate produce dupa radioterapie catre abdomen, pelvis, coloana inferioara sau iradiere totala. Insuficienta ovariana secundara (indirecta) se poate produce dupa radioterapie in zona capului. Glanda pituitara, care se afla in centrul creierului, controleaza productia de hormoni necesari unei functii ovariene adecvate. Radiatiile catre creier cu doze mai mari pot deteriora glanda pituitara, ceea ce poate duce la un nivel scazut al acestor hormoni.

Operatiile in cancer si fertilitatea

Operatia oncologica ce implica organele reproducatoarea ar putea insemna uneori indepartarea anumitor zone sau organe – ceea ce poate afecta fertilitatea. Chirurgia pentru cancerele sistemului reproducator si pentru alte tipuri de cancer din bazin poate provoca probleme de fertilitate. Operatia de indepartare a uterului sau a ambelor ovare duce la infertilitate.

Terapia hormonala si infertilitatea

Terapiile hormonale sunt adesea folosite pentru a trata cancerul de san sau alte tipuri de cancer. Acestea pot afecta capacitatea de a avea un copil. Unele dintre aceste medicamente, cum ar fi tamoxifenul, s-ar putea sa nu cauzeze probleme de fertilitate, dar pot provoca malformatii congenitale. Alte terapii hormonale pot bloca sau suprima hormonii, provocand infertilitate – induc menopauza timpurie.

➤ Citeste aici mai multe despre problemele de fertilitate dupa tratamentul impotriva cancerului.

Tipuri de probleme ale sistemului reproducator feminin

Problemele care se pot dezvolta dupa tratamentul cancerului includ:

Pubertate timpurie, intarziata sau absenta

Unele tratamente pentru cancer pot afecta pubertatea. Poate incepe mai devreme (numita pubertate precoce) sau mai tarziu (numita pubertate intarziata) decat in ​​mod normal. Uneori, pubertatea nu incepe deloc, ceea ce se numeste pubertate absenta.

Menopauza timpurie

Tratamentul pentru cancer poate face ca ovarele sa nu mai functioneze si sa nu mai produca estrogen. Daca acest lucru se intampla inainte de varsta de 40 de ani, se numeste menopauza timpurie. Uneori, ovarele incep sa functioneze din nou. In alte cazuri, menopauza este permanenta.

Related Post

Infertilitatea

Infertilitatea poate sa apara atunci cand tratamentele impotriva cancerului afecteaza ovulele, uterul, trompele uterine sau ovarele. Uneori, menstruatia si fertilitatea revin dupa tratament. Alteori, deteriorarea organelor de reproducere este permanenta, iar fertilitatea nu mai revine.

Probleme cu o viitoare sarcina

Unele tratamente impotriva cancerului utilizate in timpul copilariei pot deteriora uterul. Aceste daune pot cauza probleme in timpul sarcinii cand femeia este mai in varsta. Uterul poate deveni mai putin elastic si poate fi mai mic decat in ​​mod normal. Acest lucru poate provoca un risc mai mare de avort spontan sau de nastere prematura. Cresterea fatului in uter poate fi, de asemenea, afectata.

Ce solutii exista?

Principalele solutii sunt congelarea ovulelor sau a embrionilor pentru a putea avea apoi o sarcina. Congelarea ovulelor necesita ovule mature, deci functioneaza doar pentru fetele care au trecut prin pubertate. Se vor administra medicamente care ajuta la cresterea ovulelor in ovare. Apoi, se vor preleva si vor fi congelate. Aceasta metoda necesita o perioada de stimulare ovariana, deci este posibil sa nu fie o optiune pentru fetele si femeile al caror tratament trebuie sa inceapa cat mai curand posibil. Daca tratamentul poate fi intarziat in conditii de siguranta, congelarea ovulelor este cel mai bun mod de a mentine fertilitatea.

Unele femei pot primi radiatii doar catre un ovar pentru a mentine fertilitatea. O alta optiune este o procedura numita ooforopexie. Medicul „muta” unul sau ambele ovare unde radiatia nu poate ajunge la ele. Dupa tratament, sunt mutate la loc. Insa, aceasta metoda nu are intotdeauna succes. Radiatiile nu sunt precise si pot ajunge in continuare la ovare sau la aportul de sange ovarian.

Viata sexuala dupa cancer

Cancerul in sine si tratamentele pentru cancer sunt asociate si cu modificari ale sexualitatii. Este normal sa simtiti o serie de emotii atunci cand va confruntati cu cancerul si tratamentul acestuia. Unele dintre emotiile pe care le puteti simti si care pot fi legate si de sexualitate includ:

  • furie;
  • anxietate;
  • frica;
  • vinovatie;
  • rusine:
  • tristete si depresie etc.

Aceste emotii pot afecta stima de sine, sexualitatea si atitudinea fata de intimitate. Tratamentele pentru cancer si cancerul in sine pot avea efecte temporare sau permanente asupra sexualitatii. Influenteaza emotiile noastre, dar si nivelurile hormonale legate de raspunsul sexual, capacitatea fizica de a ne bucura de intimitate, imaginea corporala si stima de sine.

Problemele sexuale posibile la femei includ:

  • oboseala;
  • scaderea libidoului;
  • depresie si anxietate;
  • dureri in timpul sexului;
  • afectarea imaginii corporale – de exemplu din cauza cicatricilor, a caderii parului, modificarilor de greutate etc.;
  • pierderea unei parti a corpului, cum ar fi un organ implicat in reproducere;
  • incontinenta;
  • probleme de fertilitate (temporare sau permanente);
  • modificarea relatiei cu partenerul;
  • uscaciune vaginala;
  • afectarea dimensiunii vaginale;
  • pierderea senzatiei;
  • dureri pelvine;
  • probleme la atingerea orgasmului;
  • simptome de menopauza etc.

Operatiile pentru cancer si sexualitatea

Unele tipuri de interventii chirurgicala pentru cancer pot avea efecte durabile. Indepartarea unei parti a corpului poate afecta imaginea asupra propriului corp. Uneori, interventia chirurgicala la nivelul intestinului sau a vezicii urinare implica o stoma ce colecteaza deseurile intr-o punga de plastic de unica folosinta. Chirurgia in regiunea pelvina sau abdominala poate cauza probleme cu retinerea urinei sau a miscarilor intestinale (incontinenta). Daca prin interventia chirurgicala se indeparteaza partial sau total un organ sexual, functia sexuala poate fi afectata direct. Leziunile nervoase pot afecta si functia sexuala si capacitatea de a simti placere.

Majoritatea cancerelor la san sunt tratate prin interventie chirurgicala. Femeile pot avea un san (sau ambii) indepartat – mastectomie. Acest lucru poate afecta sexualitatea si identitatea feminina.

Operatiile la nivel genital pot afecta  vaginul – sensibilitatea, capacitatea de a simti placere sexuala si de a ajunge la orgasm. Daca ambele ovare sunt indepartate poate aprea menopauza timpurie. Modificarile hormonale pot duce la uscaciune vaginala. De asemenea, indepartarea unei parti sau a intregii vulve va modifica aspectul si senzatia zonei genitale si poate insemna schimbari majore ale imaginii corporale, stimei de sine si sexualitatii.

Radioterapia si sexualitatea

In timpul radioterapiei, corpul foloseste multa energie pentru a face fata efectelor date de radiatii. Multe persoane se simt foarte obosite in timpul si dupa tratament. Aceasta oboseala intensa poate dura cateva saptamani sau luni. Pielea poate fi, de asemenea, foarte sensibila sau dureroasa la atingere. In functie de zona tratata, poate scadea pofta de mancare. Daca aveti par in zona supusa radioterapiei – de exemplu, scalpul, fata sau corpul – este posibil sa pierdeti partial sau total parul in acea zona in timpul tratamentului. De obicei, parul creste inapoi la normal dupa terminarea tratamentului.

Radioterapia catre zona pelvina poate afecta productia de hormoni feminini. Acest lucru poate provoca simptome de menopauza, cum ar fi uscaciune vaginala si mancarime, iar menstruatiile pot deveni neregulate sau se pot opri. Radioterapia pelvina poate provoca si inflamatii pe termen scurt ale vaginului si vulvei. De asemenea, poate provoca probleme intestinale, cum ar fi diaree.

Chimioterapia si sexualitatea

Efectele secundare ale chimioterapiei variaza in functie de individ si de medicamentele administrate. Efectele secundare frecvente includ oboseala, greata, varsaturi, diaree, constipatie, caderea parului si ulceratii la nivelul gurii (mucozita) – toate acestea pot afecta dorinta sexuala. Chimioterapia poate afecta direct nivelul hormonilor legati de libidou. Poate induce si simptome de menopauza. Un alt efect secundar comun la femeile care urmeaza tratament cu chimioterapie (mai ales daca iau steroizi sau antibiotice pentru a preveni infectia) este dat de mancarimi si arsuri la nivel vaginal.

Recomandari si sfaturi

Sexualitatea cuprinde mult mai mult decat sexul –  include aspectele fizice, psihologice, emotionale si sociale asociate sexului. Este important sa discuti cu echipa medicala despre impactul oricarui tratament asupra vietii tale sexuale sau intimitatii. Daca aveti un partener, incercati sa petreceti timp impreuna ca un cuplu, nu doar ca „pacient” si „ingrijitor”, in timpul tratamentului. Intimitatea poate oferi confort si poate mentine conexiunea in acest timp. Chiar daca relatia sexuala poate nu mai este posibila sau dorita, este important sa gasiti apropiere fizica prin atingere, timp petrecut in intimitate etc. Este important ca partenerii sa fie constienti de impactul pe care il pot avea tratamentele asupra sexualitatii si intimitatii.

Atentie!

In timpul tratamentului activ, daca aveti un numar scazut de globule  (neutropenie), aveti un risc mai mare de infectie. Adresati-va medicului pentru a vedea daca puteti avea activitati sexuale in acest timp. Discutati despre contraceptia potrivita, siguranta contraceptivelor hormonale in timpul tratamentului si despre tratarea efectelor adverse – inclusiv uscaciunea vaginala, bufeurile etc. Gestionarea acestor probleme ar putea implica mai multe terapii, tratamente sau o combinatie a acestora.

Referinte:
(1) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/dating-sex-and-reproduction/fertility-concerns-and-preservation-women
(2) https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/dating-sex-and-reproduction/fertility-concerns-and-preservation-women
(3) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/sexuality-women
(4) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/fertility-and-sexual-side-effects/how-cancer-affects-sexuality.html
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/sex/effects
(6) https://www.cancervic.org.au/living-with-cancer/sexuality-and-intimacy/sexuality-and-intimacy-overview

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 01/06/2021 10:21

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare