Iata ce probleme cardiovasculare pot aparea dupa tratamentele pentru cancer, care sunt simptomele, cauzele asociate, precum si masurile de tratament si preventie.
CUPRINS:
1. Probleme cardiovasculare la pacientul oncologic
2. Ce probleme cardiovasculare poate cauza tratamentul oncologic?
3. Cauze ale problemelor cardiace in cancer
4. Diagnosticare, tratament si preventie
Probleme cardiovasculare la pacientul oncologic
Problemele cardiace sunt exemple (desi sunt rare) de efecte secundare asociate cancerului. Aceste efecte secundare la nivelul inimii poarta numele general de „toxicitate cardiaca”. Problemele cardiace pot afecta tratamentul oncologic, pot reduce calitatea vietii unei persoane si in rare cazuri pot fi chiar cauza mortii. Doar anumite tratamente pentru cancer sunt legate de probleme cardiace si exista modalitati de prevenire sau gestionare a acestor efecte secundare.
Terapiile impotriva cancerului afecteaza o serie de organe si sisteme de organe, inclusiv inima. Cu toate acestea, unele reactii adverse cardiace raman nedetectate timp de ani dupa ce tratamentul pacientului s-a incheiat. Aproape fiecare medicament de chimioterapie are un anumit efect asupra sistemului cardiovascular. Tocmai din cauza acestor efecte adverse frecvente a aparut o noua specialitate – cardio-oncologia.
Ameliorarea efectelor secundare este o parte importanta a ingrijirii cancerului. Aceasta abordare se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Discutati cu echipa medicala despre orice simptome noi sau modificari ale simptomelor.
Simptome ale problemelor cardiace
Persoanele care se confrunta cu probleme cardiace pot prezenta simptome precum:
- probleme de respiratie si scurtarea respiratiei;
- batai rapide si neregulate ale inimii;
- ameteli;
- disconfort sau durere in piept;
- senzatie de slabiciune;
- oboseala;
- maini si picioare umflate;
- tuse.
Daca observati oricare dintre aceste simptome, contactati imediat echipa de ingrijire.
Ce probleme cardiovasculare poate cauza tratamentul oncologic?
Pe langa prevenirea bolilor de inima la persoanele supuse terapiei impotriva cancerului, este la fel de important sa intelegem impactul chimioterapiei asupra persoanelor cu boli de inima si a medicamentelor acestora. Anumiti agenti de chimioterapie pot interactiona cu warfarina, facand-o mai putin eficienta in prevenirea cheagurilor de sange. De asemenea, statinele pot intensifica uneori chimioterapia si, prin urmare, pot creste toxicitatea. Agentii de chimioterapie pot deteriora inima sau vasele de sange periferice sau pot provoca probleme de coagulare. Unele efecte cardiovasculare grave apar in timpul administrarii chimioterapiei, altele apar la mult timp dupa tratamentul pentru cancer. Aceste complicatii afecteaza pacientii fara factori de risc cunoscuti pentru bolile de inima – precum si persoanele cu alte probleme de sanatate care nu au legatura cu cancerul. Inima poate fi afectata si de radioterapie sau alte tratamente pentru cancer.
Cardio-oncologia se concentreaza pe prevenirea si minimizarea leziunilor cardiace cauzate de chimioterapie si radioterapie, efect cunoscut sub numele de cardiotoxicitate.
Medicamentele de chimioterapie precum doxorubicina, epirubicina, idrarubicina si daunorubicina sunt numite „cardiotoxice” deoarece slabesc muschiul inimii. Cardiotoxicitatea cronica poate aparea in cateva saptamani pana la 10 ani dupa tratament.
Tipuri de probleme cardiace
Tratamentul impotriva cancerului poate afecta circulatia, poate sa provoace modificari ale fluxului sangvin si poate sa creasca riscul aparitiei cheagurilor de sange (tromboza). Cele mai frecvente afectiuni cardiace cauzate de aceste modificari sunt insuficienta cardiaca congestiva – cea mai grava cardiotoxicitate legata de tratamentul cancerului – inflamatia muschiului cardiac (pericardita) si boala coronariana. Alte probleme cardiace care pot fi cauzate de tratamentul impotriva cancerului includ tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala), hipertensiunea arteriala, ritm cardiac anormal (aritmie) si boala valvulara.
Cauze ale problemelor cardiace in cancer
Tratamentele pentru cancer, inclusiv anumite tipuri de chimioterapie si radioterapie, pot provoca probleme cardiace uneori. Uneori, cancerul sau tratamentul acestuia provoaca probleme cardiace, cand tumora pune presiune pe inima sau probleme cardiace date de efectele secundare ale tratamentelor precum chimioterapia sau radioterapia. Unele tipuri de cancer pot creste foarte aproape de tesutul care inconjoara si protejeaza inima (pericardul). Acest lucru poate interfera cu cantitatea de sange pe care o poate pompa inima.
Tumorile cardiace si efectele secundare
Tumorile cardiace primare, care sunt foarte rare, sunt tumori care isi au originea in inima si se pot dezvolta in oricare dintre tesuturile inimii. Cele mai frecvente tumori cardiace primare sunt sarcoamele – cancere care se dezvolta din tesutul vaselor de sange. Jumatate dintre toate tumorile primare ale inimii sunt tumori necanceroase – numite mixoame cardiace. Trei sferturi dintre mixoame apar in atriul stang.
Tumorile cardiace secundare, care sunt intotdeauna canceroase, isi au originea in alte parti ale corpului – cel mai adesea in plamani, sani, sange sau piele – si se raspandesc (metastazeaza) in inima. Tumorile cardiace secundare sunt de 30 – 40 de ori mai frecvente decat tumorile cardiace primare, dar sunt totusi rare. Cancerele secundare se raspandesc prin invazia directa a pericardului – sacul care inconjoara inima – sau prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic.
Simptomele tumorilor cardiace canceroase si necanceroase sunt aceleasi, dar variaza in functie de localizarea tumorii. Simptomele tumorilor cardiace canceroase se pot agrava mai repede, deoarece aceste tumori cresc mai repede. Simptomele pot include insuficienta cardiaca, aritmie, murmur cardiac, tuse cu sange sau febra.
Chimioterapia
Unele medicamente pentru chimioterapie, cum ar fi doxorubicina, pot provoca leziuni temporare ale muschilor inimii. Asta poate schimba ritmul cardiac. De obicei, problema se reduce dupa terminarea tratamentului. Insa, la doze mari sau la tratamente repetate exista un risc mic de leziuni cardiace pe termen lung. Problemele cardiace sunt cel mai adesea legate de doza totala administrata a unui medicament pentru chimioterapie sau de folosirea de combinatii de medicamente pentru chimioterapie. Leziunile cardiace pot aparea chiar si la doze mai mici de medicamente daca anterior s-a administrat radioterapie in zona pieptului.
Medicamentele chimioterapice care pot provoca leziuni cardiace includ:
- medicamente antraciclinice, cum ar fi doxorubicina, daunorubicina si epirubicina;
- cisplatina;
- carboplatina;
- paclitaxel;
- ciclofosfamida.
Terapii tintite
Un tip de medicament vizat numit Herceptin (trastuzumab) poate provoca, de asemenea, leziuni temporare ale inimii. Medicul va va anunta daca vreunul dintre medicamentele pentru cancer pe care le luati ar putea provoca probleme cardiace. Se vor face analize regulate in timpul tratamentului pentru a vedea cat de bine functioneaza inima.
Radioterapia
Radioterapia in zona pieptului, abdomenului sau coloanei vertebrale sau iradierea totala a corpului, care poate fi administrata inainte de transplantul de celule stem, poate duce la probleme cardiace. Depinde de doza totala de radiatii si de cantitatea de tesut cardiac din campul de radioterapie. Problemele cardiace legate de radioterapie sunt mai putin frecvente decat in trecut, datorita modificarilor metodelor de tratament si a dozelor de radiatii.
Factori de risc pentru probleme cardiace
Unele persoane pot avea un risc mai mare de probleme cardiace, inclusiv:
- persoane cu varsta peste 60 de ani si copii mici;
- persoanele care au primit doze mari de antracicline;
- persoanele care au beneficiat anterior de radioterapie cu doze mari in zona pieptului;
- cei care au beneficiat de o combinatie de antracicline si radioterapie la nivelul pieptului;
- persoanele care au primit antracicline sau trastuzumab si au istoric de fumat, hipertensiune arteriala, diabet, obezitate sau probleme cardiace;
- persoanele care au primit antracicline urmate de trastuzumab etc.
In general, persoanele cu antecedente de boli de inima prezinta un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace cauzate de tratamentul cancerului.
Alti factori care pot creste riscul de probleme cardiace legate de chimioterapie sau radioterapie includ:
- obezitate;
- diabet;
- antecedente familiale de probleme cardiace, hipertensiune arteriala sau diabet;
- fumatul;
- sedentarismul;
- dieta bogata in grasimi etc.
Diagnosticare, tratament si preventie
Inainte de inceperea tratamentului pentru cancer, se vor face analize si teste pentru a verifica starea inimii. Testele se repeta in timpul si dupa tratament pentru a vedea orice modificari. Aceste teste pot include:
- electrocardiograma (ECG);
- ecocardiograma;
- ventriculografie radioizotopica;
- analize de sange pentru a masura substante chimice precum electrolitii;
- test de efort.
Tratarea problemelor cardiace legate de cancer
Orice boala cardiaca preexistenta trebuie abordata inainte de inceperea tratamentului pentru cancer. O inima sanatoasa poate face fata mai usor terapiilor impotriva cancerului, mai bine decat o inima bolnava. Insuficienta cardiaca indusa de chimioterapie necesita o monitorizare atenta in timpul si mult timp dupa tratament. Inhibitorii ECA si beta-blocantele, doua medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, sunt eficiente in tratarea muschiului cardiac slabit. Pacemakerele pot fi o optiune daca organismul nu raspunde sau nu poate tolera aceste medicamente. Tratamentele depind de tipul problemei, de starea generala de sanatate si de severitatea problemelor cardiace.
Evitarea problemelor cardiace in tratamentele oncologice
Daca aveti dureri in piept sau probleme de respiratie, discutati imediat cu medicul. Deoarece problemele cardiace pot fi cauzate de atat de multi factori, este important sa stiti cauza exacta. Se vor face analize detaliate inainte de tratament, in timpul tratamentului si dupa.
Alte sfaturi pentru a va mentine inima cat mai sanatoasa in timpul tratamentului includ:
- Gestionati tensiunea arteriala crescuta, daca ati fost diagnosticat cu aceasta problema.
- Renuntati la fumat.
- Adoptati un stil de viata activ. Exercitiile fizice regulate va ajuta sa va mentineti la o greutate sanatoasa, sa reduceti stresul si sa va mentineti sanatatea inimii.
- Utilizati tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia si tehnici de respiratie, pentru a va ajuta sa reduceti nivelul de stres.
- Gestionati nivelul de colesterol.
- Adoptati o dieta sanatoasa bagat in fructe, legume, cereale integrale si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Reduceti cantitatea de carne grasa si zahar procesat.
- Mentineti-va la o greutate sanatoasa. Daca sunteti supraponderal, inima trebuie sa lucreze mai mult. Excesul de greutate creste, de asemenea, riscul de hipertensiune arteriala, diabet si colesterol marit – ce pot afecta inima.
Daunele asupra inimii pot sa apara dupa multi ani, astfel ca e important sa mergeti la controale medicale de monitorizare si sa urmati tratamentele prescrise de medic. Uneori, e necesar ca medicul sa ajusteze dozele de medicament.
Referinte:
(1) https://www.curetoday.com/view/understanding-heart-problems-after-cancer-treatment
(2) https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2018/cancer-treatment-heart-side-effects
(3) https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Cancer-patients-are-at-higher-risk-of-dying-from-heart-disease-and-stroke
(4) https://academic.oup.com/eurheartj/article/40/48/3898/5637731
(5) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/heart-problems/?region=on
(6) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/heart-problems
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 08/05/2022 14:34