10 mituri despre cancer! Iata cateva conceptii gresite despre cancer, care pot avea un impact negativ si chiar pot influenta deciziile de tratament.
CUPRINS:
- MITUL 1: Cancerul este o boala individuala si toate cancerele sunt la fel
- MITUL 2: Cancerul este contagios
- MITUL 3: Conexiunea cancer-zahar
- MITUL 4: „Tratamentele minune” si „superalimentele” pentru cancer
- MITUL 5: Daca cineva din familia mea are cancer, atunci cel mai probabil o sa am si eu
- MITUL 6: Daca nimeni din familia mea nu a mai avut cancer, atunci nu am nici eu, iar riscul meu este scazut
- MITUL 7: Recipientele din plastic folosite la cuptorul cu microunde elibereaza substante nocive, ce cauzeaza cancer
- MITUL 8: Telefoanele mobile cauzeaza cancer cerebral
- MITUL 9: Chirurgia cancerului determina raspandirea bolii
- MITUL 10: Cancerul poate fi eliminat cu certitudine 100% din organism
Ce este cancerul?
Ce este cancerul? Cum se formeaza cancerul? Corpul contine miliarde de celule – pe masura ce acestea imbatranesc, alte celule le iau locul, si se divid pentru a forma noi celule. Acest intreg proces are loc in organism de milioane de ori pe zi. Cancerul apare cand unele celule din organism devin anormale, se divid necontrolat si preiau din celulele sanatoase si normale din regiune. In timp, daca se formeaza din ce in ce mai multe celule anormale, pot depasi numarul celulelor normale din zona si formeaza o tumora. Celulele canceroase se pot raspandi in organism prin circulatia sangvina si limfatica, pentru a invada alte parti ale corpului.
Exista mai mult de 100 de tipuri de cancer. Clasificarea lor este in functie de celulele si regiunea corpului in care se formeaza, cat de repede se dezvolta etc.
Nu toate cancerele produc tumori solide. Exista si cancere de sange, numite cancere hematologice. De asemenea, nu toate tumorile sunt canceroase – exista si tumori benigne sau necanceroase. Cancerele de sange afecteaza sangele, maduva osoasa sau sistemul limfatic. Acestea includ leucemia, limfoamele si mielomele.
Cauzele cancerelor – intre genetica si stil de viata
Nu se cunoaste exact cauza pentru majoritatea cancerelor. Se stie, insa, faptul ca anumite modificari ale celulelor pot determina aparitia cancerului. Unele modificari sunt genetice, in timp ce altele sunt dictate de stilul de viata. De exemplu, fumatul poate creste riscul de cancer la plamani, cancer oral etc. Asta nu inseamna insa ca doar fumatul este implicat. De asemenea, nu orice fumator dezvolta cancer, si de cealalta parte, cancerul pulmonar, de exemplu, poate aparea si la nefumatori. Vorbim astfel despre cancer ca boala plurifactoriala.
Este important sa cunoastem informatii corecte despre cancer si cauzele cancerului, si sa renuntam la unele conceptii gresite despre cancer sau mituri despre cancer, care pot duce la alegeri eronate care nu sunt in interesul sanatatii noastre. Cancerul este asociat cu sentimente puternice si nu este surprinzator faptul ca exista numeroase mituri despre cancer.
Iata o lista cu top 10 mituri despre cancer.
MITUL 1: Cancerul este o boala individuala si toate cancerele sunt la fel
Cancerul nu este o boala individuala, ci termenul general pentru o serie de boli inrudite. Exista peste 100 de tipuri de cancer si, de fapt, se considera ca un cancer al fiecarui pacient este unic. Asta inseamna ca fiecare pacient cu cancer va raspunde diferit la tratamente si la boala in sine. Prin urmare, este gresit sa se faca o generalizare. Celulele canceroase au o diversitate neasteptata. Sunt foarte instabile si pe masura ce cresc, sufera tot felul de modificari. Rezulta ca este putin probabil ca un singur medicament sau un singur tratament precum radioterapia sa le distruga pe toate.
Cancerul este doar un nume pentru celulele care se divid rapid si necontrolat. Fiecare cancer se comporta diferit pe baza mai multor factori, si chiar si cancerul cu acelasi loc de origine, precum cancerul de san, poate fi complet diferit in functie de profilurile lor moleculare unice.
MITUL 2: Cancerul este contagios
In cazuri rare, cancerul poate fi indirect contagios, in sensul ca anumite virusuri (HPV-legat de cancerul de col uterin; virusul HIV- legat de sarcomul Kaposi si altele) care pot fi transmise de la persoana la persoana pot duce, in unele cazuri, la cancer. Cu toate acestea, cancerul in sine NU poate fi transmis direct de la persoana la persoana.
Nu exista nicio dovada ca un contact strans (inclusiv sarut, atingere, relatie sexuala, respiratie etc.) cu cineva care are cancer va poate transmite si voua cancer. Celulele canceroase ale unei persoane nu ar supravietui de obicei in corpul altei persoane sanatoase, deoarece sistemul imunitar al acesteia ar distruge celulele canceroase straine.
Desi cancerul nu este contagios, retineti inca o data ca anumite bacterii si virusuri care pot creste riscul de cancer sunt contagioase. Aceste bacterii si virusuri pot fi transmise prin sarut, atingeri, relatii sexuale sau folosirea obiectelor personale.
MITUL 3: Conexiunea cancer-zahar
Unul dintre cele mai frecvente mituri despre cancer este ca zaharul cauzeaza sau accelereaza cresterea celulelor canceroase. Conexiunea cancer-zahar, cunoscuta sub numele de „efectul Warburg”, a devenit populara cand un cercetator numit Otto Heinrich Warburg a descoperit ca celulele canceroase au nevoie de zahar sa creasca si nu se pot dezvolta intr-un mediu cu un nivel scazut de zahar.
Zaharul se gaseste in mod natural in fructe, legume, cereale etc. De asemenea, se adauga alimentelor pentru a le face mai dulci, cum ar fi bauturile racoritoare si deserturile. Toate celulele din corp folosesc zahar sub forma de carbohidrati pentru energie. Toate celulele, canceroase sau nu, folosesc zahar pentru energie. Deoarece celulele canceroase pot creste rapid, folosesc mai mult zahar. Cu toate acestea, consumul de alimente cu zahar nu face ca celulele canceroase sa creasca mai repede si nici daca privezi organismul de zahar asta nu face cancerul sa creasca lent.
Ce trebuie sa stiti, insa, este ca zaharurile care se gasesc in dulciuri si bauturi indulcite se numesc zaharuri simple si contin putini nutrienti. Se recomanda sa limitati zaharurile simple, deoarece cantitatile crescute pot duce la un control slab al glicemiei. Cantitatile crescute pot duce, de asemenea, la cresterea in greutate si alimentatia precara, care sunt factori de risc pentru unele tipuri de cancer. Pe de alta parte, alimentele precum cerealele integrale, fructele si legumele si leguminoasele contin cantitati crescute de zaharuri sub forma de carbohidrati complecsi. O alimentatie echilibrata care contine carbohidrati complecsi impreuna cu proteine si grasimi sanatoase ofera nutrienti esentiali.
MITUL 4: „Tratamentele minune” si „superalimentele” pentru cancer
Tot din categoria mituri despre cancer poate fi si acela ca poate exista un remediu minune pentru cancer, si ca din moment ce tratamentele anticancer sunt costisitoare pentru pacient, acest tratament minune este tinut ascuns. Cancerul este o boala complexa si necesita in general o asociere de tratamente. De asemenea, desi multe suplimente sunt promovate ca fiind cu efecte anticancer, nu exista studii care sa le prezinte eficienta.
Super-alimentele previn cancerul? Multe tipuri de alimente sunt considerate ca facand parte din categoria de produse ce „previn cancerul”. Termenul „superfood” sau „superaliment” si-a facut debutul ca un cunoscut termen de marketing. Adevarul este ca nu exista „superalimente”. Continutul de minerale, vitamine si elemente fitochimice dintr-o varietate de fructe si legume lucreaza IMPREUNA in dieta generala pentru a oferi cea mai puternica protectie impotriva bolilor. Fructele si legumele sunt relativ scazute in calorii si bogate in fibre, care pot ajuta la gestionarea greutatii, deoarece excesul de grasime corporala poate creste riscul de cancer.
Desi o dieta sanatoasa, echilibrata, cu o multime de fructe si legume este importanta pentru a mentine o sanatate generala buna si a fost legata de riscul redus de cancer, niciun produs alimentar nu poate fi identificat ca avand un impact semnificativ in prevenirea sau tratarea cancerului.
MITUL 5: Daca cineva din familia mea are cancer, atunci cel mai probabil o sa am si eu
Multe mituri despre cancer sunt legate de genetica si ereditate. Multe persoane isi imagineaza ca tulburarile genetice sunt intotdeauna transmise de la un membru al familiei la altul. Adevarul este ca doar 5-10% din majoritatea cazurilor de cancer sunt mostenite de la parinti. In familiile in care mutatia genetica mostenita se gaseste la mai multi membri ai familiei, si acestia dezvolta adesea acelasi tip de cancer, aceste cancere sunt de obicei denumite cancere familiale sau ereditare.
Majoritatea cancerelor sunt cauzate de mutatii sporadice care sunt dobandite de-a lungul vietii. Aceste mutatii sunt aleatorii si de obicei asociate cu factori de mediu, cum ar fi fumatul, radiatii si alte expuneri chimice.majoritatea cancerelor nu sunt ereditare, ci mai degraba sunt spontane. Majoritatea cancerelor nu sunt insa mostenite, ci legate de factori de mediu si de stilul de viata si mutatii sporadice.
MITUL 6: Daca nimeni din familia mea nu a avut cancer, atunci nu am nici eu, iar riscul meu este scazut
De fapt, cele mai multe cazuri de cancer nu au o legatura cu istoricul familial de cancer sau cu ereditatea. Sunt legate de factori de mediu, mutatii sporadice si factori ce tin de stilul de viata. In plus, de multe ori nu se poate gasi niciun singur factor de risc ce poate fi atribuit cancerului unei persoane. Faptul ca nimeni din familia ta nu are cancer nu inseamna neaparat ca nu poti suferi de cancer si nu inseamna ca riscul tau este scazut. Se recomanda screening-ul pentru toti pacientii.
MITUL 7: Recipientele din plastic folosite la cuptorul cu microunde elibereaza substante nocive, ce cauzeaza cancer
In epoca energiei electrice, cuptoarele cu microunde au castigat popularitate, deoarece pot fi convenabile, mai ales atunci cand nu prea aveti timp. Folosirea recipientelor din plastic pentru a va incalzi alimentele este recomandata numai daca recipientele sunt concepute pentru microunde. Ambalajele si recipientele din plastic sigure pentru cuptorul cu microunde sunt sigure. Insa, recipientele de plastic care nu sunt destinate utilizarii in cuptorul cu microunde s-ar putea topi si s-ar putea scurge substante chimice in produsele alimentare. Asadar, verificati daca orice recipient pe care il utilizati in cuptorul cu microunde este etichetat ca fiind sigur pentru microunde.
Microundele sunt in esenta electro-magnetice si incalzesc alimentele inducand o forta de frecare intre moleculele alimentelor, si nu cauzeaza cancer.
MITUL 8: Telefoanele mobile cauzeaza cancer cerebral
Telefoanele mobile au intrat pe piata in jurul anului 1980 si au continuat sa se dezvolte. Cu toate acestea, unii oameni sunt ingrijorati, deoarece telefoanele mobile emit energie de radiofrecventa, o forma de radiatie electromagnetica. Se stie ca expunerea la radiatii ionizante, cum ar fi de la razele X, poate creste riscul de cancer.
Desi au existat cateva dovezi contradictorii cu privire la faptul ca radiatiile pe care telefoanele mobile le emit pot creste riscul de tumori cerebrale, pana in prezent nu au existat cercetari care sa arate o legatura concreta. Cu toate acestea, telefonul mobil emite radiatii si atunci cand este tinut la ureche, cu siguranta iradiaza creierul intr-o anumita masura, ceea ce nu poate fi un lucru bun.
MITUL 9: Chirurgia cancerului determina raspandirea bolii
Chirurgia este adesea o parte esentiala a tratamentului pentru cancer. Majoritatea tipurilor de tumori pot fi indepartate printr-o biopsie incizionala sau o biopsie cu ac. Este un mit faptul ca daca se opereaza un cancer sau „umbli la tumora” aceasta se raspandeste. De fapt, biopsia este esentiala pentru un diagnostic si pentru a face un plan de tratament. De asemenea, indepartarea unei tumori sau a unui organ afectat poate creste considerabil sansele de supravietuire si poate reduce riscul de recidiva.
Un mit comun despre cancer este faptul ca expunerea unei tumori la aer in timpul operatiei face ca boala sa se raspandeasca. Oamenii pot crede acest lucru pentru ca se simt mai rau dupa operatie. Cu toate acestea, este normal sa te simti rau in primele zile dupa orice interventie chirurgicala. Nu exista dovezi care sa sustina ideea ca expunerea unei tumori la aer in timpul operatiei determina raspandirea cancerului.
Uneori, oamenii pot crede acest mit atunci cand in timpul operatiei se descopera ca boala este mai avansata decat se astepta pe baza scanarilor pre-chirurgicale. Exista pacienti ale caror cancere s-au dovedit prea avansate pentru a fi tratate, dupa ce au fost diagnosticate prin interventie chirurgicala. Astfel, unii au dedus ca interventia in sine a dus la raspandirea bolii si agravare.
MITUL 10: Cancerul poate fi eliminat cu certitudine 100% din organism
Cu cat este mai localizat si diagnosticat mai devreme, cu atat este mai probabil ca pacientul sa se faca bine. Cu toate acestea, exista o serie de caracteristici ale celulelor canceroase care face sa fie putin probabil sa fie gasite doar intr-un singur loc la diagnostic. Celulele canceroase sunt atat de diverse incat niciun tratament sau chiar mai multe tratamente se poate sa nu le distruga pe toate. Astfel, cel mai adesea ceea ce numim „vindecare” sunt tratamente eficiente, dar nu vindeca pacientul eliminand absolut 100% din celulele canceroase asa cum isi imagineaza majoritatea oamenilor.
Multe forme de cancer pot reveni dupa ani de la tratament. De aceea, medicii aleg sa foloseasca notiunea de cancer in remisie atunci cand tratamentul a fost eficient si nu mai sunt simptome ale bolii.
Ce face eliminarea celulelor canceroase atat de greu de realizat?
Celulele canceroase sunt diverse si, prin urmare, o anumita populatie poate supravietui intotdeauna oricarei terapii administrate. Celulele canceroase se concentreaza destul de mult in jurul celulelor normale, iar unele subpopulatii ale celulelor canceroase se deplaseaza mai rapid. Astfel, unele celule anormale se pot deplasa in alta parte si pur si simplu nu pot fi depistate, dar in viitor pot duce uneori la recidiva.
Asta insa NU inseamna ca un cancer inseamna condamnare la moarte. In ciuda faptului ca celulele canceroase nu pot fi eliminate complet, cele care raman sunt de obicei inactive. Realitatea este ca multe tipuri de cancer sunt destul de tratabile, iar prognosticul poate fi foarte bun. Anumite tipuri de cancer sunt mai grave decat altele, dar cercetatorii incearca permanent sa gaseasca noi modalitati de a le trata mai eficient. Ca pacient cu cancer, este important sa iti pastrezi speranta si sa incerci sa ramai pozitiv.
Cancerul NU ar trebui sa fie o condamnare la moarte nicaieri in lume, deoarece exista modalitati dovedite de prevenire si vindecare a multor tipuri de cancer .
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 07/12/2021 15:07
Vezi comentariile (3)
Frumosa postarea.
Posibil sa fie adevarat tot ce ai spus dar,eu vad diferit relatia cu cancerul sau alte boli.
Ceea ce provoaca cancerul sa ia fiinta, este constiinta noastra care ne macina permanent, la care mai participa : apa, mancarea, aerul si intr-o oarecare masura undele electromagnetice.
Daca apa pe care o bem nu este calitativa, daca mancarea pe care o mancam este plina de E- uri si fara valori nutritionale, daca aerul pe care il respiram este toxic atunci stresul este cireasa de pe tort si se tranforma in CANCER !
Ca sa scapi de boala, cea mai buna varianta este sa dai un reset organismului.Este foarte greu avand in vedere ca organismul este obisnuit cu unele obiceiuri ,Dar daca reusesti sa faci o deratizare, o detoxifiere a organismului este imposibil sa nu reusesti sa te vindeci !
Daca o planta se uda permanent cu aceiasi apa care nu contine elemente vitamine, minerale etc. la un moment dat acea planta nu mai are cresterea corespunzatoare si stagneaza nu se mai dezvolta. Daca o uzi cu o apa care contine substante toxice ,acea planta incepe sa se ofileasca .
Cum poti sa o salvezi ? Tai raul de la radacina . Adica o tai cat mai de jos , schimbi pamantul si administrezi substante bogate in elemente nutritive.
La fel se intampla si in cazul omului. Trebuie taiat raul de la radacina, adica eliminate toate toxinele,virusii si bacteriile care dauneaza, o alimentatie soc pentru organism si schimbat stilul de viata. Corpul nostru se va regenera si va elimina bolile care ne afecteaza viata.
Aceasta este concluzia mea dupa mai multe cautari.
Va doresc o viata minunata si fara stres !
Bună seara,
Referitor la mitul si conexiunea dintre zahăr și cancer, este demonstrat faptul că atunci când se face o scanare RMN cu substanță de contrast, se administrează inclusiv glucoza cu concentrație 33%, fapt care, alături de substanțele UV glucoza acesta este absorbită foarte rapid de către celulele tumorale. Motiv pentru care este vizibilă la scanare această populație tumorală atunci când este prezentă.
Acest lucru ne duce cu gândul la dorință și interesul celulei canceroase pentru glucoză. Fiecare moleculă de glucoză acaparată de celula canceroasă este divizată în două: astfel, jumătate este folosită pentru a suprviețui, jumătate pentru a se înmulți/prolifera. Din acest fapt deducem că toate sucurile de fructe care se administrează bolnavilor cu cancer sau alimentația bogată în acrbohidrati nu este decât ”o mană cerească” pentru celula tumorală.
De aceea, înainte de fiecare ședință de chimio se recomandă dejunul alimentar de cel puțin 24 dacă nu 48 de ore tocmai pentru a face ca celula canceroasă să fie slăbită și atfel, chimioterapia să fie mult mai eficientă. sunt multe de spus și de povestit..poate cu altă ocazie..Numai sănătate doresc tuturor.
Bună ziua, începind cu data de 13 August am făcut niște investigații, colonoscopie +biopsie și pe data de 9 sept. endoscopie + biopsie, rez : ambele cu tumoara malignă, am mers la oncologie ( acolo am fost trimisă) d- nul doctor a spus să facem chimioterapie și după mai vedem, eu doresc să mă operez înainte și după sa facem restul de tratamente, chimo sau ce-o mai urma, a rămas să mai merg și acum Miercuri la medic să vedem ce este mai bine de făcut și care este șansă de vindecare după chimo, și dacă mai trebuie și operație, d- tra ce răspuns puteți să-mi dați, vă mulțumesc din suflet.