Eritrocite scazute – ce inseamna

Eritrocite scazute – iata ce sunt eritrocitele, ce rol au in organism, care sunt cauzele pentru scaderea numarului de eritrocite si cum se manifesta aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce sunt eritrocitele si ce rol au?
2. Simptome eritrocite scazute
3. Cauze pentru eritrocite scazute
4. Eritrocite scazute – metode de tratament
5. Intrebari frecvente

Ce sunt eritrocitele si ce rol au?

Rolul principal al eritrocitelor sau globulelor rosii din sange este de a transporta oxigenul in corp si de a transporta dioxidul de carbon la plamani, de unde poate fi expirat. Globulele rosii sunt o parte foarte importanta a sangelui, impreuna cu globulele albe, trombocitele si plasma. Globulele rosii sau eritrocitele contin o proteina numita hemoglobina, care transporta oxigenul din plamani catre toate partile corpului. Hemoglobina este cea care ii confera sangelui culoarea rosie.

Fierul este un mineral esential pe care il obtinem din alimente. Rolul principal al fierului in corp este de a ajuta globulele rosii sa functioneze normal. Este destul de comun ca oamenii sa dezvolte anemie, care apare atunci cand nu avem suficiente globule rosii. Anemia poate fi cauzata de pierderi de sange, efecte secundare ale medicamentelor, lipsa de fier sau vitamine din alimentatie, o boala a maduvei osoase, cancer si tratamente, cum ar fi chimioterapia.

Numarul normal de eritrocite este de aproximativ:

  • 4,3–5,7 milioane de celule pe microlitru (µL) de sange pentru barbati;
  • 3,8–5,1 milioane de celule per µL de sange pentru femei.

Aceste intervale pot varia in functie de laborator. Un test de hemoglobina arata cat de mult oxigen pot sa transporte globulele rosii sau eritrocitele. Un nivel normal de hemoglobina este in general intre 12 – 16 g/dl. Hematocritul arata procentul de globule rosii din sange. O valoare medie pentru hematocrit este intre 36 – 50 %.

Simptome eritrocite scazute

Simptomele pentru eritrocite scazute pot include:

  • oboseala, slabiciune si lipsa de energie;
  • ameteli;
  • dureri de cap;
  • dificultati de concentrare;
  • scaderea poftei de mancare;
  • piele mai palida decat in mod normal;
  • dificultati de respiratie;
  • senzatie de frig – mai ales la maini si picioare;
  • capacitate redusa de efort.

Simptomele pot varia. Anemia tinde sa se dezvolte lent la persoanele care primesc tratamente pentru cancer. O varietate de simptome pot aparea atunci cand nivelul hemoglobinei este scazut si tesuturile corpului nu primesc suficient oxigen. Anemia poate varia de la usoara la o forma severa, care pune viata in pericol, in functie de nivelul hemoglobinei si simptomele care apar.

Cauze pentru eritrocite scazute

Fiecare tip de celula sangvina are o anumita durata de viata. Organismul descompune aceste celule in mod constant si inlocuieste globulele rosii. Anumite boli sau reactii ale sistemului imunitar la celulele sangvine pot accelera acest proces, astfel incat prea multe globule rosii sunt distruse. Astfel, cauzele pentru eritrocite sub nivelul normal pot include:

  • scaderea productiei de eritrocite si anemie;
  • afectarea prematura a eritrocitelor – hemoliza;
  • pierderi de sange din cauza sangerarii prea mari – hemoragii;
  • malnutritie;
  • niveluri scazute de fier, vitamina B12 sau acid folic;
  • unele boli cronice, cum ar fi bolile de rinichi si insuficienta renala;
  • anumite medicamente;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • sangerari menstruale abundente;
  • splina marita etc.

Anemia in cancer

Anemia inseamna un deficit de globule rosii sanatoase. Inseamna ca sangele are niveluri mai mici decat cele normale ale hemoglobinei (Hgb). Hemoglobina este partea globulelor rosii care transporta oxigen catre toate celulele din organism. Anemia este un efect secundar frecvent la pacientii cu cancer. Cele mai multe terapii impotriva cancerului distrug celulele care cresc intr-un ritm rapid. Globulele rosii din sange cresc intr-un ritm rapid si sunt adesea afectate. Nivelurile normale ale hemoglobinei la femei sunt de obicei in intervalul 12-16 g/dL. Pentru barbati, nivelul normal este de aproximativ 14-18 gm/dL. In timpul tratamentului, nivelul de hemoglobina poate scadea mai jos decat aceste valori normale.

Cancerul si tratamentul impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapia sau radioterapia) pot afecta maduva osoasa, astfel incat sa nu produca suficiente globule rosii sanatoase. In caz de cancer, eritrocitele scazute pot fi date de:

  • cancer in sine;
  • tratamentele impotriva cancerului;
  • pierderi de sange – pot fi date de sangerari de la o tumora, sangerari de la celulele canceroase ce patrund in vasele de sange sau sangerari date de alte afectiuni;
  • lipsa unor vitamine si minerale din alimentatie;
  • niveluri scazute de fier in sange;
  • probleme ale organelor etc.

Citeste pe larg despre anemia in cancer.

ATENTIE!

Daca nu este tratata, anemia poate duce la complicatii grave, cum ar fi insuficienta cardiaca, complicatii legate de sarcina, imunitate scazuta etc. Prin urmare, este important sa va mentineti in valori optime numarul de eritrocite. Primul lucru pe care trebuie sa il stie medicul este cat de grava este anemia. Anemia poate afecta calitatea vietii. Duce la oboseala intensa, deoarece celulele din corp nu pot primi suficient oxigen. In unele cazuri, aceasta lipsa de oxigen poate fi suficient de grava pentru a periclita viata. Anemia poate, de asemenea, sa agraveze unele probleme cardiace si sa afecteze respiratia.

Related Post

Eritrocite scazute – metode de tratament

Schimbari ale stilului de viata

Efectuarea unor schimbari simple in stilul de viata poate avea un impact major asupra numarului de eritrocite. Pe langa o alimentatie sanatoasa, bogata in nutrienti, poate fi util sa eliminati sau sa reduceti bauturile alcoolice, deoarece consumul prea mare de alcool poate scadea numarul de eritrocite.

Exercitiile fizice moderate pot ajuta la cresterea numarului de eritrocite prin cresterea necesarului de oxigen. Aceasta nevoie de oxigen stimuleaza organismul sa produca mai multe eritrocite.

In general, nivelurile prea reduse de nutrienti din organism pot duce la anemie. Prin urmare, consumul de alimente bogate in nutrienti poate ajuta organismul sa produca suficiente globule rosii pentru a ajuta la prevenirea anemiei. E indicat sa consumati:

  • Alimente bogate in vitamina B12 – Vitamina B12 este esentiala pentru producerea de noi globule rosii. Nivelurile scazute de vitamina B12 impiedica maturizarea eritrocitelor, ceea ce duce la o afectiune numita anemie megaloblastica. Prin urmare, este indicat sa consumati alimente bogate in vitamina B12, inclusiv carne, peste si crustacee, oua, produse lactate, inclusiv lapte, iaurt si branza. Deficitul de vitamina B12 poate duce, de asemenea, la un numar scazut de trombocite.
  • Alimente bogate in fier – Fierul este esential pentru a produce hemoglobina care stocheaza oxigen in celulele sangvine. Deficitul de fier poate duce la afectarea acestor celule sau la imposibilitatea de a circula oxigenul in corp. Consumul de alimente bogate in fier previne anemia – alimentele bogate in fier includ ficat, leguminoase, tofu, fructe de mare etc.
  • Alimente bogate in vitamina C – Vitamina C ajuta la absorbtia fierului, ceea ce creste numarul de globule rosii. Alimentele bogate in vitamina C sunt citricele, kiwi, rosii, ardei etc.
  • Alimente bogate in vitamina B9 – Vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, este esentiala pentru a crea celule noi. Nivelurile scazute de acid folic pot duce la anemie. Alimentele bogate in acid folic includ leguminoase, broccoli, spanac, avocado, banane etc.

Suplimente, medicamente si alte tratamente

Dupa ce cauza anemiei este depistata, tratamentele vor depinde de acest lucru. In unele cazuri, schimbarile in dieta sau in stilul de viata nu sunt suficiente pentru a creste numarul de eritrocite la valori optime. Daca scaderea eritrocitelor este cauzata de o afectiune de baza, cum ar fi hemoragia sau o tulburare genetica, poate fi necesara medicatia. Tratarea afectiunii de baza poate ajuta numarul de eritrocite sa revina la normal.

Medicul va poate prescrie suplimente pentru a ajuta la corectarea nivelurilor scazute de fier, vitamina B12 sau acid folic.

Este posibil sa aveti nevoie de transfuzii de sange pentru a ameliora simptome precum dificultati de respiratie. Poate fi necesara mai mult de o transfuzie de sange pentru a corecta cauza de baza a anemiei. De asemenea, pot fi recomandati factori de crestere care stimuleaza maduva osoasa sa produca globule rosii. Prin cresterea productiei de globule rosii, acesti factori de crestere pot reduce riscul de anemie. Factorii de crestere sunt administrati prin injectii. Odata ce numarul de globule rosii a revenit la un nivel normal, injectiile vor fi oprite.

Fierul si anemia

Daca nivelul de fier este scazut, medicul poate recomanda suplimente de fier. Uneori pot fi indicate si perfuzii cu fier – intravenos. De asemenea, medicul va va recomanda sa cresteti aportul de fier din alimentatie – sa consumati mai multe alimente bogate in fier. Exista doua tipuri de fier in alimente: heme si non-heme.

Fierul heme se gaseste in produsele de origine animala. Fierul heme este mai usor absorbit de organism decat fierul non-heme. Exemple de alimente care contin fier heme sunt: carne rosie, peste ras, carne de pui si curcan etc. Fierul non-heme se gaseste in alimentele de origine vegetala. Exemple de alimente care contin cantitati mari de fier non-heme includ legume cu frunze verde inchis, cum ar fi spanacul, varza kale, dar si leguminoase, tofu, cereale fortificate cu fier, fructe uscate, ca stafide sau caise uscate etc. Fierul non-heme este cel mai bine absorbit de organism atunci cand este consumat in acelasi timp cu fructele si legumele bogate in vitamina C. Exemplele de alimente bogate in vitamina C includ citrice, rosii, fructe de padure, legume cu frunze verzi etc.

INTREBARI FRECVENTE

Sunt necesare transfuzii de sange pentru eritrocite scazute?

De obicei sunt suficiente suplimentele si modificarile stilului de viata pentru a creste numarul de eritrocite. Insa, in unele cazuri, ca in caz de hemoragii, pot fi necesare transfuzii de sange. Depinde de cauza de baza pentru eritrocite scazute si cat de severe sunt simptomele si nivelul de hemoglobina. Se poate face o transfuzie daca nivelul de hemoglobina atinge un anumit numar sau daca simptomele devin prea severe.

Se poate creste numarul de eritrocite doar prin alimentatie?

In general, poate fi crescut numarul eritrocitar prin consumul de alimente mai bogate in nutrienti. Consumul de alimente mai bogate in nutrienti ii poate oferi organismului instrumentele necesare pentru a produce noi eritrocite functionale. Insa, uneori sunt necesare suplimente sau alte medicamente si proceduri pentru a preveni complicatiile date de numar redus de eritrocite.

Lipsa de vitamina B12 poate duce la eritrocite scazute?

Vitamina B12 este importanta pentru functionarea creierului si pentru crearea de noi eritrocite. Nivelurile scazute de vitamina B12 pot impiedica maturizarea completa a eritrocitelor. Un deficit de B12 poate declansa dezvoltarea unor eritrocite anormale, care pot duce la o afectiune numita anemie megaloblastica. Vitamina B12 se leaga de proteinele din alimente si se gaseste in mod natural in carnea rosie, peste si crustacee. Produsele lactate, cum ar fi laptele si branza, contin, de asemenea, si vitamina B-12.

Lipsa de acid folic poate fi legata de eritrocite scazute?

Vitamina B9 este cunoscuta si ca acid folic sau folat. Este un nutrient esential pentru sistemul nervos si glandele suprarenale. Folatul ajuta, de asemenea, la crearea de noi celule in organism. Persoanele cu niveluri scazute de acid folic pot dezvolta anemie. Alimentele bogate in acid folic includ: ficat de vita, sparanghel, varza de Bruxelles, legume cu frunze verzi etc.

E nevoie sa consum mai multe alimente bogate in vitamina C pentru a creste numarul de eritrocite?

Desi vitamina C nu afecteaza in mod direct eritrocitele, este importanta deoarece ajuta organismul sa absoarba mai mult fier. Fierul creste numarul de eritrocite produse de organism. Vitamina C se gaseste intr-o varietate de alimente, inclusiv citrice, kiwi, ardei, broccoli, rosii, capsuni etc.

Ce analiza arata daca am eritrocite scazute?

Testarea numarului de eritrocite se face de obicei printr-o hemoleucograma completa.

Referinte:
(1) https://www.lls.org/treatment/managing-side-effects/low-blood-counts
(2) https://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/low-blood-counts.aspx
(3) https://cancer.ca/en/treatments/side-effects/low-red-blood-cell-count
(4) https://www.oncolink.org/support/side-effects/low-blood-counts/low-red-blood-cell-count-anemia

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 15/12/2021 09:13

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • daca am Numar de eritrocite 4.2 usor scazut de la nivelul normal poate cauza durere la regiunea inghinala si testicule

Articole asemanatoare