Iata cand se recomanda ecografia tiroidiana, ce beneficii poate avea, ce fel de probleme pot fi identificate cu ajutorul ecografiei si ce implica procedura.
CUPRINS:
1. Ce este ecografia tiroidiana?
2. Ce indicatii are ecografia de tiroida?
3. Ce implica procedura?
4. Intrebari frecvente
Ce este ecografia tiroidiana?
Ecografia tiroidiana este o procedura imagistica de examinare a tiroidei. Nu foloseste radiatii ionizante si este folosita in mod obisnuit pentru a evalua nodulii depistati in timpul unei examinari fizice, dar si chisturi sau tumori. Utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a obtine o imagine a tiroidei. Ecografia poate arata daca un nodul este solid sau plin cu lichid. Un nodul solid are probabilitate mai mare de a avea celule canceroase.
Ecografia utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini din interiorul corpului. Undele sonore se reflecta cand ajung in contact cu structurile interne ale corpului, dar cu forte si viteze diferite, in functie de tipul acelor structuri. Aceste informatii sunt analizate de un computer pentru a produce imagini cu tesuturile, care apar pe ecran.
O ecografie poate arata daca o masa tiroidiana este solida sau umpluta cu lichid, cate mase anormale sunt prezente si unde sunt localizate. De asemenea, uneori ofera informatii privind fluxul de sange catre acea masa. Ecografia poate detecta si gusa sau umflarea tiroidei.
Ce indicatii are ecografia de tiroida?
Uneori, ecografia de tiroida este efectuata ca procedura de rutina sau ca parte a screening-ului pentru cancer tiroidian. Daca in cadrul examinarii fizice s-au observat semne posibile de boala tiroidiana sau daca se observa o umflatura in zona gatului, medicul poate efectua o ecografie de tiroida. De asemenea, uneori ecografia este indicata daca analizele de sange indica anumite probleme cu tiroida.
Iata care sunt principalele indicatii ale unei ecografii tiroidiene:
- pentru a depista un eventual nodul tiroidian si pentru a-l caracteriza – dimensiune, structura etc.;
- pentru a determina daca un nodul la nivelul gatului provine din tiroida sau dintr-o structura adiacenta;
- pentru a analiza aspectul nodulilor tiroidieni si daca un nodul pare a fi benign sau malign pe baza aspectului ecografic sau daca este necesara o biopsie (in cazul in care este necesara biopsia de tiroida, ecografia poate ajuta la ghidarea acului de biopsie);
- pentru a cauta noduli suplimentari la pacientii cu unul sau mai multi noduli resimtiti la examinarea fizica;
- pentru a evalua anumite modificari ale tesutului tiroidian;
- pentru a monitoriza dimensiunea tiroidei;
- pentru a vedea daca un nodul tiroidian a crescut in timp.
Deoarece ecografia ofera imagini in timp real, medicii o pot folosi pentru a ghida procedurile, inclusiv biopsia cu ac. Ecografia tiroidiana poate fi, de asemenea, utilizata pentru a monitoriza zona pentru o recidiva a cancerului daca anterior a fost facut tratament pentru cancerul tiroidian. Citeste si despre Probleme tiroidiene in cancer.
Ecografia si nodulii tiroidieni
Ecografia tiroidiana ajuta la identificarea nodulilor tiroidieni. Retineti ca majoritatea nodulilor tiroidieni sunt inofensivi si nu sunt cancer. Ecografia poate arata daca un nodul este solid sau plin cu lichid. Insa, ultrasunetele nu spun cu siguranta daca un nodul este canceros sau nu – pentru acest lucru va fi necesara biopsia. Ecografia poate fi folosita si pentru a verifica numarul si dimensiunea nodulilor tiroidieni, precum si pentru a determina daca ganglionii limfatici din apropiere sunt mariti.
Citeste pe larg despre nodulii tiroidieni.
Ce implica procedura?
Ecografia de tiroida nu necesita o pregatire speciala. Pacientul va sta intins pe spate, cu gatul usor intins de obicei. Medicul aplica gel ecografic pentru a ajuta la transmiterea undelor sonore. Ulterior traductorul sau sonda ecografica se plaseaza si se misca la nivelul gatului pentru a examina zona. Procedura este nedureroasa.
In timpul procedurii, medicul va examina zona in detaliu si va vedea daca ceva pare neobisnuit, tinand cont de dimensiunea si forma generala a tiroidei. Daca exista o masa pe glanda tiroida, se poate masura dimensiunea si localizarea acestei zone. Ecografia poate arata daca o astfel de masa este solida sau plina cu lichid. Ecografia poate ajuta medicul, de asemenea, sa vada daca o astfel de masa este probabil sa fie benigna si inofensiva sau un potential cancer de tiroida.
Uneori, ecografia tiroidiana este combinata cu biopsia tiroidiana (numita si aspiratie cu ac fin). Acest lucru poate fi necesar daca medicul este ingrijorat ca un nodul tiroidian ar putea fi canceros, din cauza modului in care apare la ecografie. De exemplu, daca zona este neregulata si invadeaza tesutul din jur, exista un risc mai mare ca aceasta sa fie cancer. Cu toate acestea, deoarece nodulii tiroidieni sunt doar rareori cancerosi, acest lucru nu este de obicei necesar. O biopsie poate fi, de asemenea, necesara pentru un nodul foarte mare.
Nu este nevoie de timp de recuperare dupa o ecografie. Medicul va va vorbi atunci care au fost rezultatele ecografiei, daca sunt sau nu prezenti noduli sau mase anormale etc. In anumite cazuri poate fi necesara injectarea unei substante de contrast pentru a imbunatati calitatea imaginilor – insa doar in rare cazuri. Rezultatele procedurii pot fi influentate de miscarea pacientului in timpul ecografiei – miscarea poate afecta calitatea imaginii cu ultrasunete.
Ce indica rezultatele?
Un rezultat normal indica faptul ca tiroida are o dimensiune, forma si pozitie normale. Ce inseamna rezultatele anormale? Rezultatele anormale pot insemna:
- chisturi – mase pline cu lichid;
- noduli tiroidieni;
- marirea tiroidei – gusa;
- o eventuala tiroidita sau inflamatia tiroidei;
- un eventual cancer tiroidian.
Insa, pentru a pune un diagnostic de cancer sau tiroidita sunt necesare analize si proceduri suplimentare. Ecografia tiroidiana poate arata de obicei diferenta dintre un chist, un nodul solid sau un alt tip de masa care necesita mai multe teste. Un saculet plin cu lichid care este neted si rotund este cel mai probabil sa fie un simplu chist. Daca se gaseste un nodul solid, poate fi necesara o biopsie tiroidiana.
Vezi mai multe despre: Biopsia tiroidiana – indicatii, recomandari
INTREBARI FRECVENTE
Ecografia de tiroida doare?
Nu. Ecografia este o procedura neinvaziva si nedureroasa. Uneori puteti simti un anumit disconfort cand glanda este foarte marita sau sunt prezenti noduli, de exemplu. De asemenea, puteti simti gelul usor rece cand este aplicat. Mentinerea gatului intins in timpul procedurii poate provoca un oarecare disconfort, dar foarte putin. Informati medicul daca simtiti disconfort sau durere in timpul procedurii.
Ce limitari are ecografia tiroidiana?
Unele caracteristici sugereaza ca un nodul este de natura benigna, iar altele ridica ingrijorarea ca acel nodul poate fi o tumora reala. In alte cazuri, medicul nu poate face distinctia intre nodulii benigni si maligni cu certitudine. O biopsie cu ac fin si o examinare a probei la microscop pot fi recomandate pentru o evaluare ulterioara. O alta limitare a ecografiei tiroidiene este ca nu va arata daca tiroida poate produce prea mult sau prea putin hormon tiroidian. Cu alte cuvinte, nu va spune daca aveti hipertiroidism sau hipotiroidism. Acest lucru necesita alte teste, de exemplu, analize de sange pentru diferite tipuri de hormoni tiroidieni sau pentru hormonul TSH. In general, pentru diagnostic, rezultatele unei ecografii tiroidiene trebuie luate in considerare impreuna cu alte investigatii sau teste. Retineti si ca doar ecografia nu poate spune cu siguranta daca un nodul este canceros. Daca este suspectat un cancer, se va recomanda o biopsie.
Ecografia de tiroida are riscuri?
Ecografia tiroidiana este foarte sigura si nu are riscuri sau complicatii cunoscute. Undele sonore utilizate pentru a crea imaginile nu provoaca efecte secundare cunoscute.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/cancer/do-i-have-thyroid-cancer
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683194/
(3) https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/thyroid-ultrasound
(4) https://www.healthlinkbc.ca/tests-treatments-medications/medical-tests/thyroid-and-parathyroid-ultrasound
(5) https://www.cancer.org/cancer/thyroid-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 12/04/2022 13:50