Cum se obtine pensia de handicap? | Intrebari frecvente

Cum se obține pensia de handicap

Cum se obține pensia de handicap? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.

Cum se obține pensia de handicap?

–  transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –

Related Post

Victoria Asanache:

În general, pacientul care a fost diagnosticat cu un cancer trebuie să știe că poate beneficia de un an și jumătate de concediu medical plătit integral, că angajatorul nu-l poate demite, nu poate să-i schimbe locul de muncă și că, în momentul în care se poate întoarce, după un an și jumătate – să zicem că nu i s-ar mai potrivi locul de muncă respectiv pentru că e muncă fizică, trebuie să ofere ceva similar și ca salarizare.

După un an și jumătate, poate să-și depună un dosar de pensionare, dacă starea lui nu este ok și nu se poate întoarce la serviciu, iar în această perioadă de un an și jumătate poate avea și acel certificat de handicap. Este un pic diferit de la zonă la zonă, de la sector la sector. Sincer, ei obțin o cotă de bani care nu este foarte mare, undeva la 200 de lei, sunt și zone care mi-au explicat că au primit 35 de lei, dar mai primesc o scutire de impozit pe casă, pe autoturism – adică diverse beneficii. Din păcate, și acolo lucrurile uneori nu merg, sunt zone în care nu merg și li s-a retras acest beneficiu pe care-l aveau mergând pe principiul că n-au dezvoltat metastaze. Sigur că pacientul ajunge să spună ”mă lipsesc de orice bani pe care mi i-ar da, dar să nu fac metastaze.”

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 31/03/2019 12:15

Asanache Victoria: Navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Afla modul cum această nouă meserie în România îi poate ajuta pe pacienții cu boli maligne.

Vezi comentariile (46)

  • Buna ziua,
    Sunt Stefana Jarpalau, am 51 de ani, sunt din Constanța si in aprilie 2016 am primit diagnosticul de neoplasm mamar triplu negativ. Am urmat 7 cure de chimioterapiei si operatie de mastectomie totala în octombrie 2016.
    In aprilie 2017 am depus dosar pentru handicap , dosar care a fost respins.
    Am facut contestație si a fost respinsă.
    Credeti ca se mai poate face ceva?

  • Va rog, perioada de un an si jumatate de concediu medical platit se considera vechime in munca ?

    • Buna ziua. Acea perioadă de 1 an și jumătate de consideră vechime dar în cazul pensionarii pe caz de boala se scade și se adaugă când ajungi la pensia de limita de vârstă. Va spun din proprie experiență. Sănătate!

  • Nina ziua,sm 56de ani si in urma de 6luni ám fost diagnosticata cu tumor rectal,fára metadtaze,.Intrebarea mea este,daca pot beneficia de pensie de boala?

    • Cancer cu metastaze osoase am beneficiat concediu medical un an și jumatate am plecat la muncă am 2 ani de activitate și dacă mai pot beneficia de concediu medical încă un an și jumatate!

  • Buna ziua am 56 de ani,sunt diagnosticata cu cârciumi scuamos de col uterin.Am terminat concediul medical si am depus dosarul de pensie de boală. Pot beneficia si de pensie de handicap?

  • Ce impozit se oprește din salariu daca am certificat de handicap grad acentuat

    • Buna.. Am 55 ani.cu 3 ani in urma am descoperit tumora la san cu metastaza la șold.. Acum sant in Italia si as vrea sa ma intorc acasă la București sa vb cu un doctor de acolo si sa ma pensionez pe caz de boală.. Dacă e cineva care ma poate îndruma cum sa fac. Mulțumesc

  • Nu știu cum să fac demersurile pentru a mă pensiona pe caz de boală.

  • Eu nu aveam loc de munca în timpul îmbolnăviri pot beneficia de pensie?

  • Eu am avut pensie de boala handicap operat de cancer pancreas,numai un an!După un an cei de la comisie VS.miau spus că nu mai sunt pers.cu handicap ca nu fac chimioterapie!Dar doct.oncolog de la Buc.mia spus că nu e cazul acum.Este corect ???Eu nu ma simt bine,dar ei spun că asta e asa e legea din 2016!Multumesc!

  • Eu am un cancer incipient la sân.Deocamdata iau Anastrozol.In iulie merg la control.Am si baroce si flebita dar acum abia imi folosesc mâinile și picioarele.Nu stiu ce o sa urmeze după operatie.Pot sa imi fac pensie de boala?Nu lucrez si am până în l994 11 ani si 11 luni fără gr.Ii

  • Buna ziua , vă rog să-mi spuneți ,am beneficiat de concediu medical un an jumate ,m-am intors la lucru .Întrebarea mea este : după cât timp pot să-mi mai scot concediul medical ?Mulțumesc !!!

Articole asemanatoare