Diagnosticul de cancer nu este deloc unul ușor pentru o persoană, astfel că e esențial să beneficieze de sprijinul celor din jur. E important să știi ce să vorbești și cum să vorbești cu o persoană diagnosticată cu cancer, și cum poți fi de folos în astfel de cazuri.
Pentru început, trebuie să știi că persoana diagnosticată cu cancer trece printr-o serie de schimbări fizice și emoționale, de care e bine să ții cont.
Cuprins:
- Posibile schimbări fizice la persoanele cu cancer
- Posibile schimbări emoționale la persoanele cu cancer
- Cum ajutăm pacientul să facă față cancerului?
- Ce să NU îi spui unei persoane cu cancer?
- Ce să îi spui unei persoane cu cancer?
- Sprijin practic pentru persoanele cu cancer
Posibile schimbări fizice la persoanele cu cancer
Există unele schimbări fizice frecvent împărtășite de mulți pacienți cu cancer. Cancerul în sine provoacă unele dintre aceste modificări, iar altele sunt efectele secundare ale tratamentului pentru cancer. Astfel de simptome pot fi:
- căderea părului, inclusiv la nivelul sprâncenelor sau genelor;
- pierdere sau creștere în greutate;
- creșterea apetitului sau scăderea poftei de mâncare;
- modificări ale percepției gustului;
- oboseală extremă;
- piele crăpată și buze crăpate;
- greață și vărsături;
- probleme cu somnul;
- probleme de concentrare;
- modificări fizice ca pierderea unui membru, pierderea unui sân etc., ca urmare a unei intervenții chirurgicale etc.
Oboseala este probabil cel mai intens simptom resimțit. Chimioterapia poate implica multe săptămâni de medicamente puternice care agravează oboseala pe măsură ce corpul se vindecă. Persoanele care primesc tratament cu radioterapie raportează, de asemenea, oboseală extremă.
Posibile schimbări emoționale la persoanele cu cancer
Persoana care suferă de cancer poate suferi schimbări bruște de dispoziție, dar și multe alte simptome emoționale, ca:
- stări de incertitudine;
- tristețe;
- furie și frustrare;
- frică;
- stări de vinovăție și auto-blamare;
- singurătate și izolare.
În timp, majoritatea oamenilor se pot adapta la schimbările ce apar și pot merge mai departe. Unii ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a învăța să se adapteze la schimbările pe care le-a adus cancerul în viața lor.
Cum ajutăm pacientul să facă față cancerului?
Unii oameni învață mai mult pe cont propriu să se obișnuiască și să accepte diagnosticul, în timp ce alții au nevoie de ajutor mult din partea celor din jur. Unii preferă umorul, în timp ce alții devin foarte triști și descurajați, simt nevoia de a se retrage, de a nu implica multe persoane în problema lor, sau încearcă să dețină controlul absolut și să pară că nimic nu îi afectează.
Este adevărat că unele persoane trăiesc în negare, dar altele pur și simplu sunt foarte optimiste și aleg să vadă partea plină a paharului.
Inclusiv cei din jur trebuie să se obișnuiască personal cu diagnosticul de cancer al unui membru al familiei sau prieten. Lăsați-vă timp să procesați informația și să digerați vestea. Puteți cere mai multe detalii direct de la medic, de la pacient sau de la altă persoană apropiată.
Vizitează persoana afectată și fii alături de ea
Dacă aveți un membru al familiei sau prieten care are cancer, este important să nu rupeți legătura, că îl vizitați și să fiți alături de el. Sunați înainte de a merge în vizită, pentru a vă asigura că este un moment oportun. Fiți flexibil, adaptați-vă la programul lui și reprogramați dacă este cazul.
- Îmbrățișează-ți ruda sau prietenul și fii apropiat de el.
- Evită parfumurile intense, deoarece persoanele cu cancer pot fi mai sensibile la mirosuri.
- Comunicați și povestiți, sau mergeți să faceți o activitate plăcută, ca o plimbare, un film sau o piesă de teatru.
- Nu sta prea mult, pentru a-i lăsa timp pentru odihnă.
- Ajută prietenul să se concentreze asupra a ceea ce aduce sentimente bune, cum ar fi sportul, plimbările, călătoriile sau animalele de companie.
- Ajută-ți prietenul să păstreze un rol activ în prietenie, solicitându-i sfaturi, opinii și întrebări – chiar dacă nu primiți răspunsul pe care îl așteptați.
- Întreabă-ți prietenul dacă are vreun disconfort. Sugerați noi modalități de a fi de folos, cum ar fi utilizarea mai multor perne sau mutarea mobilierului.
- Oferiți complimente sincere, nu forțate sau false.
- Nu oferți sfaturi medicale sau opiniile personale cu privire la lucruri cum ar fi dieta, vitamine și terapii pe bază de plante.
- Nu le reamintiți comportamentele din trecut care ar putea fi legate de boală, cum ar fi consumul de alcool sau fumatul. Unii oameni se simt vinovați de aceste lucruri.
- Dacă plâng, nu încercați să-i înveseliți. Asigurați-i că e bine să fii trist și că este un răspuns normal la ceea ce se întâmplă cu ei.
- Nu folosiți umorul când nu e cazul.
Încearcă să petreci timp cu persoana diagnosticată cu cancer.Te poți chiar oferi să o însoțești la tratamente. Poți face vizite scurte, regulate, mai degrabă decât lungi și rare. Înțelegeți dacă familia vă cere să plecați sau chiar persoana în cauză. Uneori puteți petrece timp pur și simplu, fără să vorbi despre boală, ci să gătiți, să vă uitați la TV, să vizionați un film, să vă plimbați sau să mergeți la un spectacol.
Suport emoțional
Cercetările au arătat că sprijinul emoțional din partea familiei și al prietenilor poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții unei persoane care a aflat că are cancer. Oferiți-le sprijinul emoțional, îmbrățișări și toată atenția din partea voastră. Lăsați-i să știe că dacă vor să vorbească, veți fi acolo pentru a asculta – apoi asigurați-vă că sunteți la dispoziție. Respectați nevoia de confidențialitate și păstrați-vă relația cât mai normal și cât mai echilibrat posibil. Respectarea vieții private a unei persoane care are cancer este esențială. Dacă cineva vă spune că are cancer, nu trebuie să spuneți nimănui altcuiva decât dacă v-a dat permisiunea. Lăsați-i pe aceștia să le spună altor persoane. Dacă altcineva vă întreabă despre asta, puteți spune că persoana în cauză le va spune mai multe, că nu sunteți în măsură să discutați mai multe.
Ce să NU îi spui unei persoane cu cancer?
NU îi spune:
- „Totul va fi bine” – pentru că nu știi cu adevărat că totul va fi bine și poate părea un comentariu fals. Au nevoie de sprijin, dar nu de comentarii fără un fundament real.
- „Știu prin ce treci și cât suferi” – adevărul este că nu știi cu adevărat prin ce trece persoana din fața ta. Chiar dacă ai avut și tu cancer poate, tot nu e același lucru, nu sunt aceleași simptome și aceleași probleme. Nu încerca să te pui în pantofii ei, pentru că nu ajută prea mult.
- „Cel puțin nu e un cancer foarte rău” – nu există cancerul „bun” sau cancer „rău”. Orice formă de cancer e gravă și are problemele ei.
- Nu oferi sfaturi care nu îți sunt cerute.
- „Nu îți mai face griji.”, „Nu te stresa.”, „ Cât timp mai ai de trăit?”
- „Ar fi trebuit să fii mai activ/ să mănânci mai sănătos” – astfel de comentarii fac persoana în cauză să se simtă vinovată și să se condamne pentru acest diagnostic. Chiar dacă principalul factor de risc a fost alimentația sau sedentarismul poate, sunt multe alte cauze pentru cancer, unele care nu depind de noi.
- Să nu spui NIMIC. Nici așa nu e bine, pentru că persoana în cauză are nevoie de sprijin și de comunicare, să fie ascultată și înțeleasă.
- Nu comparați persoana cu alte cazuri despre care ați auzit la rude, prieteni sau la TV. Fiecare situație este diferită.
Ce să îi spui unei persoane cu cancer?
- „Îmi pare rău că ți s-a întâmplat asta. Dacă vrei să vorbim, sunt aici să ascult.”
- „Spune-mi dacă te pot ajuta cu ceva.”
- Pune întrebări despre tratament și prognosticul bolii. Arată că îți pasă și că ții la persoana respectivă.
- Fii prezent în discuție, fii acolo, conectat.
- Ascultă activ, acordă atenție completă fizic, auditiv și vizual. Nu judeca ceea ce spune și nu contrazice.
- Ajutați-i să-și restabilească un sentiment de control în viața lor. Încurajați-i să se întoarcă să facă ceea ce le place; acest lucru îi poate ajuta să simtă că încă pot face lucruri de înainte.
- Cere-ți scuze dacă ai spus ceva greșit.
- Acordă atenție, dar poartă-te natural, nu trata diferit persoana. Evită mila pentru persoana în cauză.
- Pune întrebări și discută deschis.
Oferiți mici cadouri
Nu trebuie să luați cadouri mari și costisitoare, ci mici atenții. Alegeți lucruri mici, practice, de care persoana în cauză se va bucura.
Câteva idei de astfel de cadouri:
- pălării sau eșarfe;
- îmbrăcăminte sau pijamale;
- produse cosmetice;
- accesorii;
- gustările preferate;
- un dispozitiv de masaj;
- un jurnal;
- cărți;
- integrame sau sudoku;
- o zi de spa la un salon etc.
Alegeți cadouri cât mai personalizate, care să se muleze pe personalitatea și caracterul persoanei, și țineți cont de hobby-urile și stilul ei.
Sprijin practic pentru persoanele cu cancer
Pe lângă sprijinirea unei persoane din punct de vedere emoțional, poți contribui și prin oferirea unui sprijin practic.
Oferiți-vă ajutorul la anumite activități casnice sau de alt tip, cum ar fi să luați în anumite zile copilul de la școală, să faceți cumpărături, să însoțiți la tratament etc. Dacă sunteți refuzat, nu insistați.
Unii oameni nu doresc ajutor sau le poate fi greu să îl accepte. Poate că ar dori să rămână cât mai independenți posibil. Încercați să nu luați acest lucru personal. Respectați decizia, dar spuneți-le că dacă își schimbă dorința, sunteți acolo. Dacă vă oferiți ajutor practic, trebuie să le reamintiți că nu trebuie să întoarcă favoarea și că o faceți cu drag, nu din obligație. Încercați să sugerați sarcini specifice. Întrebarea „cum pot ajuta?” poate fi vagă și copleșitoare pentru prietena ta.
Iată cum îi puteți ajuta (dar solicitați acordul înainte):
- să le preparați anumite mese;
- să faceți anumite cumpărături;
- să luați copiii de la școală;
- să vă ocupați de grădină sau curte;
- să îi însoțiți la centrul medical pentru tratament sau analize;
- să faceți anumite treburi casnice;
- să plimbați animalul de companie.
Referinte:
- (1) Providing emotional support, link: https://www.cancercouncil.com.au/cancer-information/advanced-cancer/end-of-life/for-carers/emotional-support/
- (2) When Someone You Know Has Cancer, link: https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/talking-about-cancer/when-someone-you-know-has-cancer.html
- (3) How to support someone with cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/family-friends-caregivers/how-support-someone-with-cancer
- (4) Supporting a Friend Who Has Cancer, link: https://www.cancer.net/coping-with-cancer/talking-with-family-and-friends/supporting-friend-who-has-cancer
- (5) Relatives and friends of cancer patients, link: https://www.allaboutcancer.fi/living-with-cancer/relatives-and-friends/
- (6) Do’s and Don’ts When Supporting a Friend with Cancer, link: https://www.cccnevada.com/dos-donts-supporting-friend-cancer/
- (7) How to Be a Friend to Someone With Cancer, link: https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/talking-about-cancer/how-to-be-a-friend-to-someone-with-cancer.html
- (8) Tips for talking to someone with cancer, link: https://www.cancercenter.com/community/caregiver-tips/cancer-etiquette/
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 11/05/2021 15:47
Vezi comentariile (1)
Buna seara ! Se poate trata un cancer de splina in Romania ?