Colposcopie – tot ce trebuie să ştii despre această procedură

colposcopia

O colposcopie este o investigație medicală efectuată cu scopul de a examina colul uterin. Iată care sunt indicațiile procedurii, etapele, riscurile și contraindicațiile.

CUPRINS:

1. Ce este colposcopia?
2. Ce scop are colposcopia şi când se recomandă?
3. Când se poate face colposcopie?
4. Riscuri, efecte adverse şi contraindicaţii
5. Durata colposcopiei
6. Cum se realizează o colposcopie?
7. Rezultatul colposcopiei

Ce este colposcopia?

O colposcopie este un tip de examen medical indicat femeilor. Se efectuează folosind un instrument numit colposcop – un instrument cu o lentilă de mărire și o sursă de lumină, pentru a examina colul uterin și vaginul. Colposcopul mărește imaginea de multe ori, permițând astfel medicului să vadă țesuturile de pe colul uterin și pereții vaginali mai clar.

Medicul poate recomanda o colposcopie după un test anormal de screening cervical sau din cauza unor simptome precum sângerare din colul uterin. O colposcopie este un test mai precis, deoarece medicul poate examina mai atent colul uterin pentru a evalua dacă este necesar un tratament suplimentar.

Ce scop are colposcopia și când se recomandă?

Medicul poate recomanda o colposcopie dacă găsește probleme sau celule anormale în timpul unui examen pelvin sau test Papanicolau. Poate observa anumite modificări ale țesuturilor cervicale și vaginale. Acestea includ vase de sânge anormale, modificări privind structura țesuturilor, culoarea și marginile. Se poate și preleva o probă de țesut – biopsie.

Colposcopia este indicată pentru:

  • a examina zone cu probleme după un test Papanicolau anormal;
  • a examina cauza durerii sau a unor alte simptome din zona vaginului sau colului uterin;
  • monitorizarea zonelor anormale observate la o colposcopie anterioară;
  • examinarea colului uterin pentru zonele cu probleme dacă un test HPV arată un tip de HPV cu risc ridicat.

Acest test se face cel mai adesea atunci când rezultatul unui test Papanicolau este anormal. Cele mai multe teste Papanicolau anormale sunt cauzate de infecții virale. Exemple sunt infecția cu HPV și alte tipuri de infecții, precum cele cauzate de bacterii, ciuperci sau protozoare (Trichomonas). Modificările naturale ale celulelor cervicale (vaginita atrofică) legate de menopauză pot provoca, de asemenea, un test anormal. În unele cazuri, modificări ale celulelor cervicale netratate care provoacă teste Papanicolau anormale pot deveni modificări precanceroase sau canceroase.

Medicul poate indica o colposcopie pentru a diagnostica și trata următoarele probleme medicale:

  • sângerare;
  • polipi – creșteri necanceroase;
  • negi genitali – care pot sugera infecție cu papilomavirus uman (HPV), un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin.

Colposcopia pentru diagnosticul cancerului de col uterin

La nivel mondial, se estimează că există anual 528.000 de cazuri noi de cancer de col uterin (unul dintre cele mai comune cancere la femei) și că 266.000 de femei mor din cauza bolii. În prezent, se estimează că rata de supravieţuire la 5 ani pentru cancerul de col uterin localizat este de 91,5%. Testul Papanicolau duce la identificarea precoce a cancerelor, în stadii incipiente. Această procedură de screening identifică modificările colului uterin înainte de apariția cancerului și poate identifica, de asemenea, stadiile timpurii ale cancerului.

Când se poate face colposcopia?

Este posibil să fie nevoie de o colposcopie după efectuarea unui test de screening cervical de rutină. Alte motive pentru o colposcopie pot include:

  • unele dintre celulele prelevate din zona cervicală anterior sunt anormale (dar nu neapărat canceroase);
  • infecție cu HPV – cauza principalelor modificări anormale ale celulelor, ce ar putea duce la cancer;
  • pentru a identifica motivul pentru scurgeri vaginale anormale, durere sau col uterin inflamat;
  • suspectarea de negi genitali sau în colul uterin, cervicită, polipi etc.

Despre screeningul cervical

Screening-ul cervical are scopul de a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin. Screening înseamnă testarea pacienților pentru stadiile incipiente ale unei boli înainte de a prezenta simptome. Testele de screening nu sunt perfecte și prezintă anumite riscuri.

Screening-ul cervical este o modalitate de prevenire a cancerului cervical. Acesta își propune să identifice modificări ale celulelor care s-ar putea transforma în cancer, dacă nu se intervine cu tratament. Presupune prelevarea unei probe de celule din colul uterin și testarea în laborator pentru HPV. Unele tipuri de HPV pot face ca celulele cervicale să devină anormale. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt legate de aceste tipuri de HPV.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului de col uterin includ:

  • sângerare vaginală neobișnuită;
  • durere sau disconfort în timpul sexului;
  • secreție vaginală anormală;
  • durere pelvină.

Există multe alte afecțiuni care provoacă aceste simptome. Cele mai multe dintre ele sunt mult mai frecvente decât cancerul de col uterin. E necesar un control însă pentru a putea exclude astfel de probleme grave.

Riscuri, efecte adverse şi contraindicaţii

Colposcopia este o procedură foarte sigură care nu ar trebui să cauzeze probleme, dar unele femei experimentează:

  • disconfort sau durere;
  • secreție vaginală maronie;
  • sângerare ușoară – în general după o biopsie doar, și ar trebui să treacă în 3-5 zile.

Contactați medicul dacă vă confruntați cu:

Related Post
  • sângerare constantă;
  • sângerare severă;
  • secreție vaginală urât mirositoare;
  • dureri de burtă.

Anumiți factori sau condiții pot interfera cu o colposcopie. Acești factori includ:

  • menstruația;
  • dusuri vaginale, tampoane sau creme vaginale;
  • infecții vaginale și cervicale;
  • boala inflamatorie pelvină acută;
  • inflamația acută a colului uterin.

Contraindicațiile procedurii includ:

  • medicamente anticoagulante;
  • forme severe de cervicita sau vaginita;
  • sarcina – dacă e necesară și biopsia.

Durata colposcopiei

O colposcopie împreună cu biopsie durează aproximativ 20 minute. Nu necesită spitalizare.

Cum se realizează o colposcopie?

Sfaturi înainte de procedură

O colposcopie este un examen în ambulatoriu scurt. De obicei se face în cabinetul medicului. Înainte de examen, trebuie să vă goliți vezica și intestinele. Alte indicații includ:

  • NU faceți duș intern înainte de procedură, evitați actul sexual, folosirea de medicamente vaginale sau tampoane interne și introducerea oricăror obiecte în vagin cu 24 ore înainte de procedură;
  • informați medicul dacă sunteți gravidă sau alergică la latex, iod sau anumite medicamente.

Medicii preferă să nu facă o colposcopie atunci când o femeie este în perioada menstruală. Unele femei se confruntă cu crampe (ca durerile menstruale) în timpul colposcopiei. Puteți să luați un calmant, cum ar fi paracetamol sau un antiinflamator utilizat în mod normal pentru dureri menstruale cu o oră înainte de procedură pentru a reduce disconfortul.

Procedura nu necesită abținerea de la alimente (post) sau sedarea. Dacă se efectuează biopsie cu anestezie generală poate fi nevoie să vă abțineți de la consum alimentar cu câteva ore înainte de procedură.

Ce presupune procedura?

O colposcopie este similară cu un test Papanicolau. Se face de obicei când pacienta nu este la menstruație, dar sângerarea nu înseamnă că nu se poate face o colposcopie. Pașii sunt următorii:

  • pacienta va sta pe masa de examinare la fel ca în timpul unui control ginecologic și se introduce în vagin un specul;
  • se introduce colposcopul și medicul examinează colul uterin prin colposcopul care este plasat la intrarea în vagin (colposcopul mărește colul de 6 – 10 ori);
  • un tampon de bumbac poate fi folosit pentru a îndepărta excesul de mucoase și se poate aplica o soluție specială pe colul uterin pentru a face ca zonele în care există modificări ale celulelor să devină albe, ajutând medicul să identifice anomalii;
  • medicul poate efectua o biopsie – poate fi resimțită ca o înțepătură și pot exista ulterior dureri sau crampe asociate (după biopsie, se aplică adesea o soluție care ajută la controlul sângerării și cauzează adesea o scurgere mai închisă la culoare).

Când se face o biopsie în timpul colposcopiei?

În timpul colposcopiei, medicul poate vedea zone anormale. Se poate face o biopsie a acestor zone. În timpul unei biopsii, o probă mică de țesut este îndepărtată din colul uterin, cu un dispozitiv special. De asemenea, celulele pot fi prelevate din canalul colului uterin.

Colposcopia doare?

O colposcopie este aproape complet nedureroasă. S-ar putea să simțiți presiune la introducerea speculului sau senzație ușoară de arsură sau înțepătură la folosirea soluțiilor speciale. În caz de biopsie se poate simți un ușor disconfort.

Sfaturi după colposcopie

Dacă medicul nu a făcut și o biopsie nu sunt deloc restricții în activitatea de după colposcopie. Pot apărea scurgeri ușoare maronii sau sângerări după procedură. După biopsie pot apărea dureri vaginale sau vulvare (1-2 zile) sau sângerare vaginală ușoară. În timpul biopsiei, medicul poate aplica o pastă groasă pe colul uterin pentru a opri orice sângerare. Când această pastă se amestecă cu sânge, poate forma o scurgere groasă și întunecată. Spotting-ul ușor este, de asemenea, normal.

Evitați tampoanele interne, dușurile vaginale sau actul sexual timp de o săptămână după biopsie sau pentru cât timp vă recomandă medicul.

Teste asociate cu colposcopia

Există mai multe teste comune care pot fi făcute în timpul examenului care include și colposcopia. Acestea includ:

  • testul Papanicolau;
  • chiuretaj endocervical – (ECC) – medicul va răzui câteva celule din interiorul colului uterin;
  • biopsie – atunci când medicul va preleva o mică bucată de țesut din colul uterin sau vulvă.

Rezultatul colposcopiei

Medicul poate adesea indica imediat dacă există celule anormale în colul uterin. Pentru o biopsie, este posibil să dureze 4-8 săptămâni pentru a obține rezultatele. Rezultatul colposcopiei și / sau biopsiei va fi:

  • normal – aproximativ 4 din 10 femei nu au celule anormale și li se recomandă să continue participarea la screeningul cervical, ca de obicei;
  • anormal – aproximativ 6 din 10 femei au celule anormale în colul uterin și pot avea nevoie de tratament pentru a le elimina.

Rezultate normale

O suprafață netedă, roz a colului uterin este normală. Atunci când colposcopia sau biopsia nu arată de ce frotiul Papanicolau a fost anormal, medicul vă poate sugera să faceți o biopsie specială. Un patolog va examina proba de țesut din biopsia cervicală și va trimite un raport medicului. Rezultatele biopsiei durează cel mai adesea între 1 și 2 săptămâni. Un rezultat normal înseamnă că nu există cancer și nu s-au observat modificări anormale.

Rezultate anormale

Ce înseamnă rezultatele anormale? Medicul vă poate spune dacă s-a observat ceva anormal în timpul testului, inclusiv:

  • anomalii ale vaselor de sânge;
  • zone umflate, lezate sau atrofice;
  • polipi cervicali;
  • condiloame genitale;
  • zone anormale pe colul uterin.

Rezultatele anormale ale biopsiei pot fi date și de modificări care pot duce la cancer de col uterin. Aceste modificări se numesc displazie sau neoplazie intraepitelială cervicală (CIN):

  • CIN I este o formă blândă;
  • CIN II este moderată;
  • CIN III este o displazie severă sau cancer de col uterin foarte timpuriu numit carcinom in situ.

Biopsia anormală

Un patolog va examina probele de țesut din biopsie și va căuta anomalii. Rezultatele biopsiei pot ajuta la diagnosticul de celule cervicale anormale, precancer, cancer și alte condiții tratabile. Medicul va face recomandări pe baza rezultatelor colposcopiei și biopsiei.

Referinte:
(1) Colposcopy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036
(2) Colposcopy: How to Prepare and What to Know, link: https://www.cancer.net/blog/2019-06/colposcopy-how-prepare-and-what-know
(3) Colposcopy , link: https://www.nhs.uk/conditions/colposcopy/what-happens/
(4) What’s a Colposcopy?, link: https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/do-i-need-colposcopy-and-cervical-biopsy#1
(5) What is a colposcopy?, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/cancer/cervical-cancer/what-colposcopy
(6) What happens during a colposcopy , link: https://www.hse.ie/eng/cervicalcheck/screening-information/colposcopy/what-happens-during-a-colposcopy.html

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:18

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare