Ce analize/teste sunt necesare și ce anume este decontat de stat? Aflați răspunsul de la doamna Victoria Asanache, navigator pacienți oncologici și Președinte al Asociației Amazonia. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.
Ce analize/teste sunt necesare și ce anume este decontat de stat?
– transcriere video interviu cu d-na Victoria Asanache –
Victoria Asanache:
Toată lumea se poate duce la medicul de familie să facă, o dată pe an, analize de sânge. De cele mai multe ori analizele respective nu-ți arată că persoana are un cancer, pentru că sunt analize specifice care se fac. Pe urmă în screening nu se întâmplă ca toată lumea să-și facă computer tomograf, că o să descopere nu-știu-ce. Nu. În general se spune că aceste investigații imagistice, de exemplu, se fac când există anumite acuze sau când pacientul deja este luat în evidență, are un tratament și trebuie să-l urmărim la șase luni, la trei luni, să vedem ce se întâmplă, pentru stradializare.
Dar sunt lucruri simple pe care oamenii ar trebui să le știe. Femeile, de exemplu, care de cele mai multe ori fac un cancer de sân, sau pot să facă un cancer de ovar, zonă genitală, deci zone cu sensibilitate mare, zone care sunt legate de deranjamentele hormonale. Ar trebui să știe că toate femeile se duc după optsprezece ani să-și facă o ecografie de sân o dată pe an – sau ar trebui să se ducă. După 40 de ani, să-și facă o mamografie; între 40 și 50 o mamografie la doi ani.
Peste 50 o mamografie pe an. Deci este un lucru de prevenție pe care ar trebui să-l știe. Ar trebui să știe că orice anomalie pe care o simt, că mi-a apărut nu știu ce, uite am un ganglion… Trebuie să te prezinți la medic să-l vezi. Că ar trebui să-și facă un test Babeș Papanicolau după ce încep viața sexuală, o dată pe an. Că ar trebui să-și găsească un ginecolog pe care să-l aibă pe perioadă mare și să se ducă la un control periodic anual. Că după 40-45 de ani, mai ales dacă am avut în familie cazuri de cancer de colon, să ne ducem să ne facem o colonoscopie. Că dacă ne doare stomacul și avem reflux gastric și nu ne simțim bine e cazul să ne facem o endoscopie superioară.
Deci sunt multe lucruri pe care oamenii ar trebui să le știe ca prevenție. Medicii de familie ar trebui să recomande în momentul în care pacientul are acuză, pentru că altfel ca simptomatologie cele mai multe tipuri de cancer în momentul în care apare simptomatologia, deja situația nu este de început, nu este la prima vedere. Este pur și simplu o chestie care deja a mai făcut o mică complicație. Cancerul de sân nu doare. La cancerul de colon ar trebui să-mi pun problema că o persoană spune: „Domnule, am avut perioade mari de doi-trei ani – ba mă simt constipat, ba am diaree.” – e una din simptomatologii.
Din păcate zona de screening în România este destul de redusă. Există screeningul pe col uterin, ne tot zbatem cu el, s-a pus problema că s-ar putea să se dea drumul la zona de screening de cancer mamar, dar acolo ai mamografia ca metodă de screening, ecografia nu face parte din metoda de screening. Sunt costuri foarte mari, nu e o chestie foarte bine gestionată; nu neapărat din cauza costurilor, cred că pur și simplu s-au pierdut undeva în niște detalii și lucrurile nu merg chiar cum trebuie.
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 05/01/2022 08:44