Cancerul: cum poate afecta oasele si muschii

Cancerul si tratamentele pentru cancer pot cauza numeroase efecte adverse, inclusiv asupra muschilor si oaselor. Iata cum poate afecta cancerul oasele si muschii si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Tipuri de probleme osoase si musculare in cancer
2. Cauze
3. Simptome si metode de diagnostic
4. Ce solutii exista?

Tipuri de probleme osoase si musculare in cancer

Unele tipuri de cancer si anumite tratamente utilizate pentru tratarea cancerului pot avea efecte grave asupra oaselor si muschilor. Problemele osoase si musculare care se pot dezvolta dupa tratamentul cancerului sunt legate mai ales de cancerele la copii. Includ probleme cu dezvoltarea muschilor, afectarea cresterii osoase, cresterea neuniforma a oaselor si a muschilor si statura mica. Problemele osoase care se pot dezvolta dupa tratamentul cancerului includ osteoporoza, cifoza, scolioza, osteonecroza.

Durerile musculare si articulare sunt un alt posibil efect secundar al cancerului si al tratamentului pentru cancer. Este posibil sa simtiti durere intr-o anumita zona a corpului sau durere generalizata. Unele dureri musculare sunt usor inconfortabile, in timp ce altele pot fi severe. Durerile musculare pot afecta calitatea vietii unei persoane si pot declansa alte simptome sau efecte secundare. Gestionarea simptomelor este o parte importanta a ingrijirii si tratamentului in cancer. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere.

Cauze

Unele tipuri de cancer si tratamente pentru cancer pot afecta sanatatea si dezvoltarea oaselor, articulatiilor si muschilor.

Cancerul in sine – cum poate afecta oasele si muschii?

Problemele oaselor si ale muschilor se pot dezvolta ca efecte tardive ale tratamentului pentru unele tipuri de cancer, inclusiv tumori cerebrale, cancere ale maduvei spinarii (tumori ale sistemului nervos central) si cancer osos (sarcom Ewing sau osteosarcom).

Durerea osoasa la pacientii cu cancer este cauzata in mod obisnuit de celulele canceroase care s-au raspandit in oase, numite metastaze osoase. Durerea osoasa este de obicei primul simptom al metastazelor osoase. Tratamentul metastazelor osoase este menit sa amelioreze durerea, sa reduca riscul de fractura si sa previna sau sa intarzie complicatii osoase suplimentare. Optiunile de tratament pentru metastaze care cauzeaza dureri osoase sunt indreptate spre ameliorarea durerii si prevenirea raspandirii metastazelor.

Celulele canceroase se pot raspandi sau metastaza prin sistemul sangvin si limfatic. Osul este una dintre cele mai frecvente zone din corp in care cancerul metastazeaza. De asemenea, anumite tipuri de cancer sunt legate de un risc mai mare de dureri articulare, inclusiv:

  • cancer care apare in apropierea sau intr-o articulatie, cum ar fi cancerul osos;
  • cancer care se raspandeste pana la os;
  • leucemie, care poate provoca acumularea celulelor canceroase in articulatii.

Radioterapia

Radioterapia este principalul factor de risc pentru probleme osoase, articulare si musculare. Radioterapia poate incetini cresterea oaselor, a tesuturilor moi, a muschilor si a vaselor de sange, mai ales in copilarie, in etapele de crestere rapida. Factorii care se adauga la efectul radiatiilor asupra dezvoltarii oaselor si a muschilor includ:

  • varsta (copii cu varsta sub 6 ani sau copii care sunt in etapele de crestere rapida in timpul pubertatii);
  • doze mari de radiatii;
  • marimea suprafetei tratate;
  • zona corpului tratata.

Radiatiile catre abdomen prezinta risc de scolioza si muschii subdezvoltati. Radioterapia catre coloana vertebrala prezinta risc pentru afectarea inaltimii in cazul copiilor. Radioterapia catre zona pieptului sau a gatului prezinta risc de ingustare a umerilor la copii si piept slab dezvoltat. Cand vorbim de radioterapie in zona soldurilor si a oaselor lungi din maini si picioare la copii exista riscul ca mainile si picioarele sa fie de lungimi diferite. Radioterapia catre sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) prezinta un risc de deficit de hormon de crestere care poate duce la inaltime redusa si modificari ale fetei sau craniului.

Alti factori de risc legati de probleme cu oasele si muschii

Alti factori care pot creste riscul aparitiei problemelor osoase, articulare si musculare ca efect al tratamentului pentru cancer includ:

  • niveluri scazute de hormoni masculini sau feminini sau hormoni de crestere;
  • niveluri ridicate de hormoni tiroidieni;
  • tratament cu corticosteroizi, cum ar fi dexametazona si prednison;
  • transplant de celule stem;
  • tratament cu anumite medicamente pentru chimioterapie, cum ar fi metotrexat, ciclofosfamida si ifosfamida;
  • operatie pentru cancerele care incep la nivelul osului sau muschiului.

Persoanele cu cancer pot avea, de asemenea, dureri articulare date de multe alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, osteoartrita, fibromialgia, guta, bursita si tendinita. Un infectia intr-o articulatie poate provoca, de asemenea, durere. De asemenea, durerile musculare pot fi legate de infectii, utilizarea prelungita a muschilor sau afectiuni inflamatorii.

Related Post

Simptome si metode de diagnostic

Semnele si simptomele problemelor osoase si musculare legate de cancer includ:

  • dureri osoase sau articulare;
  • afectarea mobilitatii;
  • rigiditatea articulatiilor;
    umflaturi, roseata sau caldura pe un os sau o articulatie;
  • modificari ale coloanei vertebrale;
  • oase care se rup usor;
  • crestere inegala;
  • probleme sau modificari de mers;
  • corp inclinat intr-o parte.

Testele pentru diagnosticarea problemelor cu oasele si muschii includ:

  • examen fizic;
  • radiografii;
  • osteodensitometrie DEXA;
  • RMN;
  • CT;
  • scanari osoase.

Cum sunt diagnosticate metastazele osoase?

Metastazele osoase sunt de obicei diagnosticate pornind de la analiza simptomelor. Medicul poate efectua apoi o radiografie sau o scanare osoasa pentru a confirma ca durerea este cauzata de deteriorarea oaselor din cauza unui cancer. Durerea osoasa poate fi greu de diferentiat de durerea lombara obisnuita sau legata de artrita. De obicei, durerea asociata metastazelor osoase este constanta, chiar si noaptea.

Ce solutii exista?

Este important sa discutati cu medicul daca observati orice simptome sau o modificare a simptomelor. Uneori pot fi necesare interventii chirurgicale pentru a corecta anumite probleme. In cazul copiilor, daca nu exista suficient hormon de crestere si copilul nu creste in mod corespunator, se pot administra hormoni de crestere.

In cazul riscului de osteoporoza, pot fi administrate medicamente ce ajuta la reducerea pierderilor osoase si pentru a preveni fracturile. Cifoza si scolioza sunt de obicei tratate in etape. Prima etapa implica monitorizarea curburii, in special la copii, in perioadele de crestere rapida (cum ar fi pubertatea). Daca curbura nu se agraveaza, este posibil sa nu mai fie nevoie de tratament suplimentar. Daca curbura se inrautateste, este posibil sa se apeleze la un suport sau o orteza pentru a preveni agravarea curburii si pentru corectarea sa.

Osteonecroza afecteaza cel mai adesea zonele osoase din jurul genunchilor si soldurilor. Tratamentul depinde de varsta pacientului, stadiul osteonecrozei, localizarea si cantitatea de os afectata, stadiul si tipul tratamentului pentru cancer. Tratamentul osteonecrozei poate include:

  • medicamente pentru reducerea durerii;
  • reducerea activitatii care agraveaza durerea, inclusiv pentru a incetini deteriorarea si pentru a sustine vindecarea naturala;
  • fizioterapie;
  • stimulare electrica pentru a favoriza cresterea osoasa;
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea sau repozitionarea unei zone de os;
  • o grefa osoasa sau plasarea unei articulatii artificiale.

Cum este tratata durerea osoasa?

Scopul tratamentului este ameliorarea durerii, reducerea riscului de fractura si prevenirea sau intarzierea complicatiilor osoase suplimentare din metastaze. Durerea osoasa legata de cancer poate fi gestionata cu diferite medicamente pentru durere. Medicamentele pentru durere pot avea efecte secundare, inclusiv somnolenta, constipatie, ameteli, greata si varsaturi. Medicamentele sunt mai eficiente daca se administreaza de la debutul durerii sau la intervale regulate.

Strontium89 este o terapie cu radionuclizi recomandata uneori pentru a atenua durerea cauzata de metastazele osoase. Strontium89 furnizeaza radiatii direct in zonele canceroase pentru a ajuta la scaderea durerii osoase.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru ameliorarea durerii cauzate de cancer indica faptul ca tratamentul trebuie sa se bazeze pe severitatea durerii unui pacient, evaluata pe o scara de la 1 la 10:

  • durere usoara pana la moderata (1-3): non-opioidele sunt prima alegere de tratament pentru durerea usoara pana la moderata; tratamentul include medicamente precum acetaminofen sau un medicament antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul;
  • durere moderata pana la severa (4-6): e nevoie adesea de un opioid – aceste medicamente pot include codeina, hidrocodona, dilhidrocodiena, oxicodona, propoxifena si tramadol;
  • durere severa (7-10): se poate apela, uneori, la un opioid mai puternic – opioidele pentru durere severa pot include morfina, oxicodona, hidromorfona, metadona, levofanol sau fentanil.

Tratamentul cu bifosfonati

Medicamentele tip bifosfonati pot preveni in mod eficient pierderea osoasa care apare in urma leziunilor metastatice, reduc riscul de fracturi si reduc durerea. Actioneaza prin inhibarea resorbtiei osoase sau descompunerea osoasa. Osul este in mod constant „remodelat” de doua tipuri de celule: osteoclastele, care descompun osul, si osteoblastele, care reconstruiesc osul. Se crede ca bifosfonatii inhiba osteoclastele si induc apoptoza (moartea celulara) acestor celule, reducand astfel pierderea osoasa. Exista, de asemenea, dovezi ca aceste medicamente se leaga de os, blocand astfel osteoclastele sa descompuna osul.

Alte sfaturi pentru a reduce problemele cu oasele si muschii in cancer

Terapia fizica este importanta. Incercati sa faceti miscare, conform recomandarilor medicale. In unele cazuri, analgezicele fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, va pot ajuta sa gestionati simptomele. Multi pacienti apeleaza la tratamente holistice pentru a reduce durerile osoase, inclusiv acupunctura, masajul etc. Daca va confruntati cu spasme musculare sau durere, aplicarea caldurii poate oferi o usoara ameliorare – comprese calde. E nevoie de un aport adecvat de calciu si vitamina D pentru a mentine rezistenta oaselor.

 

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778907/
(2) https://www.texasoncology.com/types-of-cancer/bone-cancer/bone-pain
(3) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/muscle-aches
(4) https://www.breastcancer.org/treatment/side_effects/bone_joint_pain

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 28/04/2022 15:16

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare