Citeste mai multe despre bronzul la solar si riscul de cancer – cat de periculos este solarul, cum ne poate afecta pielea si ce probleme pot fi asociate.
CUPRINS:
1. Bronzul la solar si expunerea la radiatii UV
2. Bronzul la solar – este sigur?
3. Riscurile bronzului la solar
4. Bronzul la solar – creste riscul de cancer?
Bronzul la solar si expunerea la radiatii UV
Solarul de bronzat produce niveluri daunatoare de radiatii UV. Bronzul la solar nu sunt o modalitate sigura de a stimula productia de vitamina D si nu exista bronz sigur si sanatos. Bronzarea este procesul prin care culoarea pielii devine mai intunecata sau „bronzata”. Bronzul este periculos indiferent ca rezulta din timpul petrecut pe plaja, prin expunere accidentala sau la solar.
Bronzul este de fapt reactia pielii la radiatiile ultraviolete (UV) daunatoare de la soare sau solarele de bronzat. Este semnul ca pielea a fost afectata. Daunele cumulate cauzate de radiatiile UV pot duce la imbatranirea prematura a pielii (inclusiv riduri, linii fine, pete maronii), precum si cancer de piele. Despre Bronz si riscul de cancer de piele poti citi pe larg aici.
Un solar este orice unitate de bronzare care foloseste radiatii ultraviolete (UV) pentru a bronza pielea. Un astfel de aparat emite niveluri UV de pana la 6 ori mai puternice decat soarele de vara la amiaza. De asemenea, poate provoca leziuni oculare si leziuni imediate ale pielii, cum ar fi arsuri solare, iritatii, roseata si umflaturi. Folosirea solarului a fost asociata cu risc mai mare de cancer de piele, dar si imbatranirea prematura a pielii, risc de melanom ocular, arsuri ale pielii si afectarea sistemului imunitar.
Bronzul la solar – este sigur?
Nu. Saloanele de bronzat promit un bronz „controlat” la solar de la inceputul verii, ce va protejeaza de arsuri cand va veti expune la soare. Insa, este doar un mit. Nu exista bronz sanatos. De asemenea, radiatiile emise de un solar sunt mult mai mari decat radiatiile de la soare. Nu trebuie sa va confruntati cu arsuri solare pentru ca pielea sa fie deteriorata. Bronzul, indiferent de modul in care este dobandit, este un semn de deteriorare a pielii. Dupa deteriorarea cauzata de UV, pielea se protejeaza prin producerea de melanina – pigmentul responsabil pentru nuantele maronii sau bronzate ale pielii.
Nu putem vedea intotdeauna daunele cauzate de razele UV, deoarece se cumuleaza in timp. Insa, de fiecare data cand utilizati solarul va deteriorati pielea, crescand atat riscul de cancer de piele, cat si deteriorarea vizibila a pielii. Leziunile cancerigene ale pielii cauzate de UV pot sa apara dupa mai multi ani de la expunere sau episodul de arsura solara.
Toti cei care folosesc solarul au risc mai mare de leziuni ale pielii induse de UV si cancer de piele, dar unii oameni sunt mai expusi riscului de afectare decat altii. Este vorba despre persoanele cu piele care se arde usor, cu piele, par si ochi de culoare deschisa, cu multe alunite sau multi pistrui, cu antecedente personale sau familiale de cancer de piele.
Riscurile bronzului la solar
Bronzul la solar este uneori promovat ca o modalitate controlata de a obtine un bronz mai sigur. In realitate, solarul nu este mai sigur decat expunerea la soare, iar studiile au aratat ca nu ofera niciun fel de beneficii pozitive pentru sanatate. Utilizarea solarului trebuie evitata complet. Bronzul – in interior sau la soare – imbatraneste pielea mai repede. Ridurile, petele de varsta si pierderea fermitatii pielii tind sa apara prematur, mult mai devreme, in cazul persoanelor care se bronzeaza.
Razele UV de la solar pot deteriora, de asemenea, ADN-ul din celulele pielii si, in timp, aceste daune se pot acumula si pot duce la cancer de piele. Solarul ne expune la niveluri mai mari de radiatii UV periculoase decat soarele in sine. Riscul este mai mare cu cand folosim mai des solarul si de la o varsta mai mica. De asemenea, apare riscul de a dezvolta leziuni ale pielii numite keratoze actinice.
Fara o protectie adecvata a ochilor, radiatiile UV de la solar pot deteriora si ochii, ducand la inflamatie, aparitia cataractei si chiar cancerul ocular.
Bronzul la solar – creste riscul de cancer?
Da. Cercetarile au demonstrat ca solarul emite aceleasi radiatii UVA si UVB daunatoare ca si soarele, afectand ADN-ului celulelor pielii. Daca se acumuleaza suficiente leziuni ale ADN-ului de-a lungul timpului, acest lucru poate face ca celulele sa inceapa sa creasca si sa se divida necontrolat, ceea ce poate duce la toate tipurile de cancer de piele.
Exista o conceptie gresita larg raspandita ca radiatiile UV emise de solar sunt mai sigure in comparatie cu radiatia UV de la lumina soarelui. Aceasta idee NU este sustinuta de dovezi stiintifice. Cercetarile au dovedit in schimb ca expunerea la radiatiile ultraviolete de la solar produce deteriorarea ADN-ului din celulele pielii. Acest lucru duce ulterior la un risc crescut de melanom, precum si de carcinoame bazale (BCC) si scuamoase (SCC).
Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a clasificat solarul drept cancerigen de grupa 1 sau cancerigen complet. Un agent cancerigen este o substanta capabila sa provoace cancer. Agentii cancerigeni sunt clasificati in diferite grupuri, in functie de dovezile disponibile:
- Grupa 1 – cauzeaza cancer;
- Grupa 2A – cauzeaza probabil cancer;
- Grupa 2B – cauzeaza posibil cancer;
- Grupa 3 – neclasificabil;
- Grupa 4 – probabil ca nu cauzeaza cancer.
Grupa 1 este asociata cu cel mai inalt nivel de dovezi ca o substanta cauzeaza cancer. „Carcinogen complet” este un termen dat unei substante care poate provoca atat deteriorarea initiala a ADN-ului, cat si cresterea rapida a celulelor, necesara pentru dezvoltarea unei tumori.
Utilizarea solarului pentru prima data inainte de varsta de 35 de ani creste riscul de melanom cu 59%
Cercetarile arata ca persoanele care au folosit solarul cel putin o data in orice stadiu al vietii au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta melanom decat persoanele care nu au folosit niciodata solarul. De asemenea, prima utilizare a solarului inainte de varsta de 35 de ani creste riscul de dezvoltare a melanomului cu 59%. Riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer de piele este de asemenea crescut. Utilizarea solarului creste riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase cu 67% si carcinom bazocelular cu 29%, in comparatie cu persoanele care nu au folosit niciodata solarul.
Mersul la solar inainte de vacanta NU va ajuta la prevenirea arsurilor solare
Circula mitul conform caruia cateva sedinte la solar inainte de a pleca in concediu vara sunt o modalitate excelenta de a va pregati pielea pentru intensitatea soarelui de vara. Nu doar ca solarul nu previne arsurile solare, dar creste si riscul de cancer de piele mai mult. Solarul este proiectat sa emita radiatii ultraviolete (UV). Aceasta radiatie UV are asupra pielii aceleasi efecte daunatoare ca radialiile UV ale soarelui. Bronzul la solar nu ofera o baza mai buna pentru bronzarea suplimentara ulterioara la soare si nu exista bronz sigur.
RETINETI!
Daca observati orice modificari ale pielii, trebuie sa va adresati imediat medicului. Daca un cancer este diagnosticat precoce, acesta poate fi adesea tratat cu mai mult succes. Cel mai frecvent semn al cancerului de piele este modificarea unei alunite, pistrui sau pete normale pe piele. Alte semne includ o leziune care nu se vindeca, o noua alunita, o pata, alunita sau leziune care produce mancarime sau durere, o alunita sau o masa care sangereaza sau care prezinta cruste. Va puteti verifica alunitele folosind ghidul ABCDE prezentat aici.
De asemenea, retineti ca folosirea produselor autobronzante, desi este sigura in comparatie cu solarul, nu inlocuieste protectia solara decat daca are SPF de cel putin 30.
Referinte:
(1) https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/ecac-12-ways/sun-uv-exposure-recommendation/83-not-use-sunbeds
(2) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/sun-uv-and-cancer/how-do-sunbeds-cause-skin-cancer
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21845253/
(4) https://www.who.int/news/item/21-06-2017-more-can-be-done-to-restrict-sunbeds-to-prevent-increasing-rates-of-skin-cancer
(5) https://www.check4cancer.com/advice-and-awareness/blog/1370-are-sunbeds-safe
(6) https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/surprising-facts-about-indoor-tanning
Surse foto: Pexels
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 20/10/2022 14:02