Beta 2 microglobulina – marker tumoral

Beta 2 microglobulina

Beta 2 microglobulina este o proteină ce poate fi folosită ca marker tumoral pentru anumite forme de cancer și pentru a analiza eficiența tratamentului anticancerigen.

CUPRINS:
1. Ce este beta 2 microglobulina?
2. Când e indicată testarea B2M?
3. Testarea B2M
4. Interpretare rezultate

Ce este beta 2 microglobulina?

Beta 2 microglobulina (B2M) este o proteină care se găsește pe suprafața aproape tuturor celulelor din organism și este eliminată de celule în sânge, în special de limfocitele B și celulele tumorale. Este prezentă în cele mai multe fluide ale corpului și concentrația sa în fluxul sangvin crește în cazul anumitor afecțiuni care măresc producția și / sau distrugerea celulelor sau care activează sistemul imunitar. Valorile B2M sunt crescute de tot ceea ce cauzează o creștere a producției sau distrugerii celulare sau prin orice activare a sistemului imunitar.

În rinichi, beta 2 microglobulina trece prin unitățile de filtrare a sângelui, glomeruli și este apoi reabsorbită de tubulii renali – structuri care „recuperează” apă, proteine, vitamine, minerale și alte substanțe care sunt utile pentru organism. În mod normal, în urină sunt prezente numai cantități mici de beta 2 microglobulina, dar atunci când tubulii renali sunt deteriorați, concentrațiile cresc din cauza scăderii resorbției. La persoanele cu afecțiuni renale care sunt supuse dializei, beta 2 microglobulina poate forma lanțuri lungi de proteine ​​care pot fi depuse în articulații și țesuturi, provocând rigiditate și durere. Această afecțiune se numește B2M amiloidoză asociată dializei.

B2M este testată ca marker tumoral din sânge, urină sau rareori din lichidul cefalorahidian (CSF). Se găsește frecvent în cantități crescute în sângele eprsoanelor cu cancer, cum ar fi mielomul multiplu și limfomul, cu tulburări inflamatorii și infecții (de exemplu, HIV) și în boala renală.

Când e indicată testarea B2M?

Beta 2 microglobulina ca marker tumoral

Beta 2 microglobulina este testată ca marker tumoral pentru unele tipuri de cancer de sânge. Nu constituie un diagnostic pentru o boală specifică, dar a fost asociat cu un anumit cancer prezent în organism și poate ajuta la stabilirea prognosticului. Un test B2M poate fi, de asemenea, solicitat pentru determinarea severității și răspândirii (stadiului) mielomului multiplu și uneori pentru a se evalua implicarea sistemului nervos central (creier).

Caracteristicile beta 2 microglobulinei (B2M) îl fac util ca marker tumoral pentru unele tipuri de cancer de sânge, pentru detectarea leziunilor renale și pentru a distinge afecțiunile glomerulare și tubulare ale rinichiului. B2M nu este diagnostic pentru o anumită boală, ci mai degrabă oferă informații suplimentare despre prognosticul cuiva și despre starea sănătății rinichilor.

Pentru anumite tipuri de cancer ale măduvei osoase sau sângelui, testul poate fi folosit:

  • pentru a analiza gravitatea cancerului și dacă acesta s-a răspândit – acest proces este cunoscut sub numele de stadializare a cancerului;
  • pentru a prezice dezvoltarea bolii și pentru a facilita alegerea tratamentului;
  • pentru a vedea dacă tratamentul pentru cancer este eficient;
  • pentru a vedea dacă boala s-a răspândit în creier și măduva spinării.

Beta 2 microglobulina în boli renale sau alte afecțiuni

În cazul bolii renale, atât testeleB2M de sânge, cât și de urină pot fi recomandate împreună cu alte teste ale funcției renale, cum ar fi creatinină și albumină / creatinină, pentru a evalua leziunile și bolile renale și pentru a distinge între tulburările care afectează glomeruli și tubulii renali. Testele B2M pot fi uneori indicate pentru a monitoriza persoanele care au avut un transplant de rinichi, pentru a detecta semnele timpurii de respingere și pentru a monitoriza persoanele care sunt expuse la niveluri ridicate de cadmiu și mercur, cum ar fi din expunerea profesională. Atât testele B2M din sânge cât și cele din urină pot fi indicate atunci când o persoană are simptome asociate cu disfuncție renală, iar medicul dorește să distingă între tulburările care afectează glomerulii și tubulii renali.

Rar, un test CSM B2M poate fi indicat pentru a evalua implicarea unei boli a sistemului nervos central. Testul B2M nu este în mod obișnuit indicat pentru detectarea sau monitorizarea B2M amiloidozelor legate de dializă, monitorizarea bolilor inflamatorii sau monitorizarea HIV.

Related Post

Testarea B2M

Pentru testare se va preleva o probă de sânge și/sau o probă de urină de 24 de ore. Rar, o mostră de lichid cefalorahidian poate fi colectată din regiunea lombară folosind o procedură numită puncție lombară.

Pentru un test de sânge, un medic specialist va lua o probă de sânge dintr-o venă din braț, folosind un ac mic. După ce acul este introdus, o cantitate mică de sânge va fi colectată într-o eprubetă sau flacon. Pentru o probă de urină de 24 de ore, medicul va oferi un recipient în care să se colecteze urina și instrucțiuni privind modul de colectare și stocare a probei.

Pentru analiza lichidului cefalorahidian (CSF), o mostră de lichid spinal va fi colectată printr-o procedură denumită puncție lombară. Procedura este de obicei făcută în spital. În timpul procedurii se va injecta un anestezic în zona spatelui și cu un ac subțire se va preleva lichidul din spațiul dintre vertebrele coloanei vertebrale inferioare.

Nu aveți nevoie de pregătiri speciale pentru un test de sânge sau urină. Nu sunt necesare pregătiri speciale nici pentru o analiză a lichidului cefalorahidian, dar este posibil să vi se solicite să vă goliți vezica și intestinele înainte de testare.

Posibile riscuri ale testării

Există foarte puține riscuri pentru un test de sânge sau urină. După un test de sânge, este posibil să aveți dureri ușoare sau vânătăi la locul unde a fost introdus acul, dar majoritatea simptomelor dispar repede. După prelevarea de lichid cefalorahidian se poate simți o ușoară presiune atunci când acul este introdus. După testare, pacientul poate avea o durere de cap, numită durere de cap post-lombară. S-ar putea să simțiți o durere sau o sensibilitate în zona spatelui la locul unde a fost introdus acul. Este posibil să apară și mici sângerări la locul respectiv.

Interpretare rezultate

Dacă testul a fost utilizat pentru a afla cât de avansat este cancerul (stadiul cancerului), rezultatele pot arăta cât de mult s-a extins cancerul în corp și dacă este posibil să se răspândească.

Dacă testul B2M a fost utilizat pentru a vedea cât de bine funcționează tratamentul, rezultatele pot indica următoarele:

  • dacă valorile B2M cresc – poate însemna că boala se răspândește și / sau tratamentul nu funcționează;
  • dacă valorile B2M scad – poate însemna că tratamentul funcționează;
  • dacă valorile B2M nu au crescut sau au scăzut – boala este stabilă;
  • dacă valorile B2M au scăzut, dar apoi au crescut – e posibilă că boala a revenit după tratament.

Testele de beta 2 microglobulina nu sunt întotdeauna utilizate ca teste de marker tumoral pentru pacienții cu cancer.

Cantitățile crescute de B2M din sânge și / sau din urină nu asigură independent diagnosticarea unei boli sau afecțiuni specifice. Ele pot, totuși, să reflecte activitatea bolii și cancerul prezent, dacă un cancer este cauza concentrației crescute. Când cineva a fost diagnosticat cu mielom sau limfom multiplu, B2M poate fi apoi folosit pentru a evalua prognosticul mai slab asociat cu niveluri ridicate de B2M. Pentru monitorizarea tratamentului, scăderea concentrațiilor în timp în cazul unei persoane cu mielom multiplu indică faptul că persoana răspunde la tratament.

Referinte:
(1) Beta-2 microglobulin, link: https://www.uniprot.org/uniprot/P61769
(2) Beta 2 microglobulin tumor marker, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/beta-2-microglobulin-b2m-tumor-marker-test/
(3) Beta 2 microglobulin tumor marker, link: https://labtestsonline.org.uk/tests/beta-2-microglobulin-tumour-marker
(4) Beta 2 microglobulin (urine), link: https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/602026

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 17/12/2021 15:34

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Buna ziua,
    Va rog frumos sa ma ajutati cu o interpretare pentru analizele enumerate mai jos.
    Am facut analiza Beta 2 microglobulina deoarece in urma unui set de analize au fost identificate valori crescute ale Proteinei reactive C (CRP) 44,53 mg/L. La fel si electroforeza proteinelor serice: albumina= 41,4%; Alfa 2=13,8%; Gamma=28,9; A/G=0,71; VSH =104 și Fibrinogen=500
    La analiza electroforeza proteinelor serice cu imunofixare rezultattul este absent la toate in schimb Beta2 microglobulina serica este 2,52 (la limita superioară).
    Mentionez ca acuz dureri foarte pronuntate de spate, atat cervical cat si lombar. Durerile au inceput sa cedeze si cu antiinfalmatoare foarte greu. (Am facut RMN cervical, RMN lombar si problemele identificate nu par a fi cele care dau aceste dureri).
    Va multumesc,
    Cu stimă,
    Eugen Radu

Articole asemanatoare