Anxietatea este frecventa dupa un diagnostic de cancer. Iata tot ce trebuie sa stii despre anxietatea in cancer – cauze, factori de risc, simptome si solutii.
CUPRINS:
1. Anxietatea ca efect advers in cancer
2. Simptome
3. Ce solutii exista?
4. Anxietatea dupa tratamentul pentru cancer
Anxietatea ca efect advers in cancer
Anxietatea este un sentiment persistent de ingrijorare sau neliniste si teama ca se va intampla ceva rau. Desi anxietatea este normala in cazul unui diagnostic de acest fel, uneori poate deveni coplesitoare. Cand se intampla acest lucru, anxietatea poate fi diagnosticata ca o afectiune medicala ce necesita tratament. Este normal sa avem stari de anxietate in anumite situatii. Insa, anxietatea intensa si pe termen lung poate interfera cu activitati de zi cu zi si poate afecta calitatea vietii.
Simptomele de anxietate pot fi usoare sau severe. Este posibil sa aveti stari de anxietate cand faceti teste de screening pentru cancer, cand asteptati rezultatele testelor, cand primiti un diagnostic de cancer, cand urmati un tratament sau anticipati o reaparitie a cancerului. Anxietatea asociata cu aceasta boala poate creste sentimentele de tristete, poate interfera cu somnul, poate cauza greata si varsaturi.
Multe persoane diagnosticate cu o forma de cancer au simptome de anxietate. Un diagnostic de cancer poate declansa sentimente variate:
- teama de tratament sau de efecte secundare legate de tratament;
- teama de recidiva cancerului sau ca boala se raspandeste dupa tratament;
- sentimente de incertitudine;
- teama privind pierderea independentei;
- ingrijorari cu privire la anumite probleme in relatiile cu cei din jur;
- frica de moarte.
Anxietatea poate afecta tratamentul cancerului. De asemenea, poate reduce capacitatea de a face alegeri cu privire la ingrijire si tratament. Ca urmare, identificarea si gestionarea anxietatii sunt parti importante ale tratamentului in cancer. Este important sa recunoastem anxietatea si sa luam masuri pentru a o gestiona sau pentru a preveni agravarea sa. Anxietatea poate afecta nu doar pacientii, ci si apartinatorii persoanelor cu cancer.
⇒ Citeste si despre stres si riscul de cancer.
Factori de risc pentru anxietate
Persoanele afectate de cancer sunt mai predispuse sa aiba anxietate daca prezinta anumiti factori de risc:
- diagnostic anterior de anxietate sau depresie;
- istoric familial de anxietate sau depresie;
- lipsa sprijinului din partea prietenilor sau familiei – lipsa suportului social;
- dificultati financiare;
- alte efecte adverse severe ale cancerului, ca dureri, greata etc.
Anxietatea intensa asociata cu tratamentul cancerului este mai probabil sa apara la pacientii cu antecedente de tulburari de anxietate sau depresie si la pacientii care se confrunta cu aceste probleme in momentul diagnosticului. Anxietatea poate fi, de asemenea, experimentata de pacientii care sufera de dureri severe, cei cu dizabilitati, cei care nu au parte de suport social, cei cu o forma de cancer care nu raspunde la tratament sau au antecedente de traume fizice sau emotionale severe.
Citeste si despre: Frica de cancer sau carcinofobia
Simptome
Este posibil sa aveti adesea perioade scurte de anxietate – anxietate acuta sau o criza de anxietate. Atacul de panica este diferit, si inseamna senzatie de frica intensa, persoana se simte detasata de mediul din jur, apar palpitatii, tensiune arteriala crescuta, dureri in piept, scurtarea respiratiei, senzatie de sufocare, transpiratie intensa, tremur si ameteli.
Anxietatea cronica dureaza de obicei mai mult. Poate include episoade de anxietate acuta, impreuna cu unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:
- ingrijoratoare excesiva;
- neliniste;
- tensiune musculara;
- probleme de somn;
- iritabilitate;
- oboseala;
- probleme de concentrare;
- dificultati de luare a deciziilor;
- dificultati de respiratie;
- palpitatii;
- gura uscata;
- transpiratie intensa;
- tremuraturi;
- senzatie de nod in gat;
- senzatie de gol in stomac si dureri abdominale;
- ameteli etc.
Atentie!
Totusi, astfel de simptome pot sa nu fie legate de anxietate. Unele pot fi efecte secundare ale cancerul sau ale tratamentul pentru cancer. De exemplu, oboseala si probleme cu somnul sau concentrarea sunt efecte secundare frecvente ale cancerului si ale tratamentului pentru cancer.
⇒ Citeste si despre Depresia la pacientii cu cancer.
Ce solutii exista?
Exista o varietate de moduri de a face fata anxietatii. E important sa solicitati sfatul medicului pentru a reduce acest efect. Poate fi dificil sa se faca diferenta intre temerile si starile normale asociate bolii si tulburarile de anxietate. Tratamentul depinde de modul in care anxietatea afecteaza viata de zi cu zi a pacientului. Anxietatea cauzata de durere sau de o alta afectiune, un tip specific de cancer sau ca efect secundar al medicamentelor, este de obicei controlata prin tratarea cauzei de baza.
Activitati minte-corp si sfaturi
E important sa faceti miscare, atat cat va permite starea de sanatate. Exercitiile fizice imbunatatesc in principal conditia fizica si va ajuta sa faceti fata bolii. Nu e nevoie de antrenamente intense (si de multe ori nici nu e indicat) – mersul pe jos, o plimbare, mersul pe bicicleta, pilates etc. pot fi suficiente. Retineti ca trebuie sa discutati cu medicul inainte de a incepe orice tip de antrenament sau orice fel de activitate fizica. → Citeste mai multe despre Sportul in cancer. De asemenea, se foloseste adesea terapia prin masaj pentru a ajuta la reducerea durerii si rigiditatii musculare. Masajul va poate ajuta, de asemenea, sa va relaxati si sa reduceti anxietatea si stresul.
Tehnicile ca yoga, meditatia, tai chi etc. sunt practici care ne ajuta sa ne refacem corpul, sa ne linistim mintea si sa regasim speranta in zilele pline de stres. Relaxarea musculara progresiva implica mai exact contractia si apoi relaxarea muschilor. Incepeti de la degetele de la picioare si relaxati incet toti muschii din corp. Respiratia controlata poate fi utila, de asemenea, la fel ca meditatia si scrisul in jurnal – citeste mai multe despre jurnalul ca instrument terapeutic in cancer. Cand scrieti despre grijile si temerile voastre, le puteti revizui ulterior pentru a le constientiza si pentru a reusi sa reformulati acele ganduri. Daca scrisul in jurnal nu este pentru tine sau daca nu te regasesti astfel, poti apela la solutii asemanatoare, ca desenul, fotografia sau muzica – alte modalitati benefice de a-ti exprima emotiile.
E important si sa va axati pe hobby-uri si activitati placute si relaxante, care sa va ajute sa va relaxati si sa va mutati mintea de la griji. In plus, petreceti timp cu familia si cei dragi – suntem fiinte sociale si avem nevoie de oameni si de comunicare, de sprijin in momentele dificile. Citeste mai multe despre tehnicile de relaxare in cancer.
Psihoterapie
E important si sprijinul unui psiholog. → Citeste si despre psihooncologie si grupul de suport. Pacientul trebuie sa dezvolte o serie de strategii de gestionare a anxietatii, sa vada boala din alta perspectiva, sa vada solutiile si sa fie informat corect. Pacientii pot beneficia de diferite optiuni de tratament pentru anxietate, inclusiv: psihoterapie individuala, terapie de grup, terapie de familie, participarea la grupuri de suport, hipnoza, tehnici de relaxare etc.
Medicamente
Pot fi recomandate si medicamente pentru anxietate de catre medic. Medicul va alege medicamentul cel mai potrivit pe baza anumitor factori, ca nevoile pacientului, efecte secundare posibile, alte medicamente administrate, istoricul medical. Unele medicamente actioneaza rapid pentru a trata anxietatea acuta. Medicamentele utilizate pentru tratarea anxietatii cronice pot sa aiba efecte in saptamani. Deseori dureaza pana la 6 – 8 saptamani pentru ca aceste medicamente sa aiba efect complet. Este posibil ca medicamentele sa nu trateze pe deplin anxietatea, fiind nevoie si de tratament psihologic.
Anxietatea dupa tratamentul pentru cancer
Dupa terminarea tratamentului impotriva cancerului, persoana in cauza se poate confrunta cu noi anxietati. Aceste stari pot fi date de anumite efecte adverse pe termen lung, probleme sexuale si de fertilitate etc. De asemenea, apar frici cu privire la o eventuala recidiva.
Stresul post-traumatic (PTS) si tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)
Uneori, chiar si dupa ce tratamentul se termina, raman efecte ale acestui eveniment difici si neasteptat. Este posibil sa incepeti sa aveti sentimente de anxietate intensa legate de cancer – stres post-traumatic (PTS). Persoana in cauza poate incepe sa evite locurile (ca spitalele) sau persoanele care ii amintesc de tratament. Pot aparea stari persistente de nervozitate si iritabilitate, probleme de somn, cosmaruri despre boala sau tratament, ruminatie sau ganduri excesive cu privire la boala. De cele mai multe ori, simptomele incep in primele 3 luni de la diagnostic, dar pot aparea luni sau ani mai tarziu. Stresul post-traumatic nu este o tulburare.
Insa, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este mai grava. Reprezinta un grup specific de simptome pe care unii oameni le manifesta dupa evenimente dureroase, care schimba viata, cum ar fi un diagnostic de cancer (alte exemple ar fi dezastre naturale, crime violente, razboi etc.). Simptomele sunt mai severe decat in primul caz si pot dura foarte mult timp.
Unele persoane care au avut cancer prezinta un risc mai mare de a dezvolta PTSD. Acestea sunt persoanele care au avut anterior probleme de sanatate mentala sau traume, cei cu niveluri ridicate de stres in viata lor sau care au foarte putin sprijin din partea familiei sau a prietenilor. Daca aveti simptome de PTS sau PTSD, este important sa discutati cu echipa medicala. Exista tratamente disponibile. Tratamentul poate include consiliere, medicamente sau o combinatie a ambelor.
Referinte:
(1) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/emotional-mood-changes/anxiety.html
(2) https://www.cancercenter.com/integrative-care/anxiety-stress
(3) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/managing-emotions/anxiety
(4) https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/feelings/anxiety-distress-pdq
(5) https://www.nature.com/articles/6691405.pdf?origin=ppub
(6) https://www.oncolink.org/cancers/pediatric/practical-emotional-and-development-concerns/coping-with-anxiety-worries-and-fears-as-a-family
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 31/05/2022 07:58
Vezi comentariile (2)
Desi sunt diagnosticata cu carcinom invaziv, nu i as spune cancer!
Am încredere în Dumnezeu, Căruia mă rog, cânt zilnic, citesc Biblia, și mă bucur, mă plimb!
Spun NU oricărei forme de depresie!
Fiecare om trăiește atât cât este rânduit de Dumnezeu, dar pot contribui și eu la procesul de vindecare, cu o atitudine pozitivă, că va fi bine! Si toate cu aJutorul Lui Dumnezeu!
MULTUMIM