Antigenul specific prostatic sau PSA – testarea lui poate ajuta la detectarea precoce a cancerului de prostată. Iată care sunt indicațiile, cum se interpretează rezultatele și care sunt limitările.
CUPRINS:
1. Ce este antigenul specific prostatic (PSA)?
2. Cand e indicată testarea PSA?
3. Cum se efectuează testarea PSA?
4. Interpretarea rezultatelor
5. Limitări și riscuri
Ce este antigenul specific prostatic (PSA)?
Testul de sânge pentru PSA (antigenul specific prostatic) poate ajuta la detectarea sau monitorizarea cancerului de prostată. Este folosit pentru a ajuta la detectarea cancerului de prostată la bărbații care au simptome, dar nu este recomandat bărbaților care nu suferă de simptome.
Acest test măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) din sânge. Celulele din glanda prostatică produc proteina numită PSA. Bărbații au în mod normal un nivel scăzut de PSA. În cazul în care nivelurile de PSA încep să crească, ar putea însemna că aveți una dintre următoarele, dar nu numai:
- inflamația prostatei;
- o infecție a prostatei;
- o afecțiune benignă a prostatei;
- cancer de prostată.
Prostata este o glandă mică ce face parte din sistemul reproductiv al unui bărbat. Aceasta este situată sub vezica urinară și produce un fluid care face parte din materialul seminal. Antigenul specific prostatic este o substanță produsă de prostată. Bărbații au în mod normal un nivel scăzut de PSA în sânge. Un nivel ridicat al PSA poate fi un semn al cancerului de prostată, dar nivelurile ridicate de PSA pot însemna și afecțiuni prostatice necanceroase, cum ar fi infecția sau hiperplazia prostatică benignă, o mărire noncanceroasă a prostatei.
Cand e indicată testarea PSA?
Un test PSA poate ajuta la detectarea cancerului de prostată într-un stadiu incipient. Cancerul este mai ușor de tratat și este mai probabil să fie vindecat dacă este diagnosticat în stadiile incipiente.
Dacă aveți simptome de afectare a prostatei, este posibil să vi se recomande un test pentru antigenul specific prostatic. Acesta nu poate diagnostica independent cancerul, dar poate oferi informații importante. Singura modalitate de diagnosticare clară a unui cancer este biopsia.
Dacă ați fost diagnosticat cu cancer de prostată, testul PSA poate ajuta la monitorizarea stării de sănătate. Când nivelurile cresc, acest lucru sugerează că și boala crește. Când nivelul scade, acest lucru sugerează că e posibil ca boala să fie în regres. Testul PSA nu este recomandat dacă nu aveți simptome de cancer de prostată posibil. Dacă aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată sau dacă aveți simptome care pot indica cancer, testarea PSA poate fi mai eficientă.
Indicații testare PSA
Un test PSA poate fi făcut cu următoarele scopuri:
- pentru a facilita depistarea precoce a cancerului de prostată la bărbații care nu au semne sau simptome ale bolii;
- pentru testarea unui posibil cancer la bărbații care au semne sau simptome de cancer de prostată;
- pentru a confirma un diagnostic atunci când alte teste sugerează cancer de prostată;
- pentru a prezice un prognostic pentru cancerul de prostată;
- pentru a estima dacă boala s-a răspândit în afara prostatei;
- pentru a stabili un plan de tratament pentru cancerul de prostată;
- pentru monitorizarea bărbaților cu cancer de prostată care sunt monitorizați activ;
- pentru a vedea dacă tratamentul anticancerigen dă rezultate;
- pentru a vedea dacă boala a recidivat după tratament.
Un test PSA este adesea folosit împreună cu un examen digital rectal (DRE) pentru a favoriza depistarea unui eventual cancer precoce, când este mai ușor de tratat.
Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să discute cu medicul despre riscul lor personal de a dezvolta cancer de prostată și despre beneficiile și riscurile unui test PSA. Se recomandă să discutați cu medicul despre testarea PSA dacă aveți în jur de 50 ani, dacă aveți un istoric familial de cancer de prostată sau aveți simptome de cancer de prostată.
Cum se efectuează testarea PSA?
Pentru a testa antigenul specific prostatic e necesară o probă de sânge ce va fi testată în laborator. Este posibil să vi se solicite să evitați ejacularea și activitatea fizică intensă care pot afecta prostata, cu 2 zile înainte de test. Va trebui să evitați sexul sau masturbarea timp de 24 de ore înainte de testarea PSA, deoarece eliberarea materialului seminal poate crește nivelul PSA.
Antigenul specific prostatic (PSA) este produs de celulele sănătoase din prostată, deci este normal să aveți o cantitate mică de PSA în sânge. Cantitatea crește odată cu îmbătrânirea și prostata devine mai mare. Problemele de prostată, cum ar fi prostata mărită, pot determina creșterea nivelului de PSA – dar multe alte lucruri pot afecta rezultatele PSA:
- infecție urinară;
- activitate fizică intensă;
- ejacularea;
- stimularea prostatei;
- examenul digital rectal;
- biopsia prostatei;
- unele medicamente;
- alte teste su intervenții chirurgicale.
Interpretarea rezultatelor
Este important de reținut că PSA nu este un test specific pentru cancerul de prostată. Un nivel crescut de PSA poate indica posibilitatea unui cancer, dar poate fi cauzat și de multe alte afecțiuni. Nivelurile PSA cresc, de asemenea, la toți bărbații odată cu vârstă.
Testul PSA poate oferi rezultate fals pozitive (niveluri PSA ridicate, dar fără cancer de prostată) și uneori false negative (niveluri scăzute sau normale ale PSA, dar cancerul de prostată este prezent). De asemenea, testul PSA nu poate face diferența dintre cancerul de prostată cu creștere lentă (care nu este la fel de periculos) și cancerul mai sever.
Valori normale
Rezultatele sunt date în nanograme pe mililitru, ng / ml.
Rezultatele sub 4,0 ng / ml sunt considerate normale, dar medicii pot utiliza aceste intervale pentru rezultatele pe bază de vârstă pentru a stabili că e totul normal:
- Vârste cuprinse între 40 și 49 ani: 0-2,5 ng / ml
- Vârste de la 50 la 59 ani : 0-3,5 ng / ml
- Vârste de la 60 până la 69 ani: 0-4,5 ng / ml
- Vârste de la 70 până la 79 ani: 0-6,5 ng / ml
Valori anormale
Dacă medicul consideră că e posibil să fie cancer, se poate recomanda o biopsie a prostatei pentru confirmarea diagnosticului.
Nu există un nivel specific sau anormal specific de PSA în sânge, iar nivelurile pot varia în timp la același bărbat.
Nivelurile PSA depind de vârsta unui bărbat. Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, nivelul de PSA crește în mod natural. Un nivel mai mare decât nivelul normal al PSA nu înseamnă întotdeauna că un bărbat are cancer de prostată. Nivelurile ridicate de PSA pot fi, de asemenea, cauzate de:
- o prostată mărită din cauza hiperplaziei benigne de prostată;
- o prostată inflamată sau infectată (numită prostatită);
- o infecție a tractului urinar;
- un test medical recent sau o procedură la prostată, cum ar fi o ecografie transrectală (TRUS) sau o biopsie;
- un cateter urinar;
- un examen pentru vezică urinară;
- activitatea sexuală care include ejacularea;
- ciclism sau altă activitate fizică intensă;
- temperaturi mai mari.
Uneori, nivelul PSA crește temporar după câțiva ani de la primirea radioterapiei pentru a trata cancerul de prostată. Aceasta se numește un salt PSA. În cele mai multe cazuri, nivelul PSA va scădea data viitoare când va fi testat. Tratamentul nu este necesar decât dacă nivelul PSA continuă să crească.
Ce fac dacă obțin rezultate anormale?
Medicul ar putea utiliza alte modalități de interpretare a rezultatelor PSA înainte de a decide dacă să recomande o biopsie pentru a testa țesuturile canceroase. Aceste alte metode sunt menite să îmbunătățească acuratețea testului PSA ca instrument de screening.
Dacă rezultatele par a fi anormale, se poate efectua un alt test, împreună cu un examen digital rectal. Dacă nivelul PSA este încă ridicat, medicul poate utiliza una dintre următoarele proceduri de urmărire:
- test PSA ser, incluzând viteza PSA și timpul de dublare PSA
- testarea pentru PSA liber în sânge
- densitatea PSA
- nomogramele
În cazul în care nivelul PSA continuă să crească sau medicul simte umflături pe prostată în timpul unei examen digital rectal, testele de urmărire pot include, de asemenea:
- teste de urină, cum ar fi o analiză de urină
- ecografie transrectală
- radiografie
- un examen al vezicii urinare (numit cistoscopie)
- o biopsie de prostată
Proceduri de urmărire PSA
Testarea PSA în timp este folosită în cea mai mare parte pentru a monitoriza răspunsul unui bărbat la tratamentul cancerului. Este mai puțin utilă la diagnosticarea cancerului de prostată. Analizează modificările nivelului PSA în timp. Acest lucru este important deoarece nivelele PSA tind să crească și să scadă chiar și la bărbații care nu au cancer de prostată. Măsoară viteza PSA și timpul de dublare PSA.
Viteza PSA
Viteza PSA este schimbarea nivelelor PSA în timp. O creștere rapidă a PSA poate indica prezența cancerului sau a unei forme agresive de cancer.
Procentul de PSA liber și legat
În sânge, PSA este fie legat, fie liber (nelegat). Legat înseamnă că este atașat la alte proteine. PSA care nu este atașat la alte proteine este denumit PSA liber, deoarece circulă liber în sânge. Nivelul PSA total include cantitatea de PSA liber și legat în sânge. Nivelurile libere de PSA sunt adesea mai ridicate la bărbații cu boli non-canceroase ale prostatei și mai scăzute la bărbații cu cancer de prostată. Un procent PSA liber peste 25% este considerat normal. Unii medici recomandă ca bărbații cu un PSA de 18% sau mai puțin să aibă o biopsie de prostată. Dacă aveți un nivel ridicat de PSA, dar un procent redus de PSA liber, este posibil să aveți un risc mai mare de a avea cancer de prostată.
Densitatea PSA
Cancerul de prostată poate produce mai mult PSA pe volum de țesut decât condițiile benigne de prostată. Măsurătorile densității PSA ajustează valorile PSA pentru volumul prostatei.
Densitatea PSA poate ajuta medicii să vadă ce bărbați au cancer de prostată și care bărbați au hiperplazie prostatică benignă, deoarece un un nivel ridicat pentru densitatea PSA (peste 0,1) este mai frecvent legat de cancerul de prostată. Densitatea PSA din zona de tranziție este nivelul de PSA din sânge în raport cu volumul zonei de tranziție a prostatei.
Nomograma
Nomogramele sunt modele statistice care prezic rezultatul probabil. Programele de cancer de prostată se referă la rezultatele PSA și la o serie de alți factori, cum ar fi vârsta, etnia, istoricul familial, simptomele urinare, rezultatele examenului digital rectal și rezultatele biopsiei prostatei. Nomogramele sunt apoi folosite pentru a calcula riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de prostată, pentru a determina necesitatea unei biopsii, pentru a vedea cât de agresiv e cancerul etc.
Limitări și riscuri
Limitările testelor PSA includ:
- Alți factori pot crește nivelul PSA – Pe lângă cancer, alte afecținin care pot ridica nivelul PSA includ o prostată mărită (hiperplazia prostatică benignă sau BPH) și o prostată inflamată sau infectată (prostatită). De asemenea, nivelurile de PSA cresc în mod normal odată cu vârsta.
- Factori care pot scădea nivelul PSA – Anumite medicamente utilizate pentru tratamentul BPH sau afecțiuni urinare și doze mari de anumite medicamente pentru chimioterapie pot reduce nivelul PSA. Obezitatea poate, de asemenea, reduce nivelul de PSA.
- Rezultat fals pozitiv – Un rezultat fals pozitiv pe un test PSA sugerează că un bărbat ar putea avea cancer de prostată atunci când nu are de fapt. Acest lucru se întâmplă destul de des la testarea PSA și numai aproximativ 1 din 4 rezultate anormale sunt date de cancer. Un rezultat fals pozitiv poate duce la teste și proceduri inutile si invazive, cum ar fi biopsii repetate. Poate provoca, de asemenea, anxietate și temeri inutile.
- Rezultat fals negativ – Un rezultat fals negativ înseamnă că testul arată că nivelul PSA este normal chiar dacă este prezent cancerul de prostată. Testarea pentru antigenul specific prostatic ratează aproximativ 15% dintre cazurile de cancer de prostată. Obținerea unui rezultat fals negativ poate însemna că un bărbat și medicul său ignoră simptomele cancerului de prostată.
- Supradiagnostic – Studiile au estimat că între 23 și 42% dintre bărbații cu cancer de prostată detectat prin teste pentru antigenul specific prostatic au tumori care nu ar avea ca rezultat simptome în timpul vieții. Aceste tumori fără simptome sunt considerate supradiagnosticate – identificarea cancerului care nu poate provoca probleme și nu prezintă un risc pentru viață. Supradiagnosticul poate duce la administrarea de tratamente care nu sunt absolut necesare (supra-tratament).
Potențiale riscuri
Riscurile potențiale ale testului pentru antigenul specific prostatic sunt în esență corelate cu alegerile pe care le faceți pe baza rezultatelor testului, cum ar fi decizia de a fi supuși testelor suplimentare și tratamentului pentru cancerul de prostată. Riscurile includ și acele probleme care pot apărea mereu după o prelevare de sânge, ca înroșire sau vânătaie la locul de puncție.
Referinte:
(1) Prostate specific antigen test, link: https://www.healthdirect.gov.au/prostate-specific-antigen-PSA-test
(2) PSA test, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psa-test/about/pac-20384731
(3) Prostate-specific antigen (PSA) test, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/tests-and-procedures/prostate-specific-antigen-psa/?region=on
(4) Prostate-Specific Antigen (PSA) Test, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/prostate-specific-antigen-psa-test/
(5) Prostate-Specific Antigen (PSA) Test, link: https://www.cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:24
Vezi comentariile (9)
Buna ziua,până 0,365 și free pusă 0,126 sunt motive de îngrijorare?va multumesc
Psa 0,365 și free psa sunt motive de îngrijorare. Va multumesc
Psa 0,365 și free psa 0,126sunt motive de îngrijorare. Va multumesc
BUNA ZIUA
VA ROG SA-MI SPUNETI DACA VALOAREA PSA=4,14, ESTE INGRIJORAATOARE , AVAND IN VEDERE CA AM IMPLINIT VARSATA DE 70 ANI.
LIMITA DIN STANDARDELE MEDICALE ARATA CA ; varsta mai mica de 70 ani= 4,1
varsta mai mare de 70 ani = 4,4
MULTUMESC
Buna ziua! Va adresez o intrebare in speranta ca imi veti raspunde si voi putea sa am un punct de vedere inalt profesional. O valoare de 1,83 in Decembrie 2018 iar 2,65 in Iunie 2020 ce poate indica? Sunt nascut in August 1969. Va multumesc anticipat !
Buna ziua,
Va rog daca se poate sa imi spuneti pentru o persoana de 73 ani acest rezultat cat este de ingrijorator
INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
2. PSA (antigen specific prostatic) -Ser (ACCESS 2)
39.07 ng/ml
Multumesc frumos!
Bună seara nu rezulta de 12.28 la vârsta de 66 de ani cum este ?
Buna ziua va rog sa mi spuneti daca valoarea PSA 0,407 ESTE INGRIJORATOARE virsta o am de 72 ani va multumesc .
Ce înseamnă 0.609 rezultatul la sînge?Este normal?