Citeste mai multe despre angiosarcom – ce este acest tip de cancer, care sunt semnele si simptomele asociate, cauzele si factorii de risc si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este angiosarcomul?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic si tratament
Ce este angiosarcomul?
Angiosarcomul este un cancer rar care se dezvolta in mucoasa interioara a vaselor de sange si a vaselor limfatice. Acest cancer poate aparea oriunde in corp, dar cel mai adesea apare la nivelul pielii, sanului, ficatului sau splinei. Angiosarcomul cutanat reprezinta majoritatea cazurilor de angiosarcom si apare de obicei pe scalp si fata. Angiosarcomul care apare sub suprafata pielii se numeste angiosarcom subcutanat. Aproximativ 25% dintre angiosarcoame se formeaza in tesutul profund, iar aproximativ 8% in tesutul mamar.
Chirurgia este adesea principalul tratament. Scopul este de a elimina tot cancerul, precum si o parte din tesutul sanatos din jurul acestuia. Este posibil sa nu fie o optiune in cazul in care cancerul este prea mare sau s-a raspandit in alte parti ale corpului. Radioterapia este adesea folosita dupa o interventie chirurgicala pentru a distruge orice celule canceroase ramase. Chimioterapia utilizeaza medicamente sau substante chimice care sunt luate pe cale orala sau injectate intravenos pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a impiedica diviziunea.
Despre sarcom poti citi mai multe aici.
Simptome
Semnele si simptomele angiosarcomului pot varia in functie de localizare. In general, angiosarcomul apare la nivelul pielii de pe cap si gat – adesea la nivelul scalpului. Simptomele acestei forme de angiosarcom includ:
- formatiune proeminenta care arata ca o vanataie;
- leziune asemanatoare vanatailor care creste in timp;
- leziune care poate sangera atunci cand este zgariata sau lovita;
- umflarea pielii din jurul leziunii;
- un nodul moale ce poate fi vazut sau palpat.
Cand angiosarcomul afecteaza organele, cum ar fi ficatul sau inima, adesea provoaca durere. Alte simptome depind de localizarea angiosarcomului.
Cauze si factori de risc
Nu se cunoaste cauza pentru majoritatea angiosarcoamelor. Exista, insa, unii factori care pot creste riscul de aparitie a bolii. Angiosarcomul apare atunci cand celulele din captuseala unui vas de sange sau a unui vas limfatic dezvolta modificari la nivelul ADN-ului. Modificarile, numite si mutatii, vor face ca celulele sa creasca si sa se divida rapid si necontrolat. Celulele canceroase pot invada si distruge tesutul sanatos al corpului. In timp, aceste celule se pot desprinde si se pot raspandi in alte zone ale corpului.
Factorii care pot creste riscul de angiosarcom includ:
- istoric de radioterapie – tratamentul cu radiatii pentru cancer sau alte afectiuni poate creste riscul de angiosarcom (angiosarcomul este un efect secundar rar al radioterapiei);
- umflare cauzata de afectarea vaselor limfatice – umflarea cauzata de o acumulare de lichid limfatic se numeste limfedem si apare atunci cand sistemul limfatic este blocat sau deteriorat – despre edeme si umflaturi poti citi mai multe aici;
- expunerea la anumite substante chimice – angiosarcomul hepatic este legat de expunerea la mai multe substante chimice, precum clorura de vinil;
- sindroame genetice – anumite modificari ale genelor pot creste riscul de a dezvolta angiosarcom – precum modificarile genetice care cauzeaza neurofibromatoza, sindromul Maffucci sau sindromul Klippel-Trenaunay si genele BRCA1 si BRCA2.
In cele mai multe cazuri, cauza unui sarcom este necunoscuta.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul incepe cu analiza istoricului medical si a simptomelor, impreuna cu o examinare fizica. Ulterior se pot recomanda proceduri imagistice, ca RMN, CT sau PET – acestea pot ajuta la identificarea localizarii si dimensiunii tumorii. De asemenea, pot arata daca boala s-a raspandit in corp. O biopsie, in care se va preleva o mica proba de tesut, poate confirma un diagnostic.
Cum se trateaza angiosarcomul?
Angiosarcomul este un cancer cu crestere rapida, asa ca tratamentul este de obicei intensiv. Optiunile de tratament pot include de obicei operatie, chimioterapie si radioterapie. Alegerea metodelor de tratament depinde de fiecare caz in parte – localizare, dimensiune si daca s-a raspandit in alte zone ale corpului.
Interventie chirurgicala
In timpul operatiei, medicii vor elimina cat mai mult posibil din angiosarcom. Insa, uneori operatia nu este posibila din cauza locatiei. Scopul interventiei chirurgicale este eliminarea intregului angiosarcom. Chirurgul va indeparta cancerul si o parte din tesutul sanatos care il inconjoara. Uneori, operatia nu este o optiune – acest lucru se poate intampla in cazul in care cancerul este foarte mare sau s-a raspandit in alte zone ale corpului.
Radioterapie
Radioterapia poate fi utilizata in timpul interventiei chirurgicale. Vizeaza zona tumorii pentru a preveni cresterea din nou dupa ce masa este indepartata. Radioterapia foloseste fascicule de inalta energie, cum ar fi raze X si protoni, pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia este uneori folosita dupa o interventie chirurgicala pentru a distruge orice celule canceroase care au ramas. Radioterapia poate fi, de asemenea, utilizata daca angiosarcomul nu poate fi redus prin operatie.
Chimioterapia
Daca tumora s-a raspandit in alte parti ale corpului, chimioterapia poate fi utilizata pentru a distruge celulele canceroase. Chimioterapia poate fi, de asemenea, combinata cu radioterapia daca angiosarcomul nu poate fi indepartat prin interventie chirurgicala.
Alte tratamente
De asemenea, uneori se poate folosita terapia tintita. Tratamentele medicamentoase vizate ataca substantele chimice specifice prezente in celulele canceroase. Prin blocarea acestor substante chimice, tratamentele medicamentoase tintite pot duce la moartea celulelor canceroase. Pentru tratamentul angiosarcomului, medicamentele tintite ar putea fi o optiune in cazul in care cancerul este avansat.
O alta optiune poate fi imunoterapia. Imunoterapia foloseste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. Este posibil ca sistemul imunitar al corpului sa nu atace cancerul, deoarece celulele canceroase produc proteine care le protejeaza de celulele sistemului imunitar. Imunoterapia functioneaza interferand cu acest proces. In caz de angiosarcom, imunoterapia ar putea fi o optiune de tratament pentru cancerul avansat.
Cu cat cancerul este diagnosticat mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare. Persoanele care au tumori mici care sunt usor de indepartat au cel mai bun prognostic. Tratamentul optim al angiosarcomului cutanat nu a fost definit. Aceste angiosarcoame sunt dificil de tratat din cauza naturii multifocale si a modelului extins de raspandire. Chirurgia radicala si radioterapia postoperatorie sunt in general utilizate, dar recidiva tumorala este frecventa din nefericire dupa tratament. In ciuda tratamentului agresiv, prognosticul este adesea mai slab in astfel de cazuri.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6895451/
(2) https://www.news-medical.net/health/What-is-Angiosarcoma.aspx
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/angiosarcoma/diagnosis-treatment/drc-20350248
(4) http://sarcomahelp.org/angiosarcoma.html
(5) https://www.webmd.com/cancer/what-is-angiosarcoma
(6) https://sarcoma.org.uk/about-sarcoma/what-is-sarcoma/types-of-sarcoma/angiosarcoma/
(7) https://dermnetnz.org/topics/angiosarcoma
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 01/08/2022 11:22