10 Mituri despre cancerul de san

In prezent exista numeroase mituri in general cand vine vorba despre cancer, inclusiv legate de cancerul mamar. Iata cele mai frecvente mituri despre cancerul de san.

CUPRINS:

Cancerul de san este unul dintre cele mai cunoscute si mai discutate tipuri de cancer, dar exista inca numeroase idei gresite referitoare la acesta. Unele dintre mituri se refera la cancer in general, in timp ce altele se refera la unele tipuri specifice, inclusiv cancerul de san. Vezi aici articolul nostru in care prezentam cele mai comune mituri despre cancer.

Iata 10 Mituri despre cancerul de san:

Mitul 1. Daca nu am in familie cazuri de cancer mamar, nu voi avea nici eu

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu un cancer mamar nu prezinta antecedente familiale cunoscute. Multi cred ca acest cancer este o boala mostenita. Insa, doar aproximativ 5-10% dintre cancerele de san sunt considerate ereditare, ceea ce inseamna ca sunt cauzate de modificari anormale (sau mutatii) in anumite gene transmise de la parinte la copil. Marea majoritate a persoanelor care sufera de cancer de san nu prezinta istoric familial, astfel ca alti factori sunt implicati – cum ar fi factori de mediu si care tin de stilul de viata. Principalii factori de risc sunt pur si simplu genul feminin si imbatranirea. In timp, celulele mamare sanatoase pot dezvolta singure mutatii, transformandu-se in cele din urma in celule canceroase.

Totusi, daca aveti un istoric familial de cancer de san, fie din partea mamei, fie a tatalui, este un factor de risc important ce trebuie luat in serios. Daca exista unul sau mai multe cazuri de cancer de san la rude apropiate de sange, in special inainte de varsta de 40 de ani, sau alte tipuri de cancer, cum ar fi cancer ovarian si de prostata in familie, discutati cu medicul despre cele mai eficiente metode de screening mamar.

Mitul 2. Daca am un stil de viata sanatos, nu voi dezvolta cancer la san

Ai o greutate sanatoasa, faci sport in mod regulat, mananci sanatos si consumi alcool foarte rar – asta inseamna ca nu poti dezvolta cancer de san? Raspunsul din pacate este ca poti dezvolta cancer mamar chiar daca ai un stil de viata sanatos. Desi aceste comportamente pot ajuta foarte multe la scaderea riscului de cancer mamar, nu pot sa-l elimine. Factorii de risc pentru cancer in general sunt factori modificabili si factori nemodificabili. Acestia din urma tin de varsta, gen, ereditate etc. Cu siguranta daca avem un stil de viata sanatos riscul este mai mic, dar asta nu garanteaza ca nu vom dezvolta boala. E important sa faceti controale medicale regulate, sa efectuati auto-examinarea sanilor si sa acordati atentie oricaror modificari neobisnuite ale sanilor.

Mitul 3. Purtarea sutienului cauzeaza cancer de san

Unele mituri despre cancerul de san tin de utilizarea anumitor produse sau piese vestimentare. Nu exista dovezi ca sutienele cauzeaza cancer de san. Anumite surse media au alimentat mituri conform carora purtarea unui sutien poate creste riscul de cancer mamar. Teoria a fost ca purtarea unui sutien, mai ales daca are sarma, ar putea restrictiona fluxul de lichid limfatic din san, provocand acumularea de substante toxice in tesut. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sustina aceasta afirmatie.

Mitul 4. Deodorantele si antiperspirantele pot cauza cancer mamar

Nu exista dovezi ale unei legaturi intre deodorante si cancerul de san. Au existat zvonuri conform carora antiperspirantele, in special cele care contin aluminiu si alte substante chimice, sunt absorbite in ganglionii limfatici si ajung in celulele mamare, crescand riscul de cancer. O alta teorie a fost ca antiperspirantele, prin oprirea transpiratiei la nivelul axilei, pot preveni eliberarea de substante toxice din ganglionii limfatici de la axila, crescand si riscul de cancer. Cu toate acestea, nu exista dovezi ale unei legaturi intre utilizarea antiperspirantelor si cancerul de san. Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca aceste produse afecteaza riscul de cancer.

Mitul 5. Cancerul de san apare doar la femeile in varsta

Adevarul este ca si femeile mai tinere pot sa dezvolte cancer la san, la fel si barbatii. Cancerul mamar este mai frecvent la femei de varsta mijlocie si in varsta, dar poate sa apara si la barbati sau la femeile mai tinere. Femeile cu antecedente familiale puternice de cancer mamar, in special cancere diagnosticate inainte de varsta de 40 de ani, trebuie de obicei sa inceapa screeningul mai devreme. De fapt, femeile sub 50 de ani reprezinta 25% dintre toate cazurile de cancer de san si tind sa aiba rate de mortalitate mai mari. Acest lucru se explica partial prin faptul ca femeile mai tinere tind sa aiba sani mai densi, ceea ce face mai dificila depistarea nodulilor in timpul mamografiilor.

Related Post

Femeile de toate varstele trebuie sa efectueze autoexaminari mamare, acordand atentie mai multor simptome si semne ale cancerului de san, care includ o masa la nivel mamar, scurgeri mamelonare, modificari ale culorii sanilor, roseata sau descuamare a pielii din jurul sanului, schimbare in dimensiunea sau forma sanului si mameloane inversate. Autoexaminarile nu sunt intotdeauna suficiente, iar simptomele cancerului de san sunt adesea vizibile doar dupa cateva luni, deci este important sa respectati recomandarile de screening.

Cancerul de san poate sa apara, de asemenea, si la barbati. Citeste aici mai multe despre cancerul de san la barbati. Din cauza anatomiei, se crede ca doar femeile pot sa dezvolte cancer la san. Adevarul este ca, desi femeile dezvolta cancer de san la o rata mult mai mare, barbatii pot dezvolta, de asemenea, cancer mamar. Simptomele si tratamentul bolii la barbati sunt aceleasi cu cele la femei. La fel ca la femei, riscul la barbati creste odata cu inaintarea in varsta.

Mitul 6. Orice masa la nivelul sanului este cancer

Multe femei pot avea un nodul mamar sau mai multi la san, dar, cu toate acestea, 80% dintre aceste mase sunt inofensive. Adesea, acestea sunt fie chisturi, fie modificari fibrochistice sau fibroadenoame, care sunt toate probleme benigne. Cu toate acestea, nu ignorati nicio modificare la nivelul sanului si mergeti la medic pentru un diagnostic precis.

Mitul 7. Mamografiile previn sau reduc riscul de cancer

Pe lista cu mituri despre cancerul de san sunt si unele despre mamografii. Mamografiile regulate nu vor preveni sau reduce riscul de cancer de san. Ele doar detecteaza cancerul de san care exista deja – reducand insa riscul de deces la pacientii cu cancer de san cu aproximativ 16%. Practic, ajuta la depistarea unui cancer in stadii incipiente, cand sansele de vindecare sunt mai mari. Cu toate acestea, cele mai multe tipuri de cancer de san au nevoie de mai multi ani pana sa fie vizibile pe mamografii, iar screening-ul rateaza pana la 20% dintre toate tumorile. De aceea, este important ca toate femeile sa acorde o atentie deosebita sanilor pentru a detecta potentialele schimbari cat mai curand posibil. Mamografiile si efectuarea unui examen clinic la san in mod regulat sunt cele mai eficiente modalitati de a detecta cancerul de san in primele etape.

Retineti ca mamografiile detecteaza doar 80-85 % dintre tipurile de cancer. Mamografiile pot avea uneori rezultate fals pozitive sau fals negative. Daca mamografia recenta este normala, dar simtiti o masa sau o modificare anormala la nivelul sanului, ar trebui sa va adresati imediat medicului. Desi mamografiile pot detecta majoritatea cazurilor de cancer mamar si pot duce la un tratament precoce, ele nu pot preveni boala.

Mitul 8. Va exista intotdeauna un nodul care sa indice cancerul de san

Un nodul mamar nu inseamna neaparat cancer, iar cancerul mamar nu prezinta mereu un nodul depistat. Autoexaminarile sunt modalitati importante de a verifica semnele de cancer de san, dar nu vor fi intotdeauna exacte, deoarece nu se poate palpa sau depista mereu o masa la nivelul sanului. Exista mai multe alte simptome ale cancerului de san care pot indica boala, cum ar fi modificari ale mamelonului si a zonei inconjuratoare, scurgeri la nivelul mamelonului, umflarea pielii si schimbarea culorii sau ingroasarea pielii. Este important sa aveti grija la alte semne si simptome.

Cancerul de san ar putea sa nu provoace un nodul, mai ales atunci cand se dezvolta in primele etale. De fapt, in primele etape, cele mai multe tipuri de cancer de san nu pot provoca mase. Discutati cu medicul daca simtiti o masa sau observati modificari la nivelul sanului care ar putea fi un semn de cancer. Acestea includ dureri la nivelul sanului sau mamelonului, umflaturi la nivelul sanului, iritatii sau modificari ale pielii de la nivelul sanilor, retractia mamelonului etc.

Mitul 9. Cancerul de san are o singura optiune de tratament

Ca si in cazul altor tipuri de cancer, tratamentul cancerului de san este specific pentru fiecare persoana si depinde de mai multi factori. Acesti factori care influenteaza tratamentul sunt dimensiunea cancerului, stadiul, gradul, daca este legat de o mutatie genetica mostenita, daca este alimentat de hormoni etc. Chirurgia, chimioterapia, terapia tinta, radioterapia si terapia hormonala sunt toate tratamente posibile pentru cancerul de san. Planurile de tratament variaza foarte mult in functie de caracteristicile cancerului si de preferintele pacientului. De asemenea, mastectomia nu este singurul tratament. Exista mai multe optiuni pentru tratarea cancerului de san, cum ar fi chimioterapia, radioterapia si terapia hormonala. Mastectomia nu este singura optiune. Mastectomia este recomandata in cazuri specifice in care fie pacientul nu raspunde la alt tratament, fie daca tipul de cancer justifica un astfel de tratament.

Mitul 10. Daca am sani mici am risc mai mic de cancer la san

Dimensiunea sanilor nu joaca un rol in riscul de a dezvolta cancer la san. Riscul nu depinde de marimea sanilor. Sanii mai mari pot fi insa mai greu de examinat decat cei mici, cand vine vorba de mamografii si teste clinice. Insa, controalele periodice sunt indicate indiferent de dimensiunea sanilor.

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare