Citeste pe larg despre ulcerul gastric – ce semne si simptome produce, care sunt cauzele care duc la aparitia unui ulcer, ce complicatii poate cauza si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este ulcerul gastric?
2. Semne si simptome de ulcer gastric
3. Cauze ulcer gastric
4. Complicatii
5. Cum este diagnosticat ulcerul gastric?
6. Tratament ulcer gastric
Ce este ulcerul gastric?
Ulcerele gastrice sau la stomac sunt leziuni care se dezvolta in mucoasa stomacului. De asemenea, se pot dezvolta ulcere intr-o parte a intestinului dincolo de stomac, numite ulcere duodenale. Ulcerele la stomac si ulcerele duodenale provoaca aceleasi simptome si tratamentul pentru ambele este acelasi. Ulcerele peptice sunt acele ulcere care afecteaza atat stomacul, cat si intestinul subtire.
Un ulcer apare atunci cand stratul gros de mucus care protejeaza stomacul de sucurile digestive este redus. Acest lucru permite ca acizii digestivi sa atace tesuturile care captusesc stomacul, provocand un ulcer. Un ulcer la stomac poate fi vindecat cu usurinta, dar poate deveni si foarte sever fara un tratament adecvat. Cel mai frecvent simptom al ulcerului peptic este durerea de stomac.
Cele mai frecvente cauze ale ulcerului peptic sunt infectia cu bacteria Helicobacter pylori si utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul si naproxenul sodic. Stresul si alimentele condimentate nu provoaca ulcer peptic. Cu toate acestea, ele pot agrava simptomele.
Semne si simptome de ulcer gastric
Cel mai frecvent simptom al unui ulcer la stomac este o durere cu senzatie de arsura in centrul abdomenului. Poate dura de la cateva minute la cateva ore si adesea apare la cateva ore de la masa. Acidul gastric agraveaza durerea, la fel ca starea de stomac gol. Durerea poate fi ameliorata adesea prin consumul anumitor alimente care tamponeaza acidul din stomac sau prin administrarea unui medicament care reduce aciditatea, dar apoi durerea poate reveni. Durerea poate fi mai accentuata intre mese si noaptea.
Insa, retineti ca ulcerele la stomac nu sunt intotdeauna dureroase. De asemenea, unii oameni pot prezenta si alte simptome, cum ar fi:
- indigestie;
- arsuri la stomac;
- pierderea poftei de mancare;
- stare generala de rau;
- pierdere in greutate.
Alti oameni se pot confrunta cu eructatii sau balonare dupa ce consuma alimente grase. Multi oameni cu ulcer peptic nu au simptome.
Mai rar, ulcerele pot provoca semne sau simptome severe, cum ar fi:
- varsaturi sau varsaturi cu urme de sange – care poate aparea rosu sau negru;
- sange intunecat in scaun sau scaune negricioase;
- probleme de respiratie;
- senzatie de lesin.
Cauze ulcer gastric
Tractul digestiv este acoperit cu un strat mucos care protejeaza in mod normal impotriva acidului. Insa, in cazul in care cantitatea de acid este crescuta sau cantitatea de mucus este scazuta, s-ar putea dezvolta un ulcer. Ulcerele la stomac apar atunci cand se formeaza leziuni ale stratului care protejeaza mucoasa stomacului de acizii din stomac. Acest lucru este de obicei dat de:
- o infectie cu Helicobacter pylori;
- administrarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina – mai ales daca sunt luate pentru o perioada lunga de timp sau in doze mari.
Bacteria Helicobacter pylori este cauza principala a ulcerului peptic. Poate trai in mucoasa stomacului, iar substantele chimice pe care le produce provoaca iritatii si inflamatii. H. pylori cauzeaza direct o treime dintre ulcerele gastrice si este un factor care contribuie la aproximativ trei cincimi dintre cazuri. Alte tulburari cauzate de aceasta infectie includ gastrita si dispepsia (indigestia).
Se credea ca stresul sau anumite alimente ar putea provoca ulcere gastrice, dar exista putine dovezi care sa sugereze ca este adevarat. Insa, in anumite cazuri stresul si alimentele picante pot intensifica simptomele. Ulcerele la stomac pot afecta pe oricine, dar sunt mai frecvente la persoanele cu varsta peste 60 de ani. Aceasta problema apare mai frevent in randul barbatilor.
Pe langa riscurile legate de administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, este posibil sa aveti un risc mai mare de ulcer peptic in caz de:
- fumat – fumatul poate creste riscul de ulcer peptic la persoanele care sunt infectate cu H. pylori mai ales;
- consum de alcool – alcoolul poate irita si eroda mucoasa stomacului si creste cantitatea de acid din stomac care este produsa;
- stres cronic;
- consum de alimente picante.
Complicatii
Un ulcer gastric netratat poate duce la o serie de complicatii. Ulcerul hemoragic este o complicatie grava a ulcerului. Sangerarea data de ulcerul gastric este mai frecventa la persoanele tratate cu agenti de subtiere a sangelui, cum ar fi warfarina, aspirina sau clopidogrelul. Ulcerul perforat este o alta complicatie severa. Un ulcer sever, netratat, poate afecta peretele stomacului, permitand ca sucurile digestive si alimentele sa se scurga in cavitatea abdominala.
Ulcerele peptice pot bloca uneori trecerea alimentelor prin tractul digestiv, ducand la instalarea rapida a senzatiei de satietate, la varsaturi, pierdere in greutate. De asemenea, se cerede ca unele ulcere gastrice pot deveni maligne in timp. Acest lucru este mai probabil atunci cand ulcerul este cauzat de infectia cu H. pylori. H. pylori este o cauza care contribuie la cancerul gastric, desi, din fericire, acest lucru este mai putin frecvent.
Ulcerul gastric si riscul de cancer
Exista unele dovezi ca poate fi o legatura intre ulcerele gastrice si cancerul la stomac. Ulcerul gastric si cancerul gastric au factori etiologici in comun. O cauza probabila a ambelor este gastrita atrofica indusa de H. pylori. Ulcerele gastrice sunt cauzate in principal de Helicobacter pylori. Infectia cauzata de H pylori este, de asemenea, legata de carcinom sau cancer. Astfel, ulcerul si cancerul la stomac impartasesc un factor de risc comun major.
Deoarece un ulcer gastric este o rana deschisa, pot sa apara infectii cu usurinta. Inflamatia de lunga durata poate duce la inflamatia cronica a stomacului si chiar la cancer de stomac. Tesutul gastric deteriorat poate deveni inlocuit cu tesut intestinal sau fibros. Aceasta transformare poate fi uneori unul dintre primele simptome ale cancerului de stomac.
Retineti ca ulcerele pot fi tratate cu usurinta, dar este important sa fie identificate cat mai curand posibil. De asemenea, este important sa nu uitam ca doar in rare cazuri ulcerele sunt legate de cancer de stomac. Insa, este important sa mergeti la medic daca aveti simptome de ulcer, deoarece lasat netratat, poate duce la o serie de complicatii grave.
Cum este diagnosticat ulcerul gastric?
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor, a istoricului medical si o examinare fizica. Testele imagistice utilizate pentru a diagnostica ulcerele includ o endoscopie superioasa si radiografia cu bariu. Se vor face si analize pentru a exclude infectia cu H. pylori.
Gastrita vs Ulcer
Gastrita si ulcerul gastric impartasesc multe simptome. Gastrita poate fi un precursor al ulcerelor gastrice, cauzata de aceiasi factori care pot provoca in cele din urma ulcer, inclusiv infectia cu H. pylori. Atat gastrita, cat si ulcerele gastrice pot provoca dureri de stomac, precum si simptome de indigestie. De obicei, durerea data de un ulcer este mai localizata.
Ulcer vs Arsuri la stomac
Durerea abdominala din cauza ulcerului poate fi foarte asemanatoare cu arsurile la stomac. Este adesea descrisa ca o durere cu senzatie de arsura. De obicei, durerea data de un ulcer va fi localizata la locul ulcerului, care se afla in stomac sau intestinul subtire. Arsurile la stomac acopera o zona mai larga si tind sa fie localizate mai sus in piept. Cu toate acestea, puteti avea arsuri la stomac si dureri legate de ulcer in acelasi timp.
Tratament ulcer gastric
Tratamentul va depinde de ceea ce a cauzat ulcerul. De obicei, se va prescrie un medicament numit inhibitor al pompei de protoni pentru a reduce cantitatea de acid din stomac. De asemenea, se vor administra antibiotice daca ulcerele au fost cauzate de o infectie cu H. pylori. Pe langa aceste tratamente, medicul va poate recomanda si blocanti ai receptorilor H2 (medicamente care blocheaza productia de acid), oprirea utilizarii tuturor antiinflamatoarelor nesteroidiene, endoscopie de monitorizare, probiotice.
Efectele secundare ale medicamentelor utilizate pentru a trata ulcerul stomacal pot include greturi, ameteli, dureri de cap, diaree, durere abdominala. Aceste efecte secundare sunt de obicei temporare. Daca oricare dintre aceste reactii adverse provoaca un disconfort extrem, discutati cu medicul despre schimbarea medicamentelor. In cazuri foarte rare, un ulcer gastric complicat va necesita interventie chirurgicala. Acesta poate fi cazul ulcerelor care continua sa reapara, care nu se vindeca, daca apar sangerari sau perforatii.
Ulcerele de stomac pot sa reapara dupa tratament, desi acest lucru este mai putin probabil sa se intample daca este abordata cauza de baza.
Alte recomandari
Pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, este important si sa renuntati la fumat, sa evitati alimentele care agraveaza simptomele, cum ar fi alimentele grase, alcoolul, rosiile, alimentele picante, cafeaua, ciocolata sau bauturile calde. Consumul unei varietati de fructe si legume este cheia pentru o mucoasa sanatoasa a tractului digestiv. Aceste alimente sunt bogate in antioxidanti, inhiba secretia acida si au proprietati citoprotectoare si antiinflamatorii. In plus, este important sa gestionati stresul. Stresul poate agrava simptomele unui ulcer peptic.
Referinte:
(1) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/peptic-ulcers-stomach-ulcers
(2) https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ulcer
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stomach-ulcer
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/312045
(5) https://www.webmd.com/digestive-disorders/peptic-ulcer-overview
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10658066/
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8657240/
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 30/08/2022 08:38