Tumorile spinale sunt mase (benigne sau maligne) care se formeaza la nivelul maduvei spinarii sau vertebrelor. Iata care sunt simptomele, cauzele si factorii de risc, precum si metodele de tratament utilizate.
CUPRINS:
1. Ce sunt tumorile spinale?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
Ce sunt tumorile spinale?
Tumorile spinale sunt tumori care se formeaza la nivelul maduvei spinarii sau a vertebrelor. Pot fi tumori maligne (canceroase) sau tumori benigne (necanceroase) care se pot dezvolta in maduva spinarii sau in zonele din jur. O tumora maligna spinala contine celule canceroase, creste rapid, invadeaza tesuturile sanatoase din apropiere si poate pune viata in pericol.
O tumora benigna nu contine celule canceroase, rar invadeaza tesuturile din apropiere sau se raspandeste in alte parti ale corpului si, de obicei, nu creste din nou dupa ce este indepartata. Insa, chiar daca unele astfel de tumori nu sunt canceroase, pot comprima maduva spinarii sau radacinile nervoase si pot provoca simptome. Unele dintre tumorile spinale benigne frecvente sunt osteomul, osteoblastomul, hemangiomul, neurofibromul si osteocondromul. Din fericire, tumorile spinale sunt relativ rare.
Tumori primare vs. Tumori metastatice
Tumorile spinale pot fi clasificate ca tumori spinale primare sau metastatice. Tumorile spinale primare incep intr-o singura zona a coloanei vertebrale, dezvoltandu-se din celulele din maduva spinarii, radacinile nervoase, zonele canalului spinal sau oasele coloanei vertebrale. Tumorile secundare sau metastatice apar atunci cand cancerul din alta parte a corpului – cum ar fi cancer de san, cancer pulmonar, cancer de prostata, cancer renal sau cancer de colon – se raspandeste (metastazeaza) prin fluxul sangvin sau canalele limfatice catre oasele din coloana vertebrala sau catre maduva spinarii in sine.
Cele mai multe tumori spinale canceroase sunt tumori secundare (sau metastatice), care pot provoca dureri de spate si probleme neurologice pe masura ce se dezvolta in vertebre.
Clasificarea tumorilor spinale in functie de localizare
Medicii impart tumorile spinale in trei grupe majore in functie de localizarea lor:
- Tumori extradurale – Cresc in afara membranei care protejeaza maduva spinarii si se afla de obicei in oasele care inconjoara maduva spinarii. Acestea reprezinta cel mai frecvent tip de tumori ale coloanei vertebrale. Unele tumori extradurale, cum ar fi osteosarcoame, osteoblastoame si osteoame osteoide, apar chiar in vertebre, dar tumorile extradurale sunt mai des tumori metastatice care se raspandesc din cancerele pulmonare, mamare, de prostata si renale.
- Tumori intradurale-extramedulare – Cresc in afara maduvei spinarii si in dura mater. Acestea sunt tumori care apar in afara maduvei spinarii, dar in interiorul stratului de protectie. Aceste tumori sunt adesea meningioame sau neurofibroame. La fel ca tumorile intramedulare, aceste tumori sunt adesea benigne, dar pot fi dificil de indepartat chirurgical si pot reaparea dupa tratament.
- Tumori intramedulare – Acestea cresc in interiorul maduvei spinarii sau in nervii care se extind de la maduva spinarii. Sunt adesea astrocitoame, ependimoame sau hemangioblastoame. Tumorile intramedulare sunt de obicei benigne, dar pot fi, de asemenea, dificil de indepartat din cauza localizarii lor.
Simptome
Stim ca durerile de spate sunt principalul simptom al tumorilor spinale, dar tipurile specifice de disconfort sunt mai strans legate de aceasta afectiune decat altele. De exemplu, tumorile spinale pot provoca:
- durere care continua sa se agraveze in ciuda tratamentului conservator;
- durere care este insotita de oboseala si dificultati de somn;
- durere mai intensa noaptea si care nu pare sa fie legata de nivelurile de activitate.
In timp ce majoritatea durerilor la nivelul coloanei vertebrale se afla in partea inferioara a spatelui sau gatului, durerea cauzata de o tumora spinala este mai probabil sa fie resimtita in partea superioara sau mijlocie a spatelui. Durerea este resimtita profund, nu la suprafata. Se intensifica de obicei noaptea si poate fi agravata de compresie.
Alte simptome asociate
Daca tumora apasa pe un nerv, pot aparea simptome neurologice, cum ar fi durere care radiaza, amorteala si pierderea controlului intestinului si vezicii urinare. Este important de retinut ca acesta simptome sunt date de obicei de cu totul alte probleme, care nu sunt cancer.
Simptomele se dezvolta in general lent si se agraveaza in timp, cu exceptia cazului in care sunt tratate. Pot aparea si probleme senzoriale – probleme de detectare a frigului, caldurii sau durerii la nivelul picioarelor, mainilor sau pieptului, pierderea fortei musculare in picioare, maini sau piept, probleme cu miscarea mainilor si a picioarelor etc. Toate simptomele depind de localizarea tumorii si de nervii afectati.
Cauze si factori de risc
Nu se cunoaste exact cauza tumorilor spinale. Se suspecteaza ca sunt implicate anumite gene defecte, dar nu se stie daca astfel de defecte genetice sunt mostenite sau pur si simplu se dezvolta in timp. Acestea ar putea fi cauzate de factori de mediu, cum ar fi expunerea la anumite substante chimice. Cu toate acestea, in unele cazuri, tumorile spinale sunt legate de sindroame mostenite cunoscute, cum ar fi neurofibromatoza 2 si boala von Hippel-Lindau.
Factori de risc
Tumorile maduvei spinarii sunt mai frecvente la persoanele care au:
- neurofibromatoza 2 – in acest caz, tumorile benigne se dezvolta pe sau langa nervii legati de auz; asta poate duce la pierderea progresiva a auzului in una sau ambele urechi;
- boala Von Hippel-Lindau – aceasta tulburare rara, multisistemica, este asociata cu tumori ale vaselor de sange (hemangioblastoame) in creier, retina si maduva spinarii si cu alte tipuri de tumori in rinichi sau glandele suprarenale.
Alti factori de risc pentru tumorile spinale sunt aceiasi cu factorii de risc pentru orice alt cancer:
- fumatul;
- alimentatia nesanatoasa;
- istoric familial de cancer;
- expunerea la anumite substante chimice si radiatii;
- expunerea prelungita la soare.
Tumorile coloanei vertebrale se dezvolta adesea ca urmare a cancerelor existente care s-au raspandit in coloana vertebrala si in alte zone ale corpului.
Metode de diagnostic
In general, tumorile spinale sunt detectate in urma unor evaluari diagnostice de rutina pentru durerile de gat sau spate. Se fac radiografii adesea, desi unele tipuri de cancer sunt dificil de detectat pe o radiografie. Adesea se recomanda si alte proceduri, ca o scanare osoasa, un RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) sau o scanare CT pentru a examina mai atent coloana vertebrala. O biopsie, o procedura chirurgicala in care este prelevata o proba de tesut dintr-o tumora suspectata, ajuta medicii sa diagnosticheze tipul tumorii.
Efectuarea unui istoric medical detaliat il ajuta pe medic sa inteleaga mai bine posibilele cauze ale durerilor de spate si gat. Testarea nervilor si a maduvei spinarii poate fi efectuata ca parte a unui proces de diagnosticare.
Tratament
Scopul tratamentului este reducerea sau prevenirea leziunilor nervoase cauzate de presiunea asupra maduvei spinarii. Cu cat simptomele se dezvolta mai repede, cu atat este necesar un tratament mai rapid pentru a preveni afectarea permanenta.
In mod ideal, scopul tratamentului este eliminarea completa a tumorii, dar acest obiectiv poate fi complicat de riscul de deteriorare permanenta a maduvei spinarii si a nervilor din jur. De asemenea, medicii trebuie sa tina cont de varsta si starea generala de sanatate. Corticosteroizii (dexametazona) pot fi administrati pentru a reduce inflamatia si umflarea in jurul maduvei spinarii. Poate fi necesara o interventie chirurgicala de urgenta pentru ameliorarea compresiei maduvei spinarii. Unele tumori pot fi complet indepartate. In alte cazuri, doar o parte a tumorii poate fi indepartata pentru a ameliora presiunea asupra maduvei spinarii. Chimioterapia nu s-a dovedit eficienta impotriva majoritatii tumorilor primare, dar poate fi recomandata in unele cazuri, in functie de tipul tumorii.
Tipul de tratament non-chirurgical depinde de multi factori, inclusiv tipul de tumora (benigna sau maligna), stadiul bolii, obiectivul tratamentului (de exemplu, reducerea durerii, vindecare), speranta de viata a pacientului si starea generala de sanatate.
Interventia chirurgicala
Poate fi recomandata pentru a elimina tumora daca este limitata doar la o portiune a coloanei vertebrale. In timpul efectuarii interventiei chirurgicale, poate aparea riscul de deteriorare a nervilor din apropiere sau a maduvei spinarii. Rezectia chirurgicala poate fi combinata cu radioterapia sau chimioterapia pentru a elimina celulele canceroase reziduale.
Chirurgia pentru tratarea unei tumori spinale poate fi justificata atunci cand este nevoie de o proba de biopsie specifica, daca tumora determina compresia maduvei spinarii sau a nervilor, daca deficitul neurologic progreseaza, durerea nu raspunde la tratamentul non-chirurgical, vorbim de distrugerea vertebrelor sau se dezvolta instabilitatea coloanei vertebrale.
Insa, chiar si cu cele mai recente progrese tehnologice in chirurgie, nu toate tumorile pot fi eliminate complet. Cand tumora nu poate fi indepartata complet, interventia chirurgicala poate fi urmata de radioterapie sau chimioterapie. Recuperarea dupa operatia la nivelul coloanei vertebrale poate dura saptamani sau chiar mai mult, in functie de procedura. Este posibil sa ramana o pierdere temporara a senzatiei sau alte complicatii, inclusiv sangerari si leziuni ale tesutului nervos.
Radioterapie
Se face fie dupa o interventie chirurgicala pentru cancerul spinal, fie alternativ pentru a trata cancerul spinal care nu este operabil.
Chimioterapia
Se administreaza unul sau mai multe medicamente anti-cancer pentru distrugerea tumorilor. Unele dintre medicamentele utilizate in mod obisnuit sunt metotrexatul, doxorubicina, ciclofosfamida, carboplatina, ifosfamida. Aceste medicamente sunt administrate fie pe cale orala, injectate intravenos sau intramuscular, fie injectate direct in locul afectat (inclusiv injectarea in lichidul cefalorahidian daca tumora afecteaza maduva spinarii sau nervii spinali).
Terapie paliativa
Terapia durerii este, de asemenea, numita tratament paliativ – scopul este de a ameliora durerea, de a reduce simptomele si de a preveni complicatiile. Acestea sunt tratamente care nu vindeca boala, ci imbunatatesc mai degraba calitatea vietii pacientului. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatorii si diferite forma de tratament pentru dureri, inclusiv morfina. Terapia fizica poate fi prescrisa pentru a ajuta un pacient sa isi recastige flexibilitatea si forta musculara. In plus, medicul poate recomanda suport nutritional.
Referinte:
(1) https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Spinal-Tumors
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-tumor/symptoms-causes/syc-20350103
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/spinal-cancer-and-spinal-tumors
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4757655/
(5) https://www.cancercenter.com/cancer-types/spinal-cancer/symptoms
(6) https://www.mskcc.org/cancer-care/types/spine-tumors
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 06/10/2021 08:56