Tumora Pancoast – ce este, cauze, tratament

Tumora Pancoast este numita si tumora a santului superior al varfului pulmonar, fiind o forma de cancer pulmonar. Iata care sunt cauzele, simptomele si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este tumora Pancoast?
2. Simptome
3. Cauzele tumorii Pancoast
4. Diagnosticarea tumorilor Pancoast
5. Tratament

Ce este tumora Pancoast?

Tumora Pancoast este numita si tumora santului superior al varfului pulmonar. Este o forma de cancer pulmonar localizata in varful plamanului. Duce la o varietate de simptome ce formeaza sindromul Pancoast. Acest tip de cancer este localizat chiar in partea de sus (varf) a plamanului drept sau stang. Pe masura ce tumora creste, localizarea sa ii permite sa invadeze nervii, muschii, ganglionii limfatici, tesutul conjunctiv, coastele si vertebrele superioare. Acest lucru provoaca dureri severe la nivelul umarului si bratului.

Forma aceasta de cancer a fost denumita dupa Henry K. Pancoast, un radiolog din Philadelphia care a descris pentru prima data tumorile acestea in 1924 si 1932. Subtipurile de celule canceroase ale tumorilor Pancoast sunt cancere cu celule scuamoase, adenocarcinoame, carcinoame cu celule mari si carcinoame cu celule mici.

Primul caz al acestei afectiuni a fost raportat in 1838. Abia dupa 90 de ani, tumora a devenit o entitate cunoscuta. In 1924 Henry Pancoast a mers la Asociatia Medicala Americana si si-a prezentat prima lucrare despre un nou caz de tumori intra-toracice – tumora a fost denumita „tumora pulmonara superioara”. Pancoast a prezentat doua lucrari in 1924 si 1932, iar tumora a devenit cunoscuta sub denumirea de „tumora Pancoast”.

Simptome

Deoarece cancerul se afla in partea superioara a plamanilor, poate pune presiune sau poate deteriora un grup de nervi care trec de la nivelul pieptului superior catre gat si brate. Grupul de nervi se numeste plex brahial. Presiunea asupra plexului brahial poate provoca mai multe simptome specifice:

  • durere severa la nivelul umarului sau omoplatului;
  • durere in brat si slabiciune a mainii pe partea afectata;
  • sindromul Horner.

Sindromul Horner este denumirea medicala a unui grup de simptome. Apare inrosirea fetei sau „imbujorarea” pe o parte a fetei si partea respectiva nu transpira. Ochiul de pe aceeasi parte are o pupila mai mica si pleoapa cazuta sau slaba.

Durerea intensa a umarului este cel mai frecvent simptom al tumorii Pancoast in stadiile incipiente. Alte simptome depind de zonele pe care tumora le invadeaza in jurul deschiderii toracice (orificiul toracic). Pe masura ce tumora creste, durerea de umar devine mai severa. Se poate sa se extinda spre axila, omoplat si osul care leaga umarul de brat. Alte simptome includ:

  • umflarea bratului superior;
  • slabiciune in muschii mainii;
  • pierderea dexteritatii in maini;
  • furnicaturi sau amorteala in mana;
  • presiune in piept;
  • oboseala;
  • pierdere in greutate.

In total, toate aceste simptome sunt cunoscute sub numele de sindromul Pancoast. Desi o tumora Pancoast este o tumora pulmonara, rareori provoaca simptome care sunt de obicei legate de plamani (cum ar fi tuse sau dureri toracice). La pana la 25% dintre persoanele cu o tumora Pancoast, compresia maduvei spinarii si paralizia jumatatii inferioare a corpului se dezvolta atunci cand tumora se extinde in deschiderea dintre doua vertebre.

Cauzele tumorii Pancoast

Cauzele unei tumori Pancoast sunt similare cu cele ale altor tipuri de cancer pulmonar. Acestea includ:

  • fumatul;
  • expunere la fum de tigara;
  • expunere pe termen lung la metale grele, substante chimice sau motorina;
  • expunere pe termen lung la azbest sau niveluri ridicate de radon.

In cazuri rare, simptomele din sindromul Pancoast pot avea alte cauze, cum ar fi alte tipuri de cancer, infectii bacteriene sau fungice sau tuberculoza (TBC) si alte boli.

Factori de risc

Factorii de risc pentru sindromul Pancoast sunt similari cu cei pentru alte tipuri de cancer pulmonar. Acestia includ:

  • fumatul sau expunerea la fumul de tigara – fumat pasiv;
  • varsta, deoarece majoritatea cazurilor apar la persoane cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani;
  • sexul, deoarece tinde sa afecteze barbatii mai des decat femeile.

Sindromul Pancoast apare cel mai frecvent in cazul cancerului pulmonar, dar se poate dezvolta impreuna cu alte tipuri de cancer, cum ar fi mezoteliomul sau carcinomul chistic adenoid.

Diagnosticarea tumorilor Pancoast

Tumorile acestea pot fi dificil de diagnosticat. Asta din cauza faptului ca, in stadiile incipiente, adesea nu apar cu usurinta pe radiografii. Este posibil sa fie nevoie de o scanare CT sau RMN pentru diagnostic. De asemenea, tumorile Pancoast sunt rare si pot fi necunoscute de catre unii medici. Reprezinta doar 3-5 % dintre toate cancerele pulmonare.

Medicul va adresa o serie de intrebari privind starea de sanatate, se va face istoricul medical si se va face un examen fizic. Urmeaza o serie de teste pentru a depista o tumora si orice raspandire a cancerului. Se pot face radiografii, desi tumora poate fi dificil de identificat pe o radiografie, din cauza pozitiei. Se poate face o scanare CT toracica pentru a vedea daca tumora a invadat zone precum traheea sau esofagul. Bronhoscopia ajuta la evaluarea cavitatilor traheale si bronsice. De obicei, e nevoie de o biopsie pentru a analiza tesutul la microscop. In urma unei biopsii cu ac, medicul poate face un diagnostic la 95% dintre persoanele cu o tumora Pancoast pe baza rezultatelor obtinute de la biopsie, fie cu ajutorul unei radiografii sau a unei scanari CT pentru ghidaj.

Related Post

Evaluarea raspandirii bolii

Dupa diagnostic, trebuie evaluata raspandirea bolii. Proceduri ca CT sau RMN cerebral sunt de obicei recomandate in evaluarea initiala, deoarece raspandirea la distanta la creier este frecventa. Se poate face si o mediastinoscopie. Aceasta procedura este efectuata pentru a determina gradul la care tumora s-a raspandit in zonele apropiate. Scanarile osoase pot fi folosite pentru a vedea daca boala s-a raspandit la oase.

Stadializare

Medicii folosesc sistemul TNM pentru a stadializa tumorile Pancoast. Acest sistem se concentreaza pe urmatorii factori:

1. Tumora (T): Cat de mare este tumora?

2. Ganglioni (N): A afectat ganglionii limfatici?

3. Metastaza (M): S-a raspandit in parti mai indepartate ale corpului?

Medicul atribuie un numar fiecarui factor. Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai avansat cancerul si cu atat este mai greu de tratat. Tumorile Pancoast sunt tumori care se raspandesc si afecteaza alte tesuturi. Din acest motiv, stadiile vor fi intotdeauna T3 sau T4 in sistemul de stadializare TNM. Tumorile in stadiu T3 afecteaza doar peretele toracic sau lantul de nervi care trece de la gat in ​​josul coloanei vertebrale. In stadiul T4, tumorile au atins fie coloana vertebrala, nervii care trec de la gat la membrele superioare, fie vasele de sange.

Tratament

Tratamentul pentru o tumora Pancoast depinde de stadiul cancerului, de pozitia exacta in plamani si de starea generala de sanatate.

Care sunt optiunile?

Daca se poate face operatie, de obicei se face intai o combinatie de chimioterapie si radioterapie pentru a reduce cancerul. Aceasta se numeste terapie combinata. Chirurgia pentru tumorile Pancoast este adesea dificila. Operatia implica indepartarea celor doua coaste superioare sau, uneori, mai multe. Uneori chirurgul trebuie, de asemenea, sa indeparteze o artera majora si sa o inlocuiasca cu un tub artificial (grefa) pentru a mentine un aport bun de sange la bratul din partea afectata. Daca nu se poate face operatia, este posibil sa se administreze doar chimioterapie cu radioterapie. S-ar putea sa se administreze apoi imunoterapie dupa chimioterapie. Imunoterapia utilizeaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului.

Daca un cancer nu poate fi indepartat prin interventie chirurgicala sau s-a raspandit in alte zone ale corpului, se va face de obicei radioterapie. Acest tratament reduce cancerul si reduce simptomele.

Interventie chirurgicala

Mai putin de jumatate dintre cei cu o tumora Pancoast pot fi operati. In multe cazuri, interventia chirurgicala nu este posibila din cauza raspandirii tumorii. Tipul de interventie chirurgicala va depinde de tesuturile afectate de tumora. Chirurgul poate avea nevoie sa indeparteze intregul plaman, tesuturile afectate din apropiere sau coastele superioare. In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie sa indeparteze o artera majora si sa o inlocuiasca cu un tub artificial pentru a mentine aportul de sange. Chirurgia pentru tumorile Pancoast poate fi riscanta. Are o rata globala a mortalitatii de 5% si risc de 7-38% de complicatii. Complicatiile posibile includ un risc de infectii, complicatii vasculare sau leziuni neurologice, ducand, de exemplu, la slabiciune grava in mana.

Chimioterapie si radioterapie

Un medic poate recomanda chimioterapie, radioterapie sau o combinatie a celor doua. Ambele tehnici pot distruge celulele canceroase, dar pot avea efecte secundare.

Ameliorarea durerii

Ameliorarea durerii pentru tumorile Pancoast implica o utilizare controlata a opioidelor prescrise de medic. Cu toate acestea, acest lucru vine cu efecte secundare. Radioterapia poate fi, de asemenea, folosita pentru reducerea durerii atunci cand interventia chirurgicala nu este posibila.

Pot fi prevenite aceste tumori?

Cea mai importanta masura preventiva pentru reducerea riscului de cancer pulmonar este renuntarea la fumat, daca este cazul, si incercarea de a evita inhalarea de fum pasiv. Screeningul pentru cancerul pulmonar poate ajuta medicii sa detecteze modificarile atunci cand cancerul se afla in stadiile incipiente, permitand un tratament precoce. Persoanele care ar putea beneficia de screening sunt cele cu istoric familial de cancer pulmonar, istoric de expunere la azbest si varsta peste 55 de ani cu antecedente de fumat.

Ratele de supravietuire pentru tumora Pancoast

In trecut, o tumora Pancoast era considerata intotdeauna fatala, dar progresele medicale din ultimele decenii au imbunatatit prognosticul pentru persoanele cu acest cancer. Dupa tratamentul cu chimioterapie, radioterapie si interventii chirurgicale, rata generala de supravietuire la 2 ani este de 55-70%. Daca interventia chirurgicala permite indepartarea completa a celulelor canceroase, rata de supravietuire la 5 ani este de 54-77%. Prognosticul este mai bun pentru persoanele cu tumori in stadiu T3 decat pentru cele cu tumori in stadiu T4.

 

Referinte:
1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/316235#takeaway
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966151/
3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/lung-cancer/stages-types-grades/types/pancoast-tumours
4. https://www.healthline.com/health/pancoast-tumor#outlook
5. https://www.webmd.com/cancer/pancoast-tumor#3

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 31/10/2020 19:10

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Bună ziua.
    De citeva luni am avut o problema cu durere in partea stingă sub coaste in zona unde se afla pancreasul si splina,am mers pe la Specialisti si am fost trimis in decurs de 7 luni sa fac 3 ct si un ct cu rezonanta cred .
    In tot acest timp am avut peste 5 afectiuni ,mai exact ceva tumori descoperit undeva in partea din față a omoplatului sting .
    Am facut si bronchoscopie si ma operat sub Bratul sting unde am mai avut o tumoare pe care a scos afară si a trimis-o la laborator pt Biopsie si au spus ca nu a avut nici măcar nucleu (o bucata de carne moarta) .
    Acum la ultimul ct au spus ca mai mult probabil sa fie o tumora Pancoast .
    Intrebarea mea este: nu ar trebui sa am simtome sau ceva sa ateste cele banuite de ultimul specialist ?
    Mulțumesc anticipat.

Articole asemanatoare