Trombocite | Ce inseamna trombocite scazute sau crescute. Interpretare analize.

trombocite

Trombocite si valorile normale ale testarii – iata ce rol au trombocitele in organism, care sunt valorile normale, ce cauze pot exista pentru valori prea mari sau prea mici.

CUPRINS:

1. Ce sunt trombocitele?
2. Rolul trombocitelor
3. Cand se recomanda aceasta analiza?
4. Trombocite: Valori normale
5. Trombocite crescute / Trombocite marite – cauze
6. Trombocite scazute / Trombocite mici – cauze
7. Analiza trombocitelor in cancer

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt cel mai mic tip de celule sangvine. Aceste celule nu au nucleu, sunt rotunde sau ovale, aplatizate, cu structura in forma de disc si sunt necesare pentru coagulare. Alte componente majore ale sangelui includ plasma, globulele albe si globulele rosii. Functia principala a trombocitelor este de a ajuta in procesul de coagulare a sangelui. Cand sunt activate, aceste celule adera intre ele pentru a bloca fluxul de sange din vasele de sange deteriorate. Ca si globulele rosii si globulele albe, trombocitele sunt produse din celulele stem ale maduvei osoase.

Trombocitele sunt derivate din celulele maduvei osoase numite megacariocite. Megacariocitele sunt celule uriase care se descompun in fragmente pentru a forma trombocite. Aceste fragmente celulare nu au nucleu, dar contin structuri numite granule. Granulele adapostesc proteine care sunt necesare pentru coagularea sangelui. Trombocitele circula in fluxul sangvin timp de aproximativ 9-10 zile. Cand devin vechi sau deteriorate, sunt indepartate din circulatie de catre splina.

Testarea numarului de trombocite este un test de sange important, deoarece trombocitopenia este cea mai frecventa cauza a bolilor hemoragice.

Rolul trombocitelor

Rolul trombocitelor este de a „infunda” vasele de sange rupte pentru a preveni pierderea de sange. In conditii normale, trombocitele se deplaseaza prin vasele de sange in stare neactivata. Trombocitele neactivate au o forma tipica aplatizata. Atunci cand exista o leziune intr-un vas de sange, trombocitele devin activate prin prezenta anumitor molecule in sange. Aceste molecule sunt secretate de celulele endoteliale ale vaselor de sange.

Trombocitele activate isi schimba forma si devin mai rotunjite cu proiectii lungi, care se extind din celula. De asemenea, devin lipicioase si adera unele la altele si la suprafetele vaselor de sange pentru a conecta orice ruptura in vas. Procesele de activare a trombocitelor si de coagulare a sangelui functioneaza impreuna pentru a forma un cheag. Trombocitele elibereaza, de asemenea, semnale care ajuta la convocarea mai multor trombocite la locul deteriorat, constrang vasele de sange si activeaza factori de coagulare suplimentari in plasma sangvina.

Cand se recomanda aceasta analiza?

Testarea numarului de trombocite se face printr-o hemoleucograma. Un numar normal de trombocite este cuprins intre 150.000 – 450.000 de trombocite pe microlitru de sange. Un numar scazut de trombocite poate rezulta dintr-o afectiune numita trombocitopenie. Trombocitopenia poate aparea daca maduva osoasa nu produce suficiente trombocite sau daca trombocitele sunt distruse. Numarul de trombocite sub 20.000 pe microlitru de sange poate duce la sangerare incontrolabila.

Numarul de plachete anormal de scazut sau trombocitele care functioneaza anormal sunt asociate cu tulburari de sangerare sau boli ale maduvei osoase, cum ar fi leucemia. Aceste conditii necesita determinarea numarului de trombocite prezente si / sau a capacitatii lor de a functiona corect.

Un numar de trombocite este adesea solicitat ca parte standard a unei hemoleucograme. Este aproape intotdeauna indicat atunci cand un pacient are vanatai inexplicabile sau vorbim de un timp prea lung pentru a opri sangerarea de la o taietura mica sau o rana usoara.

Trombocite: Valori normale

Numarul normal de trombocite din sange este de 150.000 – 450.000 trombocite pe microlitru (mcL) sau 150 – 450 × 109 / L. Intervalele de valori normale pot varia usor. Unele laboratoare folosesc masuratori diferite sau pot testa diferite exemplare.

Daca nivelul trombocitelor scade sub 20 x 109 / L, poate aparea sangerare spontana si este considerat un risc. Pacientii care au o boala a maduvei osoase, cum ar fi leucemia sau un alt cancer in maduva osoasa, prezinta deseori sangerare excesiva din cauza trombocitopeniei. Pe masura ce numarul de celule canceroase creste in maduva osoasa, celulele normale ale maduvei osoase sunt aglomerate, ceea ce duce la reducerea numarului de celule producatoare de trombocite.

Trombocite crescute / Trombocite marite – cauze

Un numar mare de trombocite este de 450.000 (400 × 109 / L) sau mai mult si se numeste trombocitoza. Inseamna ca organismul produce prea multe trombocite. Cauzele pot include:

  • un tip de anemie in care celulele rosii din sange sunt distruse mai devreme decat in ​​mod normal (anemie hemolitica);
  • afectiuni inflamatorii, ca boala inflamatorie intestinala sau artrita reumatoida;
  • deficit de fier; â
  • unele infectii, interventii chirurgicale majore sau traumatisme;
  • unele forme de cancer – cancer pulmonar, cancer gastric, cancer ovarian, cancer mamar, limfom etc.;
  • unele medicamente, inclusiv contraceptivele orale;
  • boala maduvei osoase numita neoplasm mieloproliferativ (care include policitemia vera);
  • indepartarea splinei.

Unele persoane cu un numar mare de trombocite pot risca sa formeze cheaguri de sange sau sa sangereze prea mult. Cheagurile de sange pot duce la probleme medicale grave.

Cresteri temporare ale trombocitelor

Unele afectiuni pot provoca o crestere temporara (tranzitorie) a numarului de trombocite. Acestea pot include:

  • recuperare dupa pierderi semnificative de sange, ca traumatisme sau interventii chirurgicale majore;
  • recuperare dupa activitate fizica sau efort intens;
  • recuperare dupa consum excesiv de alcool.

Trombocitele si afectiunile maduvei osoase

Rareori, trombocitoza este cauzata de o afectiune a maduvei osoase. Un exemplu este trombocitemia, numita si trombocitemie primara sau esentiala, o afectiune mieloproliferativa rara in care maduva osoasa produce un numar extrem de mare de trombocite. Adesea nu exista semne si simptome si starea este depistata atunci cand testarea este facuta pentru un control de sanatate sau din alte motive. Persoanele care au aceasta afectiune pot prezenta riscul de coagulare excesiva (tromboza) din cauza excesului de trombocite, dar pot avea probleme de sangerare, deoarece trombocitele pot sa nu functioneze normal. Aceasta tulburare este adesea asociata cu o mutatie in gena numita JAK2.

Trombocite scazute / Trombocite mici – cauze

Un numar redus de trombocite este sub 150.000 (150 × 109 / L). Daca numarul de trombocite este sub 50.000 (50 × 109 / L), riscul de sangerare este ridicat. Chiar si in fiecare zi activitatile pot provoca sangerare.

Related Post

Un numar mai mic de plachete este numit trombocitopenie. Numarul scazut de trombocite poate fi impartit in 3 cauze principale:

  1. maduva osoasa nu produce suficiente trombocite;
  2. trombocitele sunt distruse in fluxul sangvin;
  3. trombocitele sunt distruse in splina sau ficat.

Trei dintre cauzele mai frecvente ale acestei probleme sunt:

  • tratamente contra cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia;
  • unele medicamente;
  • afectiuni mostenite;
  • unele forme de cancer;
  • infectii sau disfunctii renale etc.

Cand nu aveti suficiente trombocite, se numeste trombocitopenie. Simptomele includ vanatai usoare si sangerare frecventa de la nivelul gingiilor, nasului sau tractului gastrointestinal. Numarul de trombocite scade atunci cand ceva impiedica corpul sa produca trombocite in general.

Trombocitopenie – simptome si cauze

Semnele si simptomele trombocitopeniei pot include:

  • vanatai care apar usor sau excesiv (purpura);
  • sangerari superficiale la nivelul pielii – apar ca o eruptie rosiatica-purpurie (petechii), de obicei pe glezne;
  • sangerare prelungita la leziuni mici;
  • sangerari gingivale sau nazale;
  • sange in urina sau in scaun;
  • menstruatii abundente;
  • oboseala;
  • splina marita;
  • icter.

Trombocitopenia poate fi mostenita sau poate fi cauzata de o serie de medicamente sau afectiuni. Oricare ar fi cauza, trombocitele circulante sunt reduse prin unul sau mai multe dintre urmatoarele procese: prinderea trombocitelor in splina, scaderea productiei de trombocite sau distrugerea crescuta a trombocitelor. In general se intervine initial si prin adoptarea unei alimentatii sanatoase cu suficiente vitamine si minerale pentru cresterea trombocitelor prin alimentatie si regenerarea trombocitelor.

Analiza trombocitelor in cancer

O persoana cu cancer poate avea sange cu un nivel neobisnuit de scazut de trombocite. Aceasta afectiune se numeste trombocitopenie. Trombocitele opresc sangerarea favorizand coagularea sangelui si conectarea vaselor de sange deteriorate.

Trombocitopenia poate sa apara atunci cand:

  • organismul nu face suficiente trombocite;
  • organismul pierde trombocite;
  • organismul distruge trombocite.

Acest efect secundar este frecvent la persoanele cu cancer, in special pentru cei care primesc chimioterapie.

Semne si simptome de trombocitopenie in cancer

Gestionarea simptomelor, care poate include trombocitopenie, este o parte importanta in ingrijirea si tratamentul cancerului. Aceasta se numeste ingrijire paliativa sau ingrijire de sustinere. Persoanele cu trombocitopenie pot avea unele dintre aceste simptome:

  • vanatai inexplicabile;
  • pete rosiatice pe piele – petechii;
  • sangerare gingivala sau nazala;
  • menstruatii abundente;
  • urina cu sange sau sange in scaun;
  • voma cu sange;
  • dureri de cap severe;
  • oboseala si ameteli;
  • slabiciune.

Persoanele cu trombocitopenie pot, de asemenea, observa ca este dificil sa opreasca sangerari de la o taietura. Multe persoane afla ca au trombocitopenie in urma unui test de sange inainte de aparitia simptomelor.

Cauze frecvente de trombocitopenie in cancer

Urmatorii factori pot provoca trombocitopenie:

  • Chimioterapia – Unele tipuri de chimioterapie afecteaza maduva osoasa. Aceasta scade productia de trombocite, dar aceasta conditie este de obicei temporara. Este rar ca chimioterapia sa afecteze permanent celulelor maduvei osoase.
  • Anticorpii ataca trombocitele – Corpul produce anumite proteine ​​numite anticorpi care protejaza organismul, dar uneori organismul produce anticorpi care distrug trombocitele sanatoase.
  • Radioterapia – Acest tratament singur nu provoaca de obicei trombocitopenie. Insa, problema poate aparea in anumite cazuri precum cantitate prea mare de radiatii directionata spre pelvis sau chimioterapie in acelasi timp.
  • Anumite tipuri de cancer – Celulele canceroase, cum ar fi in leucemie sau celulele limfomului, aglomereaza celulele normale ale maduvei osoase.

Cauze rare de trombocitopenie

Anumite cauze rare pentru trombocitopenie includ:

  • metastaze osoase -cand cancerul ajunge la os, poate fi greu ca maduva osoasa sa mai produca trombocite;
  • cancer de splina – trombocitele in exces sunt depozitate in splina. Cancerul de splina poate face splina sa se mareasca si se pot prinde prea multe trombocite.

Diagnosticarea trombocitopeniei in cancer

Oamenii sunt diagnosticati cu trombocitopenie printr-un test de sange. Acest test se numeste numar de trombocite si numara numarul de trombocite dintr-o proba de sange.

Persoanele cu anumite tipuri de cancer sau cele care primesc un tip de tratament pentru cancer, cunoscut ca factor de risc pentru trombocitopenie, fac teste de sange regulate pentru a depista complicatii legate de sange.

Tratarea trombocitopeniei in cancer

Persoanele al caror numar de trombocite scade pot fi in masura sa treaca la o doza mai mica de chimioterapie sau pot astepta mai mult intre ciclurile de tratament. De asemenea, unele persoane pot primi un medicament numit oprelvekin (Neumega). Acesta ajuta la prevenirea trombocitopeniei severe.

Pentru persoanele care au interventie chirurgicala impotriva cancerului, medicul poate intarzia interventia chirurgicala pana cand nivelul trombocitelor revine la normal. Asta scade riscul de sangerare puternica.

Intre timp, persoanele cu un nivel scazut de plachete pot primi o transfuzie de celule plachetare. Acest lucru previne sangerarile imprevizibile si severe. Cu toate acestea, trombocitele transfuzate au durata de viata de doar aproximativ 3 zile si pot fi necesare transfuzii multiple.

Referinte:
(1) Platelets (Thrombocytes), link: https://www.sciencetopia.net/biology/platelets-thrombocytes
(2) Platelets (Thrombocytes), link:https://verekeskus.ee/en/about-blood/platelets-thrombocytes/
(3) What Are Platelets?, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36
(4) Low Platelet Count (Thrombocytopenia), link: Low Platelet Count (Thrombocytopenia)

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 22/01/2021 14:43

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (28)

  • BUNA ZIUA. AS VREA SA STIU CE INSEAMNA REZULTATUL ACESTA??? PLACHETOCRIT 0.198. ESTE MIC SAU MARE? CARE SUNT CONSECINTELE?

  • Buna ziua , am facut analizele fetitei mele de 2 ani si jumatate , nu am ajuns inca la dr , mai asteptam si alte rezultate , intrebarea este daca are numar de trombocite 121.000 , ar trebui sa imi fac griji? Multumesc pentru raspuns..

  • Am rezultatul la trombonist 76 ce inseamna asta imi puteti exsplica? Multumesc

  • Am rezultatul la de singe cu trombocitele 76 Cei asta imi puteti exsplica? Multumesc mult

  • Sora mea este operata de cancer de rinichi (nefrectomie dr.)face tratament cu Sutent,iar trombocitele au fost intre 40000 și 800000.Acum termina ultima cura cu Sutent.Are indicație de transfuzie cu celule plachete? 80000-trombocitele,nu 8 sute.

  • Bună ziua Am Nr de trombocite foarte scăzut 37 de mii ce as putea sa fac să mi cresca și am fost depistată cu Hepatită A

  • Buna ziua,

    Sotia mea are nr trombocite 28.000
    Ceva sugestii de tratament? Nu a fost depistata cu nici o boala, splina este la dimensiuni normale, doar vanatai pe corp si sangerare abundenta la menstruatie.
    Multumesc.

  • Buna ziua. Pentru o trombocitopenie usoara (120000) fara alte valori modificate, ce tratatment se poate prescrie? Am facut tot felul de analize si nimic altceva nu pare a fi in neregula dar nu se poate determina cauza acestei trombocitopenii. Nu am mai avut pana acum numar scazut de trombocite.

  • Buna seara, mentionez ca de un an de zile am fost depistat cu L.L.Cronica, iar analizele de sange nusunt imbucuratoare .Globulele rosii la valoarea de 14,4, WBC=21,1, PLT=14,9..etc. Sunt ingrijorat de starea de sanatate a mea. Am dureri de cap, ameteli,dureri de oase si nu in ultimul rand varsta de 76 ani. Daca, exista o solutie de a ma indruma cu mai multe informatii, cu toate ca datele transmise de mine sunt insuficiente. Mentionez ca sunt in urmarire medicala in cadrul Spitalului Universitar de urgente Bucuresti, sectia hematologie . In asteptarea unui raspun din partea dvs. va multumesc pentru intelegere.
    Cu respect, Valentin Marius

    • Fiul meu a făcut câteva analize și a ieșit aste, unele mari altele foarte mic.
      Eritrocite 6.94, mare
      Hemoglobina 17.31, mare
      Hematocrit 55.40, mare
      Volum mediu eritrocite 72.62,mic
      Hemoglobina medie eritrocitar24. 92 mic
      Trombocite 30.40 foarte mici
      Volum mediu trombocite 16.00 mic
      Plachetocrit 0.11 mic
      Limfocite 19.92 mic
      Monocite 15.01 mare
      Ce medicamente le ar putea regla sau ce regim sa tina.
      Mulțumesc mult

Articole asemanatoare