Trastuzumab – indicatii si mod de actiune

trastuzumab

Trastuzumab – iata ce este acest medicament, cand se recomanda administrarea lui, pentru ce forme de cancer este indicat, modul de actiune, precum si posibile efecte adverse.

CUPRINS:

1. Ce este Trastuzumab?
2. Indicatii
3. Cum actioneaza Trastuzumab?
4. Administrare si dozare
5. Trastuzumab – efecte adverse

Ce este Trastuzumab?

Trastuzumab este un medicament folosit in tratarea cancerului mamar si de stomac. Este de fapt substanta activa, demunirea comerciala a medicamentului fiind Herceptin. Este un anticorp monoclonal folosit in special pentru cancer de san HER2 pozitiv in stadiu incipient sau in stadiu avansat / metastatic. Medicamentul original e Herceptin, dar exista si varianta de medicament biosimilar, ca Herzuma. Un medicament biosimilar este o copie foarte asemanatoase a medicamentului original, dar nu este exact acelasi lucru.

HER2 se gaseste in toate celulele umane. Controleaza cresterea si repararea celulelor. Niveluri ridicate de HER2 se gasesc in unele tipuri de cancer la san, cancer de esofag si cancer de stomac, ceea ce ajuta celulele canceroase sa creasca si sa supravietuiasca. Acestea sunt cunoscute sub numele de cancere HER2 pozitive. Aproximativ 1 din 5 cancere de san si stomac sunt HER2 pozitive.

Indicatii

Trastuzumab este un tratament pentru cancerele care au cantitati mari dintr-o proteina numita receptorul 2 al factorului de crestere epidermic (HER2), cum ar fi: cancer de san precoce sau avansat, cancer gatric avansat.

Herceptin este in prezent cel mai des folosit pentru cancerul mamar HER2 pozitiv metastatic pentru a opri cresterea si dezvoltarea cancerului, si pentru stadiile incipiente ale cancerului de san HER2 pozitiv. Se poate administra fie ca parte a unui regim cu chimioterapie, fie independent dupa un regim de chimioterapie. Se poate administra si in combinatie cu pertuzumab si docetaxel inainte de operatie pentru a trata cancerul HER2-pozitiv, in stadiu incipient.

Anticorpii monoclonali

Celulele produc proteine, iar un anticorp monoclonal recunoaste si se ataseaza de o anumita proteina. Proteinele receptorilor factorului de crestere epidermic promoveaza cresterea, adeziunea, migratia, diferentierea si supravietuirea celulelor. Aceste proteine ​​apar la niveluri ridicate in celulele canceroase, ceea ce poate explica de ce celulele canceroase se divid atat de rapid. Medicii folosesc anticorpi specifici pentru a trata anumite tipuri de cancer. Anticorpii implicati in terapiile anti-cancer ataca celulele canceroase in diferite moduri. Pot declansa sistemul imunitar sa atace celulele nedorite, pot bloca moleculele ce impiedica functia imunitara etc.

HER2 este un tip de receptor al factorului de crestere epidermic ce poate juca un rol in dezvoltarea cancerului de san. Herceptin se lipeste de proteina HER2 si impiedica intrarea factorului de crestere epidermica in celulele canceroase. Astfel, impiedica celulele canceroase sa creasca intr-un mod pe care organismul nu il poate controla.

Cum actioneaza Trastuzumab?

Celulele canceroase cresc intr-o maniera necontrolata. Trastuzumab actioneaza la suprafata celulei canceroase, blocand semnalele chimice care pot stimula cresterea necontrolata. Genele dicteaza actiunea si cresterea unei celule, si daca sa produca proteine specifice cu diferite functii. Unele celule canceroase au anomalii la nivel genetic, astfel ca celula se divide rapid si creste necontrolat. Alteori, celulele canceroase au prea multe copii ale acestor gene cu anomalii – „supraexpresie”. In unele astfel de cazuri, celulele cancerose produc prea multe proteine ce controleaza cresterea si diviziunea celulara, astfel ca are loc cresterea si raspandirea cancerului.

Uneori, celulele canceroase produc prea multe copii ale unei gene specifice, cunoscuta sub numele de HER2. Gena HER2 produce o proteina cunoscuta sub numele de receptor HER2. Receptorii HER2 primesc semnale care stimuleaza celula sa creasca si sa se divida. In cazul celulelor canceroase de san cu prea multi receptori HER2 apar prea multe semnale de crestere. Asta face ca celulele sa se dezvolte si sa se divida necontrolat. Celulele canceroase care produc supraexpresia genei HER2 sunt HER2-pozitive.

Trastuzumab se ataseaza de receptorii HER2 de pe suprafata celulelor canceroase si face astfel incat sa nu mai primeasca semnale de crestere. Prin blocarea semnalelor, substanta activa poate incetini sau poate opri cresterea cancerului. Herceptin, pe langa faptul ca poate bloca receptorii HER2, poate ajuta si la combaterea cancerului, alertand sistemul imunitar pentru a distruge celulele canceroase. Astfel, ajuta sistemul imunitar al organismului sa distruga celulele canceroase.

Administrare si dozare

Herceptin se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa. Inainte de a incepe acest tratamentul informati medicul daca aveti sau ati avut boli de inima, insuficienta cardiaca congestiva, un atac de cord sau orice alergii sau probleme de respiratie. Trastuzumab poate provoca insuficienta cardiaca, mai ales daca aveti boli de inima sau daca primiti si alte medicamente pentru cancer (cum ar fi daunorubicina, doxorubicina, epirubicina sau idarubicina).

Related Post

Herceptin se administreaza de obicei o data pe saptamana sau la fiecare 1 – 3 saptamani. Urmati cu atentie instructiunile de dozare. Medicul va efectua un test medical pentru a va asigura ca trastuzumab este medicamentul potrivit pentru a cancerul de care suferiti. Acest medicament trebuie administrat lent, iar perfuzia poate dura pana la 90 de minute. In timpul tratamentului cu trastuzumab, se va monitoirza functia cardiaca. Herceptin se administreaza de obicei timp de pana la 52 de saptamani sau pana cand organismul nu mai raspunde la medicament.

Doze in cancerul mamar

Pentru cancerul mamar precoce, se poate administra trastuzumab singur sau impreuna cu chimioterapie. Se poate administra inainte sau dupa operatie si chimioterapie. De obicei, e vorba de regim saptamanal sau la fiecare 3 saptamani. Pentru cancer de san avansat se poate administra impreuna cu medicamentele chimioterapice paclitaxel sau docetaxel sau cu terapii hormonale numite inhibitori de aromataza. Trastuzumab este, de asemenea, utilizat ca tratament independent pentru persoanele care au avut cel putin 2 tipuri de chimioterapie si unde terapia hormonala nu a functionat.

Pentru cancerul mamar metastatic se administreaza de obicei individual sau in combinatie cu paclitaxel. Doza initiala perfuzie e de 4 mg / kg IV in 90 de minute, iar terapie ulterioara de 2 mg / kg IV perfuzie timp de 30 de minute o data pe saptamana.

Ca tratament adjuvant, se poate incepe tratamentul cu trastuzumab urmat de paclitaxel, docetaxel sau docetaxel / carboplatin. Doza initiala e de obicei de 4 mg / kg IV perfuzie in 90 minute, apoi 2 mg / kg IV perfuzie de 30 minute saptamanal in timpul chimioterapiei pentru primele 12 saptamani (paclitaxel sau docetaxel) sau 18 saptamani (docetaxel / carboplatin). Terapia ulterioara se face la o saptamana dupa ultima doza saptamanala de trastuzumab, si se administreaza sub forma de 6 mg / kg IV perfuzie, timp de 30 – 90 de minute la fiecare 3 saptamani, pentru 52 saptamani de terapie.

Doze pentru carcinom esofagian sau gastric

Este posibil sa se administreze trastuzumab ca prim tratament pentru un tip de cancer de stomac numit adenocarcinomul gastric ce s-a raspandit in alte parti ale corpului. De obicei, se ia impreuna cu medicamentul pentru chimioterapie capecitabin sau cu medicamentele fluorouracil si cisplatin.

Doza obisnuia in tratamentul adenocarcinomului gastric sau cancer gastroesofagian metastatic e de 8 mg / kg IV perfuzie peste 90 de minute (doza initiala), in combinatie cu cisplatina si capecitabina sau 5-fluorouracil. Ulterior, se administreaza 6 mg / kg IV perfuzie timp de 30 – 90 de minute la fiecare 3 saptamani.

Studiile au aratat ca tratamentul care dureaza 1 an este mai benefic decat cel care dureaza doar 6 luni. Extinderea terapiei cu Herceptin peste 1 an nu pare sa aiba beneficii. Cand cancerul s-a raspandit la alte organe sau tesuturi, un medic poate recomanda utilizarea impreuna a combinatiei pertuzumab, Herceptin si paclitaxel.

Trastuzumab – efecte adverse

Cel mai semnificativ efect secundar al acestui medicament este riscul aparitiei unor probleme cardiace. Acest risc este mai mare daca se administreaza trastuzumab impreuna cu chimioterapice antracicline. Prin urmare, trastuzumab nu trebuie administrat in acelasi timp cu antracicline (epirubicina, doxorubicina). Trastuzumab nu este recomandat in general pacientilor cu probleme cardiace preexistente. In cazuri rare, Herceptin poate afecta celulele cardiace si poate duce la insuficienta cardiaca congestiva. Tocmai de aceea, e nevoie evaluarea functiei cardiace in timpul acestui tratament, precum si dupa finalizarea lui. Persoanele cu o afectiune cardiaca preexistenta nu ar trebui sa ia Herceptin. De asemenea, poate cauza probleme pulmonare – in cazuri rare, persoana poate suferi de respiratie dificila, lichid in plamani sau alte simptome.

Unii medici au raportat, de asemenea, un numar scazut de globule albe la persoanele care iau Herceptin. Simptome asemanatoare gripei pot sa apara la aproximativ 40 % dintre persoanele care utilizeaza Herceptin, dar acestea in general devin mai putin severe dupa prima doza.

Alte efecte secundare posibile asociate cu administrarea de Herceptin includ:

  • dureri de stomac;
  • greata si varsaturi;
  • dureri de cap;
  • febra;
  • diaree;
  • dureri in piept.

Rar, o persoana dezvolta o reactie alergica la medicament si probleme de respiratie, mancarime si eruptii cutanate. Cu toate acestea, oamenii in general tolereaza bine Herceptin. Majoritatea nu prezinta efecte secundare semnificative. Se pot folosi alte medicamente ce pot ameliora majoritatea efectelor adverse.

Referinte:
(1) http://chemocare.com/chemotherapy/drug-info/Trastuzumab.aspx
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/173486#adverse-effects
(3) https://www.herceptin.com/patient/about-herceptin.html
(4) https://www.pbm.va.gov/PBM/clinicalguidance/drugmonographs/Trastuzumab_HERCEPTIN_monograph.pdf
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3228213/

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 19/08/2021 11:05

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare