Ce tipuri de terapii complementare sunt recomandate? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.
Ce tipuri de terapii complementare sunt recomandate?
– transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –
Dr. Sebastian Grădinaru:
Când ne referim la terapii complementare, probabil că dorim să ne referim la acele tratamente care nu sunt incluse în ghiduri și protocoale. Așa cum am spus, deja tratamentele pentru cancer sunt foarte standardizate. În ghiduri și protocoale se spune clar: ce chimioterapie trebuie să facă, câtă radioterapie trebuie să facă, când trebuie să facă operația, ce trebuie să însemne operația; deci toate lucrurile astea sunt trecute cu recomandări foarte clare, adică n-ar mai trebui să facem după capul nostru. Însă nu putem împiedica pacientul și nici nu cred că ar trebui să-l împiedicăm de la alte tratamente complementare, care să nu afecteze tratamentul nostru de bază.
Dar aici pacientul ar trebui să întrebe în primul rând oncologul, în al doilea rând chirurgul (adică pe medicii lui curanți) de ce fel de terapii complementare ar putea să beneficieze, pentru că unele sunt dăunătoare. Sunt mulți pacienți care, văzând că nu mai pot să mănânce, fie datorită bolii fie tratamentelor, încep să-și facă vitamine, lucru care nu e bine.
Există și ”așa nu” ca și terapii complementare, însă majoritatea terapiilor complementare, cel puțin din experiența mea, nu dăunează, ci din contră, oferă o stare de bine pacientului, oferă o forță în plus de a trece peste toxicitatea medicamentelor, chiar și peste ideea psihologică, foarte importantă, de altfel, pentru că tratamentele astea sunt otravă pentru organism, fiindcă asta sunt, nu trebuie să ne ascundem după degete.
Primele chimioterapice au fost făcute din plante și substanțe otrăvitoare. Nu trebuie să ne ascundem, să nu spunem lucrurile astea ca atare.
Există terapii complementare care conțin aceste substanțe și pe care nu e bine să le luăm, de asemenea, pentru că ele nu pot să interfereze cu substanțele pe care le folosește oncologul. Cum ar fi, de exemplu, extractul de vâsc, care conține chimioterapice.
Extractul de cătină, de asemenea, conține chimioterapice în el, conține substanțe similare cu cele folosite de chimioterapie, și atunci oncologul nu mai poate ști toxicitățile, nu mai poate ști dozele pe care le folosește, interferențele între ele.
Dar celelalte tratamente complementare care înseamnă suplimente alimentare sau loțiuni, creme care îl ajută să nu mai simtă pielea uscată, să nu mai aibă mâncărimi, să nu mai aibă usturimi, tratamente care îl ajută să nu mai aibă parestezii poate, deși majoritatea tratamentelor împotriva paresteziilor conțin vitamina B, contraindicate la pacienții oncologici.
Vezi comentariile (4)
Bună ziua . Eu am tumoare urâtă la gât sub urechea stânga si supureaza un lichid urât mirositor ! Am facut chimio si nu știu ce sa mai fac ! Ce imi recomandă Dl Doctor in cazul meu ? Cu stima .
Buna ziua! La bolnavii oncologici daca am inteles eu bine, sunt contraindicate toate vitaminele, inclusiv vit C? Tratamentele complementare cu Salvestrol, Curcumin 95 sau Reishi, in paralel cu tratamentul oncologic (posibil imunoterapie) sunt permise? Va rog mult sa imi raspundeti.. le-am luat timp de 3 sapt inainte de a se interveni chirurgical a 2-a oara... e vorba de un melanom malign operat si recidivat dupa o luna).
Buna seara,apa fără deuteriu și imuno instant dăunează bolnavilor cu melanom malign operat? Mulțumiri!
MULȚUMESC MULT!