Radioterapie pentru cancere de cap si gat – efecte secundare

Citeste pe larg despre cele mai discutate si comune efecte secundare care pot sa apara dupa radioterapie pentru cancere de cat si gat.

CUPRINS:

1. Radioterapie pentru cancere de cap si gat – cand se recomanda?
2. Efecte secundare radioterapie pentru cancere de cap si gat

Radioterapie pentru cancere de cap si gat – cand se recomanda?

Multe cancere de cap si gat pot fi vindecate, mai ales daca sunt depistate devreme. Desi eliminarea cancerului este scopul principal al tratamentului, mentinerea functiilor nervilor, organelor si tesuturilor din apropiere este, de asemenea, foarte importanta. Cand se stabileste planul de tratament, medicii iau in considerare modul in care tratamentul ar putea afecta calitatea vietii pacientului.

In general, principalele optiuni de tratament sunt chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapia tintita si imunoterapia. Radioterapia foloseste fascicule de inalta energie pentru a trata cancerul. Duce la deteriorarea celulelor canceroase si ingreunarea dezvoltarii lor. Radioterapia afecteaza si celulele normale, astfel ca pot aparea o serie de efecte secundare.

Beneficiile radioterapiei pentru cancere de cap si gat

Radioterapia este utilizata singura sau in combinatie cu alte tratamente, ca interventiile chirurgicale si chimioterapia, pentru tratamentul cancerelor de cap si gat. Este obisnuit ca tratamentele pentru cancer sa aiba efecte secundare, care se reduc in timp sau cu sprijin medical. Insa, uneori complicatiile pot dura sau chiar pot aparea la luni sau ani dupa terminarea tratamentului.

Pentru unele cancere faringiene si laringiene, radioterapia va fi principalul tratament, cu scopul de a distruge cancerul, mentinand in acelasi timp anumite functii normale – ca deglutitia si respiratia. Uneori, chimioterapia va fi folosita pentru a creste eficienta tratamentului. In alte cazuri, radioterapia se foloseste dupa operatie – tratament adjuvant. Scopul este de a distruge toate celulele canceroase ramase si de a reduce riscul de reaparitie a cancerului.

Efecte secundare radioterapie pentru cancere de cap si gat

Este posibil sa apara o serie de reactii adverse in urma radioterapiei. Tipul si severitatea simptomelor depind de mai multi dactori. Acestia includ doza de radiatii, numarul de tratamente si starea generala de sanatate. Efectele secundare pot fi mai grave daca radioterapia este administrata simultan cu chimioterapia.

Este posibil sa incepeti sa observati reactii adverse la aproximativ 2 saptamani dupa inceperea tratamentului. Unele efecte se pot agrava in timpul tratamentului, dar se vor ameliora incet in 6 – 8 saptamani dupa terminarea tratamentului. Unele reactii adverse pot dura mai mult.

Radioterapia pentru cancerele de cap si gat poate provoca reactii adverse, cum ar fi durere la nivelul gurii si dificultati la inghitire. Poate provoca, de asemenea, reactii adverse generale, cum ar fi oboseala. Cele mai frecvente efecte secundare imediate ale radioterapiei pentru cancerele capului si gatului sunt mucozitele, inflamatia membranelor mucoase ale gurii sau gatului sau uscaciunea gurii (xerostomia). Aceste reactii adverse pot fi complicate si mai mult de deteriorarea glandelor salivare, rezultand o lipsa de saliva. Astfel de probleme pot fi usoare sau pot duce la malnutritie severa. Una dintre complicatiile frecvent intalnite este si hipotiroidismul. Semnele si simptomele hipotiroidismului includ cresterea in greutate, oboseala, depresia, constipatia, unghiile fragile si piele palida.

Iata cateva dintre cele mai comune efecte adverse asociate cu tratamentele de radioterapie pentru cancere de cap si gat:

Mucozita orala

Celulele de la nivelul gurii sunt sensibile la radiatii. Radioterapia este probabil sa afecteaza gura si sa provoaca ulceratii – mucozita orala. Durerea persista de obicei doar in timpul tratamentului si cateva saptamani dupa.

Gura uscata (xerostomie)

Tratamentul ar putea afecta glandele salivare, astfel incat sa scada productia dee saliva. Saliva va deveni, de asemenea, mai groasa si mai lipicioasa, in functie de nivel de radiatii transmis catre glandele salivare. Riscul de uscaciune a gurii va depinde de locul in care se afla cancerul. Pot sa apara astfel dificultati de hranire – mestecare si inghitire. Dupa finalizarea tratamentului poate dura ceva timp pentru ca productia de saliva sa revina la normal. Daca zona de tratament cu radioterapie include glandele salivare, este posibil ca aceasta problema, de gura uscata, sa devina una permanenta.

Afte

De asemenea, radioterapia poate favoriza dezvoltarea aftelor.

Modificari ale gustului

Radioterapia poate afecta si papilele gustative. Este posibil sa observati schimbari de gust – uneori gust metalic sau senzatia ca toate alimentele acelasi gust.

Related Post

Probleme cu dintii

Radioterapia poate cauza si anumite probleme dentare. Poate creste riscul de carii dentare. Pot fi cauzate de uscaciunea gurii dupa tratamentul cu radiatii. Cariile in acest caz apar deoarece se produce mai putina saliva, ceea ce inseamna ca exista mai putina saliva disponibila pentru a neutraliza bacteriile care cauzeaza carii si probleme dentare. Exista, de asemenea, mai putina saliva pentru a intari smaltul dintilor. Mai concret, cariile legate de radiatii sunt cauzate de deteriorarea glandelor salivare in timpul radioterapiei, nu de deteriorarea dintelui in sine.

Dificultati la inghitire

Radioterapia pentru cancerul in zona capului sau gatului poate provoca umflaturi si dureri in gat. Acestea pot cauza dificultati la inghitire sau disfagie. Pot fi necesare anumite modificari in ceea ce priveste alimentele si bauturile consumate – se va recomanda o dieta pe baza de alimente lichide si moi, usor de consumat. Evitati alimentele care pot irita gatul, ca mancaruri uscate si dure, crocante, alimente picante, fierbinti, alcoolul etc. Uneori se vor recomanda suplimente pentru a asigura un aport optim de nutrienti.

Modificari ale vocii

Radioterapia la nivelul capului si gatului poate cauza uneori modificari ale vocii – voce ragusita mai ales, sau lipsa vocii. Vocea ar trebui sa revina in cateva saptamani de la finalizarea tratamentului, dar este posibil sa nu sune niciodata la fel ca in trecut in unele cazuri.

Caderea parului

Radioterapia poate cauza caderea parului – de obicei doar in zona in care se aplica tratamentul. Este posibil sa apara, de asemenea, o oarecare cadere a parului pe partea opusa a capului sau a gatului, pe unde trec fasciculele de radioterapie. Uneori puteti sa incepeti sa observati caderea parului la aproximativ 2 sau 3 saptamani dupa inceperea tratamentului. De obicei, parul incepe sa creasca din nou odata ce ati terminat cursul de radioterapie, insa este posibil ca firele sa nu fie la fel de groase ca inainte. Parul poate creste din nou intr-o culoare diferita sau cret.

Limfedem la nivelul fetei si gatului

Dupa radioterapie pentru cancere de cap si gat, poate creste riscul de limfedem la nivelul gatului sau al fetei. Radioterapia poate provoca modificari ale sistemului limfatic din zona capului si gatului. Este de multe ori o afectiune pe termen lung (cronica), dar care poate fi controlata. Uneori, cancerul in sine poate afecta sistemul limfatic si poate provoca limfedem. Limfedemul la cap sau gat poate provoca, de asemenea, simptome in interiorul gurii si gatului. Aceasta poate include umflarea limbii si a altor parti ale gurii.

Osteoradionecroza (moartea tesutului osos)

Unul dintre cele mai severe efecte secundare ale radioterapiei este osteoradionecroza sau moartea tesutului osos. Radiatiile pot distruge unele dintre vasele de sange mici care transporta oxigen si nutrienti in os. Acest lucru impiedica osul sa se vindece. Osul poate deveni infectat si pot sa apara dureri. Desi acest efect secundar este rar, poate fi destul de grav.

Fibroza

Fibroza se poate dezvolta la nivelul pielii, tesutului subcutanat, muschilor sau altor organe, in functie de locul de tratament. Poate sa apara la 8-12 saptamani dupa initierea radioterapiei. Fibroza poate cauza atat deficiente cosmetice, cat si functionale, ducand la deteriorarea calitatii vietii.

Trismus dentar

Trismusul inseamna contractia involuntara dureroasa a muschilor implicati in masticatie. Este o problema ce poate sa apara in urma radioterapiei care vizeaza baza limbii, amigdalele, palatul moale, musculatura implicata in masticatie, articulatia temporomandibulara etc.

Hipotiroidism

Multe persoane care primesc radioterapie dezvolta hipotiroidism. Simptomele hipotiroidismului variaza. Unii pacienti nu au simptome, in timp ce altii au simptome severe. Cele mai multe simptome ale hipotiroidismului sunt din cauza incetinirii proceselor metabolice. Deficienta tiroidiana poate fi corectata prin administrarea de hormon tiroidian sintetic. Despre problemele tiroidiene in cancer poti citi pe larg aici.

Probleme cognitive

Multi pacienti care primesc radioterapia la cap si gat (si/sau chimioterapie) pot dezvolta probleme de atentie, gandire sau memorie pe termen scurt. Alte cauze ale problemelor cognitive sunt durerea, efectele secundare ale medicamentelor, starea emotionala si alte probleme medicale. Problemele cognitive se pot manifesta prin dificultati de concentrare sau atentie, dezorientare, dificultati de orientare spatiala, pierderi de memorie, dificultati de judecata si de rationament, abilitati reduse de a calcula si de a organiza si afectarea abilitatilor lingvistice.

De asemenea, alte posibile efecte adverse ale radioterapiei la cat si gat pot include anumite leziuni neurologice – cum ar fi pierderea memoriei, simptome asemanatoare accidentului vascular cerebral si probleme cu functia creierului, probleme de vedere, leziuni ale urechii si pierderea auzului, ameteli, vertij si dureri de cap, deteriorarea structurilor gatului, dureri cronice etc.

Este important sa informati medicul cu privire la orice semne si simptome care apar in timpul tratamentului si dupa. Echipa medicala va va oferi recomandari si tratamente pentru efectele secundare care apar, cu scopul de a le ameliora, preveni si gestiona eficient.

Referinte:

(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects/head-and-neck-radiotherapy
(2) https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/radiation-therapy-head-and-neck
(3) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2020.579917/full
(4) https://www.cancer.net/cancer-types/head-and-neck-cancer/types-treatment
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533405/

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.
Articole asemanatoare