Proteinele animale cresc riscul de cancer? Afla din articol, precum si cum poate influenta modul de gatire si procesarea alimentelor acest risc posibil.
CUPRINS:
1. Proteinele animale – pot influenta riscul de cancer?
2. Carnea si riscul de cancer
3. Lactatele si riscul de cancer
4. Ouale si riscul de cancer
5. Recomandari alimentare privind consumul de proteine animale
Proteinele animale – pot influenta riscul de cancer?
Corpul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiti. Organismul creeaza 11 (acestia se numesc „aminoacizi neesentiali”), dar trebuie sa ii obtinem pe ceilalti 9 din alimente (aminoacizi esentiali). Proteinele de origine animala, cum ar fi carnea, ouale si lactatele, sunt surse de proteine complete. Asta inseamna ca furnizeaza toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie. Produsele animale furnizeaza surse proteice de cea mai inalta calitate.
Proteinele animale sunt derivate din carne, peste si alte produse animale, cum ar fi laptele. Carnea rosie, carnea de pasari de curte, laptele, branza si alte produse lactate sunt surse bogate de proteine animale. Proteinele animale creeaza un mediu intern in organism si o cascada de reactii fizice. Unele studii sugereaza ca acesti factori sustin un teren nesanatos. Asta poate fi direct si indirect legat de riscul de cancer si dezvoltarea cancerului.
Mecanisme de actiune
Posibilele mecanisme prin care proteinele animale ar putea creste riscul de cancer includ:
- generarea de molecule reactive sau radicali liberi ce provoaca daune la nivelul ADN-ului;
- favorizarea inflamatiei ce alimenteaza dezvoltarea cancerului;
- cresterea nivelului de LDL colesterol;
- cresterea nivelului unor hormoni asociati cu dezvoltarea cancerului.
Gatirea carnii la gratar sau prin prajire face ca aminoacizii sa reactioneze cu o componenta a muschiului numita creatina. Se formeaza astfel substante chimice ce pot creste riscul de cancer, numite amine heterociclice (HCA). Temperaturile de gatit mai mari si gatirea prelungita la aceste temperaturi mari duce la un nivel mai mare de HCA. Alti compusi numiti hidrocarburi aromatice policiclice din materiale pe baza de carbon prezente in alimentele la gratar cu carbune au fost legate de riscul mai mare de cancer.
Au fost efectuate mai multe studii privind legatura dintre proteinele animale si riscul de cancer colorectal, cancer de prostata si cancer mamar.
Proteinele animale si productia de IGF-1 (factor de crestere asemanator insulinei)
Cand consumam prea multe proteine animale, organismul creste productia unui hormon numit IGF-1 (factorul de crestere asemanator insulinei). IGF-1 este unul dintre elementele implicate in cresterea organismului in timpul cresterii fetale si a copilariei. Mai tarziu in viata IGF-1 favorizeaza procesul de imbatranire. Mai multe studii observationale au sugerat ca IGF-1 cu circulatie ridicata poate favoriza cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul tesutului colonului, prostatei si sanului.
Intrucat factorul dietetic primar care determina niveluri mari de IGF-1 este proteina animala, consumul excesiv de carne, fructe de mare si lactate poate creste IGF-1. Carbohidratii rafinati, precum faina alba, orezul alb si zaharurile pot, de asemenea, sa creasca nivelurile de IGF-1, la fel si produsele din soia.
Carnea si riscul de cancer
Pana in prezent, legatura dintre carne si riscul de cancer s-a axat pe 3 substante chimice. Aceste substante chimice se gasesc fie in mod natural in carne, adaugate in timpul procesarii, fie produse in timpul gatirii:
- heme (un pigment rosu gasit mai ales in carnea rosie);
- nitrati si nitriti (folositi pentru a mentine carnea procesata mai proaspata);
- amine heterociclice si amine policiclice (produse atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate).
Toate cele trei pot deteriora celulele din intestin si acumularea acestor daune in timp poate creste riscul de cancer.
Carnea rosie si riscul de cancer
Carnea rosie, precum carnea de vita, de miel si carnea de porc a fost clasificata drept o cauza „probabila” a cancerului. Asta inseamna ca NU e o relatie stabilita de cauzalitate, si exista unele dovezi ca potential factor de risc. Carnea rosie slaba poate fi o sursa importanta de fier, zinc, vitamina B12 si proteine. In ceea ce priveste riscul de cancer, nu exista niciun motiv sa renuntati complet la carnea rosie, dar se recomanda limitarea cantitatii consumate. Totul tine de alegeri si cantitate. Un consum moderat de carne rosie nu creste riscul de cancer, conform studiilor. De cealalta parte, un consum de mezeluri si exces de carne rosie a fost asociat in multe studii cu cresterea riscului pentru o serie de tipuri de cancer.
Asocierea dintre aportul de carne rosie si riscul crescut pare sa fie din cauza unei combinatii de factori, inclusiv continutul de heme. Continutul de fier heme din carne rosie poate fi, de asemenea, implicat intr-un risc crescut de cancer la stomac. Asta deoarece fierul heme este un factor de crestere pentru H. pylori.
Carnea procesata si riscul de cancer
Gatirea proteinelor animale la temperaturi foarte mari poate creste productia de substante cancerigene. Produsele secundare care rezulta includ:â
- amine heterociclice (se formeaza cand aminoacizii din carne reactioneaza cu caldura);
- hidrocarburi aromatice policiclice (includ peste 100 compusi diferiti formati prin arderea incompleta a substantelor organice la temperaturi mari).
Cu cat carnea e gatita la temperaturi mari mai mult timp, cu atat creste productia substantelor mentionate mai sus. Tehnicile de caldura directa, ca prajirea sau gatirea la gratar cu carbuni, produc mai multe astfel de substante decat caldura indirecta, ca gatirea la aburi.
Unele cercetari sugereaza ca un consum de carne arsa sau carbonizata poate creste riscul de cancer. Substantele numite amine heterociclice sunt formate in alimente care sunt gatite la temperaturi ridicate si confera aspectul innegrit sau carbonizat. Marinarea carnii impiedica sau poate reduce acest lucru.
Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea procesata drept cancerigen de grup 1. Carne procesata include mezeluri, sunca, salam, slanina si crenvusti – drept cancerigeni de grupa 1, ceea ce inseamna ca exista dovezi ca astfel de carnuri procesate consumate in exces pot creste riscul de cancer. Cele ma periculoase elemente din mezeluri si carnuri procesate sunt nitritii. Raportul IARC a concluzionat ca un consum a 50 g de carne procesata in fiecare zi creste riscul de cancer cu 18%. O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in European Journal of Cancer (2018) sugereaa ca aportul de carne procesata poate creste riscul de cancer mamar, dar afirmatia nu se aplica si pentru carnea rosie.
Carnea de pasare si pestele
Nu exista suficiente dovezi pentru a trage concluzii cu privire la consumul de carne de pasari de curte si riscul de cancer. De cealalta parte, consumul de peste poate ajuta la reducerea riscului de cancer intestinal, de san si de prostata. Pestele este considerat un aliment sanatos bogat in proteine, cu un continut scazut de grasimi, cu o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv acizii grasi Omega-3. Cu toate acestea, multi pesti contin niveluri ridicate de toxine, cum ar fi mercurul.
Pestele poate oferi in general protectie impotriva cancerului. Singura exceptie ar putea fi pestele prajit. Prajirea scade continutul de Omega-3 al pestilor si genereaza HCA, lipide oxidate si acizi trans – toate acestea crescand riscul de cancer.
Consumul mai mare de peste gatit in mod sanatos a fost asociat cu scaderea riscurilor pentru toate urmatoarele tipuri de cancer: cancer esofagian, cancer de san, cancer ovarian, cancer colorectal si cancer la ficat. Mecanismul principal este considerat a fi legat de aportul de Omega-3.
Lactatele si riscul de cancer
In timp ce cazeina si lactoza din lapte pot creste biodisponibilitatea calciului, alti nutrienti sau constituenti bioactivi din produsele lactate, cum ar fi lactoferina, vitamina D (din produsele lactate fortificate) sau butiratul de acid gras cu lant scurt pot, de asemenea, sa ofere unele functii de protectie impotriva cancerului colorectal.
Produsele lactate reprezinta o categorie interesanta de produse de origine animala, deoarece par sa prezinte unele asociatii negative si unele pozitive cu riscul de cancer. Anumite componente ale alimentelor lactate precum continutul de probiotice, calciu, vitamina D pot avea efecte de protectie. De cealalta parte, alti compusi, cum ar fi IGF-1 pot fi legati de unele efecte negative.
Trebuie, insa, sa retinem ca aportul zilnic moderat de lactate nu creste riscul de cancer. Laptele este un fluid complex care contine o varietate de compusi bioactivi. Unele dintre ele pot proteja impotriva cancerului, in timp ce altele pot avea efecte adverse. Ghidurile dietetice actuale pentru lactate recomanda 2-3 portii sau cani pe zi. Unele studii sugereaza ca exista o legatura intre consumul unor cantitati mari de lactate si riscul crescut de cancer de prostata, dar dovezile in acest sens sunt limitate. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru a afla mai multe despre legatura potentiala dintre produsele lactate si riscul de cancer de prostata.
Ouale si riscul de cancer
In prezent, nu exista dovezi care sa sugereze ca un consum moderat de oua poate cauza cancer – implicit cancer ovarian. Ouale pot fi consumate ca parte a unei diete sanatoase, echilibrate si sunt o sursa buna de proteine si vitamine B. Este indicat sa limitati consumul de oua prajite, deoarece prajirea creste cantitatea de grasimi saturate, ceea ce poate duce la un risc crescut de probleme medicale, dar consumul de oua in general nu prezinta un risc semnificativ pentru sanatate.
Exista totusi unele studii care sugereaza o legatura intre consumul de oua si riscul crescut de cancer. O meta-analiza publicata in 2015 a aratat un risc modest ridicat nu numai pentru cancerul de prostata, dar si pentru cancerul de san si ovarian in randul celor cu un consum mare de oua, mai mult de 5 pe saptamana, comparativ cu cei fara consum de oua. Deoarece ouale sunt o sursa de colesterol, care este implicat in sinteza hormonilor sexuali, cum ar fi testosteronul si estrogenii care promoveaza cresterea celulelor, niveluri ridicate ale acestora pot contribui la cresterea canceroasa a tesuturilor hormonale, cum ar fi ovarele si prostata. Cu toate acestea, nu se ofera dovezi stiintifice suficiente pentru a sustine aceasta teorie.
Recomandari alimentare
Nu sunt justificate recomandarile de a evita orice tip de sursa de proteine animale fara o dovada medicala concreta. E important insa sa limitati consumul de carne rosie, sa consumati si proteine vegetale si sa existe un echilibru – totul tine de moderatie si de alegeri! De asemenea, se recomanda sa evitati carnurile procesate si sa optati pentru metode de gatit mai sanatoase – evitati gatirea la temperaturi ridicate.
- Consumati o varietate de fructe si legume si surse de proteine vegetale – fasole, linte, nuci seminte.
- Limitati ouale la un consum de 1 – 2 ori pe saptamana –se recomanda oua fierte, nu prajite.
- Limitati carnea rosie la o portie pe saptamana si evitati sa o gatiti la temperaturi ridicate.
- Optati pentru surse de proteine animale de cea mai buna calitate cu expunere limitata la substante cancerigene de mediu, antibiotice si hormoni, precum si pentru a imbunatati profilul de grasimi.
- Evitati sa gatiti proteinele animale la temperaturi ridicate si alegeti metode de gatit sanatoase, care sa evite caldura directa: gatire la aburi, la cuptor etc. Formarea HCA in timpul gatirii carnii de vita, peste sau pui poate fi diminuata prin marinare sau gatirea scurta la microunde inainte de prajire sau la gratar. Taiati grasimea vizibila de pe carne inainte de a o gati. Evitati arderea carnii si evitati formarea de crusta innegrita.
- Daca vreti sa consumati mezeluri pentru pofta, limitati consumul si optati pentru mezeluri mai uscate si de calitate.
Pentru a reduce riscul de cancer, se recomanda consumul a maximum 455 g de carne rosie gatita pe saptamana. Asta este egal cu 700 g de carne cruda. Poate insemna astfel fie o mica portie de 65 g de carne gatita in fiecare zi sau 2 portii (130g) de 3-4 ori pe saptamana. Alegeti carne slaba si evitati carnea procesata.
Referinte:
(1) https://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(17)31430-2/abstract
(2) https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0111-3
(3) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.29423
(4) https://www.scientificamerican.com/article/diet-high-in-meat-proteins-raises-cancer-risk-for-middle-aged-people/
(5) https://www.cancer.org/latest-news/world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer.html
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19261724/
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661797/
(8) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0135959
(9) https://osher.ucsf.edu/patient-care/integrative-medicine-resources/cancer-and-nutrition/faq/animal-protein-cancer-risk
(10) https://www.wcrf.org/dietandcancer/exposures/meat-fish-dairy
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 16/06/2020 18:25