Osteoporoza inseamna ca oasele isi pierd din densitate si creste riscul de fracturi. Iata cum poate afecta cancerul sanatatea oaselor si ce solutii de tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este osteoporoza?
2. Osteoporoza legata de cancer
3. Tratamente pentru cresterea rezistentei oaselor
Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o afectiune in care oasele isi pierd din masa sau densitate, iar tesutul osos incepe sa se descompuna. Ca parte a procesului de imbatranire, oasele devin treptat mai slabe, mai fragile si mai putin dense. Aceste schimbari inseamna ca se pot rupe mai usor.
Cancerul este un factor de risc pentru scaderea densitatii osoase si fracturi. Acest lucru este dat atat de efectele directe ale celulelor canceroase asupra osului, cat si de efectele tratamentelor anticancerigene asupra celulelor osoase. Tratamentele impotriva cancerului afecteaza intregul corp, nu doar zona in care se afla cancerul. Pacientii reactioneaza diferit la tratamentul impotriva cancerului. Unele reactii adverse apar imediat dupa terminarea tratamentului, iar altele apar dupa ani. Pierderea osoasa este mai frecventa in randul pacientilor cu cancer de san si de prostata. Desi osteoporoza poate provoca o fractura in orice os, fracturile osteoporotice apar mai frecvent la nivelul soldului, coloanei vertebrale sau la incheietura mainii.
Daca aveti osteopenie, exista o scadere a densitatii osoase, dar nu la fel de mult ca in cazul osteoporozei. Persoanele cu osteopenie sunt mai predispuse la osteoporoza daca nu se incepe un tratament pentru a opri pierderea osoasa.
Simptome osteoporoza
Oamenii pot avea osteoporoza ani de zile fara sa aiba simptome. Un os rupt poate fi primul simptom al osteoporozei.
Alte simptome includ:
- reducerea inaltimii in timp;
- probleme cu postura;
- rotunjirea spatelui – cifoza;
- sensibilitate osoasa sau durere.
Este important sa depistati la timp osteoporoza, pentru prevenirea fracturilor. De obicei, este diagnosticata prin osteodensitometrie DEXA, radiografii, analize de sange, teste de urina.
Cum se dezvolta osteoporoza?
Osul contine calciu si alte minerale, motiv pentru care este greu. Densitatea osoasa se refera la continutul de minerale din oase. Densitatea este legata de duritatea si forta oaselor. Densitatea osoasa scazuta este o trasatura a osteoporozei. La fel ca alte tesuturi din corp, osul se repara si se reinnoieste constant – remodelare osoasa. Doua tipuri de celule sunt implicate in remodelarea oaselor:
- osteoclaste – celulele care descompun (resorb) osul si elibereaza calciu in sange;
- osteoblaste – celule care formeaza os nou si extrag calciu din sange.
Un echilibru intre osteoblastele care construiesc os si osteoclastele care dizolva oasele mentine oasele sanatoase. Dupa varsta de aproximativ 35 de ani, oasele incep sa-si piarda din densitate si forta. Majoritatea cazurilor de osteoporoza rezulta din pierderea osoasa mai rapida. Acest lucru se poate intampla din cauza unor factori precum:
- niveluri mai scazute de estrogen si testosteron;
- sedentarism;
- lipsa de calciu si/sau vitamina D;
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool;
- anumite medicamente, cum ar fi steroizii, sau cele utilizate pentru tratarea cancerului de san.
Osteoporoza este mai frecventa la femei decat la barbati. In timpul menopauzei, cantitatea de estrogen produsa in ovare se reduce foarte mult. Acest hormon regleaza activitatea osteoclastelor. Dupa menopauza, osteoblastele continua sa formeze os. Insa, nu pot tine pasul cu viteza cu care osteoclastele il descompun. La barbati, pierderea osoasa incepe, in general, mai tarziu si avanseaza mai incet decat la femei.
Osteoporoza legata de cancer
Osteoporoza poate fi cauzata de anumite tipuri de cancer, cum ar fi mielomul multiplu. Poate fi cauzata si de anumite tipuri de tratamente pentru cancer sau de efectele secundare ale acestora. In cazul unei persoane care avea deja osteoporoza inainte de aparitia cancerului, pierderea densitatii osoase se poate intensifica.
Terapiile hormonale pot fi utilizate pentru tratarea cancerelor de san, cancerelor uterine, ovariene si de prostata. Unele terapii hormonale blocheaza sau reduc productia de hormoni ca estrogenul si testosteronul. Acesti hormoni joaca un rol in mentinerea oaselor puternice. Unele tratamente pentru cancer provoaca menopauza timpurie sau menopauza indusa de tratament. Aceste tratamente includ chimioterapie, interventii chirurgicale pentru indepartarea ambelor ovare si radioterapie in zona pelvisului. Daca ovarele sunt indepartate sau deteriorate, acestea nu pot produce estrogen sau progesteron, ceea ce poate duce la slabirea oaselor.
Persoanele cu tumori ale creierului si ale maduvei spinarii pot avea, de asemenea, nevoie de corticosteroizi, care ajuta la reducerea umflaturii si la scaderea raspunsului imun al organismului. Aceste medicamente pot, de asemenea, sa slabeasca oasele.
Alti factori care contribuie la pierderea masei osoase includ:
- cancerul osos, care este cancerul care incepe in oase;
- cancer care s-a raspandit pana la os – cancerele care se raspandesc cel mai frecvent la oase includ cancer mamar, cancer de prostata, mielom multiplu, cancer pulmonar;
- anumite tipuri de chimioterapie;
- alte medicamente, inclusiv terapia cu steroizi (cum ar fi prednison), terapia cu hormoni tiroidieni sintetici, medicamente pentru arsuri la stomac;
- malnutritie si lipsa de calciu si vitamina D.
➤ Citeste mai multe despre modul in care cancerul poate afecta oasele si muschii.
Terapia hormonala si riscul de osteoporoza
Scopul terapiei hormonale este de a reduce nivelul estrogenului la femei si al androgenilor (hormoni sexuali masculini) la barbati, deoarece acestia pot stimula cresterea cancerelor de san si de prostata. Cu toate acestea, hormonii sexuali joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea oaselor sanatoase, iar reducerea nivelului lor poate provoca pierderea osoasa. Femeile supuse unei terapii hormonale pentru cancerul de san au rate semnificative de pierdere osoasa. Pentru barbatii care primesc terapie hormonala si trec prin operatia de indepartare a unuia sau a ambelor testicule pentru cancer de prostata, s-a raportat o pierdere a densitatii minerale osoase a soldului de pana la 9% in primul an dupa tratament.
Inhibitorii aromatazei sunt utilizati pentru femeile aflate la postmenopauza diagnosticate cu cancer receptor hormonal pozitiv. La femeile aflate in postmenopauza, agentii inhibitori ai aromatazei au ca rezultat scaderea estrogenului si provoaca un risc crescut de osteopenie / osteoporoza si fracturi. Inhibitorii aromatazei sunt anastrozol, letrozol si exemestan.
Terapia de deprivare a androgenilor duce la multe efecte secundare, inclusiv afectarea muschilor, cresterea masei adipoase, osteoporoza, diabet si boli de inima. Barbatii cu cancer de prostata care primesc terapie de acest tip sunt, de asemenea, expusi riscului de pierdere a densitatii osoase si de fracturi.
Cancerul de san si terapia hormonala
Terapia hormonala va functiona numai daca celulele cancerului mamar au receptori de estrogen (ER). Unele forme de cancer de san sunt cancere receptor pozitive pentru estrogen sau cancer ER+. S-ar putea sa se recomande terapie hormonala daca aveti cancer de san ER pozitiv inainte de operatie, dupa operatie sau daca nu se poate face operatia. Medicamentele de terapie hormonala ce pot fi recomandate includ tamoxifen, inhibitori de aromataza (AI) si agonisti LHRH.
Cancerul de prostata si terapia hormonala
Cancerul de prostata depinde de obicei de cresterea testosteronului. Terapia hormonala blocheaza sau scade cantitatea de testosteron din organism. S-ar putea sa se recomande terapie hormonala singura sau in asociere cu radioterapie sau chimioterapie. Medicamentele de terapie hormonala recomandate in acest caz includ agonisti LHRH, medicamente anti androgeni sau un blocant al hormonului care elibereaza gonadotropina (GnHR).
Chimioterapia si osteoporoza
Chimioterapia are un impact major asupra sanatatii oaselor prin inducerea menopauzei precoce la femeile aflate in premenopauza. Scaderea nivelului de estrogen are un impact negativ asupra densitatii osoase. Doxorubicina, metotrexatul, ciclofosfamida si 5-fluorouracilul pot provoca menopauza prematura.
Menopauza timpurie in cancer si osteoporoza
Anumite tratamente de chimioterapie utilizate pentru cancerul de san pot face ca ovarele sa nu mai produca estrogen. Asta duce la menopauza. Menopauza precoce poate rezulta, de asemenea, atunci cand ovarele sunt indepartate (ooforectomie) sau dupa radioterapie in zona ovarelor. Aceste proceduri se fac pentru a incetini cresterea cancerului de san, deoarece estrogenul poate determina dezvoltarea tumorilor. Insa, scaderea brusca a nivelului de estrogen determina, de asemenea, scaderea densitatii osoase.
Retineti!
Problemele de echilibru sunt, de asemenea, frecvente in randul persoanelor cu cancer. Riscul de caderi si leziuni legate de caderi creste in randul celor cu probleme de echilibru si densitate osoasa scazuta. Exercitiile de echilibru si forta pot ajuta la prevenirea caderilor, imbunatatind capacitatea de a controla si mentine pozitia corpului, fie in miscare, fie stationara.
Pacientii cu cancer se pot confrunta si cu modificari ale posturii normale – astfel ca exercitiile pentru postura sunt o componenta importanta a recuperarii oncologice.
Tratamente pentru cresterea rezistentei oaselor
Exista tratamente de intarire a oaselor disponibile pentru a preveni sau a incetini subtierea oaselor. Bifosfonatii sunt medicamente care intaresc oasele si opresc procesul natural in care se descompune osul. Exemple de bifosfonati care pot fi utilizati pentru prevenirea si tratarea osteoporozei includ alendronat, risedronat, etidronat. Raloxifenul este un medicament care ajuta la cresterea densitatii osoase. Se administreaza pentru prevenirea si tratarea osteoporozei la femeile aflate la postmenopauza.
Terapia de substitutie hormonala (HRT) este un tratament care inlocuieste hormonii sexuali feminini (estrogen, progesteron) atunci cand ovarele nu ii mai produc. HRT poate fi utilizata pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Calcitonina este un hormon care ajuta la mentinerea densitatii osoase. Calcitonina nu previne osteoporoza, dar poate fi utilizata pentru tratarea acesteia.
Importanta unui stil de viata sanatos
Este important sa discutati cu medicul despre factorii de risc personali pentru osteoporoza. Nu puteti schimba unii factori de risc pentru osteoporoza, dar puteti lua unele masuri pentru a mentine oasele puternice. Consumati o varietate de alimente sanatoase (bogate in nutrienti) in fiecare zi. Se recomanda mai multe portii de fructe si legume in fiecare zi. E foarte important sa aveti un aport optim de calciu si vitamina D. Se recomanda 1000 – 1200 mg de calciu in fiecare zi. Cel mai bine este sa obtineti calciu din alimentele pe care le consumati. Alimente bogate in calciu includ lactate cu continut scazut de grasimi (lapte, iaurt, branza), legume cu frunze verde inchis, peste (sardine, somon) sau alimente fortificate cu calciu. Uneori, medicii pot recomanda suplimente de calciu si vitamina D. Surse naturale de vitamina D includ mai ales peste gras ca somn, macrou, somon, sardine si ton.
De asemenea, e importanta mentinerea unui stil de viata activ. Mersul pe jos, urcatul scarilor si dansul sunt exercitii care intaresc oasele. Exercitiile de rezistenta, cum ar fi ridicarea greutatilor sau utilizarea benzilor de exercitii, intaresc de asemenea oasele si muschii. Tai Chi este un exemplu de activitate fizica ce imbunatateste postura si echilibrul pentru a reduce riscul de caderi si fracturi.
Referinte:
(1) https://www.texasoncology.com/types-of-cancer/bone-cancer/bone-loss
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783531/
(3) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/osteoporosis
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=34&contentid=26577-1
(5) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/managing-side-effects/osteoporosis/?region=on
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 28/04/2022 15:16