Neutrofile crescute – cauze si simptome

neutrofile crescute

Neutrofile crescute – ce sunt neutrofilele si ce inseamna un numar crescut de neutrofile? Citeste mai multe despre neutrofilie, cauzele posibile, simptome asociate si solutii la aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce sunt neutrofilele?
2. Valori normale ale neutrofilelor
3. Ce rol au neutrofilele?
4. Testarea numarului de neutrofilele
5. Neutrofile crescute – cauzele neutrofiliei
6. Simptome date de nivelul crescut de neutrofile in sange
7. Cum se poate reduce nivelul neutrofilelor?
8. Neutrofilia si cancerul

Ce sunt neutrofilele?

Neutrofilele reprezinta prima linie de aparare a organismului impotriva invadatorilor straini si constituie tipul celular major implicat in inflamatia acuta si unele forme de inflamatie cronica.

Neutrofilele sunt leucocitele cele mai raspandite in fluxul sangvin, constituind in mod obisnuit mai mult de 50% din toate leucocitele din sange. In timpul infectiei, procentul de neutrofile poate creste pana la 80% sau mai mult. In schimb, concentratiile din tesuturi ale neutrofilelor in perioadele de homeostaza sunt destul de mici, dar cresc local, ca raspuns la infectie sau la alti factori declansatori.

Un risc crescut de infectie poate aparea atunci cand organismul nu are suficiente neutrofile in fluxul sangvin, cand neutrofilele nu pot calatori prin fluxul sangvin catre locurile infectiei in mod eficient sau cand neutrofilele sunt incapabile sa produca oxidanti precum peroxidul de hidrogen pentru a distruge patogenii.

Valori normale ale neutrofilelor

Numarul absolut de neutrofile este numarul real de globule albe din sange (leucocite) care sunt neutrofile. Neutrofilele sunt componente cheie in sistemul de aparare impotriva infectiei. Absenta sau deficitul de neutrofile (o afectiune numita neutropenie) face o persoana vulnerabila la infectie. Dupa chimioterapie, radioterapie sau un transplant de sange sau maduva, ANC este de obicei scazut si apoi creste lent, ceea ce reflecta faptul ca maduva osoasa se recupereaza si noi celule sangvine incep sa creasca si sa se maturizeze.

Numarul absolut de neutrofile este numit in mod obisnuit ANC. Procentul neutrofilelor este format din neutrofile segmentate (complet mature) + benzi (neutrofile aproape mature).

Intervalul normal pentru ANC = 2.000 – 8.000 / mm3 sange.

Ce rol au neutrofilele?

Ca parte a apararii noastre imune innascute, neutrofilele actioneaza ca primii respondenti la infectie, atacand bacteriile, virusurile si alti agenti patogeni. Neutrofilele pot fi, de asemenea, denumite fagocite (fago – care inseamna a manca si –cite semnifica celule), deoarece protejeaza organismul prin ingerarea unor organisme invadatoare. Sunt produse in maduva osoasa si reprezinta aproximativ 50 – 70% din totalul globulelor albe din sange.

Au o motilitate ridicata (ceea ce inseamna capacitatea de a se deplasa spontan) si sunt capabile sa inconjoare un agent infectios pana la distrugere. Pe langa ingerarea agentului patogen, neutrofilele pot elibera substante citotoxice (care omoara celulele) care neutralizeaza direct organismul invadator. Neutrofilele raspund la infectii atat in ​​interiorul corpului, cat si pe suprafata pielii.

Testarea numarului de neutrofile

Neutrofilele sunt considerate parte a testului complet numit hemoleucograma. De asemenea, formula leucocitara prezinta procentul fiecarui tip de celule albe din sange intr-un esantion de sange, incluzand neutrofile, limfocite, monocite, bazofile si eozinofile.

Intre timp, numarul absolut de neutrofile (ANC) ne spune cate dintre aceste celule sunt in sange cu un interval de referinta „normal” intre 2000 si 8000 celule per microlitru (mL) sange.

Un numar mare de neutrofile, cunoscut sub numele de neutrofilie, poate fi cauzat de orice infectie, traumatism sau inflamatii care activeaza sistemul imunitar. Neutrofilia este frecventa in caz de apendicita, arsuri grave, anumite tipuri de leucemie si orice afectiune care provoaca inflamatii acute (cum ar fi un atac de cord). In schimb, un numar scazut, cunoscut sub numele de neutropenie, poate fi cauzat de sepsis, chimioterapie, tratament radiologic si anumite tulburari autoimune. La unele persoane, neutropenia poate fi cronica (continua si persistenta), in timp ce alteori poate fi tranzitorie (de obicei ca raspuns la o boala sau expunere la medicamente).

Related Post

Neutrofile crescute – cauzele neutrofiliei

Neutrofilia este o crestere a neutrofilelor circulante peste valoarea asteptata la un individ sanatos de aceeasi varsta, sex, rasa si statut fiziologic. Aceasta reprezinta o crestere a numarului de neutrofile peste 8 x 109 / l .

Neutrofilele pot fi considerate celule care trec prin fluxul sangvin, depistand infectii tisulare sau alte evenimente inflamatorii. Din pacate, capacitatea neutrofilelor de a distruge organismele straine este corelata in anumite circumstante cu o capacitate de distrugere a tesutului gazda.

Nivelurile ridicate de neutrofile sunt adesea cauzate de o infectie, dar si alte afectiuni medicale si anumite medicamente pot provoca asta. Stresul fizic sau psihic, si chiar fumatul, pot creste, de asemenea, nivelul neutrofilelor. Desi nivelurile ridicate de neutrofile nu indica de obicei o problema grava, trebuie sa consultati medicul daca vi s-a spus ca aveti un nivel ridicat de neutrofile.

Cauzele neutrofiliei

Cauzele neutrofiliei sunt date in general de infectii – infectii bacteriene acute si cronice, infectii virale, fungice sau parazitare. Alte cauze pot include:

  • inflamatii;
  • sarcina;
  • fumatul etc.

Neutrofilia poate aparea si ca un proces fiziologic normal. Nou-nascutii sanatosi au un numar mai mare de neutrofile, iar pentru sugari mai mici de o luna intervalul normal este la 26 x 109 / l. Femeile de varsta fertila au un numar mai mare de neutrofile decat barbatii, si numarul acestora variaza in timpul ciclului menstrual. Sarcina determina o crestere a numarului de neutrofile, care creste si mai mult in timpul si dupa travaliu. Exercitiul intens poate dubla numarul de neutrofile prin modificarea distributiei celulelor albe in circulatie.

cauze neutrofile crescute

Simptome date de nivelul crescut de neutrofile in sange

Cel mai adesea, neutrofilia este un fenomen reactiv, de obicei la o infectie bacteriana, unde poate fi prezenta si febra ca urmare a eliberarii de leucocite pirogene. Neutrofilia in sine nu provoaca de obicei simptome si nu se cunoaste niciun efect advers direct pana cand numarul nu este extrem de ridicat, asa cum se observa in tulburarile mieloproliferative, cum ar fi leucemia mieloida cronica. Aproximativ 15 % dintre acesti pacienti se vor prezenta cu un numar de leucocite peste 300×109 / l atunci cand semnele si simptomele leucostazei apar din cauza microcirculatiei afectate la plamani, creier, ochi, urechi sau penis. Pacientii pot avea dispnee, cianoza, ameteli, vedere incetosata, delir, hemoragii retiniene, tinitus, deficienta de auz sau priapism.

Tulburarile asociate includ infectii severe sau cronice, hemoliza severa etc. Reactiile sunt mai intense la copii. Se poate dezvolta o anemie. Daca neutrofilia este insotita de alte globule albe crescute in contextul splenomegaliei, o cauza hematologica primara, cum ar fi o tulburare mieloproliferativa.

Cum se poate reduce nivelul neutrofilelor?

Terapia specifica, daca este indicata, este, in general, directionata catre cauza care sta la baza neutrofiliei. Hiperleucocitoza necesita tratament urgent cu leucofereza, hidratare si terapie citoreductiva. Trimiterea catre un hematolog ar trebui sa fie luata in considerare atunci cand apare neutrofilia in asociere cu splenomegalie si alte anomalii pentru excluderea unei afectiuni hematologice subiacente. In urma altor teste de sange, de obicei va fi prelevata o proba de maduva pentru a stabili diagnosticul.

La pacientii cu un diagnostic hematologic primar, cum ar fi o afectiune mieloproliferativa, tratamentul poate implica agenti citotoxici, pentru controlul hemoragiei. O astfel de terapie necesita supraveghere specializata indeaproape, cu teste de sange periodic, din cauza riscului de suprimare a maduvei osoase care poate pune viata in pericol.

La pacientii cu leucemie mieloida cronica, principalul tratament este acum imatinib, un inhibitor al tirozin kinazei. Din nou, acesta necesita monitorizare de specialitate.

tratament neutrofile crescute

Neutrofilia si cancerul

In timpul tratamentului cancerului, numarul absolut de neutrofile este testat periodic de rutina pentru a determina modul in care sistemul imunitar raspunde la presiunea radiatiilor sau chimioterapiei.

In general, neutropenia este relativ mai frecventa in aceste circumstante si poate fi clasificata in:

  • Neutropenie usoara (ANC sub 2000 celule / mL) care prezinta un risc minim de infectie;
  • Neutropenie moderata (ANC intre 1500 si 500 celule / ml) care prezinta un risc moderat de infectie;
  • Neutropenie severa (ANC sub 500 celule / mL) care prezinta un risc sever de infectie.

Daca ANC scade sub aproximativ 500 de celule / ml, medicul va va prescrie medicamente pentru a normaliza mai bine nivelul neutrofilelor si poate oferi, de asemenea, un curs de antibiotice pentru a preveni infectiile grave.

Referinte:
(1) What are neutrophils and what do they do?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323982.php
(2) Understanding Neutrophils: Function, Counts, and More, link: https://www.healthline.com/health/neutrophils
(3) Neutrophilia , link: https://www.northdevonhealth.nhs.uk/wp-content/uploads/2014/06/Neutrophilia.pdf
(4) Neutrophilia, link: https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/labmed/neutrophilia/
(5) Neutrophilia , link: https://www.britannica.com/science/neutrophilia

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 04/01/2022 08:22

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (17)

  • Neutrofile crescute – cauze si simptome este unul din cele mai tari articole despre calatori pe care le-am descoperit.
    Tine-o la fel si continua cu asemenea informatii. Multumesc!

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. pentru astfel de întrebări. Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  • Bună ziua, fiului meu i- au ieșit 7,74-103/mm3, va rog sa- mi spuneți este ceva grav, și ce boala ar putea avea?

  • Neutrofile 71.4
    Plachetocrit 2.95
    Este grav va rog frumos un răspuns.

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

  • Buna seara . Am făcut analize și neutrofilele 7.72(2-7,5) iar leucocite 11,6(4.0-10) .fibrinogen , glicemie și VSH mărite . Se poate afla unde am o infecție ? Sumarul de urina e bun .

Articole asemanatoare