Ce putem face pentru a minimiza riscul de apariție a cancerului în cazul în care avem o predispoziție genetică? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.
Ce putem face pentru a minimiza riscul de apariție a cancerului în cazul în care avem o predispoziție genetică?
– transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –
Dr. Sebastian Grădinaru:
În condițiile în care ne încadrăm într-o grupă de risc crescut, ar trebui să facem tot ce ne stă în putință ca să ne investigăm periodic. Atâta timp cât statul nu face treaba asta – bine, nici nu știu cât de eficient ar putea să fie în România un astfel de program. Eu am lucrat un an de zile în Irlanda, unde funcționează aceste programe de screening, și am lucrat un an de zile pe cancer de sân, făcând o specialitate acolo, pe chirurgia sânului și lucram zilnic în clinica de Breast-Check. Breast-Check înseamnă o clinică făcută special, și erau făcute în toate orașele mari, clinici făcute special unde pacientele veneau cu scrisoare trimisă de stat, că trebuie să se prezinte acolo, suportând consecințele în cazul în care nu se prezentau. Ea primea o scrisoare cu data la care a fost programată când trebuia să se ducă să-și facă mamografia și să consulte un medic. Credeți că lucrul ăsta ar funcționa în România? Eu nu sunt așa convins că ar funcționa.
Din păcate, dacă nu ești în stare să faci un program de screening care să fie gândit de la A la Z, acest program nu va fi eficient și nu va funcționa niciodată. Dacă nu te gândești la toate metodele logistice prin care să-l aplici și prin care să-i verifici eficiența, aceasta este o etapă foarte importantă a oricărui screening, să-i verificăm eficiența, să vedem ce-am reușit noi să facem cu treaba asta? Am reușit să facem ceva sau nu? Din păcate, eu sunt aproape sigur că în România, aproape oricâți bani s-ar băga, n-o să se reușească aceeași eficiență ca-n alte părți.
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 27/11/2020 15:29