Leucemia mieloida cronica este un tip de leucemie cu crestere lenta, ce afecteaza celulele mieloide (un tip de celule sangvine albe). Iata care sunt simptomele, factorii de risc si metodele de tratament.
CUPRINS:
1. Ce este leucemia mieloida cronica?
2. Semne si simptome ale leucemiei mieloide cronice
3. Cauze si factori de risc ai leucemiei mieloide cronice
4. Diagnosticul leucemiei mieloide cronice
5. Stadializare
6. Tratamentul leucemiei mieloide cronice
7. Preventia leucemiei mieloide cronice
8. Statistici si prognostic
Ce este leucemia mieloida cronica?
Leucemia este atunci cand sangele are un numar anormal de globule albe. Sangele este format din globule albe care combat infectia, globule rosii care transporta sange si trombocite care ajuta sangele sa se coaguleze. Daca organismul produce prea multe globule albe, celelalte componente ale sangelui incep sa se aglomereze.
Leucemia mieloida cronica sau leucemia mielogena cronica apare in anumite celule sangvine ale maduvei osoase. O modificare genetica apare in stadiile incipiente ale celulelor mieloide – cele care alcatuiesc celule rosii din sange, trombocite si majoritatea celulelor albe. Celulele leucemiei mieloide cronice se maturizeaza doar partial si, astfel, celulele cresc si se divid si incep sa se acumuleze in maduva osoasa. Dupa un timp, celulele leucemiei se pot infiltra in alte parti ale corpului.
Despre cromozomul Philadelphia
Persoanele cu leucemie mieloida cronica au o mutatie genetica sau o modificare a celulelor maduvei osoase – se numeste translocare. O translocare este atunci cand o parte dintr-o catena lunga de gene numita cromozom se desparte si se lipeste la un alt cromozom. In leucemia mieloida cronica, o parte din cromozomul 9 se desprinde si se leaga la o sectiune a cromozomului 22, formand cromozomul Philadelphia sau cromozomul Ph.
Cromozomul Ph este format din 2 gene numite BCR si ABL care se unesc intr-o singura gena de fuziune numita BCR-ABL. Se gaseste numai in celulele care formeaza sangele, nu si in alte organe ale corpului. Gena BCR-ABL face ca celulele mieloide sa produca o enzima activata anormal – enzima tirozin kinaza. Aceasta enzima activata anormal se numeste proteina de fuziune si le permite globulelor albe sa creasca necontrolat. Aceasta modificare genetica se dezvolta din leziuni care apar din intamplare dupa nasterea unei persoane. Nu exista riscul ca o persoana sa transmita aceasta gena copiilor sai.
Semne si simptome ale leucemiei mieloide cronice
Multe persoane cu leucemie mieloida cronica prezinta simptome nespecifice in momentul diagnosticarii. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, slabiciune, mancarimi, transpiratii nocturne, disconfort abdominal si scadere in greutate. O splina marita (splenomegalie) este depistata de obicei la examinarea fizica.
Atunci cand apare faza accelerata sau blastica a acestei forme de leucemie, o persoana afectata poate prezenta pierderi in greutate severe, febra ridicata, dureri osoase, marirea ficatului si splinei, dureri la nivelul articulatiilor (artralgii) si hemoragii care apar ca pete de decolorare purpurii pe piele si mucoase.
Fiind o forma cronica, poate dura ceva timp pana cand simptomele incep sa apara. Din pacate, leucemiile cronice sunt adesea mai greu de tratat decat leucemiile acute.
Cauze si factori de risc ai leucemiei mieloide cronice
Leucemia mielogena cronica apare atunci cand se produce o modificare in genele celulelor maduvei osoase. Nu este clar ce declanseaza initial acest proces, dar medicii au descoperit cum progreseaza in leucemie mielogena cronica.
Se dezvolta un cromozom anormal. O sectiune a cromozomului 9 schimba locurile cu o sectiune a cromozomului 22, formand un cromozom 22 extra-scurt si un cromozom 9 prea lung. Cromozomul 22 extra-scurt se numeste cromozomul Philadelphia, denumit pentru orasul in care a fost descoperit. Cromozomul Philadelphia este prezent in celulele sangvine a 90% dintre persoanele cu leucemie mielogena cronica.
Cromozomul Philadelphia creeaza o noua gena. Genele din cromozomul 9 se combina cu genele din cromozomul 22 pentru a crea o noua gena numita BCR-ABL. Gena BCR-ABL contine instructiuni care spun ca celulele sangvine anormale sa produca prea mult dintr-o proteina numita tirozin kinaza. Aceasta favorizeaza cancerul, permitand anumitor celule sangvine sa se dezvolte necontrolat.
Ce se intampla in organism?
Celulele leucemice incep sa creasca si sa se divida. Se acumuleaza in maduva oaselor, circula in fluxul sangvin si calatoresc in tot corpul. De-a lungul timpului, excesul de celule leucemice aglomereaza globule rosii sanatoase si trombocite. Acest lucru poate provoca probleme precum anemia, vanatai usoare, sangerare care dureaza mai mult timp si risc mai mare de infectii,
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de leucemie mielogena cronica includ:
- varsta inaintata;
- genul masculin;
- expunerea la radiatii, cum ar fi radioterapia pentru anumite tipuri de cancer.
Istoricul familial nu este un factor de risc. Mutatia care duce la leucemie mielogena cronica nu este transmisa de la parinti la copii. Se crede ca aceasta mutatie este dobandita, ceea ce inseamna ca se dezvolta dupa nastere.
Diagnosticul leucemiei mieloide cronice
Daca medicul suspecteaza ca aveti leucemie, va dori sa efectueze o examinare fizica amanuntita si sa discute despre istoricul medical. Un diagnostic precis necesita mai multe teste:
- teste de sange – pentru a testa tipurile si numarul de celule sangvine, cantitatea de hemoglobina (proteina care transporta oxigen) si dimensiunea si forma celulelor;
- teste ale maduvei osoase – prelevarea de mostre de maduva osoasa si analiza lor;
- testele cromozomilor – verificarea modificarilor cromozomilor din sange sau din maduva osoasa, cum ar fi parti lipsa ale cromozomilor sau doi cromozomi care au schimbat ADN (aceste teste includ analiza citogenetica, hibridizarea fluorescenta in situ si reactia in lant a polimerazei);
- testele de imagistica – cum ar fi radiografie toracica, tomografie computerizata, RMN sau ecografie pentru a verifica daca leucemia afecteaza alte parti ale corpului.
Stadializare
Leucemia mieloida cronica este clasificata in 3 grupuri care ajuta la stabilirea prognosticului. Medicii numesc aceste grupuri faze in loc de stadii. Fazele se bazeaza in principal pe numarul de celule albe imature din sange sau maduva osoasa.
Faza cronica
Pacientii in faza cronica au in mod obisnuit mai putin de 10% celule canceroase in sange sau probele de maduva osoasa. Acesti pacienti au, de obicei, simptome destul de usoare (daca exista) si, de obicei, raspund la tratamentele standard. Majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in faza cronica.
Faza accelerata
Pacientii sunt considerati a fi in faza accelerata daca probele de sange au 15% sau mai multe celule canceroase, daca bazofilele reprezinta 20% sau mai mult din sange. De asemenea, trombocitele sunt scazute. Pacientii in faza accelerata pot avea simptome precum febra, apetit slab si pierdere in greutate. Nu raspunde la fel de bine la tratament ca forma in faza cronica.
Faza blastica (numita si faza acuta sau criza exploziva)
Maduva osoasa si / sau probele de sange de la un pacient in aceasta faza au 20% sau mai multe celule canceroase. In maduva osoasa se vad mari clustere de celule de acest tip. Se pot raspandi la tesuturi si organe dincolo de maduva osoasa. Apar adesea simsptome ca febra, apetit slab si pierdere in greutate. In aceasta faza, boala actioneaza foarte mult ca o leucemie acuta.
Tratamentul leucemiei mieloide cronice
Tratamentul pentru leucemia mieloida cronica este, de obicei, inceput imediat pentru a ajuta la incetinirea progresului si mentinerea sub control. Scopul tratamentului leucemiei mielogene cronice este de a elimina celulele sangvine care contin gena BCR-ABL anormala care provoaca supraacumularea celulelor sangvine bolnave.
Medicamente tintite
Medicamentele tintie sunt concepute pentru a ataca boala prin concentrarea pe un aspect specific al celulelor canceroase care le permite sa creasca si sa se divida. In leucemia mielogena cronica, tinta acestor medicamente este proteina produsa de gena BCR-ABL – tirozin kinaza. Principalele tratamente sunt medicamente numite inhibitori de tirozin kinaza care opresc cresterea si diviziunea celulelor canceroase. Ele pot ajuta la mentinerea bolii sub control. Aceste medicamente includ:
- comprimate imatinib
- capsule nilotinib
- comprimate de dasatinib
- comprimate de bosutinib
Efectele secundare ale acestor medicamente vizate includ umflarea pielii, greata, crampe musculare, oboseala, diaree si eruptii cutanate. Testele de sange pentru a detecta prezenta genei BCR-ABL sunt utilizate pentru a monitoriza eficacitatea terapiei medicamentoase vizate. Daca boala nu raspunde sau devine rezistenta la terapia vizata, medicii pot lua in considerare alte medicamente vizate, cum ar fi omacetaxina (Synribo) sau alte tratamente.
Transplant de celule stem
Ocazional, poate fi posibil sa existe un transplant de celule stem. Celulele stem sunt celule care continua sa formeze alte tipuri de celule. In acest caz, celulele stem din maduva osoasa sunt transplantate, ceea ce poate produce celule sangvine albe. Un transplant de maduva, denumit si transplant de celule stem, poate fi singura sansa pentru tratament definitiv pentru leucemia mielogena cronica. Cu toate acestea, este rezervat de obicei persoanelor care nu au beneficiat de pe urma altor tratamente, deoarece transplanturile de maduva au riscuri si prezinta o rata mare de complicatii grave.
In timpul unui transplant de maduva, se folosesc doze mari de medicamente pentru chimioterapie pentru a distruge celulele care formeaza sange din maduva osoasa. Apoi, celulele stem din sange de la un donator sunt infuzate in fluxul de sange. Noile celule formeaza celule noi si sanatoase pentru a inlocui celulele bolnave.
Chimioterapia
Chimioterapia este un tratament medicamentos care distruge celulele cu crestere rapida din organism, inclusiv celulele leucemiei. Medicamentele chimioterapice sunt uneori combinate cu medicamente terapeutice tintite pentru tratarea leucemiei mielogene cronice agresive. Efectele secundare ale medicamentelor chimioterapice depind de medicamentele pe care le luati.
Pot fi necesare tratamente suplimentare. Acestea includ:
- interferonul
- adioterapia
- interventie chirurgicala
Preventia leucemiei mieloide cronice
Nu exista nicio modalitate cunoscuta de prevenire a majoritatii cazurilor de leucemie mieloida cronica. Unele tipuri de cancer pot fi prevenite prin modificarea stilului de viata si evitarea anumitor factori de risc, dar acest lucru NU este valabil pentru majoritatea cazurilor de leucemie mieloida cronica. Singurul factor de risc care poate fi evitat este expunerea la doze mari de radiatii, care se aplica la foarte putine persoane.
Statistici si prognostic
La fel ca majoritatea bolilor, prognosticul pentru cei cu leucemie mieloida cronica variaza in functie de multi factori. Unii dintre acestia includ:
- faza bolii
- varsta
- starea generala de sanatate
- numar de trombocite
- daca splina este marita
- cantitatea de leziuni osoase cauzate de leucemie
Rata de supravietuire
Ratele de supravietuire sunt de obicei masurate la intervale de 5 ani. Aproape 65 % dintre cei care sunt diagnosticati cu leucemie mieloida cronica sunt inca in viata 5 ani mai tarziu.
Majoritatea persoanelor cu leucemie mieloida cronica raman in faza cronica. In unele cazuri, persoanele care nu primesc tratament eficient sau nu raspund bine la tratament se duc spre faza accelerata sau blastica. Prognosticul este destul de optimist pentru cei care se afla in faza cronica si primesc tratament. In faza accelerata, ratele de supravietuire variaza mult in functie de tratament. Daca persoana raspunde bine la tratament, ratele sunt aproape la fel de bune ca cele din faza cronica. In general, ratele de supravietuire ale celor aflati in faza blastica se situeaza sub 20%. Cea mai buna sansa de supravietuire implica utilizarea medicamentelor pentru a readuce persoana in faza cronica si apoi se poate incerca un transplant de celule stem.
Referinte:
(1) What Is Chronic Myeloid Leukemia?, link: https://www.cancer.org/cancer/chronic-myeloid-leukemia/about/what-is-cml.html
(2) Chronic myelogenous leukemia, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-myelogenous-leukemia/symptoms-causes/syc-20352417
(3) Chronic myeloid leukaemia, link: https://www.nhs.uk/conditions/chronic-myeloid-leukaemia/
(4) Chronic myeloid leukaemia (CML), link: https://www.leukaemia.org.au/disease-information/leukaemias/chronic-myeloid-leukaemia/
(5) Chronic Myelogenous Leukemia Treatment, link: https://www.cancer.gov/types/leukemia/patient/cml-treatment-pdq
(6) Chronic myeloid leukaemia (CML), link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/chronic-myeloid-leukaemia-cml
(7) Leukemia – Chronic Myeloid – CML: Introduction, link: https://www.cancer.net/cancer-types/leukemia-chronic-myeloid-cml/introduction
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 10:14