Gradul cancerului se foloseste impreuna cu stadiul bolii si alti factori pentru a planifica cel mai bun curs de tratament si pentru a prezice evolutia bolii. Citeste mai multe despre acest subiect.
CUPRINS:
1. Ce este gradul cancerului?
2. De ce e important sa stim gradul tumorii?
3. Clasificarea gradelor tumorale
4. Cum se determina gradul tumorii?
Ce este gradul cancerului?
Gradul cancerului sau gradul tumoral este descrierea unei tumori in functie de cat de anormal arata celulele tumorale si tesutul tumoral la microscop. Este un indicator al vitezei de crestere si raspandire a unei tumori.
Daca celulele tumorii si organizarea tesutului tumoral seamana cu cele ale celulelor si tesuturilor normale, tumora este numita „bine diferentiata”. Aceste tumori tind sa creasca si sa se raspandeasca intr-un ritm mai lent decat tumorile care sunt „nediferentiate” sau „slab diferentiate”, care au celule cu aspect anormal si pot chiar sa nu aiba structuri tisulare normale. Pe baza acestora si a altor diferente in aspectul microscopic, medicii atribuie un „grad” majoritatii cancerelor.
Gradul cancerului sau gradul unei tumori, de la 1 la 4, descrie cum arata celulele tumorale la microscop. Cu cat aceste celule arata mai mult ca celulele normale, cu atat gradul este mai scazut si cu atat este mai mica probabilitatea ca acel cancer sa se raspandeasca rapid. Celulele tumorale care arata ca celulele normale se numesc tumori de gradul 1. De obicei cresc lent. O tumora de gradul 4, pe de alta parte, are celule care arata foarte diferit de celulele normale. Tumorile de gradul 4 cresc adesea si se raspandesc rapid.
Gradul de diferentiere al cancerului
Gradul de diferentiere se refera la:
- cat de bine dezvoltate sunt celulele tumorale;
- modul in care celulele canceroase sunt organizate in tesutul tumoral.
Cand celulele si structurile tesuturilor sunt foarte asemanatoare cu tesuturile normale, tumora este numita bine diferentiata. Aceste tumori tind sa creasca si sa se raspandeasca incet. Intr-o tumora slab diferentiata sau nediferentiata, celulele par foarte anormale si nu sunt ordonate in mod obisnuit. Este mai probabil ca aceste tumori sa se raspandeasca in tesuturile inconjuratoare sau in alte parti ale corpului.
Gradul si diferentierea sunt practic aceleasi, dar gradul este un mod standardizat de masurare a diferentierii. La fel ca gradul, nivelul de diferentiere al unei tumori se poate schimba in timp si diferite zone ale tumorii pot avea niveluri diferite de diferentiere. Celulele canceroase diferentiate sau slab diferentiate arata si se comporta foarte diferit de celulele normale din tesutul in care au inceput sa creasca. Aceste celule arata imature, nedezvoltate sau agresive si nu sunt organizate in acelasi model ca celulele normale. Tumorile nediferentiate sau slab diferentiate tind sa fie mai agresive. Acestea tind sa creasca mai repede, sa se raspandeasca mai usor si sa aiba un prognostic mai slab decat tumorile cu celule canceroase bine diferentiate.
Grad tumoral vs Stadiul cancerului
Gradul tumorii nu este acelasi cu stadiul unui cancer. Stadiul cancerului se refera la dimensiunea si extinderea tumorii primare si daca celulele canceroase s-au raspandit sau nu in organism. Stadiul cancerului se bazeaza pe factori precum localizarea tumorii primare, dimensiunea tumorii, afectarea ganglionilor limfatici regionali (raspandirea cancerului la ganglionii limfatici din apropiere) si numarul de tumori prezente. → Citeste mai multe despre stadializarea cancerului.
De ce e important sa stim gradul tumorii?
Medicii folosesc gradul tumorii si alti factori, cum ar fi stadiul cancerului si varsta si starea generala a pacientului, pentru a elabora un plan de tratament si pentru a determina prognosticul pacientului (rezultatul probabil sau evolutia unei boli, sansele de recuperare sau recurenta). In general, un grad inferior indica un prognostic mai bun. Un cancer de grad superior poate creste, se poate raspandi mai repede si poate necesita tratament imediat sau mai intens.
Importanta gradului in planificarea tratamentului si determinarea prognosticului unui pacient este mai mare pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi:
- sarcomul tesuturilor moi;
- tumorile cerebrale primare;
- cancerul de san;
- cancerul de prostata.
Clasificarea gradelor tumorale
Celulele tumorale prelevate in timpul unei biopsii sunt verificate la microscop. Celulele care arata mai normal au tendinta de a creste mai lent. Cele care par anormale tind sa creasca mai repede. Celulele cu cea mai rapida crestere si cele mai maligne nu vor semana cu celulele normale. Pe baza aspectului lor, celulelor li se atribuie un numar de la 1 la 4, care se numeste grad tumoral.
- Gradul 1 (G1) – Gradul 1 inseamna tumori cu celule bine diferentiate. Celulele seamana cu celulele normale (grad scazut). Celulele tumorale si tesutul se aseamana mai mult cu celulele si tesutul sanatos. Acestea se numesc tumori bine diferentiate si sunt considerate de grad scazut.
- Gradul 2 (G2) – Inseamna tumori moderat diferentiate, in care celulele par anormale (grad intermediar). Celulele canceroase nu arata ca celulele normale si cresc mai repede decat celulele canceroase de gradul 1. Celulele si tesutul sunt oarecum anormale si se numesc moderat diferentiate. Acestea sunt tumori de grad intermediar.
- Gradul 3 (G3) – Celulele par foarte anormale (grad ridicat) – arata foarte diferit de celulele normale si sunt cu crestere rapida. Aceste tipuri de cancer sunt considerate slab diferentiate, deoarece nu mai au o structura sau un model arhitectural. Tumorile de gradul 3 sunt considerate de grad inalt.
- Gradul 4 (G4) – Sunt tumori nediferentiate, de grad inalt. Aceste tipuri de cancer nediferentiat au celulele cu aspectul cel mai anormal. De obicei cresc si se raspandesc mai repede decat tumorile de grad inferior.
Gx se foloseste cand gradul nu poate fi evaluat. Gx inseamna ca medicii nu pot evalua gradul. Se mai numeste grad nedeterminat.
Alte sisteme de evaluare a gradului
Pentru anumite tipuri de cancer, medicii folosesc alte metode de notare. De exemplu, in cazul cancerului de prostata, medicul acorda cancerului un scor Gleason. Celulele canceroase de prostata care au un scor Gleason scazut cresc mai lent decat celulele care au un scor mai mare. Astfel, cancerele de san si de prostata sunt cele mai frecvente tipuri de cancer care au propriile lor sisteme de clasificare.
Clasificare cancer mamar
Medicii folosesc cel mai adesea sistemul de notare Nottingham pentru cancerul de san. Acest sistem clasifica tumorile mamare pe baza urmatoarelor caracteristici:
- cat de mult din tesutul tumoral are structuri normale in canalele mamare;
- evaluarea dimensiunii si formei nucleului in celulele tumorale;
- rata mitotica: reprezinta o masura a vitezei cu care cresc si se divid celulele tumorale.
Fiecare dintre categorii obtine un scor intre 1 si 3. Un scor de „1” inseamna ca celulele si tesutul tumoral seamana cel mai mult cu celulele si tesutul normal. Un scor de „3” inseamna ca celulele si tesutul arata cel mai anormal. Scorurile pentru cele trei categorii sunt apoi adunate, obtinand un scor total de la 3 la 9. Sunt posibile 3 note:
- scor total = 3-5: G1 (grad scazut sau bine diferentiat);
- scor total = 6-7: G2 (grad intermediar sau moderat diferentiat);
- scor total = 8-9: G3 (grad inalt sau slab diferentiat).
Clasificare cancer de prostata
Sistemul de notare Gleason este utilizat pentru clasificarea cancerului de prostata. Scorul Gleason se bazeaza pe probe de biopsie prelevate din prostata. Se verifica probele pentru a vedea cat de asemanator este tesutul tumoral cu tesutul normal de prostata. Sunt identificate atat un model primar cat si unul secundar de organizare a tesuturilor. Modelul primar reprezinta cel mai frecvent model de tesut observat in tumora, iar modelul secundar reprezinta urmatorul model cel mai frecvent.
Fiecarui model i se acorda o nota de la 1 la 5, 1 inseamnand ca arata asemanator cu tesutul normal si 5 ca arata foarte anormal. Cele doua note sunt apoi adunate pentru a obtine un scor Gleason:
- scor Gleason X: scorul Gleason nu poate fi determinat;
- scor Gleason 2-6: tesutul tumoral este bine diferentiat;
- scor Gleason 7: tesutul tumoral este moderat diferentiat;
- scor Gleason 8-10: tesutul tumoral este slab diferentiat sau nediferentiat.
Cum se determina gradul tumorii?
Daca se suspecteaza ca o tumora este maligna, poate fi eliminata total sau partial in timpul unei proceduri numite biopsie. Medicii examineaza apoi tesutul prelevat pentru a determina daca tumora este benigna sau maligna. Patologul determina, de asemenea, gradul tumorii si identifica alte caracteristici ale tumorii. Pentru a afla gradul unui cancer, se examineaza la microscop o proba de tesut din tumora. Clasificarea depinde de mai multi factori:
- cat de diferit arata celulele canceroase de celulele normale (numite diferentiere) si alte caracteristici ale tumorii, cum ar fi dimensiunea si forma celulelor si modul in care celulele sunt aranjate;
- cat de repede cresc si se divid celulele;
- daca exista zone de moarte celulara in tumora (numita necroza).
Cancerele de grad scazut au celule care sunt anormale, dar seamana foarte mult cu celulele normale. De asemenea, ele sunt aranjate la fel ca celulele normale. Cancerele de grad scazut tind sa creasca lent si sunt mai putin susceptibile de a se raspandi. Cancerele care sunt bine diferentiate sunt de grad scazut. Cancerele de grad inalt e au celule care arata foarte diferit de celulele normale si sunt aranjate diferit.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/common-health-questions/operations-tests-and-procedures/what-do-cancer-stages-and-grades-mean/
(2) https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/prognosis/tumor-grade-fact-sheet
(3) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/what-is-cancer/cancer-grading
(4) https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-101/what-is-cancer/stage-and-grade/?region=on
(5) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00554
Surse foto: Pixabay, Pexels
Vezi comentariile (5)
Sarut mana! Da, am citit foarte atent descrierea si indicatiile de specialist emise de dvs, Am momentan 77 de ani impliniti si am din pacate de mai multi ani probleme cu o crestere a prostatei considerata benigna (momentan are 42 de mm in diametru...Momentan, adica de cateva luni nu au inceput sa apara si alte semne dubioase durelile in schimb ma deranjeaza pe langa urinarile frecvente! PSA-a arata 0, 40 - respectiv urologul nu se agita de acest aspect si rezultat Chimico- radiologic~ Intrebarea mea ar fi urmatoarea : ce sa sa fac eu in continuare? Cu mii de multumiri, Arpad
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însa nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra. Consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.
Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!
Buna ziua, mi s a facut hirestectomie radicala si mi s au luat probe pt biopsie, este normal sa dureze mai mult de o luna?Pt ca sunt necesare sa merg la un medic oncolog sa vedem ce tratamente am de urmat
Buna ziua pentru cine citește comentariile. Am 75 de ani. Din luna octombrie sunt răgușită: analize, biopsii, computer tomograf, rezonante magnetice, operatie ( tăiată și închisă) in final CANCER pulmonar gradul IV. Metastaze la femur. Ce șanse practice am? Mulțumesc.
Am citit cu interes articolul, insa tot am o intrebare: o tumora pe creier a carei biopsie arata gradul 1 dupa operație, este cancerigena?