Fumatul si alcoolul – factori de risc pentru multe forme de cancer

Iata cum pot creste riscul de cancer fumatul si alcoolul – cat de periculoasa este combinatia dintre cele doua cand vine vorba despre aparitia cancerului si cum actioneaza fiecare.

CUPRINS:

1. Fumatul si riscul de cancer
2. Alcoolul si riscul de cancer
3. Combinatia dintre alcool si fumat – cum poate creste riscul de cancer?

Fumatul si riscul de cancer

Fumatul poate afecta organismul in multe feluri, in special crescand riscul de afectiuni respiratorii si cardiovasculare. Aceste efecte sunt date de substantele din tigari care sunt arse si absorbite in sange. Acesti compusi extrem de toxici si cancerigeni din tigari cresc semnificativ riscul de a dezvolta cancer pulmonar, cancer la nivelul gatului, cancer de vezica urinara, cancer pancreatic etc.

Tutunul contine nicotina, care este substanta ce da dependenta din tigari. Totusi, tigarile contin mult mai mult decat nicotina. Aceste elemente includ, de asemenea, gudron si substante chimice care sunt cancerigene, ceea ce inseamna ca pot cauza cancer. Cand fumezi o tigara, nicotina ingusteaza vasele de sange din corp, determinand cresterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala este legata de o varietate de probleme de sanatate, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Nicotina, de asemenea, creste ritmul cardiac si stimuleaza sistemul nervos.

Fumul de tigara este un amestec toxic si cancerigen de peste 4.000 de substante chimice care afecteaza grav organismul.

Dintre aceste substante, peste 70 de substante sunt cancerigene. Asta inseamna ca favorizeaza dezvoltarea cancerului.  Astfel de elemente includ acetaldehida, aminele aromatice, arsenic, benzen si formaldehida. Pe langa cancer pulmonar, fumatul poate provoca si alte probleme grave de sanatate, cum ar fi alte forme de cancer, boli respiratorii, boli cardiovasculare si neurologice.

Fumatul cauzeaza multe tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, cancer laringian, cancere la nivelul gurii, cancer esofagian, cancere de cap si gat, cancer la nivelul vezicii urinare, cancer la rinichi, cancer hepatic, cancer gastric, cancer pancreatic, cancer colorectal, cancer de col uterin, leucemie etc. Riscul este crescut si in urma folosirii de tigari electronice sau in urma expunerii la fum de tigara – fumatul pasiv. Despre fumat si riscul de cancer poti citi mai multe aici.

➡️ De asemenea, iti recomandam ghidul pentru renuntarea la fumat – cu recomandari utile pentru a renunta la fumat si pentru reducerea riscurilor asociate.

Alcoolul si riscul de cancer

Consumul crescut de alcool provoaca modificari chimice si alte modificari fizice in corp. Acestea pot creste riscul de aparitie a anumitor probleme de sanatate, inclusiv cancer. Se estimeaza ca alcoolul este direct responsabil pentru aproximativ 5% dintre cazurile noi de cancer si decesele cauzate de cancer din intreaga lume. Alcoolul incetineste functionarea mintii si a corpului. Acest lucru este din cauza faptului ca scade activitatea dintre neuroni, ce controleaza toate functiile corpului. Chiar si o cantitate mica de alcool poate provoca reactii adverse, cum ar fi ameteli si somnolenta.

Alcoolul ajunge cu usurinta in celule si poate deteriora ADN-ul, declansand diferite schimbari in corp. In urma metabolizarii alcoolului sunt produse o serie de substante chimice daunatoare. De asemenea, alcoolul irita si inflameaza organele si tesuturile. Pe masura ce organismul incearca sa repare singur daunele, poate declansa o serie de erori in ADN-ul nostru, ce favorizeaza cresterea celulelor canceroase. De asemenea, alcoolul poate duce la modificari hormonale ce pot favoriza dezvoltarea anumitor forme de cancer. In plus, alcool reduce capacitatea organismului de a absorbi anumite vitamine si minerale esentiale, mai ales acid folic.

Consumul crescut de alcool poate creste riscul de cancer la ficat, cancere de cap si gat, cancer esofagian, cancer colorectal, cancer de san, cancer la stomac etc. Despre alcool si riscul de cancer poti citi mai multe aici.

Related Post

Combinatia dintre alcool si fumat – cum poate creste riscul de cancer?

Fumatul, consumul de alcool, excesul de greutate si alti factori de risc modificabili sunt responsabili pentru aproximativ jumatate dintre toate decesele cauzate de cancer la nivel mondial. Cancerul este a doua cauza de deces la nivel global, iar expunerea la factorii de risc joaca un rol cheie in biologia si aparitia multor tipuri de cancer. Nu se cunosc cauzele exacte ale cancerului si nu orice caz sau deces poate fi prevenit sau evitat, dar exista factori de risc modificabili, care pot fi redusi prin modificari ale stilului de viata.

Pericolul principal al consumului de alcool si fumatului simultan este ca, deoarece un element este un deprimant, iar celalalt este un stimulent, este posibil sa nu realizati cat de mult va afecteaza acestea corpul. Acest lucru va poate determina sa beti mai mult decat ar trebui, deoarece nu va simtiti ametit – evaluarea incorecta a nivelului de ebrietate.

Oamenii care fumeaza si beau adesea spun ca cele doua obiceiuri se completeaza reciproc si simt mai mult nevoia sa fumeze atunci cand consuma o bautura alcoolica si invers. Aceasta perceptie este sustinuta de studii. Este vorba atat despre influentele socio-culturale, dar si anumite interactiuni la nivel neurologic si biochimic. Cercetarile sugereaza ca nicotina sporeste efectele de placere resimtite in urma consumului de alcool. Un alt factor important este ca nicotina si alcoolul functioneaza pe aceleasi sisteme cerebrale, ceea ce poate insemna ca interactioneaza atunci cand sunt consumate impreuna. In cele din urma, aceleasi gene pot fi responsabile pentru predispozitia atat la fumat, cat si la consumul de alcool, astfel incat acest lucru ar putea creste probabilitatea ca o persoana care consuma mai mult alcool sa fumeze si invers.

Riscul de cancer in urma interactiunii dintre alcool si fumat

Atat tutunul, cat si alcoolul pot crea dependenta ridicata si au consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Dupa cum am vazut mai sus, fumatul si alcoolul cresc independent riscul pentru anumite forme de cancer. Insa, efectul combinat al fumatului si al consumului de alcool depaseste cu mult riscul individual al acestor factori. Acest lucru este din cauza faptului ca alcoolul poate spori efectele toxice ale fumului de tigara asupra unor tesuturi, in special a celor din tractul respirator superior.

Fumatul reprezinta cauza principala a cancerului pulmonar. Este o problema de sanatate publica de foarte mare importanta in toata lumea. Atat fumatul, cat si consumul de alcool cresc riscul pentru aparitia diferitelor forme de cancer, iar studiile arata ca persoanele care fumeaza si consuma alcool sunt mult mai susceptibile de a dezvolta cancere orale si la nivelul gatului. Alcoolul dizolva substantele chimice din tigara in timp ce acestea sunt inca in gat. Acest lucru poate face ca agentii cancerigeni sa ramana prinsi in tesuturile sensibile de la nivelul gatului.

In plus, consumul de alcool si fumatul in acelasi timp afecteaza cat de repede organismul poate metaboliza ambele substante. Asta inseamna ca agentii cancerigeni din tigari raman in sange mai mult timp. Expunerea mai lunga la agenti cancerigeni inseamna un risc mai mare de cancer. Persoanele care fumeaza si consuma si alcool au un risc de cel putin 5 ori mai mare de a dezvolta cancer oral, cancer orofaringian, cancer laringian, cancer esofagian, in comparatie cu persoanele care consuma alcool deloc sau putin si nu fumeaza. De asemenea, combinatia dintre alcool si fumat creste si mai mult riscul de cancer la stomac, cancer hepatic, cancer pancreatic etc.

Astfel, combinatia dintre alcool si fumat este una extrem de periculoasa, multiplicand riscurile individuale ale celor doi factori de risc – fumatul si alcoolul. Este important sa luam toate masurile pentru a limita consumul de alcool si pentru a renunta la fumat, pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii si reducerea riscului de cancer si alte probleme de sanatate.

Referinte:
(1) https://www.cancer.org.nz/cancer/reducing-your-cancer-risk/alcohol-and-cancer-risk/
(2) https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/tobacco-and-cancer.html
(3) https://www.cancercenter.com/risk-factors/alcohol-and-cancer
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206255/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527045/
(6) https://www.who.int/europe/news/item/03-02-2021-world-cancer-day-know-the-facts-tobacco-and-alcohol-both-cause-cancer

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 20/09/2022 10:59

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (0)

Articole asemanatoare