Frica de cancer sau carcinofobia

Citeste mai multe despre frica de cancer, care sunt semnele si simptomele asociate, cum poate afecta calitatea vietii si cum se trateaza si gestioneaza eficient carcinofobia.

CUPRINS:

1. Ce este frica de cancer?
2. Semne si simptome carcinofobie
3. Care sunt cauzele?
4. Tratament carcinofobie

Ce este frica de cancer?

Exista numerosi factori de risc pentru aparitia cancerului, atat factori ce pot fi modificati, cat si factori ce nu pot fi modificati. Este normal sa constientizam acesti factori de risc, pentru a face unele schimbari. Insa, uneori apare o teama severa, extrema, ce afecteaza viata de zi cu zi.

La prima vedere, este usor de inteles aceasta teama. Vedem si auzim in mod constant informatii despre agenti cancerigeni, despre posibilitatea ca anumiti factori sa provoace cancer, iar teama la un anumit nivel este fireasca. Cu toate acestea, atunci cand aceasta frica devine coplesitoare sau este o bariera in viata de zi cu zi, poate fi vorba despre carcinofobie. Carcinofobia, sau teama de a dezvolta cancer, ii afecteaza de obicei pe cei care au avut boala (practic apare teama de recidiva) sau pe cei care au persoane apropiate care au suferit sau sufera de aceasta boala.

Carcinofobia poate cuprinde, de asemenea, multe temeri specifice diferite. Acestea pot include teama de tratamente, teama persoanei ca nu va avea cine sa o ingrijeasca, teama ca familia va avea de suferit, teama de moarte etc. Combinatia acestor temeri poate interfera cu viata, munca si relatiile cu alte persoane. Frica poate deveni atat de severa incat persoanele ajung sa se izoleze si refuza sa paraseasca locuinta pentru a evita potentialii cancerigeni.

Ce este anxietatea de sanatate?

Anxietatea de sanatate este o ingrijorare obsesiva si irationala in legatura cu o afectiune grava. Se mai numeste si anxietate de boala si anterior a fost numita ipohondrie. Este marcata de gandurile unei persoane cu privire la simptomele fizice ale bolii. In alte cazuri, reprezinta interpretarea gresita de catre o persoana a senzatiilor corporale minore sau normale ca fiind simptome severe, in ciuda faptului ca medicii asigura ca nu este o afectiune. Aceasta conditie depaseste o preocupare normala pentru sanatate. Are potentialul de a afecta calitatea vietii si desfasurarea activitatilor zilnice.

Pentru o persoana cu anxietate de sanatate, functiile normale ale corpului, cum ar fi bataile inimii, transpiratia si miscarile intestinale pot parea simptome ale unei boli sau afectiuni grave. Atentia unor oameni se poate concentra asupra unui anumit organ, pe o singura boala, cum ar fi cancerul, sau pe mai multe. Persoana in cauza poate vorbi in mod excesiv despre probleme de sanatate si sanatatea sa si poate merge foarte des la controale medicale. Difera de controalele medicale periodice recomandate pentru fiecare persoana. Faptul ca rezultatele analizelor sunt unele bune nu ofera nicio ameliorare a anxietatii. De fapt, uneori acest lucru poate agrava starea persoanei – temerile pacientului cresc si simte ca nimeni nu il crede si ca problema nu poate fi niciodata diagnosticata si tratata cu succes.

Semne si simptome carcinofobie

Simptomele care pot indica anxietate si teama legate de un diagnostic de cancer includ:

  • sentimentul persistent ca ceva rau urmeaza sa se intample;
  • discutii in mod repetat cu persoanele apropiate despre aceasta boala si ce cred ei ca ar trebui sa faci;
  • negativitate persistenta;
  • sentimente persistente si severe de ingrijorare si frica;
  • probleme de concentrare;
  • expresii faciale anxioase;
  • iritabilitate sau izbucniri de furie;
  • atacuri de panica etc.

Poate aparea o teama excesiva in ceea ce priveste dezvoltarea cancerului din cauza multor factori, cum ar fi alimente, deodorante, substante chimice de uz casnic, poluarea aerului, fumatul pasiv etc. Simplul gand referitor la acea boala poate declansa un atac de panica sau o criza de anxietate care se caracterizeaza prin simptome fizice si psihologice. Simptomele fizice includ tremurat, transpiratii intense, batai rapide ale inimii, senzatia de ameteala, de lesin, respiratie rapida. Simptomele psihologice includ ganduri de moarte, sentiment de pierdere a controlului, incapacitatea de a distinge intre ceea ce este real si ireal.

De asemenea, pacientii tind sa prezinte semne de depresie, lipsa de speranta si nu se pot bucura de viata. Cele mai mici simptome fizice, cum ar fi tusea sau o durere de cap, sunt suficiente pentru a-i trimite urgent la medic pentru a se asigura ca totul este bine.

Related Post

Care sunt cauzele?

Cauzele tipice ale carcinofobiei includ istoricul personal sau familial de cancer – daca persoana a avut cancer in trecut (apare teama de recidiva) sau daca o persoana apropiata a avut cancer. De asemenea, carcinofobia poate sa apara in contextul anumitor factori de risc – mai ales factori de risc nemodificabili, ca genetica. Insa, carcinofobia poate sa apara si in alte situatii, chiar si cand nu exista multi factori de risc. Istoricul personal de anxietate de orice fel si expunerea crescuta la stiri si noutati despre cancer pot fi legate uneori de riscul de carcinofobie.

Este normal sa existe si sa apara in unele momente ingrijorari si sa constientizam factorii de risc pentru cancer. Insa, nu trebuie sa fie vorba despre o teama severa, ce afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice. Daca aveti tendinta de izolare, daca aveti probleme alimentare sau de somn din cauza temerilor, daca frica de cancer este severa si va afecteaza viata de zi cu zi, este important sa solicitati ajutor de specialitate.

Tratament carcinofobie

Desi cancerul nu are cum sa fie o experienta usoara, concentrarea excesiva pe aceasta frica nu inseamna ca puteti combate cancerul sau sa il preveniti garantat. De fapt, poate agrava situatia. Mentalitatea pozitiva este importanta, indiferent daca avem o problema medicala sau nu. Citeste mai multe despre Stresul psihologic şi riscul de cancer.

Exista multe optiuni de tratament pentru a depasi frica de aparitia cancerului. Pentru tratarea anxietatii si a depresiei, medicii prescriu uneori anxiolitice sau antidepresive. In afara de acestea, sesiunile de psihoterapie si terapia de grup sunt, de asemenea, eficiente in a ajuta o persoana sa faca fata acestei frici severe. Carcinofobia este o fobie care poate fi tratata.

Moduri de a face fata fricii de cancer

Exista o serie de optiuni ce va pot ajuta sa faceti fata fricii, inclusiv identificarea factorilor declansatori, evitarea izolarii si alegeri sanatoase. Scopul acestor strategii este de a va ajuta sa obtineti un sentiment de control asupra corpului si mintii. Iata cateva recomandari:

  • Gasiti un medic de familie pe care sa va puteti baza. Increderea este in centrul tuturor relatiilor, iar relatia cu medicul nu este diferita. Este important sa aveti un medic de familie care sa va linisteasca atunci cand totul este in regula la analize si sa investigheze atunci cand sunt anumite semne ca ceva nu este bine.
  • Evitati expunerea crescuta la stiri si informatii despre cancer. Dozati aceste informatii, folositi internetul cu moderatie pentru a cauta informatii despre boli. Internetul ne ajuta sa ne mentinem informati, insa este nevoie de moderatie. De asemenea, retineti ca articolele de pe internet nu pot inlocui o consultatie medicala. Daca sunteti tentat sa cautati in mod constant anumite informatii despre boli online, canalizati acea energie pentru a face altceva.
  • Identificati factorii declansatori pentru aparitia acelor stari de anxietate. Folositi instrumente minte-corp pentru a combate temerile si factorii declansatori. De asemenea, exprimati sentimentele puternice, cum ar fi furie sau tristete.
  • Evitati izolarea. Solicitati si acceptati sprijinul si compania familiei si a prietenilor, petreceti timp cu cei dragi.
  • Preluati controlul asupra sanatatii mentale si fizice. Adoptati un stil alimentar sanatos si echilibrat, faceti miscare, stabiliti-va un program de somn sanatos, evitati consumul crescut de alcool si fumatul. Adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea anumitor factori de risc – factori de risc ce pot fi modificati.
  • Respectati recomandarile de screening pentru cancer, in functie de varsta si de factorii de risc.

Teama de recidiva cancerului

Dupa incheierea tratamentului, una dintre cele mai frecvente preocupari ale pacientului este ca boala va reveni. Daca se intampla acest lucru, se numeste recidiva cancerului. A avea o frica de recidiva este normal la un anumit nivel. Principala modalitate de a reduce riscul de reaparitie a cancerului este de a avea un bun plan de ingrijire ulterioara. Daca frica de reaparitie persista si va afecteaza viata de zi cu zi, exista lucruri suplimentare pe care le puteti face pentru a ajuta la controlul acestei frici si pentru a reduce efectele asupra vietii de zi cu zi.

Ingrijorarea cu privire la reaparitia cancerului este de obicei mai intensa in primul an dupa tratament. Aceasta ingrijorare se amelioreaza de obicei in timp. Este important sa va recunoasteti emotiile, sa le numiti, sa vorbiti despre asta. De asemenea, puteti incerca sa va scrieti gandurile, cum ar fi sa tineti un jurnal sau sa va exprimati prin arta sau muzica. Nu va ignorati temerile. Poate fi util sa va alaturati unui grup de suport. Citeste aici mai multe despre psihooncologie si grupul de suport in cancer. De asemenea, este important sa faceti alegeri sanatoase cand vine vorba despre stilul de viata si sa gasiti modalitati de a gestiona stresul – petreceti timp cu familia si prietenii, concentrati-va pe hobby-uri si alte activitati care va plac, faceti plimbari scurte, meditati, faceti miscare etc.

Respectati planul de ingrijire si mergeti la toate controalele medicale. Planul de ingrijire ulterioara poate include examinari fizice regulate sau teste pentru a urmari recuperarea. Mai multe despre teama de recidiva cancerului si recomandari utile poti citi AICI.

Suse foto: Pexels

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 31/05/2022 08:01

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.