Fibrinogen crescut sau scăzut – ce este fibrinogenul şi ce boli pot ascunde valorile anormale

fibrinogen

Fibrinogen – o proteină produsă de ficat, asociată cu formarea cheagurilor sangvine, vindecarea țesuturilor, inflamațiilor etc. Iată ce înseamnă valorile crescute sau scăzute.

CUPRINS:

1. Ce este fibrinogenul?
2. Când se recomandă această analiză?
3. Fibrinogen: Valori normale
4. Fibrinogen crescut / Fibrinogen mare – cauze
5. Fibrinogen scăzut / Fibrinogen mic – cauze
6. Analiza fibrinogenului în cancer

Ce este fibrinogenul?

Fibrinogenul este o proteină acută pozitivă, ceea ce înseamnă că producția sa este crescută în timpul unor leziuni, infecției și inflamației. Este o proteină produsă în ficat care este esențială pentru o varietate de procese, inclusiv formarea cheagurilor de sânge, vindecarea rănilor, inflamații și creșterea vaselor de sânge. Fiecare proteină se descompune după 6 zile aproximativ, în fluxul de sânge.

Fibrinogenul și cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge sunt extrem de importante pentru sănătate, deoarece opresc pierderea excesivă de sânge și inițiază procesul de vindecare a rănilor. Formarea cheagurilor de sânge are loc printr-o serie de etape. În timpul leziunii, fibrinogenul este tăiat de enzima trombină în catene de fibrină. Apoi, factorul enzimatic XIII (activat de trombină) face legături încrucișate ale fibrelor pentru a forma o plasă care, împreună cu trombocitele, formează un cheag de sânge. Astfel, cheagurile de sânge se formează atunci când fibrinogenul este tăiat în șuvițe de fibrină, care se unesc cu trombocitele pentru a crea o plasă puternică care oprește sângerarea excesivă după accidentare.

În plus, fibrinogenul și fibrina asigură defalcarea cheagurilor după ce nu mai sunt necesare. Asta e extrem de important, deoarece cheagurile devin dăunătoare atunci când blochează vasele de sânge.

Când se recomandă această analiză?

Fibrinogenul sau factorul I este o proteină plasmatică din sânge care este produsă în ficat. Fibrinogenul este unul dintre cei 13 factori de coagulare responsabili de coagularea normală a sângelui. Când începi să sângerezi, corpul inițiază un proces numit cascadă de coagulare. Acest proces determină combinarea factorilor de coagulare și producerea unui cheag care va opri sângerarea. Dacă nu aveți suficient fibrinogen sau dacă cascada nu funcționează normal, apar dificultăți de formare a cheagurilor. Acest lucru poate cauza sângerare excesivă.

Un test de activitate fibrinogen poate fi recomandat singur sau ca parte a unei serii de teste pentru a determina cauza sângerării anormale. Medicul poate recomanda un test de activitate fibrinogen dacă întâmpinați oricare dintre următoarele:

  • vânătăi excesive;
  • sângerare gingivală excesivă;
  • sângerări nazale frecvente;
  • hemoragie a tractului gastrointestinal;
  • sânge în urină;
  • sânge în scaun;
  • sângerare la nivelul capului;
  • ruptura splinei.

Utilitatea testului

Este posibil să aveți nevoie de acest test dacă sângerați prea mult sau prea mult timp. Este posibil să aveți nevoie și de acest test dacă se formează cheaguri de sânge anormal. Prea puțin fibrinogen poate provoca sângerare prelungită. De cealaltă parte, nivel anormal de fibrinogen poate provoca formarea de cheaguri în vasele de sânge. Aceste cheaguri s-ar putea desprinde și pot circula în creier sau în plămâni, punând viața în pericol.

Testul fibrinogenului  este numit și factori I și se recomandă cu următoarele scopuri:

  • pentru a vedea dacă nivelul fibrinogenului este adecvat pentru a permite coagularea normală a sângelui;
  • pentru a ajuta la diagnosticarea coagulării intravasculare diseminate (CID);
  • pentru a vedea dacă aveți un deficit al fibrinogenului sau o anomalie moștenită;
  • când apare o sângerare fără cauză cunoscută sau prelungită, un test anormal de protrombină sau un test parțial de tromboplastină parțial activată (aPTT) sau aveți o rudă cu o deficineță sau o anomalie ereditară cunoscută;
  • semne ale unei descompuneri anormale a fibrinogenului (fibrinoliză);
  • o posibilă deficiență de factor dobândit sau moștenit care afectează modul în care se formează cheagurile de sânge;
  • pentru a evalua anumite anomalii observate la o hemoleucogramă din cauza inflamației sau auto-generate;
  • examinare pentru boala hepatică;
  • monitorizare în timpul administrării de medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge;
  • antecedente familiale de tulburări de sângerare sau de coagulare, cum ar fi deficiența de factor I;
  • uneori ca marker nespecific al inflamației în sânge;
  • rareori, pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare.

Nivelurile scăzute de fibrinogen pot provoca tromboză din cauza creșterii activității de coagulare. Tromboza se referă la formarea unui cheag de sânge în interiorul unui vas de sânge. Cheagul blochează fluxul normal de sânge și poate duce la afecțiuni medicale grave, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral.

Fibrinogen: Valori normale

Nivelurile normale pot varia și de la un laborator la altul. Fibrinogenul este măsurat în miligrame per decilitru (mg / dL). O valoare normală pentru fibrinogen este cuprinsă între 200 și 400 mg / dL.

Teste de coagulare specifice fibrinogenului

Aceste teste măsoară durata necesară pentru ca sângele să se coaguleze. Timpul anormal de lung indică o problemă în formarea cheagurilor, cum ar fi nivelurile scăzute de fibrinogen funcțional.

Related Post

Timpul de protrombină (PT) măsoară timpul necesar pentru coagularea sângelui după stimularea acestuia cu proteine ​​care sunt eliberate de celulele deteriorate. Un interval normal pentru PT este de 10 – 14 secunde. Timpul de tromboplastină parţială activat măsoară timpul necesar pentru a se coagula sângele după adăugarea unei proteine ​​numite factorul XII, care stimulează calea de coagulare internă. Un interval normal pentru acest timp este de 25 – 35 secunde.

Timpul de trombină (TT) măsoară timpul necesar transformării fibrinogenului în fibrină prin adăugarea de trombină. Un interval normal pentru TT este de 12 – 14 secunde, timpii mai lungi indicând o deficiență în funcționarea corectă a fibrinogenului.

Medicii folosesc adesea aceste teste împreună pentru a determina dacă timpii TT sau RT prelungiți sunt din cauza deficienței sau fibrinogenului disfuncțional. Mai mult fibrinogen imunologic indică fibrinogen disfuncțional. Testul Clauss (sau testul funcțional al fibrinogenului) determină cantitatea de fibrinogen dintr-un eșantion prin compararea nivelului de TT din eșantion cu nivelurile de TT ale altor probe de sânge cu nivelurile de fibrinogen cunoscute.

Fibrinogen crescut / Fibrinogen mare – cauze

Valori ridicate ale fibrinogenului pot fi asociate cu:

  • infecții și inflamații;
  • unele forme de cancer;
  • artrita reumatoidă;
  • sindrom nefrotic;
  • infarct;
  • accident vascular cerebral;
  • risc de boli cardiovasculare;
  • boli hepatice, ciroză.

O valoare a fibrinogenului mai mare de 700 mg / dl poate însemna că riscați să formați cheaguri care pot afecta inima sau creierul.

Fibrinogen scăzut / Fibrinogen mic – cauze

O valoare a fibrinogenului mai mică de 50 mg / dL poate însemna că sunteți în pericol de sângerare după operație sau o leziune.

Valorile scăzute ale fibrinogenului pot fi asociate cu:

  • boli hepatice;
  • unele forme de cancer;
  • subnutriție;
  • tulburări de coagulare a sângelui moștenite sau congenitale;
  • transfuzii frecvente de sânge.

Disfibrinogenemia

Persoanele cu disfibrinogenemie au niveluri normale de fibrinogen, dar anomalii structurale care nu îi permit moleculei să funcționeze corect. Aproximativ 55% dintre persoanele cu această tulburare sunt asimptomatice (nu prezintă simptome), 25% suferă de sângerare excesivă, iar restul de 20% au coagulare excesivă. Alte simptome includ vindecarea întârziată a rănilor, cheaguri de sânge arterial, complicații ale sarcinii și necroză cutanată (moartea țesuturilor).

Persoanele cu disfibrinogenemie au niveluri normale de fibrinogen care este disfuncțional.

Amiloidoza renală ereditară

Amiloidoza renală ereditară descrie acumularea nocivă a proteinelor (fibrilele amiloide) din rinichi, ceea ce poate duce la insuficiență renală și chiar deces. Amiloidoza renală ereditară este cauzată de o varietate de mutații moștenite (incluzând o mutație a lanțului de aminoacizi Aα a fibrinogenului). Amiloidoza renală ereditară este o afecțiune moștenită care duce adesea la insuficiență renală.

Genele fibrinogene

Nivelurile de fibrinogen sunt influențate de gene. Trei gene diferite care codifică fibrinogenul (FGA, FGB și FGG) sunt utilizate pentru a produce cele trei lanțuri care compun fibrinogen, Aα, Bβ și γ. Anumite expresii ale acestor gene au ca rezultat subtipurile funcționale de fibrinogen AαE și γ ”.

Analiza fibrinogenului în cancer

La fel ca la leziunile care se vindecă, depunerile de fibrinogen împreună cu glicoproteinele adezive susțin factorii de creștere și proliferarea celulelor tumorale. Analiza fibrinogenului se găsește pe lista testelor periodice ce trebuie făcute pentru monitorizarea sănătății. Valorile anormale pot ajuta la depistarea la timp a unor afecțiuni. Rețineți că valori anormale ale fibrinogenului sau ale altor analize NU înseamnă neapărat că aveți o afecțiune gravă, inclusiv cancer.

Referinte:
(1) Fibrinogen, link: https://labtestsonline.org/tests/fibrinogen
(2) Fibrinogen, link: https://www.britannica.com/science/fibrinogen
(3) Fibrinogen (factor I) deficiency, link: https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/conditions-we-treat/fibrinogen-factor-i-deficiency
(4) Fibrinogen, link: https://www.healthline.com/health/fibrinogen

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 01/07/2021 09:01

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (33)

  • CAT ESTE DE GRAV SI CE POATE FI ,, FIBRINOGENEMIA 461? MULTUMESC PT. RASPUN!

    • Am un copil de 9 ani fetiță.la analize ia esit fibrinogen 386mg este problema?Multumesc

  • Mi-au ieșit analizele la fibrigen de 641 mg/dl..iar intervalul biologic de referință/un este 180-450/mg/dl...știu că este foarte ridicat..va rog să-mi explicați ce pot face(investigații) să-l reduc...,mulțumesc mult...

  • Am 80 de ani.Ultimele analize au aratat niste rezultate ingrijoratoare.
    Fibrinogen 525 iar Eozinofile 0,04 fata de 0,05-0,7 Deasemeni,este vreo legatura intre INR si fibrinogen deoarece INR a iesit 4,06
    Va multumesc

  • TGO aspartataminotransfereza848.50,si TGP alaninaminotransfereza663.50 ce insena?multumesc

    • Depinde, daca consumati alcool, daca mancati gras, daca aveti anumite afectiuni ale altor organe, ducand astfel la stresarea ficatului, suparari si asa mai departe. Consultati un medic, mai faceti niste analize suplimentare. Multa sanatate !

Articole asemanatoare