Care sunt etapele ce trebuie parcurse ca și pacient oncologic? Aflați răspunsul de la domnul Dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg – cadru didactic Spitalul Universitar de Urgență București. Urmărește materialul video de mai jos pentru a afla răspunsurile la întrebarea ta, sau citește transcrierea interviului în rândurile de mai jos.
Care sunt etapele ce trebuie parcurse ca și pacient oncologic?
– transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –
Dr. Sebastian Grădinaru:
În momentul în care vorbim deja de pacientul oncologic înseamnă că pacientul are un diagnostic. Asta înseamnă că discutăm deja de etapele de după stabilirea diagnosticului.
E foarte important cine stabilește acest diagnostic, fiindcă de cele mai multe ori nu medicul de familie stabilește acel diagnostic. De cele mai multe ori îl stabilește specialistul, adică acela care face niște investigații pentru a găsi cauza simptomelor pentru care pacientul s-a prezentat la el.
Din acest motiv, specialistul nu este de cele mai multe ori familiarizat cu cancerul. Ca să dau un exemplu – pacienții pot fi diagnosticați la un gastroenteorolog, sau la un cardiolog. Sunt foarte multe cazuri pe care le-am transferat de pe cardiologie, ei venind cu patologii cardiace de cu totul altă natură, care aveau sau nu legătură cu patologia neoplazică care a fost depistată la acel moment.
Este foarte important ca în prima etapă în care i se adresează pacientului oncologic să fie o echipă, și nu un medic. O echipă formată din mai mulți specialiști care împreună ar trebui să decidă care sunt etapele de urmat pentru pacientul oncologic.
Trebuie renunțat la această idee că în momentul în care am diagnosticat un pacient oncologic îl trimitem undeva, și de acolo nu mai e treaba noastră. E foarte ușor – am diagnosticat un pacient oncologic, l-am trimis la oncolog. Oncologul ce face? Mare lucru nu are ce să facă. Poate că are nevoie – și în mod sigur are nevoie de niște investigații suplimentare. Îl trimite la chirurg sau în altă parte pentru a obține aceste investigații. Chirurgul îl trimite înapoi la oncolog. Poate nu-l trimite la același oncolog, poate chirurgul îl trimite la alt oncolog, sau la alt spital. Și uite așa ajungem ca pacientul oncologic să nu poată avea niște etape standardizate așa cum este normal pentru un astfel de pacient, fiindcă lupta, chiar dacă nu discutăm despre o boală acută, este totuși contra cronometru.
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 15/04/2019 13:47