Electrochimioterapia – ce inseamna si cum se foloseste in tratarea cancerului

electrochimioterapia

Electrochimioterapia este o combinatie de chimioterapie injectata in tumora sau in fluxul sangvin, si un impuls electric pentru a trimite medicamentele de chimioterapie direct in celulele canceroase (numita electroporatie).

CUPRINS:

1. Ce este electrochimioterapia?
2. Cand se foloseste electrochimioterapia ca tratament oncologic?
3. Indicatii si contraindicatii
4. Riscuri ale electrochimioterapiei

Ce este electrochimioterapia?

Electrochimioterapia este o metoda de tratament anticancerigen experimental, ce foloseste o sonda speciala pentru a trimite impulsuri electrice in celulele canceroase. Celulele canceroase sunt astfel tintite, permitand utilizarea unor doze mai mici de medicamente de chimioterapie, care ajung mai usor in celule.

Este astfel un tratament care combina o doza mica de medicament pentru chimioterapie cu un impuls electric, aplicat direct pe celulele canceroase, folosind un electrod. Aceasta doza cu un nivel scazut de medicament de chimioterapie nu este eficienta in mod normal impotriva cancerului, deoarece este dificil sa ajunga in celule. Cand se aplica impulsul electric, celulele formeaza pori care permit intrarea medicamentului si activarea actiunii impotriva cancerului – electroporatie. Principalul avantaj este ca pastreaza tesutul sanatos neafectat, in comparatie cu alte optiuni de tratament.

Poate reduce simptomele si imbunatateste calitatea vietii. Poate ajuta la controlul simptomelor atunci cand alte tratamente nu mai functioneaza.

Cand se foloseste electrochimioterapia ca tratament oncologic?

Ce tip de cancer poate fi tratat prin electrochimioterapie? Electrochimioterapia este utilizata pentru a trata cancerul care s-a raspandit pe piele sau chiar dincolo de suprafata pielii (metastazata). Acestea includ:

  • cancere de piele (melanom si non-melanom);
  • sarcom Kaposi;
  • cancere de san raspandite pe piele;
  • cancere de cap si gat, inclusiv cancer oral, raspandite pe piele.

Electrochimioterapia are avantajul ca mentine tesutul sanatos neafectat, in comparatie cu alte optiuni de tratament. Poate fi folosita si pentru a micsora cancerele mari, facandu-le mai usor de indepartat chirurgical. In timpul tratamentului, medicamentul de chimioterapie este administrat intravenos si dupa scurt timp este introdusa o sonda in tumora, care elibereaza un mic curent electric. Acest curent electric deschide porii celulelor si permite ca medicamentul sa intre si sa distruga celulele canceroase.

Studii si eficienta

O cercetare publicata in European Journal of Surgical Oncology (2013) sugereaza ca aceasta tehnica este eficienta si poate fi folosita pentru gestionarea cancerelor. Au fost analizate 44 studii, ce au inclus in total 1894 cazuri de tumori. Electrochimioterapia s-a dovedit mai eficienta decat administrarea independenta a medicamentelor chimioterapice.

In acelasi jurnal a fost publicata o alta meta-analiza in 2019 care sugereaza ca electrochimioterapia este o interventie eficienta si minim invaziva ca tehnica paliativa, care poate reduce severitatea simptomelor. Analiza a inclus 29 de studii – 1503 pacienti. Meta-analiza a indicat ca tumorile mici au raspuns de doua ori mai bine decat cele mari.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in European Journal of Dermatology  (2018), sugereaza ca electrochimioterapia este o tehnica promitatoare pentru tumorile maligne de origine cutanata si non-cutanata. Au fost examinate 128 de studii, si s-a observat ca electrochimioterapia este o tehnica fezabila, ieftina, rapida si usoara pentru efectuarea tratamentului local, indiferent de tipul tumorii, cu un nivel scazut de efecte adverse si disconfort pentru pacient.

Procedura

De obicei, nu e nevoie de spitalizare pentru electrochimioterapie. Poate fi necesar un anestezic general, fie un anestezic local sau un medicament cu efect de sedare. Se poate injecta in tumora (intratumoral) sau injectare in fluxul de sange – intravenos.

Related Post

Tipul de chimioterapie este in general pe baza de cisplatina sau bleomicina. Se ofera o doza mai mica decat in ​​cazul tratamentului standard de chimioterapie. Asta datorita faptului ca impulsul electric ajuta chimioterapia sa treaca prin peretele celular. Dozele mai mici de chimioterapie inseamna mai putine efecte secundare.

Pentru injectarea in tumora, se face anestezie generala sau locala, se injecteaza chimioterapia si se trimite impulsul electric imediat. Pentru injectare intravenoasa, de obicei se face anestezie generala. Chimioterapia se administreaza intravenos, iar dupa 8 minute, se trimite impulsul electric in tumora. Impulsul electric provine de la o masina speciala. Atasata la masina este o sonda. Sonda are dimensiunea unui stilou mare si are un electrod pe ea. Medicul pune electrodul pe piele pentru a produce un impuls electric asupra tumorii. Tratamentul poate dura intre 10 si 60 de minute, in functie de cate tumori aveti.

Ce medicamente sunt utilizate?

Bleomicina este medicamentul pentru chimioterapie cel mai frecvent utilizat pentru electrochimioterapie. Cisplatina poate fi utilizata daca bleomicina nu este potrivita, de exemplu, daca a fost depasita doza maxima sigura de bleomicina sau daca au existat efecte secundare inacceptabile ale bleomicinei. Doza de medicament este mai mica decat in ​​cazul chimioterapiei obisnuite, deoarece impulsurile electrice fac ca bleomicina si cisplatina sa fie mai active, permitand astfel ca o concentratie foarte mare sa fie livrata asupra tumorii, si foarte putin medicament sa ajunga in circulatia generala. Dozele mai mici sunt mai sigure si mai bine tolerate decat chimioterapia standard.

Indicatii si contraindicatii

Poate fi utilizata pentru cancerele care pot fi accesate de electrozi, care sunt in mod obisnuit cancere gasite in piele sau sub piele. Carcinomul bazal celular si carcinomul cu celule scuamoase, care nu s-au raspandit, pot fi tratate cu intentia de a le vindeca. Alte tipuri de cancer care pot fi tratate prin electrochimioterapie care s-au raspandit pe piele sau sub piele sunt cancerul mamar, melanom, cancere de piele non-melanom, cancere de cap si gat, sarcom Kaposi etc.

Un pacient va beneficia de citostatice (fie cisplatina, fie bleomicina), prin injectare in tumora sau in fluxul sangvin. Doza este mai mica decat in ​​cazul tratamentului standard de chimioterapie, deoarece impulsul electric ajuta chimioterapia sa treaca prin peretele celular. Efectele secundare pot include dureri unde electrodul atinge pielea, urme vizibile de la pinii electrodului. Pot exista riscuri ale medicamentului, in functie de tip.

Ca tratament mai nou, dovezile care ii sustin eficacitatea nu sunt la fel de clare ca cele pentru alte tratamente. Decizia de a folosi tehnica trebuie sa fie cantarita cu atentie cu cele pentru alte tratamente, de catre medic si echipa de experti. Avantajele inseamna ca efectele secundare sunt, in general, mai putine si mai putin semnificative decat ale altor tratamente.

Riscuri ale electrochimioterapiei

Exista reactii adverse?  Principalul efect secundar este durerea in zona in care electrodul atinge pielea. Aceasta este de obicei usoara si dureaza cateva zile. Mai rar, unele persoane au dureri mai severe, care pot dura intre 2-4 saptamani. Unele persoane au contractii musculare in timpul tratamentului. Medicul poate modifica usor modul in care administreaza tratamentul daca acest lucru este incomod.

Unii pacienti pot prezenta greata sau varsaturi usoare in urma tratamentului, dar medicamentele anti-greata pot fi prescrise. Rar, pot aparea semne de infecie – roseata si durere, sau scurgeri. Este posibil sa apara si febra. Daca sunteti ingrijorat de aceste simptome, trebuie sa contactati medicul de familie sau echipa medicala din spital. Reactiile adverse grave sunt extrem de rare, dar, la fel ca in cazul tuturor interventiilor medicale, se poate sa apara. In foarte putine cazuri, pacientii pot avea o reactie alergica la medicamentul chimioterapic.

Este posibil sa observati ca nuanta pielii se schimba pe zona tratata. S-ar putea sa fie mai inchisa sau mai deschisa la culoare. Nuanta se estompeaza de obicei cu timpul, dar poate fi permanenta pentru unii oameni.

 

Referinte:
(1) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/other/photodynamic-therapy
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1877027/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31285093
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22980492
(5) https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/electrochemotherapy
(6) https://link.springer.com/article/10.1684/ejd.2018.3291

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 26/05/2020 09:39

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Buna ziua . Ma numesc George si dupa 6 ani de carcinom scuamos malig localizat parotid stanga in zona gatului POT incerca aceasta metoda ??? Am efectuat vreo 8 sedinte de chimio , radio si imunoterapie . Va spun sincer ca NU MAI stiu ce sa fac . Dupa imunoterapie scazuse foarte mult tumoarea acum vad ca incepe sa creasca iar . VA ASTEP cu un sfat !! Multumesc mult .

Articole asemanatoare