Iata cateva dintre cele mai comune efecte emotionale dupa chimioterapie, de ce apar acestea, cat de severe pot fi si recomandari utile.
CUPRINS:
1. De ce apar efecte emotionale dupa chimioterapie?
2. Tipuri de efecte emotionale dupa chimioterapie
3. Recomandari pentru imbunatatirea sanatatii emotionale
De ce apar efecte emotionale dupa chimioterapie?
Chimioterapia este un tratament sistemic pentru cancer, ce poate avea mai multe efecte adverse. Cand vine vorba despre chimioterapie, este posibil sa stiti deja despre efectele adverse fizice, cum ar fi greata si oboseala, sau efecte la nivel mental – chemobrain. Insa, acest tratament pentru cancer implica si efecte emotionale. Chimioterapia poate avea anumite efecte la nivel emotional si neurobiologic. Pacientii cu cancer pot dezvolta emotii negative, probleme cu stima de sine din cauza modificarilor fizice, dar si din cauza efectului chimioterapiei asupra creierului.
De ce chimioterapia provoaca schimbari emotionale? Este o combinatie de factori psihologici si medicali. Pe de o parte, pacientul se confrunta cu stresul in timpul tratamentului. Apar tot felul de griji privind sanatatea, efectele care apar, daca tratamentul va avea succes etc. Pe de alta parte, pacientul trebuie sa faca fata impactului emotional al simptomelor fizice, cum ar fi greata si oboseala. De asemenea, unele efecte emotionale sunt date de efectele fizice care apar, schimbarile la nivelul corpului dar si de anumite efecte la nivelul creierului.
Ce este chemobrain?
Tratamentele impotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, dar si cancerul in sine, pot provoca tulburari cognitive usoare, inclusiv probleme cu gandirea, memoria, abilitatile lingvistice, capacitatea de invatare si concentrarea. Disfunctia cognitiva legata de chimioterapie este cunoscuta sub numele de „chemobrain” in randul pacientilor cu cancer. Unele simptome ale chemobrain includ probleme de memorie, dificultati de gandire, dificultati de procesare a informatiilor, incapacitatea de a se concentra si tulburari mentale.
Deoarece schimbarile cognitive variaza de la persoana la persoana, o evaluare individuala este un prim pas important in excluderea altor afectiuni si dezvoltarea strategiilor de interventie adecvate. In acest sens medicul poate recomanda diferite tipuri de tratamente, dar si strategii comportamentale, modificari ale stilului de viata, terapii de reabilitare si consiliere.
Incercati sa stabiliti o rutina zilnica si pastrati acelasi program in fiecare zi. Creati un mediu organizat, fara dezordine. Cand trebuie sa indepliniti sarcini care necesita concentrare, incercati sa reduceti sursele de distragere. Faceti liste cu treburile zilnice si lucruri importante de retinut (de exemplu lista de cumparaturi, programul de administrare a medicamentelor etc.). Este important sa va odihniti si sa aveti un stil de viata sanatos.
Tipuri de efecte emotionale dupa chimioterapie
Tratamentele pentru cancer, inclusiv chimioterapia, pot duce la anumite probleme si efecte emotionale, inclusiv depresie, anxietate, probleme cu stima de sine, sentimente de vinovatie, iritabilitate, schimbarea brusca a starilor de dispozitie etc. Efectele secundare emotionale, cum ar fi depresia si problemele de imagine corporala, pot fi extrem de dificile. Cancerul poate provoca o varietate de emotii, inclusiv neincredere, frica, incertitudine, vinovatie, durere, anxietate, furie, frustrare, izolare, vulnerabilitate. Unele persoane se confrunta cu diminuarea interesului pentru orice fel de activitati, probleme de somn, stari de agitatie, lipsa de energie.
Ingrijirea psihologica este normala si necesara si este o parte integranta a ingrijirii in cancer. Abordarea bunastarii psihologice te poate ajuta sa te simti mai relaxat si mai in control, sa faci fata mai bine tratamentelor, sa depasesti anxietatea si depresia.
Probleme cu imaginea de sine in cancer
Cancerul si tratamentul cancerului pot schimba modul in care corpul arata, se simte si functioneaza. Modificarile fizice asociate cancerului si tratamentului acestuia care pot afecta imaginea de sine includ:
- modificari ale grautatii;
- reducerea sau caderea parului;
- modificari ale nuantei/culorii pielii (de exemplu, pete la nivelul pielii) si unghiilor;
- modificari fizice de la interventii chirurgicale (de exemplu, cicatrici, pierderea unui membru sau a unei parti a corpului);
- modificari de postura;
- modificari ale performantei sau abilitatilor fizice;
- modificari ale functiilor corporale/reproductive (de exemplu incontinenta, infertilitate);
- umflare la nivelul membrelor (limfedem).
Aceste schimbari fizice pot afecta imaginea de sine in moduri diferite. O imagine de sine sanatoasa poate ajuta la reducerea depresiei si anxietatii si la imbunatatirea bunastarii emotionale. Retineti ca desi corpul poate sa arate si sa se simta diferit, sunteti inca aceeasi persoana in interior. Intelegeti ca multe modificari ale aspectului fizic pot fi temporare si vor disparea dupa terminarea tratamentului. De asemenea, incercati sa gasiti anumite modalitati de a va imbunatati aspectul. Discutati cu echipa medicala despre optiunile reconstructive sau cosmetice, cum ar fi chirurgia reconstructiva, dispozitivele protetice si solutiile cosmetice.
Recomandari pentru imbunatatirea sanatatii emotionale
Nu exista nicio modalitate sigura de a gestiona suisurile si coborasurile emotionale timpul chimioterapiei. Abordarea corecta variaza de la persoana la persoana:
- Concentrati-va pe ceea ce puteti schimba, nu pe ceea ce nu puteti. Este important sa aveti un mindset pozitiv pe cat posibil, sa nu va concentrati doar pe aspectele negative si sa reduceti gandurile negative repetitive.
- Vorbiti despre trairi si ceea ce simtiti. Nu suferiti in tacere. Nu va reprimati trairile si emotiile si nu le lasati sa preia controlul asupra starii voastre. In loc sa va simtiti coplesiti, puteti realiza ca exista o problema specifica pe care o puteti rezolva. De asemenea, discutati cu medicul despre toate aceste efecte emotionale si ce solutii pot exista.
- Faceti alegeri de viata sanatoase. In timpul si dupa tratamentul cancerului, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati starea generala de sanatate si bunastarea. Acest lucru poate oferi un sentiment de control asupra a ceea ce vi se intampla. Daca simtiti ca emotiile se acumuleaza, concentrarea asupra bunastarii va poate ajuta sa eliberati tensiunea. Acordati atentie nevoilor de odihna, alimentatie, exercitii fizice si timp pentru sine. Este important sa incercati sa faceti miscare – respectand recomandarile medicului. Stabiliti-va o rutina zilnica, pentru a va simti in control.
- Solicitati consiliere profesionala, inclusiv terapie individuala, de cuplu, de familie si/sau de grup.
- Incercati tehnici minte-corp, cum ar fi terapii de relaxare, interventii de gestionare a stresului, scrisul in jurnal etc. Acestea va pot ajuta sa faceti mai usor fata inclusiv efectelor fizice care apar si va ajuta sa mergeti mai departe.
Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33190820/
(2) https://www.cancercenter.com/community/blog/2019/05/tips-for-managing-the-emotional-and-intellectual-side-effects-of-cancer
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5980944/
(4) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/emotionally/talking-about-cancer
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 01/07/2022 12:51