Colostomia este o procedură prin care o regiune a colonului este fixată la un orificiu de la nivelul peretelui abdominal, prin care se scurg fecalele. Iată care sunt indicațiile și ce trebuie să știe pacientul despre colostomie și stomă.
CUPRINS:
1. Ce este colostomia?
2. Indicații colostomie
3. Tipuri de colostomie
4. Intervenția chirurgicală pentru colostomie
5. Recomandări după procedură
6. Viața pacintului după colostomie
7. Complicațiile colostomiei
Ce este colostomia?
O colostomie este o procedură chirurgicală făcută pentru a devia o parte a colonului printr-o deschidere (un orificiu) la nivel abdominal. Această deschidere se numește stomă și o pungă poate fi plasată peste stomă pentru a aduna fecalele.
O colostomie poate fi permanentă sau temporară. Colostomia poate fi formată din orice parte a colonului, în funcție de afecțiune, dar cel mai frecvent se formează din colonul descendent și va fi, astfel, pe partea stângă a abdomenului.
Cele mai frecvente boli sau condiții care duc la necesitatea unei colostomii sunt cancerul rectal, boala diverticulară, traumatisme și anomalii congenitale, cum ar fi boala Hirschsprung.
Indicații colostomie
Unele boli, cum ar fi cancerul de colon, pot necesita îndepărtarea chirurgicală a porțiunilor bolnave ale intestinului. Alte condiții care pot necesita o colostomie includ:
- cancer rectal;
- infecții intestinale;
- inflamația intestinului;
- diverticulită;
- Boala Crohn;
- colită ulcerativă;
- blocaj intestinal;
- adenomatoză familială (o afecțiune precanceroasă) etc.
Ce este stoma?
O stomă este un orificiu artificial creat în abdomen, care permite ca fecalele să părăsească corpul. O stomă poate fi permanentă în caz de cancer intestinal sau leziune gravă sau poate fi o metodă temporară în timp ce intestinul se recuperează de la probleme medicale – cum ar fi infecții, inflamații sau răni prin înjunghiere.
Tipuri de colostomie
Majoritatea persoanelor care au nevoie de o colostomie legată de cancer au nevoie doar de câteva luni de această procedură, în timp ce colonul sau rectul vindecă. În schimb, unii oameni ar putea avea nevoie de o colostomie permanentă.
Fiecare tip de colostomie este denumit în funcţie de secțiunea din colon în care este necesară:
- Colostomia colonului sigmoid – Este cel mai frecvent tip. Colonul sigmoid este situat în partea de jos a intestinului gros și mută deșeurile în rect. Colostomiile sigmoidiene produc scaun mai solid și mai regulat decât alte colostomii.
- Colostomia colonului transvers – Colonul trnasvers traversează capătul abdomenului. Scaunul din această zonă este de obicei moale pentru că numai o mică parte a colonului a absorbit apă din materialul nedigerabil.
- Colostomia colonului descendent– În acest caz, scaunul este, de obicei, ferm.
- Colostomia colonului ascendent – Colonul ascendent se desfășoară de la începutul intestinului gros la partea dreaptă a abdomenului. În această procedură, numai o parte din colon încă funcționează. Ca rezultat, farte puțină apă este absorbită din deșeuri. Asta înseamnă că scaunul este de obicei lichid. Acest tip de colostomie este rar și o ileostomie este mai potrivită pentru această porțiune a colonului.
Fecalele provenite de la colostomie
Funcția colonului este de a absorbi apa și sărurile. Cu cat fecalele stau mai mult în colon, cu atât este absorbită mai multă apă și fecalele se vor usca. Fecalele care se formează în colonul descendent și ajung în stomă se acumulează în punga de colectare care va fi schimbată de 1-2 ori pe zi, după cum este necesar. În cazul în care stoma este situată mai sus în colon, vor fi mai puține deșeuri și în unele cazuri va fi utilizată pungă ce poate fi drenată.
Intervenția chirurgicală pentru colostomie
O colostomie se face sub anestezie generală. Înainte de procedură se întrerupe administrarea oricăror medicamente. Medicul va discuta cu tine privind intervenția și ce e de făcut apoi.
Există două forme principale de colostomie, în ceea ce privește modul de intervenție:
- Colostomia cu buclă – în cazul în care o buclă de colon este trasă printr-o gaură în abdomen, înainte de a fi deschisă și fixată pe piele. O bucată de intestin este adusă în afara corpului și este ținută în loc de o tijă de stomă. Chirurgul face apoi o tăietură în buclă și capetele sunt rotite și fixate în piele. Aceasta este de obicei temporară.
- Colostomia terminală – în cazul în care un capăt al colonului este scos printr-o gaură în abdomen și fixat pe piele. Dacă o parte a colonului sau a rectului este îndepărtată, colonul rămas este adus la suprafața abdomenului pentru a face o stomă. Aceasta poate fi permanentă sau temporară dacă intestinul are nevoie de timp să se vindece.
O procedură similară, cunoscută sub numele de ileostomie, este folosită uneori ca o alternativă la o colostomie. Aceasta implică crearea unei stome prin devierea intestinului subțire în loc de intestinul gros.
Riscurile intervenției
O colostomie este o intervenție chirurgicală majoră. Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există riscul reacțiilor alergice la anestezie și sângerări excesive. Colostomia poate avea și aceste alte riscuri:
- lezarea altor organe;
- risc de infecție;
- hemoragie etc.
Recomandări după procedură
În general se stă în spital timp de 3 – 7 zile sau mai mult dacă procedura a fost făcută ca o procedură de urgență. Nu vei putea mânca în mod normal la început, deoarece colonul are nevoie de timp pentru a se vindeca. În prima zi se pot suge mici așchii de gheață (mai mici decât cuburile), iar a doua zi se pot bea lichide limpezi și apoi se poate trece la lichide mai groase și alimente moi. După câteva zile pacientul poate începe să mănânce normal.
Medicul sau asistenta îți va arăta cum să îngrijești stoma, cum să cureți și să schimbi sacul. Ulterior poți achiziționa pungi noi de la farmacii.
Recuperarea
Majoritatea persoanelor rămân în spital timp de până la o săptămână după procedură. Recuperarea completă de la o colostomie poate dura până la 2 luni. Dacă procedura este temporară, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală după vindecarea colonului. Această intervenție chirurgicală are loc de obicei aproximativ 3 luni mai târziu.
Dieta după operație
În mod obișnuit, o persoană va primi numai fluide intravenos timp de 2-3 zile după colectomie sau colostomie, pentru a-da timp colonului pentru a se vindeca. După aceasta, puteți bea lichide limpezi, cum ar fi supa strecurată, urmate de alimente ușor de digerat.
Vți putea reveni la dieta normală după aceasta, dar poate fi necesar să eviți anumite alimente care provoacă mirosuri neplăcute sau gaze.
Viața pacintului după colostomie
Alimentația pacientului cu o colostomie
În primele câteva săptămâni după ce ai avut o colostomie, se recomandă o dietă săracă în fibre. Asta pentru că o dietă bogată în fibre poate mări dimensiunea scaunelor, ceea ce poate bloca temporar intestinul. După aproximativ 8 săptămâni, de obicei, vei putea reveni la o dietă normală.
Sistemul digestiv poate fi sensibil. Se recomandă să eviți să consumu mese prea mari sau să mănânci seara târziu și noaptea. Anumite alimente sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a irita intestinul:
- citrice;
- alimente picante;
- mese bogate în grăsimi;
- legume care cresc flatulența – varză, ceapă etc.;
- alcool.
De asemenea, se recomandă să limitezi consumul de legume crude, fructe cu coajă, lactate, leguminoase, nuci și semințe, dulciuri, alimente procesate și grase.
Alte alimente pot fi de ajutor după o colostomie pentru a îngroșa scaunul și pentru a minimiza mirosurile. Acestea includ:
- iaurt (care are culturi vii și active);
- suc de merișoare;
- banane;
- sos de mere;
- orez alb, bine gătit, lipicios;
- zer;
- tapioca etc.
De asemenea, mestecă bine alimentele – mestecatul este o parte importantă a procesului digestiv.
Mirosul și gazele
Mulți oameni se tem că această procedură le va da un miros pe care alții îl vor observa. Toate aparatele moderne au filtre de aer în ele, care neutralizează mirosul. Majoritatea oamenilor vor fi conștienți de mirosul stomei lor, deoarece este propriul corp. Dar cineva care se află lângă tine nu va putea mirosi stoma.
Activitatea fizică
În săptămânile după intervenție chirurgicală, se recomandă, de obicei, puțină mișcare ușoară pentru a ajuta la recuperare. Odată ce v-ați revenit din operație, ar trebui să vă puteți întoarce treptat la rutina exercițiilor anterioare. Cele mai multe tipuri de exerciții fizice sunt posibile cu o stomă, inclusiv înot, deoarece toate pungile de colostomie sunt impermeabile.
Viața sexuală
Există mai multe aspecte practice care ar putea avea un impact asupra vieții tale sexuale și a relațiilor tale. În cazul femeilor, unele poziții pot cauza durere din cauza stomei și poate fi necesar să protejați stoma cu o pernă. În cazul bărbaților, o colostomie poate afecta alimentarea cu sânge și terminațiile nervoase ale penisului. Acest lucru poate face dificilă obținerea sau menținerea unei erecții (disfuncție erectilă).
Pe lângă aspectele practice, vă puteți îngrijora de imaginea corporală, de încrederea în sine și de modul în care partenerul poate reacționa la colostomie, ceea ce poate influența și viața sexuală. Este important să subliniem faptul că mulți oameni care au o colostomie se bucură de o viață sexuală bună, dar poate dura câteva luni pentru a vă obișnui și pentru a căpăta încredere.
Echipament colostomie
Un sac pentru colostomie este adesea folosit pentru a colecta fecalele. Trebuie să fie îndepărtat și înlocuit atunci când este plin, de obicei de 1-3 ori pe zi. Există, de asemenea, pungi detașabile care trebuie înlocuite doar o dată pe zi sau la 2 zile. Acestea pot fi potrivite pentru persoanele care au scaune deosebit de dese.
Există o gamă largă de aparate pentru colostomie disponibile, incluzând:
- o pungă dintr-o singură bucată – sacul și flanșa (partea care se lipește de piele) sunt unite; aparatul este îndepărtat atunci când este plin și apoi golit;
- o pungă din două piese – sacul și flanșa sunt separate, dar pot fi conectate; flanșa poate fi lăsată pe piele pentru câteva zile, iar sacul este îndepărtat și golit de mai multe ori pe zi;
- pungi de colostomie de unică folosință.
Aparatele pentru colostomie sunt fabricate din materiale non-alergice (hipoalergenice) pentru a reduce iritarea pielii. Ele conțin, de asemenea, filtre speciale pentru a preveni mirosurile neplăcute.
Produsele suplimentare includ:
- centuri de susținere;
- deodorizante care pot fi introduse în aparat;
- pungi de protecție pentru piele;
- spray-uri pentru a elimina adezivul;
- inele protectoare pentru stomă;
- încălțăminte și costume de baie special concepute.
Îngrijirea stomei
Pielea care înconjoară stoma se numește tegument peristomal. Acesta va arăta întotdeauna roșu și poate sângera ocazional, ceea ce este normal. Dar sângerarea nu trebuie să continue pentru mult timp. Este important să te asigui că punga este conectată corect la stoma. Pungile care nu se potrivesc bine pot irita pielea. De asemenea, trebuie să menții zona curată și uscată. Dacă pielea este iritată, cu mâncărime sau dureroasă, contactează medicul pentru că poate fi semn de infecție.
Pielea din jurul stomei nu trebuie să aibă erupții cutanate și zone lezate. Stoma nu trebuie să cauzeze durere, pentru că nu există terminații nervoase în stomă.
Golirea sacului de colostomie
Va trebui să golești sacul de colostomie de mai multe ori pe zi. Nu vei putea controla momentele când scaunul și gazele se deplasează în pungă. Cel mai bine este golirea atunci când sacul este mai puțin decât jumătate plin.
Irigarea colonului prin stomă
Irigarea este o alternativă la purtarea unui aparat de colostomie. Aceasta implică spălarea colonului cu apă. Se introduce un dispozitiv mic în stomă, atașat la o pungă plină cu apă, ce va ajunge în colon pentru a-l curăța. Un capac este utilizat pentru a acoperi stoma între irigații.
Avantajele irigării sunt că se pot face oricând, nu trebuie să porți un aparat de colostomie (doar un capac mic), dieta poate fi mai variată și flatulența este mai redusă.
Dezavantajele irigării includ faptul că e un proces consumator de timp, care durează 45-60 de minute, de obicei zilnic. De asemenea, procedura ar trebui să fie efectuată în același timp în fiecare zi, ceea ce poate fi dificil când ești departe de casă, în vacanță sau la serviciu.
Irigarea nu este întotdeauna posibilă. De exemplu, nu este potrivită pentru persoanele cu boală Crohn sau diverticulită sau dacă urmați tratament de radioterapie sau chimioterapie.
Complicațiile colostomiei
Medicul va explica cel mai bine riscurile personale, riscurile chirurgiei, potențialul de complicații și avantajele intervenției chirurgicale.
Există o serie de posibile probleme care pot apărea după o colostomie:
Scurgeri rectale
Dacă ai avut o colostomie, dar rectul și anusul sunt intacte, este posibil să ai o descărcare de mucus din rect. Mucusul este produs de căptușeala intestinului pentru a ajuta la trecerea scaunelor. Căptușeala intestinului continuă să producă mucus, deși nu mai are niciun scop.
Mucusul poate varia, de la aspect de albuș de ou la o consistență lipicioasă, asemănătoare lipiciului. Unii oameni au scurgere rectală la fiecare câteva săptămâni, în timp ce alții au mai multe episoade pe zi. Medicul poate recomanda supozitoare pe bază de glicerină care fac mucusul mai apos si mai ușor de eliminat. Utilizarea unei creme poate să ajute în cazul iritațiilor care apar în zona anală de la aceste scurgeri.
Hernia parastomală
O hernie parastomală este locul in care intestinele impinge muschii din jurul stomei, ducând la umflarea vizibilă sub piele. Pentru a reduce riscul se recomandă să porți haine de suținere, să eviți ridicarea greutăților, să te menții la o greutate sănătoasă – supraponderabilitatea poate pune o presiune suplimentară asupra mușchilor abdominali.
O hernie parastomală nu este, de obicei, dureroasă, dar poate fi mai dificilă menținerea aparatului de colostomie și schimbarea acestuia. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara hernia.
Blocarea stomei
Unii oameni dezvoltă o blocare a stomiei ca rezultat al acumulării de alimente. Semnele unui blocaj includ modificări ale eliminării scaunelor (nu se elimină scaun) sau scaune apoase, balonare, crampe abdominale, umflarea stomei, greață, vărsături. Se recomandă să eviți să consumi pe moment alimente solide și să bei multe lichide. Dacă nu se observă îmbunătățiri, contactează medicul.
Pentru a reduce riscul de blocaj, mestecă bine și încet, bea multe lichide, evită mesele grele și cu multă mâncare.
Alte complicații
Alte probleme care pot apărea după o colostomie includ:
- probleme de piele – iritarea pielii în jurul stomei;
- fistula stomală – se dezvoltă un mic canal sau gaură în piele alături de stomă;
- retracția stomei – stoma se afundă sub nivelul pielii;
- prolapsul stomei – stoma iese prea mult deasupra nivelului pielii;
- cicatrizarea și îngustarea stomei;
- scurgeri la nivelul stomei;
- ischemia stomală – în cazul în care alimentarea cu sânge a stomei este redusă după intervenția chirurgicală.
Referinte:
(1) Colostomy, link: https://www.nhs.uk/conditions/colostomy/
(2) Colostomy, link: https://www.healthdirect.gov.au/colostomy
(3) Colostomy: What to Expect at Home, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ud1233
(4) Colostomy, link: https://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/encyclopaedia/c/article/colostomy
(5) Diet Suggestions After a Colostomy or Colectomy, link: https://www.verywellhealth.com/how-should-i-eat-after-a-colostomy-797407
(6) Colostomy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/surgery/types-ostomy/colostomy
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 28/09/2021 16:07
Vezi comentariile (11)
Buna ziua tatal.meu ă fost operat de tomoare rectala de aproape 2 saptamani si el are o stoma provizorie dar pe fund ia venit cand sa dus la baie câteva picături bune de sânge e ceva normal si are dureri
Mircea Nicoleta ,am 64 ani ,sunt operata colon iritabil cu stoma pe partea stângă, din 22 05.2019. Încă mai URMEZ tratament ontologic la Spitalul Ontologic Fundeni din București,pe 29.04.2020 am programare.Din data de 21.04 ,STOMA ,ESTE SUB NIVELUL PIALII.ESTE CEVA GRAV ??CE TREBUIE SA FAC ?MULTUMESC FOARTE MULT PT INTELEGERE
Buna ziua !Mama mea a fost operata de colon acum 2 ani jumate are stoma definitivă da pe fund inca elimina o acurgere ca puroiul urat mirositoare si cam abundenta in special dimineața si seara
Buna ziua, tatal meu a fost operat de cancer rectal acum 3 saptamani , are o stoma definitina , nu stim daca firele din jurul stomei trebuiesc indepartate. Multumesc.
Soțul meu , in vârsta de 72 ani a suferit o operatie de colonoscopie și are încă scurgeri rectale urat mirositoare... se reglează ??!
Cred ca cel mai bine este sa intrebati un medic bine informat, nu cred ca veti primi aici vreun raspuns
Buna tatal meu a fost operat de cancer la colon. Dupa la vreo 3 zile fc o infectie in corp si a fs opedat de urgenta..acum are scaune dar spune cs este tot balonat ft umflat la burta...este normal avand doua operatii in timp scurt la 2 zile...sau de la ce poate fi aceasta balonare si umflare care spune el ca o are la burta..? Va rog am nevoie de un raspuns..daca stiti. El are scaune gaze ..eu cred ca ar fi trebuit sa fie bn dar este de 2 sapt deja internat si inca nu stim daca ii va da drumul
Multumesc
Cancer de colon cu metastaze peste tot(grad IV). De sase luni colostoma pe portiunea ascendenta.
De doua saptamani usturimi pronunte mai ales in pozitia culcat. Nedormit si suparat.
Pielea din jurul stomei cu aspect normal.
Ma puteti ajuta cu un sfat?
Va multumesc.
Bună ziua
Am o întrebare sint operată de un an la col uterin și intestinul gros. Dar acum de 2 luni mia apărut dureri de fapt ca o arsură la fund
De ce oare?
Buna ziua,
Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul acordat site-ului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Informatiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afectiuni fizice, sau ca tratament la distanta, consultati întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. si cititi cu atentie prospectul medicamentelor.
Va multumim pentru intelegere si va dorim sanatate!