Chimioterapia paliativa – cand este recomandata si ce rol are

Chimioterapia paliativa are rolul de a ameliora anumite simptome ale cancerului si de a imbunatati calitatea vietii – ca parte a ingrijirii paliative. Afla mai multe despre indicatiile acestui tratament.

CUPRINS:

1. Ce este chimioterapia paliativa?
2. Cand se recomanda chimioterapia paliativa?
3. Avantaje si dezavantaje

Ce este chimioterapia paliativa?

Cand auzim termenul de chimioterapie, ne gandim la un tratament pentru vindecarea cancerului. Desi este adevarat ca chimioterapia este de obicei utilizata pentru a vindeca un cancer, poate fi folosita si paliativ ca o modalitate de a prelungi viata si de a reduce simptomele.

Exista multe tipuri diferite de tratamente pentru cancer. Unele sunt curative, in timp ce altele sunt paliative. Ingrijirea paliativa este tratamentul utilizat pentru ameliorarea simptomelor si pentru a imbunatati calitatea vietii. Nu este folosita pentru a vindeca o boala. Desi tratamentul paliativ este adesea considerat ca facand parte din ingrijirea la sfarsitul vietii, poate fi folosit si alaturi de tratamentul curativ, in orice moment al bolii.

Obiectivele chimioterapiei paliative sunt diferite de cele ale chimioterapiei menite sa vindece cancerul. Poate fi utila pentru micsorarea unui cancer, reducerea sau eliminarea completa a simptomelor cauzate de cancer pentru o perioada de timp si pentru a imbunatati calitatea vietii.

Chimioterapia este un termen sistemic ce foloseste un agent chimic pentru a opri cresterea celulelor canceroase. Poate fi administrat intr-o varietate de moduri, cele mai frecvente fiind pe cale orala, intravenos sau topic (pe piele). In scopuri paliative, majoritatea medicilor oncologi prefera sa incerce tratamentul cu cel mai mic risc de efecte secundare.

➤ Citeste tot ce trebuie sa stii despre CHIMIOTERAPIE.

Chimioterapia paliativa, spre deosebire de alte forme de chimioterapie, se refera la utilizarea chimioterapiei pentru cresterea sperantei de viata sau reducerea simptomelor, dar este putin probabil sa „vindece” un cancer sau sa extinda durata de viata intr-un grad semnificativ.

Cand se recomanda chimioterapia paliativa?

Chimioterapia paliativa este de obicei utilizata atunci cand cancerul s-a raspandit si alte tratamente nu mai pot fi utilizate pentru a vindeca boala. Scopul principal al tratamentului paliativ este imbunatatirea calitatii vietii.

Tratamentul paliativ se face cu scopul de a controla si ameliora simptomele cancerului, pentru a imbunatati calitatea vietii. Chimioterapia, indiferent de scopul sau, nu este lipsita de riscuri. Trebuie luate in considerare riscurile fata de beneficiile potentiale si efectul asupra calitatii vietii. Marimea tumorii si locurile de metastaza, adica locurile in care s-a raspandit cancerul primar, ar trebui, de asemenea, luate in considerare.

Decizia de a urma tratament cu chimioterapie paliativa poate fi una dificila. Decizia de a prescrie chimioterapie paliativa trebuie cantarita in raport cu speranta de viata, simptomele actuale si daca efectele secundare ar reduce, mai degraba decat sa imbunatateasca intr-un fel, calitatea vietii.

 

Related Post

Indicatii

Chimioterapia paliativa este conceputa pentru a ameliora simptomele, in primul rand. Se foloseste si pentru reducerea dimensiunii sau raspandirii celulelor canceroase, dar fara eliminarea unei tumori. Exemple de simptome care ar putea fi tratate in acest fel includ durerea cauzata de o tumora care pune presiune pe diferite structuri din corp sau scurtarea respiratiei cauzata de o tumora care obstructioneaza caile respiratorii sau comprima plamanul.

De asemenea, poate fi folosita pentru a incetini dezvoltarea cancerului si pentru a prelungi oarecum durata de viata, chiar daca nu vindeca boala. Un alt scop este de a imbunatatiti calitatea vietii. Prin reducerea simptomelor precum durerea severa si scurtarea respiratiei, tratamentele paliative pot imbunatati starea generala de bine si calitatea vietii.

Un alt motiv, care nu a fost luat in considerare multi ani, este ca poate oferi o serie de beneficii suplimentare cand este combinata cu imunoterapia. Medicamentele pentru imunoterapie sunt tratamente care, in esenta, ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase. Exista unele dovezi ca defalcarea celulelor canceroase cauzata de chimioterapie si radioterapia poate stimula sistemul imunitar, iar acele celule ajuta organismul sa recunoasca boala (cancerul). Utilizata in acest mod, chimioterapia poate imbunatati eficienta unor medicamente de imunoterapie.

Pentru ce tipuri de cancer se foloseste chimioterapia paliativa?

Chimioterapia paliativa poate fi utilizata pentru o varietate de tipuri de cancer. Tipul de cancer este mai putin important decat stadiul cancerului. Insa, poate ajuta la stabilirea medicamentelor care pot fi mai eficiente in acest sens.

Exista anumite tipuri de cancer pentru care chimioterapia paliativa poate avea o serie de beneficii semnificative specifice, inclusiv:

  • Cancer pancreatic – pentru cancerul pancreatic avansat, chimioterapia paliativa poate reduce durerea, poate imbunatati functia fizica si speranta de viata. De asemenea, poate reduce pierderea poftei de mancare si poate incetini aparitia altor simptome, cum ar fi dispneea si constipatia.
  • Cancer pulmonar cu celule mici – pentru cancerul pulmonar cu celule mici, terapia biologica tintita utilizata ca chimioterapie paliativa poate reduce simptome ca durerea, dispneea si tusea.
  • Cancer mamar – pentru persoanele cu cancer mamar, chimioterapia paliativa poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii si reducerea oboselii.

Atentie!

Cand luati in considerare chimioterapia paliativa, discutati cu medicul despre riscuri versus beneficii potentiale. Adunati cat mai multe informatii despre cancerul de care suferiti si efectele probabile pe care le va avea chimioterapia paliativa (inclusiv asupra dimensiunii tumorii si calitatii vietii). Nu exista un raspuns corect pentru fiecare pacient cu cancer.

Avantaje si dezavantaje

Care sunt avantajele si dezavantajele chimioterapiei paliative? Ca in cazul oricarui tratament medical, exista argumente pro si contra cand vine vorba de chimioterapia paliativa.

Avantajele chimioterapiei paliative includ:

  • imbunatatirea calitatii vietii;
  • reducerea unor simptome;
  • reducerea durerii;
  • poate prelungi speranta de viata.

Dezavantajele chimioterapiei paliative includ:

  • beneficii minime din tratament;
  • posibile efecte secundare.

Efectele secundare ale chimioterapiei paliative

In functie de medicamentul specific utilizat, aceste efecte adverse pot include:

  • diaree;
  • oboseala;
  • afte bucale;
  • caderea parului;
  • greata si varsaturi;
  • vanatai usoare;
  • constipatie;
  • probleme de concentrare.

Simptomele care apar depind de obicei de natura chimioterapiei in sine si de tipul de tumora care este tratata.

Ingrijirea paliativa este importanta pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Chimioterapia paliativa poate face parte din ingrijirea paliativa, in special in tratamentul cancerului. Exista argumente pro si contra care trebuie luate in considerare cand vine vorba de aceasta forma de tratament. Discutati cu medicul pentru a vedea daca chimioterapia paliativa este alegerea potrivita in acest caz. ➤ Citeste aici mai multe despre INGRIJIREA PALIATIVA IN CANCER.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/273526
(2) https://getpalliativecare.org/what-is-palliative-chemotherapy/
(3) https://bmcpalliatcare.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12904-016-0109-4
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553954/
(5) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/palliative
(6) https://www.healthline.com/health/cancer/palliative-chemotherapy

Sursa foto: Pexels

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 29/04/2021 12:41

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (1)

  • Buna ziua,

    Sotia mea ,70 de ani , operata de cancer de colon (la cec), metastaza in ficat cca 1,5 cm ,pe colon descendent un polip( ?), nu era malign , s-a extirpat chirurgical la IC Fundeni ,( in mai anul trecut) cele trei puncte (din colon cca 30 cm ), peste sase luni s-a operat din nou pt reconstructie sist digestiv ..(n-a suportat colostoma )in noiembrie anul trecut ..
    De atunci nu-si poate controla scunul , frecvent diaree (precizez ca are colecist extirpat de cca 20 de ani ), la sfatul medicului chirurg am adus Colestyramin (20 concentratie ) si-i dau zilnic doua plicuri a 4 gr , dim si seara , de 4 luni ...Cu toate astea vedem progrese mici ...intrebarea este , cit timp pot sa-i administrez acest medicament , si bineinteles , orice sfat din partea dv este binevenit ...
    Va multumesc mult.
    ps , alimentatie , orez , banane , supe de pasare , ceai de menta , putina mincare de teci fasole , mazare ..

Articole asemanatoare