Boala Crohn si riscul de cancer

boala crohn

Boala Crohn este o boala cronica in care intestinul se inflameaza si apar ulceratii. Iata care sunt simptomele, cauzele si ce solutii exista pentru aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce este boala Crohn?
2. Cauze ale bolii Crohn
3. Simptome ale bolii Crohn
4. Diagnosticarea bolii Crohn
5. Boala Crohn sau boala celiaca?
6. Tratament pentru boala Crohn
7. Complicatii ale bolii Crohn netratate
8. Boala Crohn si riscul de cancer

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o boala inflamatorie a intestinului care provoaca inflamatie in interiorul tractului digestiv. Poate duce la simptome precum dureri abdominale si diaree. Este una dintre cele doua tipuri majore de boli inflamatorii intestinale, cealalta fiind colita ulcerativa. Principala diferenta intre cele doua afectiuni este ca, in timp ce boala Crohn poate afecta orice parte a tractului digestiv, colita ulcerativa afecteaza doar intestinul gros si rectul.

Colita ulcerativa vs Boala Crohn

Colita ulcerativa este, de asemenea, o boala inflamatorie a intestinului. Cu toate acestea, cele 2 boli afecteaza tractul digestiv in moduri diferite. In timp ce colita ulcerativa provoaca inflamatii si ulceratii in stratul superior al mucoasei intestinului gros, toate straturile intestinului pot fi inflamate si cu ulcere in caz de boala Crohn. De asemenea, inflamatia apare in cazul bolii Crohn oriunde de-a lungul intestinului, in timp ce in colita ulcerativa apare doar in intestinul gros (colon si rect).

Variatiile bolii Crohn

Exista sase variatii ale bolii Crohn, in functie de localizare:

  • boala Crohn gastroduodenala afecteaza in principal stomacul si duodenul, care este prima parte a intestinului subtire;
  • jejunoileita apare in a doua portiune a intestinului tau, numita jejun;
  • ileita este inflamatia in ultima parte a intestinului subtire sau ileon;
  • ileocolita afecteaza ileonul si colonul si este cea mai frecventa variatie a bolii Crohn;
  • colita Crohn afecteaza numai colonul;
  • boala perianala implica adesea fistule sau conexiuni anormale intre tesuturi, infectii tisulare profunde, precum si rani si ulcere pe pielea exterioara din jurul anusului.

Cauze ale bolii Crohn

Nu se cunoaste cauza precisa a bolii Crohn. Cu toate acestea, exista mai multi factori de risc stabiliti, inclusiv:

  • istoric familial (genetica);
  • fumatul;
  • utilizarea contraceptivelor orale;
  • infectii care declanseaza raspunsul sistemului imunitar pentru a provoca inflamatii in anumite zone ale tractului gastrointestinal;
  • factori de mediu etc.

Interactiunea dintre factorii genetici predispozanti, factorii de mediu, factorii gazda (de exemplu functia sistemului imunitar al unei persoane) si un eveniment declansator (de exemplu o infectie bacteriana) pot fi responsabili pentru dezvoltarea bolii.

Inflamatia este un mod in care sistemul imunitar apara organismul atunci cand lupta impotriva agentilor patogeni, cum ar fi bacteriile sau virusurile. De obicei, inflamatia este oprita odata ce patogenii sunt distrusi. In boala Crohn, o problema ce afecteaza sistemul imunitar face ca inflamatia sa persiste, afectand peretii tractului digestiv.

Simptome ale bolii Crohn

Persoanele cu boala Crohn au anumite perioade de simptome severe urmate de perioade de remisie (etapa fara simptome sau cu simptome mai usoare) care pot dura saptamani sau ani. Din pacate, nu exista nicio modalitate de a spune cand va aparea o remise sau cand reapar simptomele. Simptomele bolii Crohn depind de regiunea afectata. In general, simptomele pot include:

  • diaree cronica;
  • crampe abdominale;
  • sange in scaun;
  • pierdere in greutate;
  • febra;
  • senzatia ca intestinele nu s-au golit dupa o defecare;
  • nevoia frecventa de a merge la toaleta;
  • durere si sensiblitate abdominala (adesea in partea dreapta a abdomenului inferior):
  • senzatie de plenitudine in partea inferioara dreapta a abdomenului;
  • probleme de dezvoltare (la copii).

Se pot dezvolta si alte simptome, in functie de complicatiile bolii. De exemplu, o persoana cu o fistula in zona rectala poate avea dureri si scurgeri la nivelul rectului. Simptomele bolii Crohn se dezvolta adesea treptat. Anumite simptome pot deveni si mai grave in timp.

Uneori este posibil ca simptomele sa fie confundate sau asemanatoare cu ale altor afectiuni, cum ar fi intoxicatiile alimentare, indigestii sau intolerante alimentare.

Diagnosticarea bolii Crohn

Boala Crohn este suspectata la persoanele care au prezentat simptome de durere abdominala, diaree si pierdere in greutate pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Nu exista un singur test care sa poata stabili diagnosticul de boala Crohn cu certitudine, iar boala aceasta imita deseori alte afectiuni. Din aceste motive, este posibil sa fie nevoie de timp si de mai multe investigatii pentru a ajunge la un diagnostic definitiv al bolii.

Prima parte a diagnosticului presupune analiza unui istoric medical si familial complet. De asemenea, se efectueaza o examinare fizica atenta. Se pot face teste de sange (pot depista o eventuala anemie ce poate rezulta din sangerare rectala, severitatea inflamatiei si pentru a depista deficiente de vitamine si minerale). Se poate analiza si o proba de scaun pentru a exclude anumite infectii.

De obicei e nevoie de examinarea unei parti a intestinului, fie prin inspectie directa, fie indirecta. Inspectia directa se realizeaza prin endoscopie – o procedura in care un tub flexibil mic (endoscop) cu o camera cu fibra optica in capat este introdus prin anus (colonoscopie sau sigmoidoscopie) sau prin gura (gastroscopie). Medicul poate examina captuseala rectului si a colonului pe un ecran si poate cauta semne de inflamatie care pot indica prezenta bolii Crohn. Pentru analize pot fi prelevate probe (biopsii) ale captuselii tractului digestiv.

Inspectia indirecta implica utilizarea tomografiei computerizate (CT) sau a radiografiei cu bariu.

Boala Crohn sau boala celiaca?

Desi pot exista simptome similare in aceste doua boli, mecanismul de actiune este diferit. Boala celiaca inseamna ca organismul nu poate digera glutenul, o proteina din multe cereale precum grau, secara si orz. Daca persoana afectata consuma gluten, asta face ca sistemul imunitar sa atace intestinul subtire.

Pe de alta parte, boala Crohn este o boala inflamatorie a intestinului. Este, de asemenea, o afectiune autoimuna, dar nu se stie exact cauza. Duce la inflamatie – umflare, roseata sau sensibilitate – in mucoasa tractului digestiv. De asemenea, poate declansa inflamatii in alte zone ale corpului, precum ochii si articulatiile.

Asemanari – Ambele apar cand sistemul imunitar nu functioneaza normal, ceea ce duce la inflamatii in intestin si alte regiuni. Ambele pot cauza diaree, greata, dureri abdominale si crampe, pierdere in greutate, sangerari anale, febra, anemie etc.

Diferente – Diferenta principala sta in faptul ca cele doua afectiuni pot provoca leziuni in diferite parti ale corpului. Inflamatii la nivelul ochilot pot aparea in cazul bolii Crohn, nu si boala celiaca. Pentru tratamentul bolii celiace, in principal se evita alimentele cu gluten. Multe persoane cu boala Crohn pot consuma gluten fara nicio problema. In schimb, trebuie adesea sa avite alimente ca lactatele sau alimentele picante. Daca tratamentul pentru boala celiaca este dieta fara gluten, tratamentele pentru Crohn sunt variate si includ un amestec de medicamente, tratamente si interventii chirurgicale.

Tratament pentru boala Crohn

Deoarece nu exista un remediu pentru boala Crohn, principalele obiective ale tratamentului sunt urmatoarele:

  • controlul inflamatiei;
  • imbunatatirea calitatii vietii;
  • la copii – favorizarea cresterii si dezvoltarii.

Boala Crohn implica perioade de „recidiva” – cand inflamatia din intestin creste, si perioade de „remisie” cand inflamatia se reduce. Scopul tratamentului este de a trata recidivele atunci cand apar si de a-i oferi intestinului sansa de a se vindeca. Medicamentele sunt, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la mentinerea remisiei, pentru a imbunatati starea generala si pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Tratament medicamentos

Medicamentele utilizate frecvent pentru combaterea inflamatiei asociate bolii Crohn includ:

Related Post
  • antiinflamatoare;
  • antibiotice;
  • medicamente imunomodulatoare;
  • agenti de modificare a bolii.

De asemenea, vi se poate recomanda sa luati medicamente care controleaza diareea, amelioreaza durerea si completeaza dieta (de exemplu, pentru a creste nivelul de fier, vitamina D si calciu).

Deoarece boala aceasta este una cronica, multi oameni trebuie sa ia medicamente pentru perioade indelungate de timp, fie pentru a tine boala sub control, fie pentru a mentine remisia odata ce simptomele au disparut. O combinatie de medicamente este adesea necesara. Alegerea medicatiei utilizate depinde de localizarea inflamatiei, severitatea simptomelor, si daca scopul este de a trata un episod acut sau de a preveni alte episoade.

Antiinflamatoare

Acidul aminosalicilic (5-ASA), cum ar fi mesalazina si sulfasalazina, este de obicei prescris pentru boala usoara pana la moderata. Corticosteroizii, inclusiv budesonida si acetatul de hidrocortizon, sunt de obicei prescrise in cursuri scurte pentru boala activa moderata pana la severa. Aceste medicamente actioneaza prin reducerea inflamatiei. Aceste medicamente pot fi luate pe cale orala sau sub forma de clisma sau supozitor.

Antibiotice

Antibiotice cum ar fi ciprofloxacin sunt utilizate in tratamentul bolii usoare pana la moderate. Modifica populatia bacteriana a intestinului. Ele pot avea, de asemenea, un efect asupra sistemului imunitar.

Medicamente imunomodulatoare

Un sistem imunitar hiperactiv provoaca inflamatia care duce la simptomele bolii Crohn. Medicamentele care afecteaza sistemul imunitar, numite imunomodulatoare, pot reduce raspunsul inflamator si pot limita reactia sistemului imunitar. Aceste medicamente, inclusiv metotrexat si azatioprina sunt uneori folosite pentru a trata forma moderata pana la severa a bolii Crohn, boala care nu raspunde la corticosteroizi, si pentru a preveni episoadele. Aceste medicamente functioneaza prin suprimarea sistemului imunitar.

Agentii de modificare a bolii

Agentii de modificare a bolii, precum infliximab si adalimumab sunt utilizati in tratamentul bolii active Crohn moderate pana la severe, care nu raspunde la alte medicamente. Aceste medicamente actioneaza prin modificarea procesului inflamator.

Chimioterapie pentru boala Crohn?

Chimioterapia este utilizata pentru tratarea persoanelor cu cancer. Anumite forme de chimioterapie sunt eficiente si pentru tulburarile autoimune precum boala Crohn. Cand sunt utilizate pentru Crohn, medicamentele chimioterapice sunt uneori numite imunomodulatoare. Asta datorita faptului ca modifica sistemul imunitar al organismului pentru a reduce inflamatia si alte simptome.

Metotrexatul este un tratament popular pentru Crohn. A fost folosit initial pentru tratarea cancerului de san. Doza este semnificativ mai mica pentru tratarea afectiunilor autoimune. Se administreaza o data pe saptamana prin injectare. Blocheaza productia de celule, fiind eficient in controlul inflamatiei cauzate de boala Crohn. Efectele secundare ale metotrexatului includ o reducere a celulelor sangvine produse de maduva osoasa. Persoanele care utilizeaza metotrexat de multe ori trebuie sa ia o doza zilnica de acid folic. Acest lucru ajuta la combaterea efectelor secundare ale medicamentului.

Mercaptopurina, cunoscuta sub numele de 6-MP, vine sub forma de tablete. Este una dintre cele mai populare tratamente de chimioterapie pentru boala Crohn. Clasificat ca antimetabolit, 6-MP interfera cu actiunea metabolica. Reactiile adverse grave includ o reducere temporara a numarului de globule albe si rosii.

Infliximab este un blocant al TNF (factorul de necroza tumorala). Este folosit pentru a trata boala Crohn moderata pana la severa. S-a dovedit ca functioneaza impotriva bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si Crohn. Aceste tipuri de medicamente sunt cunoscute ca medicamente biologice, deoarece actioneaza prin blocarea anumitor proteine ​​create de sistemul imunitar. Se administreaza intravenos.

Tratament chirurgical

Chirurgia pentru boala Crohn poate elimina sau largi sectiuni ale intestinului care sunt afectate grav de boala. Capetele sanatoase ale intestinului sunt de obicei reunite intre ele. Uneori, este necesara o stoma (o deschidere artificiala in stomac care retine fecalele sau urina intr-un sac) daca boala este foarte severa.

Chirurgia poate ameliora simptomele care nu au raspuns la medicamente sau pentru a corecta complicatii, cum ar fi abcesul, perforatia, sangerarea si blocarea. Indepartarea unei parti a intestinului poate ajuta, dar nu vindeca boala. Inflamatia apare adesea in zona de langa locul afectat al intestinului.

Tratament dietetic

Alimentele nu provoaca boala Crohn, dar pot declansa si agrava simptomele. De multe ori, alimentele care duc la crampe si diaree in boala Crohn sunt leguminoasele, lactatele, alimentele picante si alcoolul. Uneori pacientii nu au pofta de mancare. Boala prezenta in intestinul subtire poate afecta digestia si absorbtia nutrientilor esentiali din alimentele care trec prin tractul digestiv. Malnutritia rezultata agraveaza oboseala si poate duce in cele din urma la pierderea in greutate.

O dieta bine echilibrata si hranitoare este esentiala pentru orice persoana cu boala Crohn pentru a preveni malnutritia si pentru a mentine o sanatate buna. O dieta sanatoasa este si mai importanta pentru copiii si adolescentii cu boala Crohn care pot experimenta probleme de  crestere fara o alimentatie adecvata. Suplimentele de vitamine si minerale pot fi necesare uneori, precum si suplimente cu fibre.

Dieta recomandata in boala Crohn

Dieta joaca un rol in simptomele bolii Crohn. Nu exista o dieta specifica a bolii Crohn, care sa fie recomandata tuturor, dar majoritatea persoanelor cu aceasta boala sunt constiente de alimentele care agraveaza simptomele si alimentele care le diminueaza.

Se recomanda adesea un jurnal alimentar, pentru a nota alimentele consumate si eventualele simptome ce apar. Asta poate fi util pentru a stabili un plan alimentar. Un plan alimentar este individualizat si nu functioneaza pentru fiecare persoana in parte. Asta din cauza faptului ca boala poate implica diferite zone ale tractului gastrointestinal la diferite persoane.

Este posibil sa fie necesare urmatoarele:

  • reglarea nivelului de fibre – uneori poate fi recomandat si benefic un consum ridicat de fibre, alteori fibrele agraveaza simptomele;
  • limitarea aportului de alimente grase – boala poate sa interfere cu capacitatea corpului de a descompune si absorbi grasimea;
  • limitarea aportului de lactate – corpul poate avea dificultati in a digera lactatele;
  • cresterea consumului de apa;
  • limitarea alimentelor picante.

Remedii naturiste pentru boala Crohn

Tratamentele naturiste pentru boala Crohn includ urmatoarele:

  • Probiotice – pot restabili bacteriile bune si pot contribui la mentinerea echilibrului natural al intestinului;
  • Prebiotice – hranesc bacteriile bune;
  • Aloe vera – are proprietati antiinflamatorii;
  • Acupunctura – o teorie este ca acupunctura poate face creierul sa elibereze endorfine, substante chimice care blocheaza durerea si intaresc sistemul imunitar etc.

Astfel de tratamente se administreaza doar la indicatiile medicului. Unele dintre aceste substante pot afecta eficienta medicamentelor sau a altor tratamente. In unele cazuri, o interactiune sau un efect secundar poate fi periculos, chiar poate pune viata in pericol.

Complicatii ale bolii Crohn netratate

Unele persoane cu boala Crohn pot dezvolta inflamatii in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul, pielea, articulatiile si ochii. Monitorizarea regulata de catre un gastroenterolog, precum si colonoscopiile, pot ajuta la prevenirea aparitiei complicatiilor. Printre complicatii se pot numara urmatoarele:

  • ocluzie intestinala – o urgenta medicala ce necesita asistenta medicala urgenta;
  • complicatii in intestin – abcese, fisuri, fistule;
  • inflamatii;
  • ulcere;
  • malnutritie.

Boala Crohn si riscul de cancer

O persoana cu boala Crohn poate avea un risc mai crescut de a dezvolta cancer. Afectiunea in sine poate duce la un risc usor crescut pentru anumite tipuri de cancer gastrointestinal.

Cancer de prostata – risc crescut pentru barbatii cu boala Crohn? Barbatii cu boli inflamatorii intestinale pot avea un risc mai crescut de cancer de prostata, conform unor cercetari. In acest scop, se recomanda screening-ul de prostata. Relatia dintre bolile inflamatorii intestinale si cancerul de prostata poate fi axata pe inflamatia cronica, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Cancer colorectal la pacientii cu boala Crohn? Daca aveti boala Crohn care afecteaza cel putin jumatate din suprafata colonului (intestinul gros), puteti avea un risc mai crescut de a dezvolta cancer intestinal. In acest caz se recomanda adesea examinari de rutina ale intestinului gros –  screening cancer colorectal. Unii factori de risc pentru cancer in boala Crohn includ extinderea modificarilor inflamatorii la nivelul colonului.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/default.htm
(2) https://www.healthline.com/health/crohns-disease
(3) https://www.nhs.uk/conditions/crohns-disease/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/151620
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700422/
(6) https://www.healthline.com/health-news/diseases-such-as-crohns-linked-to-prostate-cancer-risk#Colorectal-cancer-prevention

Aceasta postare a fost modificata ultima data la 22/01/2022 15:56

Mancas Malina: Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile (0)

Articole asemanatoare