Ascita reprezinta acumularea de lichid in cavitatea abdominala – iata care pot fi cauzele, ce simptome pot fi asociate si ce implica tratamentele.
CUPRINS:
1. Ce este ascita?
2. Cauze si factori de risc
3. Care sunt simptomele ascitei?
4. Metode de diagnostic
5. Cum este gestionata si tratata ascita?
6. Intrebari frecvente
Ce este ascita?
Ascita inseamna acumularea de lichid in cavitatea abdominala. Cavitatea abdominala include mai multe organe, inclusiv stomacul, intestinele, pancreasul, ficatul, splina si rinichii. Exista o membrana (peritoneu) in jurul acestor organe si implica doua straturi – un strat captuseste peretele abdomenului si celalalt acopera organele. Aceste straturi produc o cantitate mica de lichid, astfel incat organele din abdomen sa se poata misca fara probleme. Uneori se acumuleaza lichid in exces intre cele doua straturi, ceea ce face ca abdomenul sa se umfle – acumularea aceasta de lichid se numeste ascita sau sindrom ascitic.
Cauze si factori de risc
Cea mai frecventa cauza a ascitei este ciroza hepatica. Consumul excesiv de alcool este una dintre cele mai frecvente cauze ale cirozei hepatice. Ciroza este o etapa avansata a bolii hepatice caracterizata prin cicatrici permanente si fibroza hepatica, adesea ca o consecinta a alcoolismului cronic sau a hepatitei. In mod normal, ficatul primeste sange de la splina si organele gastrointestinale prin vena porta. Cand fibroza devine extinsa, este mai greu ca sangele sa curga prin ficat. In consecinta, sangele care vine din vena porta poate incepe sa revina, ducand la hipertensiune portala. Ca rezultat, lichidul poate incepe sa se scurga din vena porta si in abdomen, ducand la ascita – ciroza hepatica cu ascita.
Leziunile hepatice sau ciroza reprezinta aproximativ 80% dintre cazurile de ascita. De fapt, este cel mai mare factor de risc pentru ascita. Ascita poate fi legata si de retentia de apa, insuficienta cardiaca si insuficienta renala, peritonita microbiana, pancreatita, tuberculoza peritoneala etc. Factorii de risc includ infectiile, consumul de alcool, hemoragie digestiva superioasa, obezitatea, niveluri ridicate de colesterol, diabet de tip 2, malnutritie severa etc.
Ascita in cancer
Diferite tipuri de cancer pot provoca, de asemenea, aceasta acumulare de lichid. Ascita cauzata de cancer apare cel mai adesea in caz de cancer avansat sau recurent.
Ascita in cancer poate fi cauzata de:
- celule canceroase care se raspandesc si irita captuseala subtire a peretelui interior al abdomenului (peritoneu);
- tumori care blocheaza sistemul limfatic – astfel incat lichidul limfatic sa nu poata curge corespunzator;
- ficatul nu produce suficiente proteine (albumina), ceea ce poate perturba echilibrul fluidelor din organism;
- celule canceroase care blocheaza fluxul sangvin prin ficat.
Cancere care pot cauza ascita
Este mai mare riscul sa dezvoltati ascita daca aveti unul dintre aceste tipuri de cancer:
- cancer mamar;
- cancer de colon;
- tumori ale tractului gastrointestinal, cum ar fi cancerele gastrice si intestinale;
- cancerul ovarian sau cancerul trompelor uterine;
- cancer pancreatic;
- cancer de col uterin etc.
In cancerul peritoneal, celulele tumorale din peritoneu produc un lichid proteic, ce poate sa duca la ascita.
Care sunt simptomele ascitei?
Simptomele ascitei pot include:
- abdomen umflat;
- dureri de spate si de abdomen;
- crestere in greutate;
- senzatie de plenitudine;
- balonare;
- greata si varsaturi;
- indigestie;
- pierderea poftei de mancare;
- modificari la nivelul buricului.
Simptomele ascitei pot varia in functie de severitatea problemei. Cei cu ascita usoara pot avea un abdomen care pare normal, in timp ce persoanele cu ascita mai severa pot avea un abdomenul foarte umflat. Pe masura ce lichidul se acumuleaza in cavitatea abdominala, ombilicul poate deveni mai proeminent. Pe masura ce abdomenul creste, presiunea crescuta asupra organelor din apropiere poate provoca disconfort abdominal, lipsa poftei de mancare si dificultati de respiratie.
Metode de diagnostic
Diagnosticarea ascitei presupune mai multi pasi. Medicul va verifica mai intai daca exista umflaturi in abdomen si va efectua un examen abdominal amanuntit. Procedurile folosite includ: ecografie abdominala, scanare CT, RMN. De asemenea, se pot face analize de sange.
O proba de lichid din abdomen poate fi prelevata folosind un ac – paracenteza. Acest lichid va fi verificat pentru semne de boala, cum ar fi cancerul sau o infectie. Acest test poate ajuta la indicarea cauzei ascitei. Paracenteza poate fi facuta si pentru ameliorarea simptomelor.
Cum este gestionata si tratata ascita?
Scopul tratamentului este de a ajuta la ameliorarea simptomelor. Este posibil sa nu aveti nevoie de tratament daca ascita nu provoaca disconfort. Tratamentul pentru ascita va depinde de cauza identificata. Daca aveti o infectie bacteriana sau virala, medicul va trata cauza de baza si va prescrie alta terapie pentru ameliorarea simptomelor.
Dupa ce cauza ascitei este identificata, medicul poate sugera modalitati de a gestiona problema, cum ar fi:
- reducerea cantitatii de sare pe care o consumati si a cantitatii de lichide;
- medicamente diuretice;
- indepartarea lichidului din abdomen cu un ac (paracenteza) etc.
Diuretice
Un diuretic este orice substanta care te face sa urinezi mai des. Acest lucru poate ajuta la reducerea cantitatii de lichid acumulate in abdomen. Diureticele sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata ascita si sunt eficiente pentru majoritatea persoanelor cu aceasta problema.
Paracenteza si drenaj peritoneal
Paracenteza este o procedura de indepartare a lichidului din abdomen. Este folosita pentru a gasi cauza ascitei, dar si pentru a o trata. La nivel abdominal se introduce un ac atasat la un tub – lichidul se scurge prin acesta. Adesea, acumularea de lichid va reveni dupa o procedura de paracenteza. In cazurile recurente sau daca exista o cantitate semnificativa de exces de lichid, paracenteza poate fi o tehnica eficienta de management. Scopul paracentezei este de a ameliora presiunea abdominala, astfel incat persoana sa simta mai putin disconfort. Eliminarea lichidului se poate face si prin introducerea unui cateter in abdomen – pentru a elimina lichidul in mod regulat.
In caz de ascita legata de cancer, chimioterapia sau radioterapia pot fi folosite pentru a trata cancerul care cauzeaza ascita. De asemenea, se poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a redirectiona lichidul dintr-un loc in altul, astfel incat acesta sa nu se acumuleze.
INTREBARI FRECVENTE
Care sunt complicatiile ascitei?
Ascita poate ingreuna capacitatea de a manca, de a consuma lichide si de deplasare. De asemenea, poate ingreuna respiratia. Ascita poate duce la infectii abdominale, care pot provoca insuficienta renala. Poate cauza si hernii ombilicale sau inghinale, peritonita bacteriana spontana, sindrom hepatorenal, malnutritie, revarsat pleural si sangerare gastrointestinala.
Ascita poate fi prevenita?
Poate fi redus riscul de ascita si luarea de masuri de protectie impotriva cauzelor de baza. Astfel, principala cauza a ascitei fiind legata de ciroza, se recomanda evitarea alcoolului, mentinerea la o greutate sanatoasa, adoptarea unui stil de viata activ, renuntarea la fumat si limitarea aportului de sare.
Referinte:
(1) https://www.emedicinehealth.com/ascites/article_em.htm
(2) https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/physically/fluid-abdomen-ascites/about
(3) https://www.webmd.com/digestive-disorders/ascites-medref
(4) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/ascites-or-fluid-abdomen
(5) https://cancer.ca/en/treatments/side-effects/fluid-in-the-abdomen-ascites
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 09/02/2022 15:05
Vezi comentariile (1)
Buna ,am cancer de endometru operat în decembrie .In ianuarie am avut fisura pe vezica, mi-a fost montat stend pe dreapta și nefrostoma pe stânga.Au trecut 6 luni ,când sa elimine nefrostoma nu sa putut pentru că am FC un CT între timp care nu ia mai dat voie să mă deschidă.La ficat a apărut ceva urat.Trebui sa incep chimio mai dur.Dar posibil sa nu fi făcut chirurgul treabă cum trebui de a apărut așa repede la ficat?