Pot fi virusurile responsabile de apariția unor tipuri de cancer? Dacă da, ce virusuri?
– transcriere video interviu cu Dr. Sebastian Grădinaru –
Dr. Sebastian Grădinaru:
Când spunem „responsabile”, ar trebui să avem o relație dovedită cauză-efect. Ar trebui cât mai mult să ne ferim de aceste exprimări atunci când vorbim despre cancer. Fiindcă relații cauză-efect nu s-au dovedit. Nu există o relație cauză-efect nici între nitriți și cancer. Fiindcă asta ar însemna ca toți care mănâncă nitriți să facă cancer. Ca noi să putem produce experimental boala folosind ceva. Și atunci putem spune că acel ceva este responsabil pentru boală.
Din păcate, nu s-a putut dovedi un factor clar care să spună „Pe acesta îl îndepărtăm și sigur nu mai face nimeni boala.” Tocmai datorită faptului că nu există. Și atunci ferindu-ne de întrebarea asta – că este sau nu responsabil – putem să spunem că din punct de vedere statistic s-a constatat că prezența anumitor virusuri este asociată mai frecvent cu anumite tipuri de cancere. Sau că dintre pacienții bolnavi de o anumită boală sau care au un anumit cancer, o mare parte sunt purtători ai anumitor virusuri. Asta nu înseamnă neapărat că virusul este responsabil.
Dar aici aș enumera de exemplu două aspecte. Și anume: cancerul primitiv sau tumora primitivă de ficat, hepatocarcinomul hepatic apare mult mai frecvent la pacienții purtători de virus hepatic B și C. Purtătorii cronici de viruși, fie că au sau nu au ciroză. Majoritatea au. Sau un alt cancer, care de curând s-a dovedit a fi sau a avea legătură cu prezența unui virus este așa-numitul virus HTLV care este frecvent asociat cu cancere de tip sanguin. Adică limfoame, leucemii. Și deja s-a produs o isterie că sunt mulți pacienți care s-au dus, s-au investigat, au văzut că au HTLV, gata, dacă îi mai apare și lui un ganglion – sigur am făcut cancer. Nu, nu este așa. Nu s-a dovedit nici aici că toți purtătorii de HTLV vor face leucemie sau limfom. Dar dacă statistic s-a dovedit lucrul ăsta probabil există o legătură.
În principiu orice virus, fiind inglobat în celulă, multe dintre ele fiind capabili de a se integra în ADN-ul celular pot să ducă la apariția mutațiilor. Adică să existe un mecanism care să explice lucrul ăsta din punct de vedere genetic există. Dar de asemenea s-a dovedit că acest mecanism nu se reproduce de fiecare dată. Și nu duce la apariția cancerului întotdeauna.
Aceasta postare a fost modificata ultima data la 27/11/2020 15:17